Filmek Főoldal TV műsor DVD / Blu-ray Filmek Színészek Rendezők Fórumok Képek Díjak Mozi
film
 
Bejelentkezés
E-mail:
Jelszó:
Megjegyezzelek?
Regisztráció
Elfelejtett jelszó

Regisztrálj és nyerj
DVD-t, vagy mozijegyet!

Keress

Részletes keresés

Mozibemutatók
2024-06-06
A figyelők
Az arcuk mindig előttem lesz
Bad Boys: Mindent vagy többet

2024-05-30
A szirén
Amikor leszáll az éj
Anyai ösztön
Garfield
Gekijoban Haikyu!! Gomi Suteba no Kessen

2024-05-23
2550
A Hold Sötét oldala
Furiosa: Történet a Mad Maxből

További mozibemutatók

DVD / Blu-ray premierek
Dűne - Második rész *Import-Angol hangot és Angol feliratot tartalmaz* (DVD)

További DVD premierek
További Blu-ray premierek

Hamarosan a TV-ben
Gyűlölet, barátság
- Film4, 01:40
A szomorúság háromszöge
- HBO, 01:45
Botrány
- Moziverzum, 02:35
Hirtelen halál
- AMC, 02:40
District 9
- Film Mánia, 02:45

Teljes tévéműsor

Szülinaposok
Morgan Freeman (87)
Brian Cox (78)
Jonathan Pryce (77)
Teri Polo (55)
Patrick Gilmore (48)

További szülinaposok

Legfrissebb fórumok
Vándorrege - Vélemények
A Bounty - Vélemények
A Z rohamosztag - Vélemények
Lefkovicsék gyászolnak - Vélemények
Filmkeresés rövid tartalom alapján

További fórumok

Utoljára értékeltétek
Cinema Paradiso aaaaa
Nassim Shahara aaaaa

 

Fórum - Tizenkét dühös ember - A tizenkét esküdt konkrét jellemzése és egyéni szimpátiánk szerinti osztályzása

Ahhoz, hogy hozzá tudj szólni a fórumokhoz, be kell jelentkezned, vagy regisztrálnod itt!

10. Norden (2020-03-08 00:28.43) aaaaa
#1 - Levezetőként kezdetben megfelelő, kissé talán fontoskodó, de az ügy kibontásához, megvitatásához ténylegesen nem sokat tesz hozzá, fokozatosan háttérbe szorul. A 8-as elég hamar átveszi tőle a stafétát, a végére már ő utasít szavazásra.

#2 - Befolyásolható "kisember", akinek a munkahelyén és odahaza is kuss a neve. Igazi szerencsétlen flótás, de ezzel együtt is a filmben fokozatosan megtalálja a hangját és a végére már mutat némi kiállást. Az elkövető magassága körüli anomáliákra ő mutat rá.

#3 - Ósdi paternalista felfogás képviselője, egy igazi agresszív asszonyverő bunkó lehet, aki szerint a fizikai erőszak mindenre megoldás. Kialakult világnézetét nem inogtathatja meg semmi, még a tények sem, fokozatosan ellentmond önmagának és önként megy a pofonhoz. A levegő folyamatosan szűkül körülötte, tekintélyt nem tud kiharcolni magának dühkitörései miatt. Ezzel együtt is van valami tragikus a karakterében, az utolsó jelenetben óhatatlanul is megsajnálja az ember.

#4 - Hidegvérű és logikus, ő aztán nem haverkodni jött ide, a személyes kérdésekre kurtán válaszolgat, de ezenkívül nem sokat árul el magáról. 8-asnak őt a legnehezebb legyűrni, csak a tények és az észérvek érdeklik.

#5 - Nem felejtette el, hogy honnan jött, éppen ezért talán túlontúl is önérzetes, valamint kisebbségi komplexusa is van. A provokációnak nem ül fel, próbál mindvégig higgadt maradni.

#6 - Egyszerű, ám jólelkű munkás, akinek fizikai fölényétől a 3-as is jól láthatóan tart, mikor az öreget a védelmébe veszi. Magának az ügynek a megvitatásában azonban nem sok szerepe van, e tekintetben talán a legjelentéktelenebb mindenki közül.

#7 - Gusztustalan, nyerészkedő figura, az ő közönye sokkal, de sokkal rosszabb, mint a 3-as vagy akár a 10-es dühe. Csak az óráját lesi állandóan, az ügy komolyságába egy pillanatig sem gondol bele. Önző, szociopata, éretlen és érzéketlen ember, aki valószínűleg már másnap elfelejtette az egész esetet.

#8 - Intelligens és nagyvilági ember, kitűnő debattőr. Hathatósan érvel, bizonytalanít el, esetenként már-már rámenős és manipulatív is (a mozis kikérdezés szerintem az volt). Zseniális, ahogy csapdát állít a 3-asnak (amikor szadistának nevezi). Karizmatikus és empatikus vezéregyéniség, aki szakmájának eleganciáját is elviszi a tárgyalószobába.

#9 - Jó megfigyelő, aki már az elején is elég szkeptikus, de kell neki a 8-as lökése, hogy kiálljon sejtése mellett. Valószínűleg az egyetlen, aki alig várta ezt a megbeszélést, és amikor a szavahihetetlen tanút jellemzi, önmagáról is beszél. Nagy győzelme, hogy a 4-est ő állítja át a másik táborba.

#10 - Lekezelő, bunkó, kiállhatatlan ember, borzalmas főnök lehet, hozzá képest a 3-as is mutat némi szimpatikus vonást, bár a 7-es közönyéhez képest még a 10-es bigott elvhűsége is jobb. Verbálisan agresszív, folyamatosan személyeskedik, jelleme az ábrázata, ahogy szokták mondani. Szónoklata a film egyik csúcspontja, saját maga alól rántja ki a szőnyeget, és a 4-es úgy helyre teszi egy kurta mondatban, hogy a film végéig aztán többé nem is szólal meg.

#11 - Szerény és dolgos órásmester, aki választott hazájának alkotmányát teljesen magáénak tudja, és demonstrálja az öntudatos és patrióta amerikai állampolgár képét. Meggyőzhető és jóindulatú, csúcsjelenete, amikor a 7-est elküldi a francba, a végén az a pillantás mindent üt. A 8-as egyik nagy szövetségese.

#12 - Egy rém egyszerű és buta ember, aki ráadásul azt hiszi, hogy humoros is, a marketingesek igazi archetípusa. Önálló véleménye nincs, hozzá képest még a 2-es és a 6-os is többet tesz hozzá. Próbál ő haverkodni mindenkivel, hamar elbizonytalanodik. Nem az eszéért szeretik, de nincs benne rosszindulat.


9. Chim (2019-07-06 22:34.03) aaaaa
Fonda mellett egyértelműen a 4-es esküdttel tudtam azonosulni. Volt egy szilárd véleménye (bűnös) egy szilárdnak vélt bizonyíték alapján, de képes volt azt megváltoztatni a cáfolat révén, ami teljesen logikus volt. Nyugodt, kimért, pontos, logikus (!!) ember, aki bemeri ismerni, ha tévedett, és tud álláspontot váltani. Az ilyen emberek a pszichopaták, valószínűleg ő volt a gyilkos :D



8. Csabaga (2017-06-29 18:23.26) aaaaa
1.Nincsen igazi véleménye,csak a szavazatokat számolja.

2.Bizonytalan,jelentéktelen,az a típus,aki a többséggel tart.

3.A fia miatt előítéletes.Túl indulatos,emiatt is megutáltatja magát.

4.Logikusan áll mindenhez hozzá,nyugodt természet,a szemüveg eset győzi meg.

5.A többséggel tart,de hamar rájön,hogy tévedett.Lehet vele normálisan beszélni.

6.Egyszerű munkás,szintén logikusan gondolkozik,neki van tapasztalata a magasvasúttal kapcsolatban és ez fontos.

7.Csak az érdekli,minél hamarabb lemenjen az egész,jön a baseball.Ahogy fordul a szél,ő is fordul.

8.Ő az egyetlen ember,akinek az a véleménye,ne ítéljünk valakit halálra két perc alatt.

9.Ő az első támogató,már az első szavazásnál sem igazán biztos a dolgában,csak látja a sok kart...

10.Az előítélet lármás képviselője.A végén közmegvetés tárgya lesz.

11.Átlagember,irodistának néz ki,jóindulatú.

12.Ide-oda áll,ő változtatja meg legtöbb alkalommal a szavazatát,függően,éppen ki beszélt előtte.


7. Csabaga (2017-06-29 13:34.04) aaaaa - (válasz Tampa Bay Lightning 6. hozzászólására)
A harmadik esküdt voltaképpen csak azért volt ilyen kitartó,mivel a vádlottat a fiával azonosította,akivel rossz viszonyban volt.Egyébként egy normális ember lehetett.A 10. gyűlölködött alapból,de ő közmegvetés tárgya lett,még a 3. részéről is.Nekem a szdmüveges,racionális esküdt (4.) a kedvencem.Ő tényleg észérvek alapján dönt és a 10-re ő szólt rá "meghallgattam,de most már hallgasson!"


6. Tampa Bay Lightning (2017-06-29 12:46.04)   - (válasz Lacikababucika 1. hozzászólására)
Harmadik esküdtre 9/10, aki folyamatosan gyűlölködött, fröcsögött, és ordibált, mint egy cigány lókupec?
Tizedik esküdtre 9/10, aki a legprimitívebb, leggyűlölködőbb, legtróberebb esküdt? Liberalisták nem szívesen hallgatják? Öreg, akik gyűlölik az igazságot, azok nem a liberálisok, hanem a paranoiás, komplexusos neonácik. Azért egy 1957-es tárgyalótermi drámába belekeverni a liberalizmust, ráadásul negatív konnotációban, elég sok mindent elárul annak a személyiségéről és a lelkivilágáról, aki a véleményt megformálja.
Nyolcadik esküdt (Henry Fonda): 5/10, holott az egyetlen, aki megfontolt, józan érvekkel próbált az igaza mellett kiállni, és nem félt azt megvédeni (ugye a deviáns "liberális", aki gyűlöli az igazságot). Egy kicsit rámenős volt, azt elismerem, nagyon meg akart győzni mindenkit, de ez a többire is igaz volt, ráadásul ő volt az egyetlen erős jellem, hiszen egyedüliként tartotta meg a saját véleményét. Márpedig ha valaki tizenegy embert meg tud győzni, akkor az nem azért van, mert mind a tizenegy ember manipulálható, hanem valószínűleg azért, mert annak az egynek van igaza. Főleg ha olyanokat is meg tud győzni, mint a legradikálisabbak, azaz Cobb és a zilált hajú, folyamatosan orrát piszkáló öregember. A harmadik és tizedik esküdt szinte már vért hörgött, annyira forrt bennük a düh és a gyűlölet, őket kettejüket primitív, soviniszta megfontolások vezérelték, folyamatosan csak a meglévő, meglehetősen instabil lábakon álló bizonyítékokra hivatkoztak, és amikor Fonda bűntény részletekre való, érveken alapuló lebontására mert kísérletet tenni, ezek ketten már ki is verték a hisztit, hiszen agyi kapacitásuk a gyűlöletnél összetettebb formulákat képtelen feldolgozni, és a racionalitást, objektivitást hírből sem ismerik (ugyanúgy, mint a radikális jobboldal - ha másnak szabad politikát belelátni a filmbe, akkor nekem is). Hab a tortán, hogy Lee J. Cobb folyamatosan látványosan ellentmondott magának (úgy, mint a politikában a jobboldal csinálja megállás nélkül), a legdurvább ellentmondás pont a végén volt: először még azt mondta a tizenkettedik esküdtnek (aki szerinted csak azért b*zi, mert nem értesz vele egyet, ez is jellemző a jobboldali gondolkodásra), hogy kizárólag a tanúvallomás számít, a többi bizonyíték semmit nem számít, a film legvégén viszont pont, hogy a többi bizonyíték fontosságát emlegeti. Fonda az egyetlen, aki soha nem mond magának ellent, és mindenre van sziklaszilárd, racionális, támadhatatlan magyarázata.

Szóval finoman szólva is érdekes az osztályzásod, persze attól még a véleményed tiszteletben tartom, de muszáj voltam rá reagálni, mert elképesztő állításokat olvastam itt.


5. Csabaga (2017-06-09 18:23.48) aaaaa - (válasz Johannes 4. hozzászólására)
Nálam egy kicsit más,de én a nem bűnösre szavazok.

Egyesével nem megyek végig,de az elsőnek mindössze annyi a szerepe,megszavaztatja a többieket és számol.
Majd egy alkalommal megváltoztatja szavazatát mindenféle magyarázat nélkül és ezt senki sem várja el tőle,ellentétben mondjuk a vele szemben ülő baseball rajongóval.


4. Johannes (2017-06-09 11:04.51)   - (válasz Lükesrác 3. hozzászólására)
Nincs igazad. A topic kitünő ugyanis a 12 főszereplő egyéni jellemzése ugyan az imdb-n sok-sok hozzászólásban megtalálható(bizonyítva hogy az imdb egy komoly film szakmai internetes oldal)míg itt a hozzászólások 99%-a semmitmondó hozzászólásokból áll és ettől a topictól eltekintve senki sem vette a fáradságot hogy a 12 főszereplőt egyénileg jellemezze pedig az a lényeg! És te is csak"fikázni"tudsz ahelyett hogy a szereplőket jellemezted ill. osztályoztad volna.

Én csak leosztályozom a 12 főszereplőt igazodva a topichoz:

1.=3
2.=5
3.=10
4.=10
5.=3
6.=3
7.=1
8.=10
9.=1
10.=10
11.=1
12.=3


3. Lükesrác (2017-05-31 23:33.51)   - (válasz Lacikababucika 1. hozzászólására)
Ne haragudj, de nem tudom, min röhögjek jobban, a topikod címén, vagy a nickneveden.


parfumeshop.hu banner

2. Zsigabácsi (2017-05-19 11:27.20)  
Végig ki kellett volna tartani!!!

[link]

[link]

[link]

Ez is jó kép:

[link]

Itt pedig megintcsak együtt:

[link]


1. Lacikababucika (2017-05-19 10:36.48)  
[link]

Első esküdt:

Jellegtelen semmi ember. Ő az elnök és a megbeszélés során egyetlen egyszer kerül képbe amikor felháborodik azon hogy az elnöki munkáját szerinte semmibe veszik és felajánlja hogy vegyék át a megbízását. Egyébként nem nyilvánít véleményt csak szavaz előbb a fiú bűnösségére majd jóval később a bűnössége ellen anélkül hogy indokolná a véleménye megváltoztatását. Jellegtelen semmi ember.
Szimpátiám:2

Második esküdt:

Kis aktakukac. Ennek sincs határozott saját véleménye. Még indokolni is alig tudta hogy szerinte miért bűnös a srác. Aztán elég hamar átállt a másik oldalra. Könnyen befolyásolható ijedős semmi ember.
Szimpátiám:3

Harmadik esküdt:

Hatalmas egyéniség. A végén kár volt megtörnie. Akkor emeltem volna meg a kalapom teljes mértékben előtte ha végig kitart következetesen. Nem sok hiányzott hozzá. Felkészült az ügyből hiszen külön jegyzetelt és végig keményen harcolt az igazáért. Csak a legvégén adta fel...Hibája volt hogy ordított de ilyen a habitusa. Az egész társaság legszinesebb egyénisége.
Szimpátiám:9(10 lenne ha a legvégéig kitart)

Negyedik esküdt:

Vérprofi. Nagyképű bár van mire. Igazi irányító típus aki bár halkszavú de a parancsait biztos benne hogy végrehajtják. Nem szerethető ez a figura de kiáll amellett amiben hisz. Aztán persze a végén őt is bevitték az erdőbe...
Szimpátiám:9(10 lenne ha a legvégéig kitart)

Ötödik esküdt:

Kis csatornapatkány aki felkerült a sárból...Önmarcangoló típus. Van véleménye de fél kiállni mellette aztán rosszul is alszik ha érzi hogy hibázott. Amatör. Az ilyet is könnyű befolyásolni. Ez is hamar átállt. Jellemtelen semmi ember.
Az ilyenbe jó belerúgni.
Szimpátiám:2

Hatodik esküdt:

A munkásság képviselője. Egyszerű némiképp buta ember akinek bár van saját véleménye de azt könnyen megváltoztatja. Ő semmit sem feltételez mert az a főnöke dolga...Végtelenül egyszerű buta munkás aki csak az öklével jött mindig ha az"öreget"kellett védenie az egyéniségekkel szemben. Tahó bunkó.
Szimpátiám:2

Hetedik esküdt:

A legaljasabb a társaságból...A meccs érdekelte és szídta a bevándorlókat. Egy végtelenül bura korlátolt bunkó ember. Szórakozott a papirdobálással leizzadva...Tahó állat. És csaló is ahogy a wc-ben mondta Fondának hogy mikkel foglalkozik...Szemét ember. Saját véleménye nem volt amit megváltoztatott amikor elunta magát végképp.
Ő megérdemelte volna ha valaki jól összeveri.
Szimpátiám:1(!!!)

Nyolcadik esküdt:

A liberalizmus mintapéldája illetve iskolapéldája. Amikor dumával elhiteti a többiekkel hogy a fekete fehér. Ügyesen keverte a sz...t. Nem derült ki a filmből hogy érdeke volt-e a fiú mindenáron való ártatlannak nyilvánítása de nagyon akarta...Játszott a szavakkal. Csürte-csavarta és nyert. Aljas típus az ilyen. Mindenesetre felemás róla a véleményem mert ha tényleg ártatlan volt a kölyök(ha...)akkor jól csinálta amit csinált.
Szimpátiám:5(épp azért ötös mert az félúton van az egyes és a tizes között...de véleményem szerint a kölyök bűnös volt úgyhogy egyes kéne hogy legyen)

Kilencedik esküdt:

Az öreg az aranyköpéseivel és sztorizásaival. Semmit sem tudott belőlük bizonyítani de jól hangzottak. Elmehetett volna az ókori Rómába szenátornak. Vagy papnak. Jól tudott prédikálni a semmiről. Ez is olyan kavaró típus...jól tudja kavarni a sz...t. Hogy ráripakodott a hármas esküdtre. Én a hármas helyett jól szájba vágtam volna aztán nekimentem volna a munkásnak is! Vén csataló.
Szimpátiám:2

Tizedik esküdt:

Ő is kemény egyéniség volt. Jó szónok. Amikor nekilendült senki sem tudta megállítani! Csak úgy ontotta a nagy igazságokat amiket a liberalisták nem szívesen hallgatnak! Aztán ő is megtört...megtörték. De mindenben igaza volt! Szénanáthája volt de ez nem akadályozta a kemény kiállásban. Aztán persze a végére kicsinálták...
Szimpátiám:9(10 lenne ha a legvégéig kitart)

Tizenegyedik esküdt:

Undorító kis csúszómászó. Tolvaj órás. Egyszer kezdett okoskodni de akkor is alig tudta kifejezni magát illetve"nekiesett"a hetes esküdtnek(ezt jól tette)de amúgy jellegtelen kis mitugrálsz. Saját véleménye ha van is azt könnyű megváltoztatni.
Szimpátiám:2

Tizenkettedik esküdt:

A jólfésült bonviván. Lehet hogy b...i is. Ennek se volt saját véleménye. Csak a lábát rakta az asztalra meg rajzolgatott meg a hülye vicceivel jött. Egyszer volt egy nagy jelenete amikor"összeugrott"Fondával hogy nem egzakt tudomány...Akkor kicsit megrázta magát de aztán visszasüllyedt a semmibe. Ide-oda szavazgatott a végén. Nevetséges majom.
Szimpátiám:2

Jó sőt nagyon jó film de véleményem szerint a fiú bűnös volt és én végig kitartottam volna a megitélésem mellett ugyanis Fonda"bizonyítékai"csak jól összerakott elgondolások voltak amivel lehet egyetérteni de ha nincs bizonyítva akkor annyi mint a semmi.

Egyébként hülyeség ez az"esködözdi". A nyomozónak kell kinyomozni az esetet amit aztán a bírónak kéne elbírálni. Ennyi!

Akinek van kedve és ideje szintén jellemzheti pár szóban az"urakat"és osztályozhatja is!



Kapcsolódó fórumok

VéleményekKittentyű, 2024-04-30 19:58184 hsz
A tizenkét esküdt konkrét jellemzése és egyéni szimpátiánk szerinti osztályzásaNorden, 2020-03-08 00:2810 hsz
KeresemHuistlik, 2017-12-27 19:336 hsz
KérdésekMozsika, 2012-02-15 10:134 hsz
 
 

Filmkatalógus alsó
Copyright © 2005-2018, www.FilmKatalogus.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Impresszum | Médiaajánlat | DVD üzletszabályzat, kapcsolat | Sitemap | E-mail: info@filmkatalogus.hu

Ez a weboldal cookie-kat használ, melyekre szükség van az oldal megfelelő működéséhez. További információk