Filmek Főoldal TV műsor DVD / Blu-ray Filmek Színészek Rendezők Fórumok Képek Díjak Mozi
film
 
Bejelentkezés
E-mail:
Jelszó:
Megjegyezzelek?
Regisztráció
Elfelejtett jelszó

Regisztrálj és nyerj
DVD-t, vagy mozijegyet!

Keress

Részletes keresés

Mozibemutatók
2024-05-02
A boldogság ügynöke
A kaszkadőr
Az elátkozott Queen Mary
Milli Vanilli: Az évszázad botránya
Végtelen rozsmezők

2024-04-26
Anselm

2024-04-25
Abigail
Challengers
Emma és Eddie: A képen kívül
Exhibition: Van Gogh és Japán
Maga a pokol
Robotálmok
Spy x Family Code: White

2024-04-18
Bolero
Bonus Trip
Elszáradt füvekről
Mentawai, egy elfeledett ősi kultúra
Micimackó: Vér és méz 2.
Polgárháború
Származás
Szunnyadó vérebek
Vörös szobák

További mozibemutatók

DVD / Blu-ray premierek
A Profi *A klasszikus film* *Dupla borítós kiadás és booklet* (Blu-ray)

További DVD premierek
További Blu-ray premierek

Hamarosan a TV-ben
A nyár királyai
- Paramount Network, 14:30
Aloha
- Prime, 14:45
A névtelen vár
- DUNA TV, 14:56
Gyakornokok
- Film Mánia, 15:40
Beépített szépség
- Film+, 16:00

Teljes tévéműsor

Szülinaposok
Penélope Cruz (50)
Ann-Margret (83)
Paul Guilfoyle (75)
Jessica Alba (43)
Elisabeth Röhm (51)

További szülinaposok

Legfrissebb fórumok
2022-es választás
Filmkeresés rövid tartalom alapján
Kaja-pia topik, avagy: ki mit szeret enni-inni?
Kopók (sorozat) - Vélemények
Viccek! - Ha van Valakinek egy jó vicce, vagy poénja, akkor azt itt elmondhatja!

További fórumok

Utoljára értékeltétek
A bőr, amelyben élek aaaaa
Antony Byrne aaaaa

 

Fórum - Hildebrand István - Vélemények

Ahhoz, hogy hozzá tudj szólni a fórumokhoz, be kell jelentkezned, vagy regisztrálnod itt!

8. Find (2023-03-30 15:17.51) aaaaa
Életmű összefoglalója halálának évfordulóján:
[link]


7. GyermeklakĂłbizottsĂĄg (2022-04-14 19:12.46) aaaaa - (válasz Find 6. hozzászólására)
Köszönjük ezt a szép megemlékezést. Szerelmi álmok, Kertes házak utcája is sokkal több, mint kedvenceim.



6. Find (2022-04-14 14:35.55) aaaaa
Kocsis Tibor rendező, operatőr búcsúja Hildebrand István temetésén (2022.04.13.)

"Gyerekkoromban faltam a filmeket a pápai moziban, meg persze a Tv-ben. Odavoltam a magyar filmekért és már akkor kialakult az a szokásom, hogy a stáblistát is végignéztem. KÉP Hildebrand István. Ez a különös idegen hangzású név már kölyökkoromban bevésődött, kitörölhetetlenül. Valamiféle védjeggyé vált, mint mondjuk a Metro-Goldwyn-Mayer oroszlánja, a nagy amerikai filmek előtt. A Hildebrand név nekem a moziszerű, látványos, filmet jelentette. Sosem felejtettem el „Az oroszlán ugrani készül” helikopteres felvételeit Dubrovnik fölött, vagy „A kőszívű ember fiainak” a csatajeleneteit, a hihetetlen fahrtokkal, amelyekkel a rohamozó huszárokat lekövette, de estig sorolhatnám… Nem ismert lehetetlent, ha a képről volt szó…
Ezeken a filmeken nőttem fel és biztos vagyok benne, hogy Hilda filmjei is nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy elkezdtem filmezni és ezt a pályát választottam. Aztán pár évtizeddel később a főiskolán az egyik tanárom, Barna Tamás felajánlotta, hogy beajánl a jó barátjának a Hildebrand Istvánnak, hátha ő is tud valamit segíteni majd és tanulhatok tőle. Mintha áram csapott volna meg… Annak a Hildebrandnak? Annak. Azt sem tudtam, hogy még él… pedig akkor még alig volt túl a hatvanon.
Aztán összejött a nagy találkozás. Belépni a Széher úti villába olyan volt, mintha a magyar filmtörténelem kapuján léptem volna be. A nappali maga is olyan volt, mint egy film díszlete, vagy mint egy régi műterem berendezve, hiszen az egyik fala csupa üveg volt. Fegyverek, kardok a falon, különböző ereklyék, tárgyak, emlékek a filmekből, mindenfelé. Na és azok, az óriási bőrfotelek, ahol előttem Várkonyi, Sinkovits és barátai Latinovits, Ruttkai és a többiek ülhettek… Valahogy ott megállt az idő. Hilda megállította. Mert amikor úgy érezte, hogy szeretett szakmája kivetette magából, ebbe a díszletvilágba zárkózott be, vonult vissza.
Felemelő érzés volt beleülni ezekbe a fotelekbe, szembe a falon a Szász Endre képekkel. Aztán elkezdtünk ismerkedni, beszélgetni és vitázni, mert Hildával nagyon lehetett vitatkozni. Aztán hamar kiderült, hogy jó pár dolog közös bennünk. De főként a kép szenvedélyes szeretete. Hogy egy jó képért sokszor mennyi mindent fel és be kell áldozni. Hogy az megszülethessen. Sokat beszélt arról, hogy a képekkel nem is jeleneteket vett fel, hanem gondolatokat mesél el. Barátjává fogadott és erre én nagyon büszke voltam.
A második, vagy harmadik találkozásunknál aztán a galériára is felhívott, hogy mutat valami különlegeset. Azt hittem, hogy a ritka szűrőgyűjteményét, vagy egy különleges lámpát mutat. De nem. Egy rádióállomás volt a galérián. De akkora, mint egy katonai lokátoros autóban. Kiderült, hogy az amatőrrádiózást is szenvedélyesen műveli és igen profi szinten. Annyira profin, hogy volt, hogy még a fölöttük elhaladó űrhajósokkal is beszélgettek. Aztán kiderült, hogy a filmszakma számára ő intézte el, hogy használni lehessen a CB rádiót. Megalapította, az első országos CB-rádiós klubot.
Nem tudta elviselni, ha nem működik valami. Igazi megoldó ember volt. És szerette a technikát, mindig újított valamit. Még 90 fölött is aktívan Facebookolt, drónt rendelt, és kísérletezett a gopro kamerával.
A szakma mellett sokat mesélt az életéről, a titkairól és csak sok év múlva, nagy nehezen árulta el, mi okozta a törést az életében A „Pszyché” után miért a „Pogány madonna” lett az utolsó filmje 53 évesen. Mondtam neki, hogy elmesélném az életét, a drámáját, de 5 évembe került, amíg kötélnek állt. Nem hitte, hogy ez bárkit érdekelni fog, az élete, és egyáltalán az életműve. Kitartó voltam és megszületett a „Jelenetek egy operatőr életéből-Hildebrand István legendáriuma”.
Baradlay Richárd, vagyis Mécs Károly vezette fel a filmet a díszbemutatón az Urániában, és akkor megtörtént a csoda. A nagyon gyenge Hilda teljesen váratlanul megjelent a díszbemutatón, Emőke karját szorongatva nagy nehezen felment a színpadra. És alig hitte el, hogy mindenki eljött miatta, mindenki ott volt, régiek, újak, a fél szakma, osztálytársai Kovács András, Makk Károly, és egykori filmjei főszereplői. Az a taps, az a standing ovation amit kapott… Hilda úgy érezte, hogy visszatért, a szakma, az emberek mégsem felejtették el. Boldog volt…
És azt is csodának éltük meg, hogy élete utolsó éveiben, minden szakmai elismerést megkapott, még ha megkésve is.
Mindenki segédoperatőre, Kovács Gyula és a többiek felnéztek rá, mint egy kapitányra, mint egy vezérre. Mert a Hilda született vezető volt és a véleményét sohasem rejtette véka alá. Kemény tudott lenni. Néha kíméletlenül. De nem bírta a hanyagságot, trehányságot, pontatlanságot, szakmaiatlanságot.
Megmondta a véleményét határozottan, a rendezőinek is. Kollégái mesélték, hogy a "Pogány madonnát" csak nagy nehezen vállalta el. De kellett egy rutinos profi az elsőfilmes Bujtor mellé. Állítólag már az első forgatási napok egyikén összevesztek és nem is beszéltek egymással a forgatások végéig. Küldöncökkel üzengettek egymásnak, ilyen stílusban. Hilda Bujtornak: „Mondjátok meg annak a fényvisszaverő felületnek, hogy menjen kicsit önmagának balra. Bujtor vissza: Hagyjon békén már az a tehetségtelen operatőr.”
Én szerettem ezt a keménységét. Kértem, hogy ne kíméljen, mondja el mit, gondol a filmtervemről, vagy egy muszteremről. Sokszor kiosztott. De hálás voltam érte.
Boldog volt az utolsó éveiben, erőre kapott és elvittük még a szülőfalujába, a szeretett Felsőcsatárra, ahol összesereglett a falu apraja-nagyja és horvátul énekeltek neki. Mindenki sírt. Schnitt.
Aztán pár hete a kórházban fogtam a kezét és alig hallhatóan azt mondta: „meg fogok halni”. Tudta, érezte.
Sokunk nevében, akik szerettük, barátunktól, búcsúzom, egy igazi mestertől. Nekem olyan pótapaféle is lett. De egy rádióműsorban később ő nevezett engem a sok pátyolgatás miatt apjának. Ezen jót nevettünk. A humora is hiányozni fog.
S Hilda, emlékszel? Mindig fűztelek, hogy az első játékfilmem operatőre Te legyél.
Talán majd odafönt összehozzuk. Addig is szép álmokat, barátom."


5. Find (2022-03-30 16:28.38) aaaaa
Hát ő is elment.
Szerencsésnek érzem magam, hogy személyesen is megismerhettem. A filmes öröksége nagy és tekintélyes. Psyché után eltűnt a közbeszédből, majd utolsó éveire újra felfedezték. Nem találkozunk többet a Tabánban. Majd talán máshol. Nyugodjon békében.
[link]


4. Find (2020-09-21 23:54.12) aaaaa - (válasz GyermeklakĂłbizottsĂĄg 2. hozzászólására)
Egy igazi 28-as, aki még él és virul! A Tabánban össze is lehet vele futni, ahogy sütkérezik valamelyik padon. Esetleg a vírus előtti időkben az Urániában. Még az is előfordult, hogy őt ünnepelték.
Úgy érzem sokat kellett várnia, hogy társadalmi elismeréseket is szerezzen. Nem tudom az okát, ahogy annak sem, hogy miért vonult vissza olyan hirtelen és hogy miért vette el tőle Várkonyi az Egri csillagokat.
De egy biztos: Bódy Gáborral, Weöres Sándorral hatalmasat alkottak.

Munkásságának gondozói csináltak egy dokumentumfilmet, Jelenetek egy operatőr életéből címmel. Büszke tulajdonosa vagyok egy dedikált darabnak :)))


3. GyermeklakĂłbizottsĂĄg (2013-09-26 12:15.06) aaaaa
A hivatalos szakirodalomban sokkal több alkotása szerepel.


2. GyermeklakĂłbizottsĂĄg (2012-09-26 11:40.59) aaaaa
Ha csak a Psychét "csinálta" volna, akkor is nálam Oscar , vagy még több díjas, mivel az Oscarok nem az én ízlésvilágomat tükrözik néha.


1. GyermeklakĂłbizottsĂĄg (2012-09-26 11:39.22) aaaaa
1928- ban, mai napon született.



Kapcsolódó fórumok

VéleményekFind, 2023-03-30 15:178 hsz
Kérdések téma megnyitása0 hsz
 
 

Filmkatalógus alsó
Copyright © 2005-2018, www.FilmKatalogus.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Impresszum | Médiaajánlat | DVD üzletszabályzat, kapcsolat | Sitemap | E-mail: info@filmkatalogus.hu

Ez a weboldal cookie-kat használ, melyekre szükség van az oldal megfelelő működéséhez. További információk