Filmek Főoldal TV műsor DVD / Blu-ray Filmek Színészek Rendezők Fórumok Képek Díjak Mozi
film
 
Bejelentkezés
E-mail:
Jelszó:
Megjegyezzelek?
Regisztráció
Elfelejtett jelszó

Regisztrálj és nyerj
DVD-t, vagy mozijegyet!

Keress

Részletes keresés

Mozibemutatók
2024-05-02
A boldogság ügynöke
A kaszkadőr
Az elátkozott Queen Mary
Milli Vanilli: Az évszázad botránya
Végtelen rozsmezők

2024-04-26
Anselm

2024-04-25
Abigail
Challengers
Emma és Eddie: A képen kívül
Exhibition: Van Gogh és Japán
Maga a pokol
Robotálmok
Spy x Family Code: White

2024-04-18
Bolero
Bonus Trip
Elszáradt füvekről
Mentawai, egy elfeledett ősi kultúra
Micimackó: Vér és méz 2.
Polgárháború
Származás
Szunnyadó vérebek
Vörös szobák

További mozibemutatók

Hamarosan a TV-ben
Pénzeső
- HBO2, 11:51
A Pál utcai fiúk
- Moziverzum, 11:55
A Thunderman család visszatér
- Nickelodeon, 12:15
A kiütés
- Film+, 12:45
Világot látok
- Paramount Network, 12:50

Teljes tévéműsor

Szülinaposok
Joanna Lumley (78)
John Woo (78)
Julie Benz (52)
Amira Casar (53)
James Badge Dale (46)

További szülinaposok

Legfrissebb fórumok
Vicces videók - linkgyűjtemény :-)
Meseautó (2000) - Vélemények
Gérard Depardieu - Vélemények
Péntek 13 (1953) - Vélemények
Bruce Willis - Melyik a legjobb filmje

További fórumok

Utoljára értékeltétek
Meseautó aaaaa
Sidney Lumet aaaaa

 

Fórum - Titokzatos bőr - Vélemények

Ahhoz, hogy hozzá tudj szólni a fórumokhoz, be kell jelentkezned, vagy regisztrálnod itt!

11. Törölt felhasználó (2018-08-10 02:40.30)  
Érdekes, hogy ilyen kevés hozzászólás született a filmről, és még kevesebb ámuldozó kritika a szakirodalomban. Én évekig halasztgattam, hogy most a hollywoodi pedofil-ügyek kapcsán végre elővegyem, és megpróbáljak belemerülni az áldozatok lelkivilágába.
Nem volt egy kellemes menet. Még nekem is beadta a gyomrost legalább kétszer, pedig a folyamatosan pofán-gyomron-mindenhová rúgó Saló, vagy a Szerb film sem okoz ma már különösebb sokkot.

A Titokzatos bőr nem allegória, nem is tézisfilm, de elfogultan tanító jellegű dráma. És ha már ilyen, akkor az első problémám az, hogy bármennyire is kerüli az explicitást, mégsem a megfelelő helyen ver gyomorba. Mikor éreztem, hogy kicsit sok?Akkor, amikor el kellett képzelnem, hogy milyen szexuális aktus zajlik a képen kívül. Ez a legtehetségesebb exploitation filmesek nagy találmánya: szkeccs-szerűen építik fel a jeleneteket, hogy mondjuk nyolc felvonás alatt nyolcszor érjen minket sokkhatás. Akár megvágva, akár vágatlanul kifejti a hatását.

Ha viszont lélektani drámát akarnak eladni nekem, akkor elvárom, hogy a szüzsé egészéből bontakozzon ki a fojtogató atmoszféra, az áramütést a szereplők közti interakció okozza, ezután a néhány explicit jelenet már csak hab legyen a tortán. Ingmar Bergman ebben nem ismert kíméletet, Gregg Araki sajnos igen.

Mai szemmel nézve már roppant kevésnek érzem, ahogyan a két fiú
környezetében élő felnőttek reakciói csak úgy felskiccelve kerülnek elő, pedig a külső hatás volna a dráma alapja. A tragédia vonalát eleve egy mellékszereplő határozza meg, akivel aztán semmi nem történik. Értem, hogy jelzésértékű a drámai igazságszolgáltatás hiánya, de ezt nem lehet csak így ignorálva elintézni. Az még nem katarzis, hogy a két srác mélypszichológiailag feltárja a történteket. Ebből nem következik semmi az elkövetőre nézve.

A kétszereplős drámát önmagában is bivalyerősnek tartottam. Tényleg átható volt, ahogy egyre jobban csúsznak lefelé, mintha Araki kiragadta és tovább formálta volna Todd Solondz, vagy Larry Clark kölykeit. Joseph Gordon-Levitt játéka nagyon érett, hihető. „A másik srác” néha érezhetően panelekből építkezik, de különösebb probléma nincs vele. (Brady Corbet a neve amúgy.)

De közben a mellékszereplő szülők ábrázolása mintha felszínes lenne. Araki szimpátiát gerjeszt (én legalábbis így éreztem) az ufóhívő gyermekét liberális elvek mentén nevelő anyuka, és a hímringyó gyermekét nevelési elvek nélkül eltartó anyuka iránt. Itt tegyünk különbséget a kettő között: a liberális nevelés nem azonos az elvtelen neveléssel.
Az elvtelenül nevelő anyuka nagyjából leszarja, hogy milyen pornómagazinok kerülnek a fia kezébe. Az sem érdekli, hogy az ablakból láthatja a nyolc éves srác, amint leszopja az épp aktuális pasiját a gyerekhintán, és esetleg ebből az élményből születik az első jerk off élmény, ami elvezet a tudatos prostitúcióhoz.
A liberálisan nevelő szülő együtt nézi Az élőhalottak éjszakáját (a Romero-félét) a sráccal, az ufós kutatásait is rendre elnézi, ebből keletkezik egy inkább befelé forduló jellem. Ez eddig rendben is van. De esze ágában sincs utánakérdezni az ufó-élménynek akkor, amikor a 19 éves felnőtt fiú számára a régi emlék már igencsak látványosan gondot okoz. Pedig a film szerint a "második típusú találkozást" (amikor megjelenik a ház fölött az űrhajó) együtt élték át a csonka családdal, az nem a fiú saját élménye volt. Persze ez lehet egy metafora arra, hogy anyu és a lánytestvér tudott mindarról, ami a gyerek és az edző között zajlott, tehát az idők során szépen eltemetődött. Ha így van, akkor ez egy elég csonka metafora, mert kilóg az értelmezési keretek közül.
Mintha ebből a filmből kivágták volna azt a további 1 órát, ami kibontotta volna a családi körülményeket.

Ez így nekem azért kevés, mert csak a kétszereplős dráma telepedik rám, de a mellékszereplők meghatározó viszonyulása a történtekhez nem szolgáltat elég alapot a teljes átélhetőséghez.

Az azért teljesen átjön, hogy tök mindegy, mennyire liberális, vagy elvtelen a gyerek nevelése, a rendszeres átbeszélés hiánya rá fogja nyomni a bélyegét a lelki fejlődésre.

A negatív kritika ellenére gay filmként nálam a Top 10-ben van, mert a két szereplő belső lelki folyamatait átélhetően, hitelesen, letaglózóan közli.


10. Bede István (2018-01-13 19:45.05)  
qrva jó film



9. Oereg Gorm (2017-11-22 20:07.41) aaaaa - (válasz Lifeisamovie 8. hozzászólására)
Hátmasszázs.


8. Lifeisamovie (2017-11-22 19:53.06)  
Ohhh Mr. Drago és Gordon-Levitt...aztán paff, nem egészen erre számítottunk... :P
[link]


7. Schrödinger macskája (2012-05-15 18:46.44) aaaaa
Remek film. Nem merül el a testiségben, Joseph Gordon-Levitt pedig fergeteges alakítást nyújt és uralja a vásznat. Csak annak ajánlott, aki képes rá drámaként tekinteni, nem csak "homokos filmként"..


6. Hajrá KTE (2011-05-30 21:57.32) aaaaa
Nagyon durva film,azért nem 5 csillag,mer néhol már nagyon undorító


5. Kismiska (2009-06-08 17:59.30) aaaaa - (válasz Bibionee8 4. hozzászólására)
nem tudom már, hogy honnan töltöttem le, sztem innen:

*****

* Automatikusan eltávolított tartalom.


4. Bibionee8 (2009-04-16 04:13.15) aaaaa
Én régebben láttam!Egy barátom adta oda a cd-t,de később ez a cd eltűnt,feliratosan volt meg!Te honnan töltötted le,mert én nem találom,de lehet,h csak béna vagyok!Ha megkérhetlek adsz egy linket hozzá? :) Amúgy sajnos nem tudok róla,h itthon megjeent volna DVD-n! :(


3. Kismiska (2009-02-13 01:30.08) aaaaa - (válasz Bibionee8 2. hozzászólására)
Te hol láttad? Mert nem tudok arról, hogy MO-on DVD-n elérhető lenne...(én letöltöttem,de ha megjelenne itthon dvd-n, sztem megvenném)



2. Bibionee8 (2009-02-04 21:55.04) aaaaa
igen szerintem is ez a baj,nem volt túl nagy reklámja!de én is imádom ezt a filmet,lebilincselő,meghökkentő,és bár régen láttam,még a mai napig eszembe jutnak részletek belőle!...összeségében örülök,h nem csak nekem tetszett! :)


1. Kismiska (2009-02-02 12:31.11) aaaaa
Az egyik legjobb film, amit valaha láttam.
Számomra hihetetlen, hogy nem érkezett még hozzászólás (igaz a film nem valami könnyen érhető el).



Kapcsolódó fórumok

VéleményekTörölt felhasználó, 2018-08-10 02:4011 hsz
KeresemNyomozo1, 2017-02-12 17:021 hsz
Kérdések téma megnyitása0 hsz
 
 

Filmkatalógus alsó
Copyright © 2005-2018, www.FilmKatalogus.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Impresszum | Médiaajánlat | DVD üzletszabályzat, kapcsolat | Sitemap | E-mail: info@filmkatalogus.hu

Ez a weboldal cookie-kat használ, melyekre szükség van az oldal megfelelő működéséhez. További információk