Filmek Főoldal TV műsor DVD / Blu-ray Filmek Színészek Rendezők Fórumok Képek Díjak Mozi
film
 
Bejelentkezés
E-mail:
Jelszó:
Megjegyezzelek?
Regisztráció
Elfelejtett jelszó

Regisztrálj és nyerj
DVD-t, vagy mozijegyet!

Keress

Részletes keresés

Mozibemutatók
2024-05-02
A boldogság ügynöke
A kaszkadőr
Az elátkozott Queen Mary
Milli Vanilli: Az évszázad botránya
Végtelen rozsmezők

2024-04-26
Anselm

2024-04-25
Abigail
Challengers
Emma és Eddie: A képen kívül
Exhibition: Van Gogh és Japán
Maga a pokol
Robotálmok
Spy x Family Code: White

2024-04-18
Bolero
Bonus Trip
Elszáradt füvekről
Mentawai, egy elfeledett ősi kultúra
Micimackó: Vér és méz 2.
Polgárháború
Származás
Szunnyadó vérebek
Vörös szobák

További mozibemutatók

DVD / Blu-ray premierek
A Profi *A klasszikus film* *Dupla borítós kiadás és booklet* (Blu-ray)

További DVD premierek
További Blu-ray premierek

Hamarosan a TV-ben
A merész
- Filmbox Premium, 23:45
A következő három nap
- Film4, 23:50
A barlang
- AMC, 00:20
Túszjátszma
- Film Café, 00:45
A panamai szabó
- HBO, 01:05

Teljes tévéműsor

Szülinaposok
Giancarlo Esposito (66)
Bálint András (81)
Channing Tatum (44)
Jet Li (61)
Nagy Zsolt (48)

További szülinaposok

Legfrissebb fórumok
Fogadóóra
Fejvadászok (2011) - Vélemények
PC
Szólánc
A méhész (2024) - Vélemények

További fórumok

Utoljára értékeltétek
Nem élhetek muzsikaszó nélkül aaaaa
Austin Butler aaaaa

 

Fórum - Brooklyn mélyén - Vélemények

Ahhoz, hogy hozzá tudj szólni a fórumokhoz, be kell jelentkezned, vagy regisztrálnod itt!

1 2 3 4
117. Kukoricaember (2022-02-11 22:55.08)  
Sehol egy meleg a filmben.


116. V laszlo (2018-01-10 23:42.21) aaaaa
Szerintem unalmas film volt.erdektelen parbeszedekkel egyedul gere jateka volt ami megfogott.mondjuk gere alakitasa majdnem minden filmjeben tetszett.kiveve a micsoda noben.:)ja es nalam meg mindig a kikepzes az etalon fuqua filmekbol.egy szo mint szaz egyszer meglehetett nezni de maradando nyomot nem hagyott bennem.3*



114. Nextdoor (2017-02-05 08:37.48) aaaaa
Nekem tetszett.


113. John Ryder (2013-08-29 15:15.20) aaaaa
Ahogy látom, a többiek itt már szinte mindent elmondtak erről a filmről, új gondolatnak már nem jut sok tér. Nekem tetszett a film, kőkeményen realista, némi cinizmussal azt is mondhatom, kényelmes, rendezett kertvárosi környezetből jó dolog, ha az ember kockázatmentesen bepillantást nyerhet abba, hogy vannak még e világban más, nagyon más helyek is... De hát ilyen az élet, bizony könyörtelen egyes helyeken. Azt is értékelni lehet a filmben, hogy nincs benne semmi sziruposság, meg a színes-fehér baráti jó viszony erőltetése, amit legutóbb a New York királya c., amúgy ettől eltekintve hasonlóan full realista filmnél sérelmeztem: itt bizony kőkeményen lejön, hogy a bandák nagyon is faji alapon szerveződnek, no meg a barátságok is eszerint köttetnek, hiába nyomatják oly sok hálivúdi filmben a "fehér fickó kötelező néger haverja" klisét. Itt végre a helyükön vannak a dolgok, Don Cheadle mint beépített zsaru fekaként végig csak feka körökben mozog és az legjobb haverja is (Wesley Snipes testhezálló alakításában), és mint megfigyelhető, a brooklyni zsaruk is zömmel fehérek, s szintén inkább saját köreikkel vegyülnek. Ilyen a való világ, persze van ellenpélda is, de az csak erősíti a szabályt. Persze ez csak egy kiragadott, de azért igen fontos monmentum, ami igencsak dob a film hitelességén.
Amúgy nem véletlen hoztam fel a New York királya c. régebbi mozit, ami nemcsak hangulatában, de pl. abban is hajaz erre, hogy a főszereplők abban is hullanak, mint a legyek. De beugrik még sok más film is, pl. Don Cheadle karakteréről az Alvilág mélyén c. 90-es évekbeli krimi Laurence Fishburne-nel a főszerepben, Ethan Hawke, a családja fenntartásáért mindenre képes, drogdílereket kivégző és pénzüket lenyúló zsaruhoz hasonlót - bár Hawke-nél azért egy fokkal züllöttebbet - láttam már Harvey Keitellel a főszerepben, de Richard Gere, a nyugdíj előtt álló, megfásult, kiégett, de becsületes zsaru alakja se egy unikális figura, hogy úgy mondjam, ha valaki látta pl. az Összeomlás c. klasszikust. De hát mit várunk, hisz maga az élet is ilyen, sokszor egy kliséhalom, ugyanaz ismétlődik újra meg újra.

Tehát a film sztorija nem egyedi, máshol már kismilliószor látott életeket, sorsokat mutat be, de mégis izgalmasan teszi ezt, van benne feszültség, drámaiság. Don Cheadle jól adja át az önmagával meghasonlott, haverja és a kötelesség között vívódó zsarut, s benne és Ethan Hawke karakterében is közös, hogy elmosódik a határ a jó meg a rossz, a zsaru meg a bűnöző között. Ahogy az elején is elhangzik, mintegy a film mottójaként: "nem jóról meg rosszról van szó, hanem jobbról meg rosszabbról". Az említett két szereplő talán csak annyiban különb a bűnözőknél, hogy ők egy jobb célért (hivatás, családjuk eltartása) követnek el finoman szólva is necces dolgokat, hiszen Sal-nek, azzal együtt hogy mindeközben hívő, vallásos ember, jó pár tucat ember élete szárad a lelkén. S mindkettejük sorsa is ennek megfelelően alakul végül. Érdekes, hogy aki a film elején a leginkább lúzer, akaratgyenge, leépült figurának tűnik - Richard Gere karaktere - végül mégis kiderül, hogy ő valójában mégis a legerősebb, hiszen nemcsak hogy élve kihúzta a nyugdíjig, de a sok mocsok közepette, mindentől megundorodva, megfásulva is megmaradt valahol mélyen becsületes zsarunak, s ez a végén ki is jön, amikor a lány megmentésére indul.

S végül még egy dolog, ami sok tucat ilyen film megnézése után azért össze kell álljon. A hatóságok, akik fenhangon üldözik ugyan a drogbizniszt, valójában azok legnagyobb fenntartói, és érdekeltek is annak fennmaradásában, hiszen túl sok az éhes száj, akiket etetni, segélyezni, s főleg munkát adni nekik úgysem lehet; nem jobb-e hát - e farizeus logika szerint -, ha a sok színesbőrű szerencsétlen inkább halálra drogozza magát, vagy alvilági leszámolásokban egymást lövik halomra, ha meg a zsaruk teszik ezt, az csak hab a tortán... A drogkereskedelmet nem lehet felszámolni, mert amíg van sok lecsúszott, kilátástalanul tengődő, szerencsétlen, perspektíva nélküli primitív ember, akinek a drogra szüksége van, mert legalább segít "elkapcsolni" nyomorult sivár életéről, és sokuknak meg a drogbiznisz kínálja a "felemelkedés" egyetlen, bár halvány és csalóka reményét, hiszen kábé ezer szerencsétlen feketéből azért csak kinő egy-egy drogbáró, egy tucat alvezér meg vagy száz lóti-futi nepper meg verőlegény, aki a többi pár száznak a nyomorúságos, mámorra költött pénzén élhet nagy lábon. Tehát a kereslet meg a kínálat mindig meglesz, főleg mert a fentiek miatt ez a kormányzat érdeke is... hiszen ha mégis azon lennének, hogy tényleg igazán felszámolják a drogbűnözést, akkor nem évi 20 ezer dolcsit kereső, penészes lakásban tengődő rendőrökkel üldöztetnék a bűnbandákat. Lófaszt, a rendőrség valójában csak arra kell, hogy ne felszámolja, csak nagyjából ellenőrzés alatt tartsa a drogkereskedelmet, szinten tartsa a bandákat, nehogy túlzottan elharapózzanak és a lakosság szubjektív biztonságérzete egy bizonyos szint alá azért ne menjen, a túlkapásokat azért nem engedik, a jobb környékektől meg igyekeznek távoltartani a drogüzletet... így megy ez. De ez persze kinek új? Aki már látott pár filmet a témában, annak semmiképpen se... de azért vicces, hogy épp azok a zsaru karakterek, akik az ilyen mozik főszereplői és benne vannak a sűrűjében, azok is úgy csodálkoznak erre rá, vagy jobb esetben épp csak kapisgálják. Példa erre a nagy mellénnyel szolgálatba lépő, majd két nap után megmurdelő fiatal rendőr újonc esete ebből a filmből.

Egyszóval jó kis film, bár egyetértek azokkal, akik szerint a Kiképzés azért jobb volt. Az ugyancsak említett Orvlövész, szintén Fuquától, viszont szerintem ez alatt marad, egy látványos, de semmi extra akciófilm.
Azért ebben is volt egy hülyeség a végén (spoiler!): amikor Gere szíven lövi a néger ipsét, az még utána simán leteperi, fojtogatja vagy 5 percig, amíg nyakon nem b.sszák valami dróttal... jó, jó, Tony Montana is golyóálló volt, de ezt azért talán mégsem kéne.


112. Johnny kapitány (2013-01-18 18:09.10) aaaaa
Nem beszélve a Kiképzésről ugye...


111. Johnny kapitány (2013-01-18 18:07.47) aaaaa
Rég láttam ilyen unalmas, vontatott filmet, azt hittem sose lesz vége. Gere szokás szerint túljátssza a szerepét, tele rosszabbnál rosszabb mellékszereplőkkel. Talán Hawke volt aki hellyel közzel hiteles volt. Mindenesetre nem tudom, de Fuqua ezzel mellényúlt, az Orvlövész sokkal jobb munkája.


110. Daniel8328 (2013-01-12 14:50.03) aaaaa
Nemrég szereztem be ezt a filmet,ami szerintem egész jóra sikerült.Teljesen bele tudtam élni magam a főszereplők helyzetébe.Kicsit lehetett volna benne több akció, ezért 4 csillag.


109. Davenef (2012-12-29 17:33.47) aaaaa
Szerintem is alulértékelt film. Nagyon jó a sztori, zseniálisak a színészek. 4,5 pont részemről.


108. Delpiero (2012-06-05 21:22.15) aaaaa
Véleményem:

Antoine Foqua rendező urat, jómagam kedvelem, mert általam komált témákkal foglalkozik, igencsak kiváló színészekkel. A Kiképzéssel Denzel Washington és Ethan Hawke mellett magának is szakmai elismerést vívott ki, majd az én nagy kedvencemmel leforgatott egy nagyon jó háborús filmet (A Nap könnyei).
Ezúttal több főszereplővel és több szálon futó történetekkel mesél egy zárt világról, méghozzá a brooklyni "erdő" sűrűjéről. A feketék többféle helyzetét korábban is bátran bemutató afro-amerikai rendező most is biztos kézzel irányította a neves színészeket mozijában. A film sava-borsát az adja, hogy az általa bemutatott karakterek realisztikusak és mindegyiknek bemutatja a hátterét, amivel ezáltal tudunk azonosúlni.
Zsaruk-bűnözők, jók-rosszak, fehérek-feketék...ez soha nem ilyen egyszerű. A határok elmosódnak, majd kitisztúlnak és így váltakoznak újra és újra.
A kedvenc karakterem az Ethan Hawke által alakított rendőr, aki nem, csak a rosszfiúkkal küzd, hanem a saját maga erkölcsi normájával, gondjaival, családfői felelősségével és a lelkiismeretével is. Alakítása olykor hűvos, olykor pedig a szemei szinte tűzben égnek.
Don Cheadle figurájának az örlődés adja az igazi erejét, már ő sem tudja ki is pontosan és, hogy amelyik oldalon áll az jó-e, vagy sem, mert van a törvény és van az emberi fotossági sorrend. Wesley Snipes és az ő közös jelenetei nagy erősségei a filmnek, mind a 2 színész megmutatta, hogy bizony tudják mi az a színész mesterség. (Itt jegyezném meg, hogy mellék szerepekben is olyan arcok jeleskednek, mint Lili Taylor és Will Patton, akik tovább színesítik az amúgy is erős alakítások sorát.)
A végére hagytam Richard Gere karakterét, a zsarujét, aki 1 hét múlva nyugdíjba megy, gyakorlatilag a film is ennyi időt mutat be nekünk. Az ő figurája a legszótlanabb, mégis talán a legbeszédesebb. Kiégett, a kapcsolatai tönkrementek, egy kurva az egyetlen barátja, várja a halált és zombiként téblábol a leszerelésig, majd történik valami, ami jelzi, hogy mégiscsak érző emberi lényről van szó.
A cselekmény végig izgalmas marad, a külön futó szálak olykor összefonódnak, és az akciók nagyon tetszetősek. A fényképezés letisztult és szinte minimalista, a vérengzések hatásosak, a kamera pedig nem rángatózik, ami nagyon jót tesz ennek a légkörnek, mivel a zene mellett a helyszín is külön tényezőként dobja meg a mozit. Brooklyn él és lélegzik, és talán nincs benne sok újdonság, és több filmből is van benne apróbb(?) átcsempészés, mégis erős lábakon áll.


107. 8 mile (2012-04-29 00:36.39) aaaaa
Baromira alulértékelt film, engem nagyon megfogott a hangulata.


106. Kittentyű (2011-12-01 09:17.08) aaaaa
Egyáltalán nem volt rossz film.


105. Shagratha (2011-06-03 01:16.32) aaaaa - (válasz ZsD 68. hozzászólására)
Nem kötözködésből, de ha már helyesírás, akkor így a helyes: 'nem értünk egyet', egy t-vel.


104. Goregrind (2011-04-24 13:47.23) aaaaa
Tetszett, de úgy éreztem takaréklángon ment az egész, nem volt katartikus élmény.
Rendben van a film egyébként, le tudja kötni az embert de nem sikerült elaléltatni engem.


103. Lasimoci (2011-04-10 16:59.35) aaaaa
Fuqua ért ehhez a műfajhoz, most sem csalódtam filmjében. A színészek remek munkát végeztek, még Snipes is nagyon jó volt. Jó film.


102. Sötétszív (2011-01-24 00:16.17) aaaaa
Antoine Fuqua filmjei közül talán a Kiképzés a legismertebb. Az is zsarukról szól, és ez is, és abbabn is Ethan Hawke játssza az egyik főszerepet, akárcsak ebben. Ugyanakkor a Kiképzés veri ezerszer ezt a filmet. Az izgalmas volt, ez pedig bár vannak benne igencsak jó részek, de sajnos a film maga unalmas. Nem azzal van a baj, hogy lassú, hanem azzal, hogy üres, és érdektelen a mozi. Ethan Haweke a szokásos jó formáját hozza, Don Cheadle is remek, viszont Richard Gere bár elég régen van a pályán, de még mindig nem tanult meg színészkedni. Ebben a filmben is súlytalan, és lélektelen volt a játéka. Sokat vártam ettől a filmtől, de sajnos csalódást okozott. A tavalyi év egyik nagy csalódása a számomra.


101. Bd93 (2011-01-07 22:47.49) aaaaa
nem:(


100. Bd93 (2011-01-07 22:47.29) aaaaa
100:D:D:D:D


99. Bd93 (2011-01-07 22:47.18) aaaaa
99
jár valami a 100. hozászoláshoz ?


98. Bd93 (2011-01-07 22:45.57) aaaaa
jó volt:D


97. Bd93 (2010-12-28 12:32.53) aaaaa - (válasz Ystee 87. hozzászólására)
nem is értem hogy lehet így filmet nézni mert szerintem nincs olyan film amibe csak fehérek vannak de lehet tévedek ha ezért nem tetszik egy film tudlak sajnálni de a fejlettebb országokba ez mindennapos csak neked oly furcsa ez rasszista barátom a filmet még nem néztem meg de én is úgy gondolom(még)hogy jó lesz


96. AlekSeJ (2010-12-06 22:01.05) aaaaa
Én is olyan kedvvel kezdtem bele, hogy majd ez..igen..ebben nem csalódom..Olvastam valahol valami ajánlót, és bátrabban zuhantam neki a megnézésének...Hát...gyerekek..sok mindenről nem maradtok le ha kihagyjátok...több sztori, és ha azt nézzük ha nem is össze kapcsolódnak, de egymásba botlanak, nem egy rész van, amikor a sztori különböző szereplői valamilyen helyzetben szó szerint egymásnak mennek...belebotlanak a másikba...Azt nem vágtam miért a 3 történet, talán, hogy minden oldalról megmutassák a valóságot, hogy eldönthessük ki mit csinált volna abban a helyzetben, esetleg a döntésével milyen végkifejletre számíthatna...Sok mindent nem tudok írni róla, annyira se pozitívum, se negatívum nem volt benne..Negatívum csak annyi, hogy valójában csak csordogált a történet..jött ez a szál, jött a másik, és annyi...vártam volna, hogy valami közös vég, jó, vagy rossz, de nem...Talán jó is és rossz is...Nem hagyott bennem akkora nyomot, hogy ajánljam másoknak is, bár egyszer bőven el lehet viselni...Részemről 3 csillag...főleg azért is, mert el nem aludtam rajta, és van ennél sokkal okádásabb film is...ez még hagyján


95. Merida (2010-11-30 18:19.44) aaaaa
SPOILER!!!
Nem lenne rossz ez a film, de valahogy mégsem az igazi. Olyan érzésem volt amikor megnéztem, hogy a forgatókönyvön lehetett volna még mit csiszolni. Valami hiányzik belőle. Betekintést nyerhetünk a brooklyni élet véres valóságába, ez eddig oké, de többet is ki lehetett volna hozni belőle. Tetszett Richard Gere alakítása, a már sokat látott zsaru, aki próbál szemet hunyni a sok mocsokság felett ami a városban történik, mert már tudja mi a "dörgés", valamint Ethan Hawke is jól alakítja a családjáért bármire hajlandó zsarut. Én azt vártam, hogy a 3 történet majd valahol keresztezi egymást, de ehelyett kaptunk tulajdonképpen 3 teljesen különálló történetet. Azért egy minimális happy-end-et sikerült belecsempészni, bár lehet akkor lett volna teljes a story, ha Richard Gere is meghal a végén. Egyszer érdemes megnézni.


94. Keller.p (2010-11-15 17:24.22) aaaaa
Nagy várakozással vártam ezt a filmet, hiába.Nagy kiképzés rajongó vagyok, láttam a filmet jó párszor, ez viszont a közelébe sem lép.A színészi karakterek jók, a történet lapos, unalmas.


93. Delpiero (2010-11-11 19:19.12) aaaaa - (válasz G-ergo 92. hozzászólására)
Elhiszem. :)


92. G-ergo (2010-11-11 19:13.43) aaaaa - (válasz Delpiero 91. hozzászólására)
Eszembe nem jutott... Le vagyok döbbenve jelenleg is.
:D


91. Delpiero (2010-11-11 19:12.26) aaaaa - (válasz G-ergo 90. hozzászólására)
Te sem gondoltad volna mi ??


90. G-ergo (2010-11-11 19:11.47) aaaaa - (válasz Ystee 87. hozzászólására)
Neemond már! Brooklyn a helyszín és tele van négerrel? Aztakuvva...



89. Delpiero (2010-11-11 19:10.57) aaaaa - (válasz Ystee 87. hozzászólására)
Japán meg tele van japánokkal...


88. Delpiero (2010-11-11 19:10.22) aaaaa - (válasz Ystee 86. hozzászólására)
És ezt kérdezte valaki ?


1 2 3 4

Kapcsolódó fórumok

VéleményekKukoricaember, 2022-02-11 22:55117 hsz
Kérdések téma megnyitása0 hsz
Keresem téma megnyitása0 hsz
 
 

Filmkatalógus alsó
Copyright © 2005-2018, www.FilmKatalogus.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Impresszum | Médiaajánlat | DVD üzletszabályzat, kapcsolat | Sitemap | E-mail: info@filmkatalogus.hu

Ez a weboldal cookie-kat használ, melyekre szükség van az oldal megfelelő működéséhez. További információk