Filmek Főoldal TV műsor DVD / Blu-ray Filmek Színészek Rendezők Fórumok Képek Díjak Mozi
film
 
Bejelentkezés
E-mail:
Jelszó:
Megjegyezzelek?
Regisztráció
Elfelejtett jelszó

Regisztrálj és nyerj
DVD-t, vagy mozijegyet!

Keress

Részletes keresés

Mozibemutatók
2024-05-02
A boldogság ügynöke
A kaszkadőr
Az elátkozott Queen Mary
Milli Vanilli: Az évszázad botránya
Végtelen rozsmezők

2024-04-26
Anselm

2024-04-25
Abigail
Challengers
Emma és Eddie: A képen kívül
Exhibition: Van Gogh és Japán
Maga a pokol
Robotálmok
Spy x Family Code: White

2024-04-18
Bolero
Bonus Trip
Elszáradt füvekről
Mentawai, egy elfeledett ősi kultúra
Micimackó: Vér és méz 2.
Polgárháború
Származás
Szunnyadó vérebek
Vörös szobák

További mozibemutatók

DVD / Blu-ray premierek
A Profi *A klasszikus film* *Dupla borítós kiadás és booklet* (Blu-ray)

További DVD premierek
További Blu-ray premierek

Hamarosan a TV-ben
Predator - A ragadozó
- Moziverzum, 23:00
Apró kis hazugságok
- Mozi Klub, 23:20
Amerikai mesterlövész
- Viasat3, 23:25
A következő három nap
- Film4, 23:50
A barlang
- AMC, 00:20

Teljes tévéműsor

Szülinaposok
Giancarlo Esposito (66)
Bálint András (81)
Channing Tatum (44)
Jet Li (61)
Nagy Zsolt (48)

További szülinaposok

Legfrissebb fórumok
A méhész (2024) - Vélemények
Szólánc
Kaja-pia topik, avagy: ki mit szeret enni-inni?
Versek!
Rebel Moon: 2. rész - A sebejtő - Vélemények

További fórumok

Utoljára értékeltétek
Maga a pokol aaaaa
Austin Butler aaaaa

 

Fórum - Mielőtt leszáll az éj (2000) - Vélemények

Ahhoz, hogy hozzá tudj szólni a fórumokhoz, be kell jelentkezned, vagy regisztrálnod itt!

10. Watcher (2022-02-18 17:29.04) aaaaa
XD Depp 🙈


9. Bede István (2018-05-11 15:18.15)  
QRVA JÓ FILM



8. Bede István (2018-05-11 15:18.04)  
qrva jó film


7. Kittentyű (2014-03-02 02:04.12) aaaaa
Megnéztem újra. Jó volt újra látni, mert első megnézésre is tetszett, mivel én szeretem az életrajzi drámákat így ez a film is elnyerte a tetszésemet. Voltak benne megmosolytató részek, viszont a film legnagyobb része elég drámai és szomorú. A főszerepet játszó Javier Bardemet Oscar díjra jelölték az alakításáért abszolút jogosan, mert ebben a filmben is szenzációs az alakítása. Végül az aranyszobrot sajnos nem kapta meg, viszont a Velencei Filmfesztivál Arany Oroszlán díját Ő vihette haza. Az tény, hogy ez egy rétegfilm, de szerintem legalább egyszer látnie kellene mindenkinek. Az biztos, hogy nekem nagyon tetszett.


6. Kittentyű (2012-12-23 00:21.59) aaaaa
Sajnálom hogy ilyen kevés itt a hozzászólás, úgy látszik elég kevesen ismerik ezt a filmet. Igaz, hogy rétegfilm, de ennek ellenére nagyon jó szerintem. Javier Bardem itt is nagyszerűen alakít, ahogy ezt már tőle megszokhattuk. Nem hiába kapott ezért a filmért arany oroszlánt a Velencei Filmfesztiválon. Lehet hogy nem mindenkinek tetszene a film, mert nem egy hétköznapi történetről szól, de ennek ellenére aki teheti nézze meg.


5. Birka78 (2010-11-24 11:49.57) aaaaa
Ha valakit az átlagosnál kicsit jobban érdekel az irodalom, vagy kíváncsi a múlt század derekának castroi Kubájára, érdemes megnéznie ezt a filmet. Mint életrajzi mozi, abszolút hozza az elvárhatót. Megismerhetjük az író Arenas világát, személyiségét: látjuk apjától elhagyott, nyomorgó, ám a szabadság, szépség után vágyakozó gyermekként, homoszexuális felnőtt férfiként, hivatásának élő remek íróként/költőként, és - élete utolsó óráiban - elesett, beteg, de a méltóságát még ebben a helyzetben is megőrző emberként.
A film dráma, de nem hatásvadász eszközök teszi azzá, hanem a dokumentarista jelleg: bizonyos hatalmi, politikai viszonyok lehetővé teszik, hogy embereket fosszanak meg szabadságuktól, értékes műveket cenzúrázzanak, tiltsák meg kiadásukat, mert – ahogy a filmben utalnak rá: “A művészembereket minden diktatúra veszélyesnek tartja. Mert szépet alkotnak. A szépség pedig ellenség. A művészek ábrándozók. És mindig ellenforradalmárok.”
Kissé elfogult vagyok: ha egy filmben irodalomról van szó, engem már megvettek kilóra, de azért igyekszem objektív maradni. E film utalásrendszere igencsak gazdag, Reinaldó műveiből természetesen gyakran idéznek, azt az öt könyvet pedig (Melville: Moby Dick, Stevenson: A kincses sziget, Proust: Az eltűnt idő nyomában, Kafka: Átváltozások, Flaubert: Érzelmek iskolája), amit különdíjának átvétele után kölcsönkap elolvasásra az író, talán nekünk magunknak is élmény lenne elolvasni.
A mozi egyértelműen Bardem mozija, aki itt is bizonyítja tehetségét. Számomra jónéhány pillanata emlékezetes marad a filmnek: Arenas öröme, amikor megtudja, neki ítélték a különdíjat; az arcizmok elnyomott, apró rezdülései, miközben az emigrációra készülő író iratait vizsgálgatják; vagy a “szűk ingben riszálom magam”-jelenet.
Némi humort csempészett a filmbe a buzik négy fajtájának jellemzése, és az, hogy e típusokat a hirtelen bevillanó képek is szemléletesebbé tették – aki látta a filmet, tudja, mire gondolok. A regényt kicsempésző Bon Bon karaktere is kellően komikusra sikerült.
A képi világ a természet színeinek festésekor a leginkább magával ragadó: a végtelennek tűnő táj, a hullámzó tenger vagy óceán oly gyakran visszatérő motívuma Arenas szabadságvágyának is szimbóluma. Az aláfestő zene pedig csak fokozza ezt a hatást.
Összességében elmondhatom, igazán értékes, művészi alkotáshoz volt szerencsém, azt pedig külön köszönöm, hogy egy olyan kubai írót ismerhettem meg, akiről talán soha életemben nem hallottam volna, ha nincs ez a film.
Én kedvet kaptam Arenas műveinek olvasásához, már csak az a kérdés, hol lehet szert tenni rájuk?


4. Csuti7 (2009-06-30 19:49.40)  
nekem is csak film+om van film+ 2 nincs..de ha máshol lesz akk lécci szoljatok..kiváncsi vok erre a filmre:)


3. Nyulci (2008-11-30 16:56.25) aaaaa
Régen láttam, akkor picit vontatottnak találtam, de voltak benne jó dolgok, főként persze Javier Bardem. nem tudom,lehet, ma jobban értékelném. és emlékszem, Johnny Depp-et egy jó ideig fel sem ismertem, azt hiszem, többféle karakterként is feltűnt, emlékezetes volt persze a transzvesztita szerepében, amikor a feneke lukában csempészte ki a börtönből a kéziratokat.:)



2. Fuller (2008-08-19 17:31.12)   - (válasz Bia-Bia 1. hozzászólására)
Aug. 20án megint lesz 0:20kor a Film+2-őn. Nagyon szívesen megnézném, de nekünk csak sima Film+-unk van :(


1. Bia-Bia (2008-08-16 19:54.27) aaaaa
Szerintem ez egy nagyon jó film, nem is értem hogy lehet az h még senki sem véleményezte. Bevallom magamtól valószínűleg sosem néztem vna meg, csak Johnny miatt kezdtem hozzá. Az első 10 percben untam is egy kicsit, azt vártam mikor tűnik már fel (az adatlap alapján azt hittem nagy szerepe lesz), de aztán magával ragadott a sztori. Mire ő felbukkant a kis cameojában már régen elfelejtettem h miatta kezdtem el nézni. Javier Bardem remekül játszotta Arenast. Kifejezetten tetszett mikor bemutatta a 4-féle meleget és Bon Bon karaktere. Bár eddig nemigazán rajongtam az életrajzi filmekért, mostmár bátrabban fogom nézni őket.



Kapcsolódó fórumok

VéleményekWatcher, 2022-02-18 17:2910 hsz
KeresemLoin, 2008-08-14 18:251 hsz
Kérdések téma megnyitása0 hsz
 
 

Filmkatalógus alsó
Copyright © 2005-2018, www.FilmKatalogus.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Impresszum | Médiaajánlat | DVD üzletszabályzat, kapcsolat | Sitemap | E-mail: info@filmkatalogus.hu

Ez a weboldal cookie-kat használ, melyekre szükség van az oldal megfelelő működéséhez. További információk