Filmek Főoldal TV műsor DVD / Blu-ray Filmek Színészek Rendezők Fórumok Képek Díjak Mozi
film
 
Bejelentkezés
E-mail:
Jelszó:
Megjegyezzelek?
Regisztráció
Elfelejtett jelszó

Regisztrálj és nyerj
DVD-t, vagy mozijegyet!

Keress

Részletes keresés

Mozibemutatók
2024-05-02
A boldogság ügynöke
A kaszkadőr
Az elátkozott Queen Mary
Milli Vanilli: Az évszázad botránya
Végtelen rozsmezők

2024-04-26
Anselm

2024-04-25
Abigail
Challengers
Emma és Eddie: A képen kívül
Exhibition: Van Gogh és Japán
Maga a pokol
Robotálmok
Spy x Family Code: White

2024-04-18
Bolero
Bonus Trip
Elszáradt füvekről
Mentawai, egy elfeledett ősi kultúra
Micimackó: Vér és méz 2.
Polgárháború
Származás
Szunnyadó vérebek
Vörös szobák

További mozibemutatók

DVD / Blu-ray premierek
A Profi *A klasszikus film* *Dupla borítós kiadás és booklet* (Blu-ray)

További DVD premierek
További Blu-ray premierek

Hamarosan a TV-ben
Rivális randiguruk
- Izaura TV, 11:00
Francia csók
- Cinemax, 11:20
Bolondok paradicsoma
- HBO2, 11:40
Elvitte a víz
- Paramount Network, 11:45
Majdnem házasok
- Film4, 12:20

Teljes tévéműsor

Szülinaposok
James LeGros (62)
Sally Hawkins (48)
Anna Chancellor (59)
Kevin McNally (68)
Arielle Dombasle (69)

További szülinaposok

Legfrissebb fórumok
Fogadóóra
2022-es választás
- Filmes Sámánok Rendje -
Dolgok, amik nagyon idegesítenek
Mire gondolsz most?

További fórumok

Utoljára értékeltétek
Karácsonyi szerződés aaaaa
Jennifer Carpenter aaaaa

 

Fórum - Még egy év - Vélemények

Ahhoz, hogy hozzá tudj szólni a fórumokhoz, be kell jelentkezned, vagy regisztrálnod itt!

14. Independence (2018-01-01 10:45.51)  
Mike Leigh nem ontja a filmeket, ötletszerűen, „meggondolt“ a munkássága, s nem törekszik kiszolgálni a populista elvárásokat, nem a jegypénztárak statisztikai mutatói hozzák lázba.
Legutóbb, az egyik legjelentősebb - s tán legismertebb - romantikus angol festő, William Turner életlezáró éveiről készült mozijával ejtett rabul..., baszki, Timothy Spall, briliáns!

Ki ismeri a rendező elbeszélő stílusát, megfelelő hozzáállással készül neki ennek a mozinak is, mert olyan nagyon „Leigh“..., mit hagyni kell hatni, s időt kell neki adni, a türelmetlen néző, hamar nyúl a távirányítóért!

Nem tanulsága ezen mozinak - nem vagyok oly önhitt, hogy valamiféle esszenciális összegzést merjek számra venni s Leigh elméjében sem óhajtok kotorászni - csak élettapasztalat, merni kell „kicsinek lenni“ s maradni, merni kell aprókat álmodni, merni kell fellelni, beépíteni, a másik énünk hozzáadott értékét, életünkhöz..., s hiába kell! tudni élni - mert azért lássuk be, ha néha nem formázzuk le tudatos akarattal a winchestert, lefagy életünk operációs rendszere s az újraindítás mindig kapkodó s kétséges eredményre vezet - egyben óriási bátorság is kell a mikroszkopikusan is alig észlelhető örömök tudatos felismerésére, s nem kergetni a ködfátylon túli álmokat, sem alkohol mámorban, sem anélkül..., nem vágyni bűn..., sőt, azokat a bűnős álmokat, néha napirendre kell tűzni, hanem harc nélkül feladni azt, mi zökkenőmentes, olajozott zakatolással teszi a dolgát, hónapról-hónapra.
A ma "divatja", a gyors feladás..., gyávák vagyunk küzdeni, belátni, s okosan élni...!
A bátorság - kit, mit hisz annak, képzeletére bízom -, s a hülyeség ugyan kéz a kézben járnak, ám nem ekvivalensek egymással.

S persze..., - na most előjön hidegebb, mások zavaró repüléseit mára már megunó s konzekvensen elutasító, gonoszabb énem -, merni kell kizárni, hűvösen kezelni, elnéző távolságtartással vizsgálni , bármit s bárkit, ki vagy mi, felelőtlenül feldúlhatja saját, komoly nehézségek és küzdelmek során felépített életem belső szeretettel teli kapcsolatrendszereit s tán mások számára középszerűen unalmasnak tűnő, ám óriási értékkel bíró harmóniáját...

Az alattam szóló Rustyval ellentétben - ki egyébiránt, jó szokásához híven, magas szinten „lát“ s ír - nem érzem rendkívül szimpatikusnak e házaspárt, inkább azt mondanám, szenzibilisek, együtt érzőek, nyugodtak, kiegyensúlyozottak..., olyan irigyelhető „fajták", kikből egyre kevesb, ám alig látható mód, okosan bújtatva, ellenben kíméletlen pragmatizmussal védik magánszférájuk bástyáinak a külvilágtól óvó fedezékét..., nagyon megértem őket!
Én sem másképp már..., emberséggel, ám nagyon körültekintően, óvatosan, abban az időben, mi még adatik.


13. Törölt felhasználó (2014-07-08 10:28.42) aaaaa
Tipikus "beszélgetős" film (az a kissé "seggelős-nyögvenyelős" fajta, amihez némi türelem szükségeltetik) a "Még egy év", aminek a keretét a rendkívül szimpatikus pszichológus-geológus házaspár kiegyensúlyozott élete adja. Ők az állandóság a történetben, és a felbukkanó szereplők mindegyike úgy kering körülöttük, akár a kisbolygók a Nap körül...

És naná, és persze hogy, hiszen mindegyikőjüknek defektes a párkapcsolata, már ha egyáltalán van nekik olyan. Ezeket a hiányosságokat pedig a legjobb olyanokkal megbeszélni, akiknek "rendben van a szénájuk", vagy legalábbis működő kapcsolatban élnek. Így láthatunk bele a szinte már szánandó, az öregedését elfogadni képtelen barát-munkatársnő -aki még hatvan felé közeledve is a fiatalabb pasasokra vadászik-, vagy az életmódjából adódóan szívinfarktus szélén egyensúlyozó barát elcseszett életébe is.(Vagy ott van az a senkihez sem köthető idősödő nő, aki krónikus alvászavarokkal küszködik és szíven ütő válaszokat ad Gerri kérdéseire)

Szánalmasak lennének? Talán azok. Vagy egyszerűen inkább csak fásultak. Belefáradtak a folytonos "valami" keresésébe, amire nem valószínű, hogy valaha és még ebben az életben ráakadnak. Mert nem elég, hogy a körülöttük lévő világgal nincsenek kibékülve, a legnagyobb baj az, hogy önmagukkal sem. Hiányzik az életükből valaki vagy valami, de igazából inkább önmagukat nem találják az évek során felhalmozott álarcok rétegei alatt. És ez bizony nem életkori sajátosság. A fiatal ugyanolyan bizonytalan és/vagy fásult, mint az öreg. Nem élettapasztalat kérdése ez, bárkit érinthet, csupán csak arról van szó, hogy az idősebbeknek már jóval kisebb a mozgásterük, ha változtatásról van szó... Pedig lehet, hogy néha elég lenne egy apró kis jelzés, egy lökés, egy biztatás. De ettől a fáradt világtól már erre sem futja. Vagy jelzés helyett esetleg jó lenne, ha sokan megszívlelnék Goethe szavait:
"Tudod, hogy intézd bölcsen életed? Légy víg, s ha nem megy, légy elégedett!"

Bár ha belegondolok, erre is jöhetne a válasz:
"Aki nem ad kalácsot, ne adjon tanácsot."

Ami jogos, de így lesz mindenből a "többi néma csend", vagyis az a szakasz, amit a mesékben a boldog pár egymásra találása és a hetedhét országra szóló lakodalom után egyetlen, gáláns mondattal szoktak lezárni: "és boldogan éltek, amíg meg nem haltak."
Tényleg?



12. Angelika58 (2013-11-17 14:42.01) aaaaa
Mindig úgy gondoltam, hogy a boldogságra, vagy legalábbis az elégedettségre való képesség érzése olyan, mint a matematikai érzék vagy a jó énekhang, az emberrel vagy vele születik, vagy nem.

És alig lehet változtatni rajta, a legjobb szándékkal is csak nehezen. Hiszen aki a Boci, boci tarkát falsul énekli, elfújja valahogy egy kórusban, de Pavarotti, az nem lesz belőle.

A film házaspárja képes az elégedettségre,.És ezen kívül nem is nagyon sokat tudunk meg róluk, nem is kell, érdektelen és unalmas emberek.

A nő pszicho-, a férfi geológus, rendezett körülmények között élnek, szemmel láthatóan jó házasságban, a egyetlen fiukkal is harmonikus a kapcsolatuk. De ez ritka kis földszintes boldogság köréjük vonzza az ázott vagy a törött szárnyú madarakat, a zűrzavaros és peches, masszív alkoholista munkatársnőtől a megözvegyült testvérig.Mert a parázs langyos, de a langyos parázs mellett is jó melegedni annak, akinek szívében fagy van.

Csakhogy a házaspárt és fiát igazából senki nem érdekli saját körükön kívül, semlegesek és hűvösek, érdeklődésük színlelt. Ha a kis kört megbontaná valami, azonnal összezárnak. A munkatársnő a fiú iránt érzett zavaros érzelmei miatt kicsukja magát a körből, és láthatólag az özvegyen maradt sógor sem alkalmas arra,hogy a zárt kör része legyen.

A film ábrázolta egy év alatt nem történik semmi, a család üldögél saját önelégült világában, aminek szabályait semmi nem kérdőjelezheti meg. És aki ehhez nem alkalmazkodik, annak mennie kell.

Mike Leigh nagyon jó filmet csinált megint, az angol színjátszás meg mindig a csúcson van.

Lesley Manville akkorát játszik, hogy arra nincs szó. A Tom és Gerri páros kiválasztásánál Mike Leigh biztosan nem ok nélkül választotta Jim Broadbent mellé Ruth Sheent. A színésznő olyan döbbenetesen csúnya, hogy nehéz rá jelzőt találni, önelégültsége ezzel az elemi erejű csúfsággal együtt szinte karikatúra. A film végére a karaktert már a legszívesebben saját kezűleg fujtanánk meg.

A rendező megint egyik kedvenc témáját piszkálgatta, a szeretet határait, esélyeit, a körön belül és a körön kívül levők között meglevő, át nem léphető határ okait, megoldási lehetőségeit.

És megint arra jut, hogy nincs megoldás, az igazi szeretet ritka madár, de melegedni még egy kis parázs mellett is joga van bárki kivert kutyának is.Mert hogy kiből lesz a parázs élesztgetője és ki az, aki rászorul annak melegére, csak szerencse kérdése, semmi más.


11. Három (2013-02-04 11:19.00) aaaaa
Alig vártam,hogy vége legyen a filmnek,szerintem már a film elején lehetett tudni,hogy kivel mi lesz,milyen sors vár rájuk.....annyira tipikus alakok,semmi meglepetés....


10. Klimt (2012-08-01 23:08.20) aaaaa - (válasz 1zsuzska 5. hozzászólására)
Kár hogy a véleményeket nem lehet like-olni. Teljesen egyetértek veled. :)


9. B.dani (2012-06-22 21:13.24) aaaaa
mármint a tél


8. B.dani (2012-06-22 18:35.17) aaaaa
nem mindennapi film, az biztos. az egész olyan reálisan minimalista, főleg a december. elég erősen hatott az érzelmeimre az a negyede a filmnek. nem volt szükség szívszaggató zenére, közeli könnyes szemekre, mert a valóságérzet adta meg ezt az érzést.


7. Zöldibaba (2012-04-12 23:51.27)  
Ez egy ritka szar film!!! Vallatni lehetne vele, engem mindenképp ....


6. Csizo (2012-04-09 08:48.27) aaaaa
Király film.


5. 1zsuzska (2011-12-01 01:02.52) aaaaa
Nehezen találok szavakat...
Ez egy hétköznapi történet, csak egy év bármelyikünk életéből.

Finom rezdülések, pillantások, egy-egy kifejező mozdulat, mondat, és mélységek tárulnak fel lélekről, sorsokról. Lassan felvázolódik mindenki életútja, majd egyre élesebb kontúrokkal rajzolódik ki a nagytotál, miért jutottak oda embereink, ahol most éppen örülni, elégedetten vagy kiüresedett kesergésben élni, máskor szenvedni, gyászolni látjuk őket. És hogy merre tartanak...

Aki nem csak külső eseményeket él meg, hanem befelé is figyel, annak osztályrésze lehet az élet nagyszerűsége, szépsége... És mindenért meg kell dolgoznunk... a boldogtalanság rothadó gyümölcséért is.

Nem csak a forgatókönyv és a rendezés tökéletes, hanem a szereplőket is egytől-egyig dicséret illeti.
Igazi gyöngyszem,több csillagos ötös 2011-ben, és ott csücsül a Fekete hattyú mellett :-)


4. Kocsis97 (2011-11-07 18:55.47) aaaaa
Nekem tetszett.. Nem volt egy tipikusan pörgős és különleges film.. De egyszer kellemes volt megnézni.


3. Pöttyös Panna (2011-10-30 20:21.49) aaaaa
én láttam és ZSENIÁLIS!!!!néhol vontatott de gyönyörű jó színészekkel a színek és tájak gyönyörűek fogalmam sincs hogy lehet az osztályzat 2,47.....



2. Bizerba (2011-10-18 18:28.35)  
Még senki se látta?


1. Bizerba (2011-10-17 17:26.07)  
Na, ez az igazi horror..:)



Kapcsolódó fórumok

VéleményekIndependence, 2018-01-01 10:4514 hsz
KeresemLifeisamovie, 2012-03-14 14:484 hsz
Kérdések téma megnyitása0 hsz
 
 

Filmkatalógus alsó
Copyright © 2005-2018, www.FilmKatalogus.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Impresszum | Médiaajánlat | DVD üzletszabályzat, kapcsolat | Sitemap | E-mail: info@filmkatalogus.hu

Ez a weboldal cookie-kat használ, melyekre szükség van az oldal megfelelő működéséhez. További információk