Filmek Főoldal TV műsor DVD / Blu-ray Filmek Színészek Rendezők Fórumok Képek Díjak Mozi
film
 
Bejelentkezés
E-mail:
Jelszó:
Megjegyezzelek?
Regisztráció
Elfelejtett jelszó

Regisztrálj és nyerj
DVD-t, vagy mozijegyet!

Keress

Részletes keresés

Mozibemutatók
2024-05-02
A boldogság ügynöke
A kaszkadőr
Az elátkozott Queen Mary
Milli Vanilli: Az évszázad botránya
Végtelen rozsmezők

2024-04-26
Anselm

2024-04-25
Abigail
Challengers
Emma és Eddie: A képen kívül
Exhibition: Van Gogh és Japán
Maga a pokol
Robotálmok
Spy x Family Code: White

2024-04-18
Bolero
Bonus Trip
Elszáradt füvekről
Mentawai, egy elfeledett ősi kultúra
Micimackó: Vér és méz 2.
Polgárháború
Származás
Szunnyadó vérebek
Vörös szobák

További mozibemutatók

DVD / Blu-ray premierek
A Profi *A klasszikus film* *Dupla borítós kiadás és booklet* (Blu-ray)

További DVD premierek
További Blu-ray premierek

Hamarosan a TV-ben
Alvilági játékok
- Film Mánia, 02:45
Veled is megtörténhet
- SuperTV2, 03:05
Szepi és a Szörny
- Moziverzum, 03:10
Crank - Felpörögve
- RTL Három, 03:30
Halálod appja
- Mozi+, 03:40

Teljes tévéműsor

Szülinaposok
James LeGros (62)
Sally Hawkins (48)
Anna Chancellor (59)
Kevin McNally (68)
Arielle Dombasle (69)

További szülinaposok

Legfrissebb fórumok
Dolgok, amik nagyon idegesítenek
Fogadóóra
Mire gondolsz most?
Viccek! - Ha van Valakinek egy jó vicce, vagy poénja, akkor azt itt elmondhatja!
2022-es választás

További fórumok

Utoljára értékeltétek
Aladdin aaaaa
David Cronenberg aaaaa

 

Fórum - Az erőd (1983) - Vélemények

Ahhoz, hogy hozzá tudj szólni a fórumokhoz, be kell jelentkezned, vagy regisztrálnod itt!

7. Lifeisamovie (2017-05-10 20:32.56) aaaaa
Klassz, s az is marad:
http://www.youtube.com/watch?v=ZsWk2aGYvxM


6. Bede István (2017-05-09 23:56.31)  
qrva jó film



5. The Duke (2014-08-28 20:03.52)   - (válasz Az utolso szamuráj 2. hozzászólására)
Amúgy most olvasok utána, hogy a Paramount Stúdió főnökei nagyon beleszóltak a film forgatási munkálatok alatt, aminek a rendezőnek elege lett és a film utómunkálatain se vett részt.


4. The Duke (2014-08-28 19:56.39)   - (válasz Az utolso szamuráj 2. hozzászólására)
Jó kritika. Nagyon szeretem Michael Mann filmjeit főleg Az utolsó Mohikánt (aminek a most kijött Rendezői Változatát láttam nagyon részletes), Az embervadász, Szemtől Szemben, de ezt még nem láttam. Pótolom minél hamarabb.


3. Menrot (2014-08-27 21:31.33) aaaaa
Szép kritika.

Csak azt akarom kérdezi,hogy David Lynch és Michael Mann filmeknél csak én látok hasonló képi világot,"kameratechnikát"?


2. Az utolso szamuráj (2014-08-27 20:29.36) aaaaa
Legyünk őszinték,a The Keep nem igazán váltotta be a hozzá fűzött reményeket a mozipénztáraknál:az anyag,amit annak idején bemutattak,majd a felére lett vágva-erősen érdekelne egy rendezői változat!-és a szerző,F. Paul Wilson is rossznak tartotta.
Michael Mann:ez a név mára a Szemtől szemben és más egyéb,lényegesen igényesebb moziknak hála,világszerte ismert.Mann aprólékos,igen ügyel a részletekre:vizsgáljuk meg ezt a különleges filmet,mely kacérkodik a horrorral:ám annál jóval túlmutat,az alkotói szándék szerint.
Egy román faluba érkezik egy német egység,és a lakatlan fellegvárba,az Erődbe költöznek be,holott annak gondnoka óva inti őket.Nemsokára két társuk meg is hal,mire SS katonák érkeznek az ódon falak közé:vezetőjük először a falun áll bosszút,majd egy zsidó professzort és a lányát hozatja ki a lágerből,hogy segítsenek megoldani az egyre nyomasztóbb rejtélyt.Időközben a faluba érkezik egy idegen férfi is,a halálesetek folytatódnak és a professzor látványos csodával gyógyul ,amit szövetsége okozott a falon belüli lénnyel...
Nagyjából ennyi lenne a történet:rengeteg lyuk tátong benne,érezhető,hogy ennél jóval többet szerettek volna az alkotók megmutatni,ám azok valahol a vágószoba padlójára hullottak.(Azért Gabriel Byrne karakterének egyik pillanatról a másikra elhozni két,vélhetőleg lassan kivégzendő zsidót nem hinném,ilyen egyszerű lett volna,és azok is a következő pillanatban megjelenek a faluban)Ám a film még így is érdekes,és ezt úgy vélném,legfőképp a rendezőnek köszönhetjük.
Mann ugyanis igen egyedi atmoszférájú thrillert rendezett,ahol néhány elég durva jelenet is helyt kapott,meg néhány olyan párbeszéd,ami jóval túlmutat egy átlag rémisztegetésen.A rendező híres a képi világáról, a The Keep vizuális orgazmus,hihetetlen szépen van fotózva és páratlanul jól játszik a belső terekkel,éreztetve a monumentalitást.Mikor az első német katona pedig lenéz az üregbe,ahogy eltávolodik tőle a kamera,az jutott eszembe,mikor Kane benézett az Alien-ben a hatalmas raktárban lévő tojásokra,majdhogynem kottáról kottára megismételték azt a jelenetet.
Molasar kinézete a kort tekintve egész pofás lett,és mikor Byrne mellett áll,hihetetlen látvány,ahogy nagyságát érzékeltetik.A trükkök némelyike mára kicsit elavult,mégis itt jól mutatnak,és a feszültség,az izgalom végig benne van a filmben.
Ám amiért több,mint egy horror:a kreatúra mintha az emberi gonoszság,főlényesség,vérontás ,érthetetlen gyilkolás megszemélyesítője lenne-és erre céloz is Jurgen Prochnow ,mikor azt mondja az SS hadnagynak,amit kint talál,az ő maga.Hál isten,nem lett a vágóolló áldozata egy hihetetlen jól sikerült beszélgetés a két német tiszt közt,ahol az egyik a józanabb,emberibb oldalt képviselte:nem csak a nácizmusról,a náci Németországról szóltak azok a szavak,hanem jóval túlmutatva, az emberen önmagán,és arról is,vajon mennyire bűnös az is,aki nem tesz semmit az események,a pusztulás,a népírtás,a gyilkolás megakadályozására.(Gyanúm szerint az eredeti mű valami ilyesmiről szólhat,ahol a gonosz lény afféle metafora).
A színészi játék remek,érdekes mód a mára legnagyobb névvé kinőtt Ian McKellen a leggyengébb,Scott Glenn-nek mindig is jól álltak ezek a keményebb,szűkszavú karakterek-bár hogy ki ő a filmben,az leginkább találgatásra ad okot...-Gabriel Byrne félelmetesen jó rohadék , lehet szívből gyűlölni,J. Prochnow pedig szimpatikusan és jól hozza azt a fajta németet,aki rokonszenvünket birtokolja:épp ezért fájdalmas számomra,mára mennyire eltűnt ez a remek karakterszínész.
A hangulaton,fotózáson kivűl amit még illik a pozitívumok mellett felsorolni,a Tangerine Dream fantasztikus zenéje:gyönyörű,hipnotikus és egy másik dimenzióba repíti a nézőt.Többen talán elvontnak ítélik meg ezt a filmet,nem értve,egy thriller miért tesz kísérletet önön korlátait áthágni:én úgy vélném,Mann filmje minden hiányossága és hibája ellenére-amik igen nyilvánvalóak-érdemes a figyelemre,mert egy mára igen elismert rendező egyedi szárnypróbálgatása akkor még eredetinek számító,érdekes témában.


1. -OJ- (2007-09-08 01:11.11) aaaaa
Michael Mann filmje.
Pedig egyáltalán nem úgy néz ki! :D

Adva van egy elrejtett erőd Romániában, ahová egy Wermacht alakulat érkezik a II.világháború idején, és persze szépen kiengedik az évszázadok óta bebörtönzött gonoszt (aki egy szép nagy kőgólem-vámpír). Erre megérkezik az SS is, hoznak egy zsidó professzort és a lányát (egyenesen a koncentrációs táborból). hogy oldják meg a rejtélyt. De semmi gond, mert motorral már úton van a többszázéves sámán/varázsló is, aki eredetileg bebörtönözte a démont!

Durva, mi?

Amit előre lekell szögezni, hogy ez szinte már a művészfilm kategóriájába sorolható. Állandóan, mindenütt gomolyog a füst, a karakterek és egyesjelenetek tökéletesen színpadiasak, az effektusok mesébe illőek, és a zene egyértelműen egy álomvilágot idéz. A színészi játék hol jobb, hol rosszabb. Jürgen Prochnow nagyot alakít a hazafias Wermacht-parancsnok szerepében, és kegyetlen nagy vitát lenyom a fasizmus elkorcsosító hatásáról az SS-parancsnokkal (Gabriel Bryne itt egyenesen tenyérbemászó, Ralph Fiennes Amon Goeth-je óta nem láttam ennyire energetikus Nácit). És van itt még egy Ian McKellen is a begőzölt zsidó-professzor szerepében, akit annyira elvakít a dühe, hogy szívesen kiengedné a démont csakhogy pusztítsa el a németeket! Scott Glenn pedig a varázsló, ő abszolút éteri (még tükörképe sincs)!!!
Persze rengeteg hiba van a filmben, kezdve a teljesen lényegtelen szerelmi száltól a feszültség teljes hiányáig, mégis tetszett mert szórakoztató volt. Csak nem szabad komolyan venni.
(De amikor a démon lemészárolja az SS-katonákat.....ott echte Wolfenstein-feeling uralkodik)



Kapcsolódó fórumok

VéleményekLifeisamovie, 2017-05-10 20:327 hsz
Kérdések téma megnyitása0 hsz
Keresem téma megnyitása0 hsz
 
 

Filmkatalógus alsó
Copyright © 2005-2018, www.FilmKatalogus.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Impresszum | Médiaajánlat | DVD üzletszabályzat, kapcsolat | Sitemap | E-mail: info@filmkatalogus.hu

Ez a weboldal cookie-kat használ, melyekre szükség van az oldal megfelelő működéséhez. További információk