Filmek Főoldal TV műsor DVD / Blu-ray Filmek Színészek Rendezők Fórumok Képek Díjak Mozi
film
 
Bejelentkezés
E-mail:
Jelszó:
Megjegyezzelek?
Regisztráció
Elfelejtett jelszó

Regisztrálj és nyerj
DVD-t, vagy mozijegyet!

Keress

Részletes keresés

Mozibemutatók
2024-04-26
Anselm

2024-04-25
Abigail
Challengers
Emma és Eddie: A képen kívül
Exhibition: Van Gogh és Japán
Maga a pokol
Robotálmok
Vörös szobák

2024-04-18
Bolero
Bonus Trip
Elszáradt füvekről
Micimackó: Vér és méz 2.
Polgárháború
Származás
Szunnyadó vérebek

2024-04-11
Back to Black
Carte Rouge - Vörös térkép
Szellemirtók - A borzongás birodalma
Thabo és a szafari kaland
Verseny a győzelemért

További mozibemutatók

DVD / Blu-ray premierek
A Profi *A klasszikus film* *Dupla borítós kiadás és booklet* (Blu-ray)

További DVD premierek
További Blu-ray premierek

Hamarosan a TV-ben
Őrangyal
- AMC, 03:40
Mud
- HBO3, 03:45
Tomi háborúja
- Magyar Mozi TV, 04:00
Válság
- HBO2, 04:05
Éttermi élet
- Filmbox Extra HD, 04:30

Teljes tévéműsor

Szülinaposok
Clint Howard (65)
Andy Serkis (60)
Derzsi János (70)
Jessica Lange (75)
Crispin Glover (60)

További szülinaposok

Legfrissebb fórumok
Örömködő topik - közkívánatra!
Dűne: Második rész - Vélemények
2022-es választás
S. O. S. Titanic - Vélemények
Az ördög ügyvédje - Vélemények

További fórumok

Utoljára értékeltétek
Rebel Moon: 2. rész - A sebejtő aaaaa
Egres Katinka aaaaa

 

VAL P hozzászólásai

Ugrás VAL P adatlapjára

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 ... végére

Sötét zenék - Vélemények

2023-05-05 00:32.43
Gyászolni – kikerülhetetlen megmérettetése az ember lelki erejének. Végleg elszakadni valakitől, aki nem elhanyagolható mértékben volt az életünk része, az emberlét penitenciája magában foglal néhány rejtett aknát. Akad veszteség, ami feldolgozhatatlan. Egy összetartó közösség támogathatja a kétségbeesett kárvallottat, vigaszt nyújthat neki, a történtek ismeretében elnézheti a túlkapásait, de mindent nyilvánvalóan nem nyomhatunk le a környezetünk torkán sem azzal, hogy szenvedünk, de kutyául.
Az Izlandon játszódó történetek felhozatalában amúgy is elenyésző a vattacukor-csillogású, térdcsapkodásra ingerlő alkotás, így a tehenész család elfojtott, letargikus, az igazságtalanság érthetetlensége feletti tombolása nem igazán filmidegen fordulat. Meló, metál, listák legyártása, ital, felszínes kapcsolatokba temetkezés – mind-mind próbálkozás. De miként szakítod ki magadból a húsod, ha az mindig újra nő?
Gyújtogass? Asszimilálódj? Menekülj vagy törj zúzákat? Nem létezik hatékony recept. Valamerre azonban muszáj elindulni. Akár befelé is, végleg, a kerengést választva útul. Ám építőbb jellegű lenne ismeretlen talajra helyezni kedvenc lábainkat. Egy pódiumra például, amit kíváncsian sasol a publikum.


A matrac - Vélemények

2023-04-28 00:24.17
Lance Daly több műfajban is tesztelte ororzlánkörmei élességét. Drámai vonalon általában a Ken Loach-i miliő ihlette meg az ábrázolhatnékját, amelybe vígjátéki elemeket csempészve Danny Boyle-os hangulatokat csepegtetett a nézők szemébe. Ilyen zsánercuvée lett ’A matrac’ is.
Egy Viktória korabeli tündérlakban éldegél a közös hangot a szeretteivel csak elvétve találó nagyi és fia, egy hasznavehetetlen, de csupaszív nagybácsi (ha a közönségkedvenc álnarrátor Emma kontaktlencséjét vesszük kölcsön a történet idejére), aki egy zseniális huszárvágással bizonyítja életrevalóságát: a testvéreivel és azok házastársaival összefogva titokban újjávarázsolják az idős hölgy lakát. Tapétát lebbentenek le, Aladdin lámpását, fürdőgarnitúrát, ágyat: mindent selejteznek. A változtatásoktól kővé dermedt mamó alig bírja elrebegni, hogy kösz, de minden vagyonomat kukáztátok, ba+@#*!
Indul a mandula, a kapkodás fűhöz is, meg fához egyaránt, s a kocsmafílingtől családias proliidillt felszántja a kincskeresés láza. Visszafogottan – az erőszak alkalmazása, gyerekek, semmilyen körülmények között sem elfogadható, tudjátok pontosan! –, de azért kellő vehemenciával. Igyekeznek megőrizni a könnyen elhappolható titkot, de továbbra is a körükben izeg Colm, akinek az öngólrúgás a szuperképessége. Egy kis társadalmi reakciótablóra mindenesetre pont megfelelő a törekvéseiknek a lehető legszélesebb körben történő publikálása: miként válnak irigyelt mi-kutyánk-kölykeiből lesajnált, sőt, pellengérre felkacagott bohócokká.
Az események felpörgésétől érezzük, hogy a főszereplőknek annyi az esélyük jussuk visszaszerzésére, mint elválni a Fülöp-szigeteken, mégis újra és újra éleszti bennünk a reményt egy fordulat, egy geg, egy felszikrázó idea. Daly természetesen nem lenne Daly, ha a családi összetartozás fontosságát, az anyagi javak másodlagosságában gyökerező hitét nem csempészné valahogy az alkotása sorai közé. És ne feledjük, ha keserédes is, de mégiscsak víg a játék, szívet melengetően az!


F mint foci - Avagy vélemények a bajnokságokról

2023-04-25 19:30.34
Szerintem sem kellene ellenfelet kapniuk, alanyi jogon járna nekik a kupagyőzelem, ahogy egy adag bajnoki cím is korábban, amit elcsaltak, mielőtt leszanálták őket a Serie B-be. Örökös bajnok kellene legyen a Fradi és a Juve, és minden BL-serleget kettejük között kellene kiosztani. Visszamenőleg is, ha lehet.


A harmadik sorozat - Vélemények

2023-04-21 00:41.12
Elképzelhető-e ennél hétköznapibb jelenet: egy poharazóban üldögélő (lestrapált) fószer lábfejére váratlanul reátapodnak? Egy elegáns úr úgy hagyja el a piszoárt, mintha az kígyófészek lenne – szó szerint és képletesen. Ő pedig egy igen félénk mongúz. A gond ott csapódik ki a boszorkányüstből, hogy a lábujj-járót eleve megfigyelte a pusztán jószándékból árgus szemű görög junta, s a hátsó végtag oldalági megnevezése iránti igény bogarat ültet a poloskát sem igénylő Stazi-fanok fülébe.
A nézők szerencséje, hogy a helyi rendőrfelügyelő egy radikálisan új módszerrel kísérletez. Bergendy Péter a megmondhatója annak, kit kíván ellenőrizni: állja-e a vártát a górcső alá rendelt legény. Meg a nem oda rendelt is. És/vagy. Kit kóstolgat, kire fókuszál a diktatúra, s jól teszi-e, nem halad-e mindeközben vak–ostobán el a lényeg mellett, mint Szaros Pista Krisztus neve napján a rézben és cinkben dúsabb loboncú embertársai mellett?
Az ellenségkép-generálás s a megbélyegzettektől tárt karokkal óvás mennyire expeditív technika hosszú távon, megmutatta a dél-európai hegemóniák puffanva landoló csődje. Mégis… folyamatosan tapossuk a platóni mókuskereket (mintha ellenségünk tyúkszeme lenne): timokráciából oligarchiába, onnan demokráciába, hogy megvessük a türannisz alapjait, amiből már ki is épülhet a következő timokrácia. Akár az évszakok.
Fordulatos, legömbölyített savaiban kafkai—musili bukéjú történet az egyén és az államgépezet(et irányító egyén) összeférhetetlenségéről, késhegyre menő filozofálásról, hitről és kiszámíthatóságról. „Bűnről” és büntetésről. Előfordul, hogy a fekete és a tűzhangya is tisztában van azzal, ki rázta meg az üveget, amibe mindkettejüket akaratuk ellenére dunsztolták, mégsem tehetnek mást, a másik torkának ugranak. Csapda az egész világ; és csalétek benne minden férfi és nő.


A klérus - Vélemények

2023-04-12 00:40.18
A vallási kérdésekben az Európában megszokottnál toleránsabb Jagellók Lengyelországa a XVII. század derekán a protestáns Vasák és az ortodox kozákok markában morzsolódva találta magát. Az 1700-as évek végére már államiságukra is csak gyászolva emlékező lengyelek identitásának megőrzéséhez roppant szorosan kapcsolódott katolikus mivoltuk. A nemzettesthez tartozni és a római liturgiát követni ugyanannak a gyümölcsnek a két fele volt számukra, mely elűzte ajkukról a szomjat, a hazájukat önkényesen felosztó Porosz Királyság és Oroszország (valamint az elnyomóik közül egyedül pápista Ausztria) bilincsében. A függetlenségét a XX. század elején kiharcoló államban a mai napig megkerülhetetlen tényező a katolikus hit politikával azért rendesen besarazott elegye.
A több mint kétórás játékidő alatt nem egy történetet oszt meg nézőivel Smarzowski – kinek a munkáiért a mai napig sem szűntem meg lelkesedni –, egymástól függetlenül, illetve alá-fölé rendelt viszonyban működő, krakkói papok hétköznapjaiba nyerhetünk betekintést.
A reformáció óta köztudomású, hogy a klérus – kiváltképp a vezető rétege –mennyire hajlamos korrumpálódni, ellébecolni az élethosszig tartó sorban állást a világi hívságokról való lemondás kaszárnyasötét, lidércesre hűtött sikátorában. Ellenpontozzák ugyan ezeket (részleges eredménnyel) olyan művészi ábrázolások, mint James atyáé a ’Kálváriá’-ban vagy Michael Logané a ’Meggyónom’ kockáin, de semmiképp nem ez a fősodor.
Feltétlenül kiemelném, hogy míg a sekrestyék mélyén és az érseki palotákban pedofíliával, masszív alkoholizmussal, a búcsúcédulák árusítását többszörösen meghaladó nyerészkedéssel, kontrollálatlan kivagyisággal és becsvággyal találkozunk, egy átlagos „tényfeltáró” műnél több színből kikevert alkotás ’A klérus’. A gyóntatófülkék rácsozatán túl nem egy esetben szintén korábbi vétkek tehetetlen elszenvedői koptatják a padokat; s ha a betyárbecsület csuhás körökben is kamatoztatható egy bizonyos pontig – amíg az egyházra vetülő árnyékot el lehet sikálni ilyen vagy amolyan módszerrel –, azon túl azonban akár egymás ellen is fordulhatnak Krisztus földi helytartójának kollégái a többiek deviáns, degenerált magatartásformái láttán, vagy pusztán amiatt, hogy előnyt, áhított pozíciót csikarjanak ki a maguk számára. A véd- és dacszövetséget alkotó, jámbor egyházfiak szemében a rájuk bízott nyáj mintha nem lenne több egy szakajtó, bármikor újra hajtogatható papírrepülőnél: a következmények mérlegelése nélkül használják őket gerjedelmeik levezetésére, élnek vissza a bizalmukkal; míg a lelkifurdalás vagy a kitörölhetetlen kínok bensőt hamvasztó tüze örökre el nem választja őket surrogó léptű játszótársaiktól.
Gondosan megszerkesztett kör- és kórkép a jelen papi méltóságairól azon botrányok alapján, amiknek a kipattanását nem tudták elkendőzni. Hogy milyen mélységig kellene leásni, és mekkora magasságokig felkaptatni, ha nekiveselkedne valaki a kereszténység mint intézményrendszer teljes megreformálásának? Lehetetlen megválaszolni. Néha úgy érzi az ember, az egész megmételyezett konglomerátumot ki kellene tépni gyökerestől, s messzire hajítani, ha a) a kényszerítést célravezető technikának tartaná, b) nem azt látnánk, hogy az újabb gyártású eszközök és eszmék rendre rövidebb életűeknek bizonyulnak megkopott elődeiknél.


Bosszú és igazság Új-Mexikóban - Vélemények

2023-04-05 23:19.24
Ha valami, ez a filmkészítés legalja. Ehhez képest még a schindlerlistája is tartalmasnak mondható. Nem kell sem értelem, sem érzelem egy alkotásba, csak csapjunk a lovak közé, skacok, oszt bármi van, nekem van igazam, mindenki dögöljön, hiszen! Idiotizmus a köb köbének a köbén. A dialógusokat bölcsődések állították össze. A szüzsét óvodások. Ha valaki piknikezik, tuti, van kocsija, hogy mást ne mondjak. Hajrá! Már látni az alagutat a fény végén!


Taxi, Madrid - Vélemények

2023-04-03 23:23.33
A gyűlölet fajunk ötödik éltető eleme. De, meglehet, még előrébb kellene besorolni. Ha megbántott valaki, kárt okozott, tönkre tette (a hóhér emelvényén) az életed, vagy csak hallottál arról, hogy ilyesmivel szomorította el felebarátját, és be tudod skatulyázni a számodra meghatározó paraméterei alapján, lendülhet a haragod, jaj – ha nem is az illetőnek – az „ő fajtájának”!
A madridi taxisok egy összetartó testvérisége ugyanilyen elkötelezett – hiszik, hogy létfontosságú besegíteniük a természetes szelekciónak, ha „hal”, „hús” vagy „majom”, vagyis Isten tévedéseinek egyike huppan hátsó ülésük kárpitjára. Minden okuk megvan egyébként az önbíráskodásra; sziklaszilárd meggyőződés nélkül bele sem tudnák lovalni magukat ilyesmibe az emberek. Azért szeretem a lincselőket, mert megmutatják, kikezdhetetlen értékrenddel bíró kortársaink takarítanak serényen – helyettünk is. Hálát, elismerést nem szomjazva.
Paz azonban másik negyed kávéházában szocializálódott. Nem is fogadják ovációval az óvatosan öntörvényű tinédzsert, amikor apja, a radikális taxis team oszlopos tagja magával viszi egyik éjjel: tanulja ki csimotája a szakma csínját-bínját. Remén kívül senki sem lelkesedik a leányzó jelenlétének, beavatásának az ötletéért, pedig ekkor még nem is sejtik, hogy héroszok alkotta klánjuk káini bélyeggel van megjelölve.


Az élet egy csoda - Vélemények

2023-04-03 00:10.05
Konzervéletképek Boszniából. Tarka tobzódások balkáni lendülettel, a beszédes nevű, labdapattogástól és operaáriáktól hangos Golubići vasútállomás vonzáskörzetében. Mindennaposak a boldog lövöldözések – kapura, hátha felfigyel a mozgásművészre a Partizan, pisztollyal a levegőbe vagy flaskákat letellvilmosozva, a derültséget fokozandó.
A marokfegyverek mellé azonban egy vértől iszamós napon felsorakoznak a páncélöklök, s a hétköznapokat belesöprik a háború rothadt szagot árasztó vermébe. Családok bomlanak fel, barátságok zilálódnak szét percnél kevesebb idő alatt; az eddig egymással megférő nemzetiségekről, Istent más-más néven imádó felekezetekről lehull a lepel, lesz világos, mennyire szolgálatkészen válnak egymás farkasaivá.
Egy reménybeli hadifogolycsere csobban a sztori tavának a közepébe, számos hullámgyűrűt fodrozva a felszínére. Az emberséges, bár ingerlékeny Luka az ellenséges kézbe került fiáért kínálja fel az ebből a célból a megőrzésére bízott leányzót, Sabahát. A támaszt a legkevésbé várt helyről tapasztaló hőseink életében megjelenik Stockholm, szatyrán szindrómamintával, és Róma, mint egy délebben született svédtől ellesett fürdési szokás emblematikus helyszíne. Héják lakmároznak szabad prédaként elcsípett kacsákból, a zavarosban halászók a Kánaán síneiről orrintják fel sétatempóban hasalva a kokót, a vaspálya felett keresztben parkoló csökönyös állatról pedig kiderül, mennyire eszes.
A legfájdalmasabb, hogy a lángba borult világ oltási munkálatai tökéletesen szembemennek az emberi szív diktátumával. És senki nem tudhatja, akad-e hajtány, amely képes ellenpontozni e tevékenységet. Amely közelebb viszi a halandót önmagához. Őhozzá!


Botrány a turfon - Vélemények

2023-03-31 01:37.43
A 'Botrány az ügetőn'-t a Marx tesók harmadik–negyedik legzseniálisabb helyéért küzdő produkciójának tartom.
A színházi miliőből a mozgókép világába integrálódó fivérek tettek ugyan egy-két filmkísérletet már a '20-as évek elején is, érvényesülni mégis a hangosfilm térhódításával sikerült nekik. Ami szikrányit sem meglepő, hiszen a cirkuszi vagy artistahumort népszerűsítő clownokkal (Chaplin, Keaton, Lloyd stb.) ellentétben elsősorban szójátékokkal, nyelvi zsonglőrködéssel színesítették repertoárjukat, tették különlegessé fellépéseiket. Ha ma kissé erőltetettnek, porosnak tűnnének poénjaik, az annak köszönhető, hogy többen bújtak elő a köpönyegükből, mint Gogoléból az írók. Követőiknek – akik ellesték és megbütykölgették módszerüket, variálták stílusjegyeiket a kurrens kor igényeinek megfelelően – se szeri, se száma.
A három idősebb testvér ugyanazokat a – külső és belső tulajdonságaikban egyaránt – könnyen körülírható figurákat jelenítette meg már 'A kókuszdiók'-ban is. Zeppo jelentéktelenségével tüntetett, míg köddé nem vált. A hülye járások minisztériumát évtizedekkel megelőző Groucho tömött filcbajsza, fennhéjázása és hozományvadász ambíciói; Chico elmaradhatatlan sityakja, jószívűsége és zongorabetétei mind-mind eltörpülnek Harpo excentrikus megjelenése (leharcolt cilindere és ballonja) és a neve által reflexszerűen felidéződő tevékenységek mellett: taxidudával, füttyel jelez, kézfogásra lábat kínál, kergeti, kit kívánatosnak tart, enyves kezű, néma, ezért mutogatva érteti meg magát Chicóval (Hi Hat eltűnt – elhajítja egy arra járó kalapját), hárfázik stb. Ha tisztelgésből megidézik alakját egy-egy filmben, meg sem említik a nevét, oly triviálisnak tekintik az ábrázolt személy kilétét (vö. Pierre Richard-ral az 'Olajralépés'-ben, vagy a 'Csipet csapat' sorozat vonatkozó epizódjában animált egér képében).
Történeteik egy srófra járnak. Adott két – egymásba – szerelmes, s boldogságukat egy ilyen-olyan hatalommal bíró személy komoly erőket felvonultatva igyekszik akadályozni. Chico és Harpo rendszerint rögtön a gerlepár szövetségeseként lép fel; míg a saját pecsenyéjét sütögető Grouchóval csak a filmidő elején ismerkednek meg. Eleinte egymást igyekeznek átverni (főleg az elesett, de élelmes Chico a jóba már beledagonyázó, szűk látókörű Grouchót), ám az események forgatagában egy oldalra sodródnak, mégpedig a gonoszokkal szemköztire, s közreműködésüknek köszönhetően a megérdemelt jutalmak, illetve büntetések gazdára találnak.
Erejük egyértelműen a helyzetkomikumban rejlik, szócsatáikat ügyesen ötvözik a némafilmek világát idéző, akrobatikus elemekkel. Sajátságos stílusjegyük például a nézőhöz való kiszólás (hangos töprengés) egy-egy poén kedvéért, ami színpadi fogásként természetesen évszázados múltra tekint vissza, de a '30-as évek filmkészítőinek egy az egyben hiányzott az eszköztárából.
Ebben az epizódban egy szanatórium haldoklik. A démoni Morgan kaszinót építene a helyén. Van, aki lódoktort hív, mert őbenne hisz, van, aki versenylovat vesz, bár fogalma sincs arról, mi az erőssége Őpatásságának. A zsokékat, mint Túró Rudikat megkapjuk, Van, aki az anyagcseréjéhez fohászkodik, s kiderül, hogy nem mindenkire hat a spenót úgy, mint Popeye-re. Képződik szitu, amikor örülhetünk annak is, ha kéznél van a lábunk, más esetből pedig az világol elő, hogy öröm fejekkel nem csak formaldehidben találkozni.
Próbálom mindezt halkan leközölni, nehogy leessen az álbajuszom, és kiváltképp azért, mert elfelejtettem már tegnap a kocsmában, hogy a kettős vérnyomásom melyik oldalamon magas, s melyiken alacsony.
Pályájuk, úgy vélem, klasszikus piramismodell. Folyamatosan izmosodnak, válnak gördülékenyebbé, élvezetesebbé alkotásaik, ahogy az ember vagy egy jó bor is kiteljesedik. A zeniten meglátásom szerint – a Queen tagjainak véleményét is osztva – az opera és az ügető áll, de a későbbi munkáikkal is (bár haloványabbak), érdemes megismerkednünk.


2022-es választás

2023-03-31 01:03.48
Sőt, nem csak a tüntetőkét lőtték ki annak idején. Akkor kellett volna tömeggyilkosokkal egy cellába zárni azonnal a felelősöket. Vagy akkor, amint megbuktak. Amikor a fidesznek annyi elég volt a győzelemhez, hogy azt ígérték, elszámoltatják és számon kérik. Ebből egy félszeg próbalépés sem valósult meg. Vajon miért? Mert olyan gyenge bábocska O1GV, aki semmit nem bír tenni az országért (annak besózásán kívül) 13 éve már? Vagy mert pont kapóra jön neki ez a 2006-os fíling, aminek a gerjesztésében amúgy az élen járt, hogy jájjagyurcsánycsakőnelőjönizéjöjjön?
Ne, soha ne. Amiért a legtöbbet pont ő tehetne, ha akarna. De nem áll szándékában. Vajon miért? Csak nem azért, mert még mindig meg tud vezetni egy-két millió embert azzal, hogy pusztán orbán és gyurcsány között választhat a nép? Hogy az ördög segglukába balról vagy jobbról nyal be tövig?
Nincsenek már értékek. Értékrend meg aztán végképp nincs. Zavarosban halászás a bárkiből lehet politikus haverok légcsőre lépő intézetében, az van. Semmi más. Akinek van pénze, elhúz innen, vagy pont leszarja az utánam az özönvizet, akinek meg nincs egyikhez sem elég, ájtatos képpel, többnyire azonban démonian elcsúnyult ábrázattal és gondolatokkal elhullanak. Feledésgöröngyöket rájuk!


Gyilkos vagyok (2016) - Vélemények

2023-03-30 18:26.54
A csontig égett régi világ romjain szépen épülő népköztársasággá fejlődött a ’70-es évekre a vodka őshazája. Persze, mindig akad károgó, akinek semmi nem elég jó. Egy, az anonimitását hét lakattal őrző illető „Kedves Zsaruk!” megszólítású levelekkel élénkíti például ekkortájt a katowicei fakabátokat. Távolságtartását a szocializmus gyakorlatba átültetett eszméjétől azzal érzi legtalálóbbnak kifejezni – írja –, ha a szovjetek „Vak vezet világtalant!-játékának” minden egyes évéért levadássza egy-egy, ellene semmit nem vétő honfitársát. Halad is a bevállalt feladattal, mintha Birkut elvtárstól leste volna el a sztahanovizmus lényegét, amikor a tehetetlen Stepski rendőrfőnök egy balekot szemel ki a három éve egyhelyben topogó nyomozás élére – vigye csak el ő a balhét, ha minden kötél szakad! Hiszen immár a pártfőtitkár elvtárs unokahúgának a halála is az időközben Vámpír fedőnévvel ellátott sorozatgyilkos számláját terheli.
A kiszemelt, Janusz Jasinski még csak nem is ambiciózus különösebben, de ekkora figyelem fókuszában lazsálni sem nagyon ajánlatos. Elképzeléseinek a fogadtatása köszönőviszonyban sincs azonban az osztatlan sikerrel. Valahogy azért csak sikerül átbrunsztolnia egyiket-másikat kajánul cöcögő feletteseinek a gátként szolgáló vészmadárkodásán. Terrieragilitással, amit járványszerűen terjeszt el munkatársai körében, empátiával… a „mi kutyánk kölyke” éreztetésére rá sem kell gyúrnia, annyira magától értetődően kölyök a csapatban. Ráadásul egy felsővezetői nyelőcsövet elbarikádozó húscafat is a legjobbkor jelentkezik nála egy Heimlich-manőverre. Az egymillió złoty-s jutalom belebegtetése meg is teszi a hatását.
A letartóztatott Kalicki azonban állhatatosan nem vall be semmit. Amit pedig ellene szorongat a hatóság a markában, még nyalókára is kevés, nemhogy egy akasztáshoz. S miután a pali rezzenéstelenül tűri, amit művelnek vele, Janusznak muszáj változtatnia, ha célt akar érni.
A film alkotói a lélektanidráma-vonulatra koncentráltak: a hónapokon át tartó kihallgatássorozat eltántorítja-e az illetékeseket abbéli meggyőződésüktől, hogy a megfelelő kóficot zárták el a külvilágtól, gyermekeitől. S ha bizonytalankodásra adná is a fejét valamelyikük, milyen távolságra kell elzarándokolnia rojtos idegekkel az illetékes sóhivatalba?
Aprópénzre váltható-e a lelkiismeret? Ajándékokkal, fenyegetőzéssel, maró gúnnyal, színjátékkal, erőszakkal fel lehet-e húzni egy teljes hazugságszisztémát egy, ha nem is patyolattiszta, de sokak által „jó”-nak mondott fiatalember személyiségmaradványaira úgy (és azért), hogy megőrizze méltóságát? A válasz roppant bonyolult. Nem mindegy, ki és főleg mikor érdeklődik ez iránt. A forrongó indulatok csillapítására, az önbecsülés ripityára töredezettségének elkendőzésére kiváló megoldást nyújthat a szex, az égetett szesz és a színes tévé műsora; kérdés azonban, hogy gyógyulásra vágyik-e a delikvens, vagy a tüneti kezelés is tökéletesen kielégíti. S hogy foglalkoztatja-e a gondolat: büszke-e még Franek az apukájára?


Rock zene

2023-03-30 08:49.19
Mennyi-mennyi https://www.youtube.com/watch?v=W2jg4uZ5OYA ... 8(


Tippjáték (Foci)

2023-03-29 10:16.26
Benfica–Inter 1
Manchester City–Bayern München X
AC Milan–Napoli 2
Real Madrid–Chelsea 1

Chelsea–Real Madrid 2
Napoli–AC Milan 1
Bayern München–Manchester City 1
Inter–Benfica X


Jónás, aki 2000-ben lesz 25 éves - Vélemények

2023-03-29 00:22.22
1968 forradalmi megmozdulásai után már nem lehetett ugyanúgy tekinteni a nyakakba telepedett társadalmi berendezkedésekre, mint korábban. Prométheusz mégis mintha ugyanúgy le lenne láncolva…
A lázadásnak számos módját dolgozzák ki szereplőink: a pénztáros lány nem üti be a kasszába a szimpatikus vásárlók boritalát, whiskyneműjét; az igazgatói fotőjbe malacot ültetnek; a történelmet mint disznóbelet megkapják a diákok, ha akarják, ha nem; a trágyahordó elszipkázza a kiskamaszokat, hogy az agyrohasztó iskola helyett az üvegházban plántálja el bennük a szerinte fontos tudnivalókat; s míg a bálnák elbúgják választott dalaikat, az emberek kőről kőre felépítik süketségüket. Kafka orrából lila pacaként türemkedik ki egy polip.
Országútszalagokkal fojtogatják a termőföldeket, a tenyészállatok bűzlenek a gyógyszerektől, a másként gondolkodókat veszélytelenebb eltávolítani minden pozícióból, amelyből bármennyi befolyást gyakorolhatnak másokra.
Milyen bók az, melynek természetét el kell magyarázni?
Amíg a foltokban egy kommunára emlékeztető közösségben élő „hőseink” elvitatkoznak ezen, s az élet folyásán–fagyásán, felismerik lassan, hogy koccinthatnak, falatozhatnak, előnyben részesíthetik a lótuszülést, felvihetik krétával a kerítésfalra a keresztre feszítettet… de kénytelenek belesimulni a jó előre legyártott konfekciólétbe.


Dolgok, amik nagyon idegesítenek

2023-03-28 13:00.49
„Utazók beszélik, hogy a szomszédos Komárom megyében és Bakonyban bokáig érő hó van, s hogy f. hó 25-én Pesten is havazott. Igaz, hogy pár nap óta a hévmérő a 9 fokról 2-re esett, de nálunk csak víz és sár van, s mellette hűvös szél lengedez.”
(Székesfejérvár, 1873. IV. 28.)


F mint foci - Avagy vélemények a bajnokságokról

2023-03-28 08:31.44
A litvánok tegnap nem játszottak, hosszabb távon meg a feketehegyiekért sem szorítok... ;)


2023-03-27 19:08.04
Az a csapat fog győzni, amelyik jobban akarja a győzelmet. Ha mindkettő hárít majd, akkor lesz döntetlen. Én Montenegrónak szurkolok, ha már a bolgárokon is sikerült átgázolniuk.


Rock zene

2023-03-27 15:24.11
Nekem erről a DLR-vinilről egyértelműen ez a kedvansziém: https://www.youtube.com/watch?v=fxhj8D5c_c0
Bár itt elég tejfölösen-tompán szól, sajnos.


2023-03-27 15:19.55
S akinek épp nem a másik kell: https://www.youtube.com/watch?v=mU367QyD0c4


2023-03-27 15:17.27
Ennek kapcsán emlékezzünk meg KennyTheOne-ról is, aki Rusty-val együtt Törölt Felhasználóként érhető már csak tetten ezen katalógus fórumán: https://www.youtube.com/watch?v=tfD33sDy62I
Vagy ha ez sokkoló, legyen egy: https://www.youtube.com/watch?v=xnxPxDyXNRg


2022-es választás

2023-03-27 13:22.46
Szemelvény egy 2039-es „történelemkönyvből”:
Károly Róbertet, mérföldkőnek számító afro-magyar királyunkat lánya, az édesanyja révén a Felkelő Nap Országából származó Nagy Lujza követte a trónon. Az ő országépítő politikájukat folytatta 2/3 évszázaddal később a transznemű nő-férfi-egyik sem-mindegyik Mátyás(a).


A szomorúság háromszöge - Vélemények

2023-03-27 12:31.19
Olyan remek érezni néha, hogy https://www.youtube.com/watch?v=Q0iqg2UanEc


Tavasz, Nyár, Ősz, Tél... és Tavasz - Vélemények

2023-03-27 01:24.26
Nem alkalmas mindenki a remetelétre. Tanítónak pedig pláne nem.
Az örök körforgásban a pozitív és negatív energiák egymás fölé kerekedhetnek, véglegesen azonban sosem oltják ki egymást. Egyesek rendíthetetlen nyugalommal masíroznak be a megismerés magánytáblás kapuján, másokat úgy kísérnek el a völgy mélyén ringó tó közepén emelkedő stégházba. Vannak, akik eleve csak turistaként időznek itt átmenetileg, a legtöbben azonban a hírét sem hallották e menedéknek.
Evilági korlátaink szükségszerűségét az önmagukban álló ajtók szimbolizálják. Figyelmeztetnek arra, hogy mindennek (alvásnak, étkezésnek, imádkozásnak, elmélkedésnek) megvan a maga helye. Képességeinktől függően közlekedhetünk rajtuk különböző tudat- és lelki állapotokba. Gúzsba kötő, többnyire civilizációs kötelmekből összegányolt korlátaink lehúzó erejét, akár ha kavics lenne egy béka derekára csomózva vagy egy kishal szájába tömve, a falak és kerítések hiánya jelképezi, s a dombtetőn mosolygó Buddha-szobor.
A váltakozó életciklusok hol élesen elkülönülnek egymástól, hol matt fényben fürödve mosódnak össze. A szilaj, konfrontálódó, csónaksüllyesztésben is ludas kakas a barátságosan ismerkedő, hízelgő és buja macskával éppúgy megtalálhatja a közös hangot, mint az újító, tevékeny kígyó a bölcsen visszahúzódó folyami teknőssel.
Ha mást nem is, remélhetőleg annyit megtanultunk Kim Ki-duk filozofikus meséjéből, hogy egyáltalán nem mindegy, ha eljön az idő, milyen okból tapasztjuk le érzékszerveinket mágikus feliratokkal.


Egy magányos helyen - Vélemények

2023-03-27 00:28.53
Noir hangulatú thriller egy alkotóművészről, aki büszke szépérzékére és tiszteli az emberi tetemeket. Amikor pedig az ingerlékenységet osztották szét a földlakók közt, többször is repetázott.
Forgatókönyvek írásából él meg emberünk, de nem kíváncsi az útmutatásai által szerkesztett mozikra. Finnyásságával kérkedik, ha impresszáriója szorgalmazza, szövegközepi válságából gyatra regények adaptálásával lábaljon ki. Ám dacára annak, hogy épp gödörben ücsörög, többen respektálják művészetét, mint az ökleit. Bár ez utóbbiak tábora napról napra népesebb. Pukkancsunk bárki torkának nekiugrik, aki – akár csak egy gesztussal is – felfelé bosszantja.
Steele ars poeticája, hogy a halhatatlanságért semmi sem drága, ám amikor a szóban forgó, megfilmesítendő kötet tartalmába beavatja egy lelkes ruhatároslány, kénytelen revideálni a nézeteit. (Köszönöm, hogy nem avatott be minden részletbe!)
Hamarosan egy gyilkosság vádjának áporodott, füstszűrőtlen levegőjét lesz kénytelen belélegezni a tollnok, aki évek óta nem látta a reggelt. Milyen szerencse, hogy hajnali 5-kor szállt ki érte a yard… Irigylésre méltó pikírtséggel konstatálja a történteket, mégsem tűnik pletykás ördögöktől származó ötletnek a potenciális tettesek közé lajstromozni. Lochner kapitánynak ugyanis helyre kis mappa rejtezik a fiókjában Dixon erőszakos múltjáról.
A dilemma emlékeztet valamelyest ’Az óra körbejár’ központi témájára: az indulatait kordában történésről történésre nehezebben tartó férfi, aki nem csak műveli, élvezi is a fizikai erőszaktevést – gyilkos-e; s a mellette szorgoskodó, az őt rajongásig szerető hölgyben miként csapódik le a társára össztűzként zúduló gyanakvás, eljut-e dolgok megnyugtató tisztázásáig, és ha igen, fel tudja-e dolgozni, amivel szembe kell néznie? A kétely emésztő mételyéhez képest gyakran a kiábrándító valóság is gyógyító hatású.
Belső dráma, vívódás talán sosem bontotta meg ennyire a bogarti hőstípus, a az Élet sűrűjén többször átevickélt, cinikus pókerjátékos tűzfal-ábrázatán a vakolatot. Graham pedig ezúttal is bizonyítja, hogy a távolságtartó, modern dámától az űzött vadig, a romlott angyaltól a boldog szerelmesig ívelő, érzékletesen árnyalt repertoárjával korának legtehetségesebb amerikai színésznői közé tartozott.


Jules Verne - Vélemények

2023-03-26 12:17.46
Könyvben '800 mérföld az Amazonason', 'Észak Dél ellen', 'Grant kapitány gyermekei', amik első blikkre beugranak ajánlandóak, filmen a Bujtor-féle 'Sándor Mátyás' mellé az 1954-es és az 1916-os 'Nemo kapitány' jut eszembe. Általában a Verne-regények hangulatát sem sikerült nyomokban sem belecsempészni a mozgóképes variánsokba.


Rock zene

2023-03-26 11:33.46
Amire nem lett volna szükség, ha előtte nem történik meg, hogy https://www.youtube.com/watch?v=lb3iIeh0Ruw (Crippled Black Phoenix: We Forgotten Who We Are)


2023-03-26 11:30.28
Vigyázz azért a törésekkel! Előbb jó ötletnek tűnik https://www.youtube.com/watch?v=Rq_ihVwI23M (Atomic Rooster: Break The Ice), aztán érzed, hogy https://www.youtube.com/watch?v=JYTyZ_r8Dz8 (Black Pistol Fire: Fever Breaks)... 8)


2023-03-26 11:27.30
Én még arra is emléxem, hogy valamikor megelégedtek volna egy millióval.
https://www.youtube.com/watch?v=qQo90IISQAM (Scorpions: They Need a Million)


2023-03-26 11:17.10
No, igen, gitárhősök (Chris és Tony) egymás közt. Utóbbi álmát ismered? https://www.youtube.com/watch?v=K0v6mGidQs8 (Principal Edwards Magic Theatre: McAlpine's Dream)


2023-03-25 10:18.45
Fincsi.
https://www.youtube.com/watch?v=s3WCJabGRoE (Sky Architect: Tides)


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 ... végére

 

Filmkatalógus alsó
Copyright © 2005-2018, www.FilmKatalogus.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Impresszum | Médiaajánlat | DVD üzletszabályzat, kapcsolat | Sitemap | E-mail: info@filmkatalogus.hu

Ez a weboldal cookie-kat használ, melyekre szükség van az oldal megfelelő működéséhez. További információk