Filmek Főoldal TV műsor DVD / Blu-ray Filmek Színészek Rendezők Fórumok Képek Díjak Mozi
film
 
Bejelentkezés
E-mail:
Jelszó:
Megjegyezzelek?
Regisztráció
Elfelejtett jelszó

Regisztrálj és nyerj
DVD-t, vagy mozijegyet!

Keress

Részletes keresés

Mozibemutatók
2024-05-02
A boldogság ügynöke
A kaszkadőr
Az elátkozott Queen Mary
Milli Vanilli: Az évszázad botránya
Végtelen rozsmezők

2024-04-26
Anselm

2024-04-25
Abigail
Challengers
Emma és Eddie: A képen kívül
Exhibition: Van Gogh és Japán
Maga a pokol
Robotálmok
Spy x Family Code: White

2024-04-18
Bolero
Bonus Trip
Elszáradt füvekről
Mentawai, egy elfeledett ősi kultúra
Micimackó: Vér és méz 2.
Polgárháború
Származás
Szunnyadó vérebek
Vörös szobák

További mozibemutatók

DVD / Blu-ray premierek
A Profi *A klasszikus film* *Dupla borítós kiadás és booklet* (Blu-ray)
A mag (4K Blu-ray)

További DVD premierek
További Blu-ray premierek

Hamarosan a TV-ben
Hollywoodi őrjárat
- AMC, 11:10
Mi köze ennek a szerelemhez?
- HBO2, 12:00
Az ügynökség
- Viasat Film, 12:00
Hazudj velem
- Cinemax2, 12:20
Táncoló talpak 2.
- Film+, 12:30

Teljes tévéműsor

Szülinaposok
Al Pacino (84)
Hank Azaria (60)
Jeffrey DeMunn (77)
Jason Lee (54)
Renée Zellweger (55)

További szülinaposok

Legfrissebb fórumok
2022-es választás
Andorai Péter - Vélemények
Renée Zellweger - Vélemények
Hank Azaria - Vélemények
- Filmes Sámánok Rendje -

További fórumok

Utoljára értékeltétek
A por ördöge aaaaa
Christopher McDonald aaaaa

 

Valentino hozzászólásai

Ugrás Valentino adatlapjára

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 ... végére

Zsivány Egyes - Egy Star Wars-történet - Vélemények

2016-12-17 17:25.12
Azért itt nagyon sok olyan Star Wars, Marvel, DC, anime, Middle Earth, Trek, B, retro, meg trash filmkedvelő van, akikkel fórumon és személyesen is jókat lehet beszélgetni Fincherről, Kurosawaról, Hitchről, nordic noirról, európai indie filmekről, és úgy mindent egybevetve a film egész történetéről minden szinten. Nem mondom, hogy mindenki pont ilyen minta beállítottságú, az kár is lenne, de sok idejáró filmkedvelő azért hasonlóan sokoldalú figura, meglehetősen rugalmas és tudatos ízléssel, amiben egyszerre keresik a filmekben a komplexitást és a felhőtlen szórakozást, akár egyszerre, akár különkülön. Én ezt tapasztaltam sokévi ittlétem alatt. És persze biztosan vannak egysoros kommentelők, fanboyok, meg csőlátók is, de a filmnézők közösségében biztosan ennél azért egy kicsit több a változó a képletben, még akkor is, ha képességükben áll szórakozni egy biztonsági övekkel összekötözött, leegyszerűsített, nagyipari, nosztalgiavadász fanflick mozin.

És ez az egyetlen kivetnivalóm a mozgalmatokat illetően. Egyet értek azzal, hogy minden filmnéző alapvetően előítéletes egy kicsit. Van joguk alapjaiban nem kedvelni valamit, főleg szóvá tenni azt. Igaz az is, hogy a nagy stúdiómonstrumok iparággá fejlesztették a filmkészítést és ennek komoly visszásságai vannak. Ez kellő okot adhat arra is, hogy jó előre elítéljük, amit most és a közeljövőben tervezni készülnek. Szabad.

Csak nagy kár az, hogy ebben a (talán) jó szándékkal vezérelt gépezetben a porszem a perspektívaváltás képességének hiánya, amikor a másik szemszögét kellene megérteni. Mintha bárkinek a fórumos szalonképessége múlna azon, hogy egészen jól szórakozik egy olyan franchiseon amit más nem kedvel. Sőőőőt. Társadalmi és intellektuális kvalitásokba is osztályoz az efféle magatartás.

Én támogatom amit elképzeltetek. A filmipar folyamatosan változik, és az emberek hangja és a fogyasztói klíma ezt befolyásolja, s ehhez a hozzátok hasonlóan gondolkodókra is szükség van. De ha eljössz egy közösségbe és van 9 jó érved az igazad mellett, de végül állítasz egy olyant (megalapozatlan vádat), amiről az olvasóid itt azonnal tudják, hogy nem egészen igaz rájuk nézve, akkor nem lesz hitele a dolognak, és egy percig sem fognak komolyan venni. A lekezelő általánosításra nem fognak helyeselni, mint valami frappáns bölcsességre.


Film ötletek neked van?

2014-11-17 18:32.08
Az HBO meg is teszi hamarosan.


Ex Machina - Vélemények

2014-11-11 20:08.33
http://www.youtube.com/watch?v=YPiZ_fkRD7Q

Érdekes, és bevállalós interpretációja lesz ez egy sokat foglalkoztatott témának. Pervi pszichológiai thriller ember és gép között, szexualitással, mint taktikai eszközzel... Remélem jól sikerül majd.


Csillagok között (2014) - Vélemények

2014-11-10 18:12.05
Kicsi bitang hitvány gyermek voltam (a szavak jópofa értelmében), de képregényekkel le lehetett csillapítani. :)))))


2014-11-10 17:34.03
Pontosan! :D


2014-11-10 16:19.49
Van hibafaktor persze, de ez már olyan szakállas kísérlet, főleg annak tudatában, hogy ezeknek az óráknak milyen az időtartamuk, hogy ezen már rég túl vannak. Ezért működik az ellenkalibrálás. És az ellenkalibrálás is azért működőkepés, mert kellően elegendő kiátlagolható adat áll rendelkezésre hibahatárokkal együtt, hogy ezt alkalmazni tudják a mindennapokban.. Persze korlátozva vagyunk, s innen tovább egyet is értek, hogy az, hogy az itt tapasztalható jelenségek a végtelenen és túl hogyan hatnak, arról valóban csak képzelődni tudunk. De ahol a fény fény, s a gravitáció gravitáció, addig az arról alkotott megfigyelések jók lehetnek. Ha meg új erők felfedezésével kell számolni... na akkor van csak igazán jó szerencsénk. :D


2014-11-10 16:00.26
Nem kellett fekete lyuk. Elég volt a Föld tömege is. Már akkor igazolódni látszott az egész, amikor azért estek ki szinkronból atomórák, mert fél méterrel feljebb helyezték egyiket a másikhoz. Aztán a a kísérletek sugárhajtású gépekkel és űrhajókkal már hab volt a tortán. Ma már ez olyan nyilvánvaló jelenség, hogy a GPS műholdakat eleve úgy kell beállítsák, hogy azok a világűrben, távolabb a Föld gravitációs torzító erejétől szinkronban maradjanak, mert ha a Föld felszínén aktuális beállításokkal küldik fel, akkor kiesnek a szinkronból, felgyorsul az órájuk. Figyelembe kell vegyék a földi műszerek folyamatos mozgását a felszínen, valamint a Föld keringéséből jövő Sagnac-hatás-t. Muszáj ellen-kalibrálják a dilatációt, ugyanis valós, mindennapi dolog.

Persze azt nem tudjuk, hogy egy fekete lyuknál milyen lenne. Azt csak fantáziáljuk a jelenség eddig ismert tényei alapján.


2014-11-10 15:36.05
Az. Legalábbis az a része, hogy mekkora léptékek lehetnek szélsőséges esetekben. Már ha tényleg szélsőségeseknek nevezhetők, mint ahogy azt fantáziálhatnánk. De az időtorzulás az már nem elmélet.


2014-11-10 15:12.43
Az előbbi válasza első sorában amit ír, az jó erre is. A "saját rendszer" és a "valamihez képest" között vannak a különbségek. A földön a földről nézve az atomóra 1 másodperce 1 másodperc. A fekete lyuk mellett az atomóra 1 másodperce 1 másodperc. A földről nézve a fekete lyuk melletti atomóra 1 másodperce évekig tarthat. (Ezt csak úgy saccolva mondom, de a mi NÉZŐPONTUNKBÓL a fekete lyuk melletti óra ideje lelassult, számára azonban a saját rendszere továbbra is 1 másodperc... ugyanúgy a fekete lyuk mellőli nézőpontból az ő 1 másodperce alatt évek telhetnek el a földi órán.)


2014-11-10 00:36.10
Az észrevehetősége a tömeg nagyságától függ. A naprendszer szintjén nem annyira lényeges ez a torzulás. A legkomolyabb műszerekkel vizsgálható ugyan, de az életünkre nem hat ki olyan számottevően, mert a Föld nem olyan nagy ehhez. Az űrhajósoknak nem okoz problémát az utazás (hosszú távon sem), amíg a Hubble-ig, az ISS-ig, vagy a Holdig mennek. Viszont olyan masszív gravitációs durvaságok közelében, mint amilyen egy neutroncsillag, vagy egy fekete lyuk lehet... na ott komoly hatása lehet a dolognak.


2014-11-09 21:59.18
Az óra ami nálad van mindig ugyanúgy járna a kezeden, mindegy, hogy egy nagy tömegű bolygón nézed a mánusokat, vagy a világűr egy részén. Az idő múlása a megfigyelő számára mindig ugyanolyan (mérhető fizikai értelemben). De ha két tökéletesen egyszerre járó, szinkronban működő órát elválasztasz, egyiket nagy tömeg mellé teszed, másikat kiviszed a világür egy pontjára, azok kiesnek szinkronból. Ez annak köszönhető, hogy a tér és az idő egyetlen fogalom, mértékegységektől függetlenül. A téridő, mint egyetlen "szövet" görbül és torzul az anyag hatására, ami a "szövet" idő részére úgy hat, hogy az lassabban telik a nagy tömegű objektumok közelében. Ez az idődilatáció, ami az általános relativitáselmélet téridő analógiájából ered, és először atomórákkal bizonyították be, amikor szinkronizált atomórák már akkor kiestek a szinkronból, ha fél méterrel feljebb emelték a társánál. Később, a műholdas GPS rendszerek világában ez már általános jelenség.


A hobbit - Az öt sereg csatája - Vélemények

2014-11-06 19:48.09
wow... :D


Csillagok között (2014) - Kérdések

2014-11-06 14:32.00
A 4K a képi felbontásra utal. Ez is egy formátum amiben meg lehet nézni a filmet. Megkülönböztetés céljával írják oda a cím mellé.


A hobbit - Smaug pusztasága - Vélemények

2014-11-06 10:24.24
Gondolom irigylésre méltóan színes és gazdag Gyűrűk Ura gyűjteményed van. :D Szép darab!


Csillagok között (2014) - Vélemények

2014-11-06 10:23.02
Igen. Mi vagyunk apuci kollektív idegrángása. :D


2014-11-06 10:08.33
Én meg már mind a két oldalt unom. Az elvakult támogatók egyoldalúan pozitív, hisztérikus túlömlengését, és azokat is, akiknek egyetlen fórumszerepük és küldetéstudatuk ennek ismételt felpanaszolása. Akik meg spontán középen vannak, azok meg sokszor értetlenül kereszttűzbe kerülnek. Aki minden rosszindulat nélkül hibát talál, azt a rajongók -két agyba-főbe pontozás után- úgy kezelik, mint valami pofátlan eretnek tévelygőt, aki meg elégedettségét, és lelkes kíváncsiságát fejezi ki, arra meg a haterek ugranak, mint valami gondolatrendőrség, hogy kijózanítsanak másokat az értelmetlen szórakozásukból. Nem szeretek mások meggyőződése miatt nyavalyogni - van, hogy el lehet férni az utcán forgalomban is - csak annyira burjánzó, repetitív és önkritikátlan lett ez a jelenség, hogy alkotva egy nagy torlaszt, lassan beszélni sem érdemes a filmekről.

A Nolan fanok azért idegeskednek nehogy porszemet bizonyítsanak a szent gépezetben.
A haterek azért idegeskednek, mert túl nagy jelentőséget adnak a fanoknak.
Én meg azért idegeskedem, hogy egyébről lassan már nem is lesz szó.

Kár hogy az idegeskedés nem egy hasznosítható, megújuló energiahordozó. :)))

Lehet én vagyok a bolond, hogy van időm ilyen széljegyzetre, de azért a kivételeknek tiszteletteljes üdvözletem. :D


DC vs Marvel

2014-10-28 20:59.41
Ott van a Thor 3, Captain is odaírta:

Thor: Ragnarok - 2017. július 28.


Csillagok között (2014) - Vélemények

2014-10-28 13:01.27
Így van, köszi a fogalmi pontosítást. Valóban: a newtoni nem cserélődött le, nem vetődött el, csak kibővült.


2014-10-27 23:17.33
Igen, ez érdekes, hogy idővel akár a nagy tömegű anyaghalmazok egymásba roskadnak, a gyorsuló tágulás ellenére is, de ezt roppant nehéz lenne megsaccolni. Az is variáns, hogy a folyamat megállíthatatlan, amíg az egész szanaszét nem foszlik és kihűl.


2014-10-27 23:12.16
Az érdekes élmény lenne. :D A nagy gravitációtól egy ideig normálisnak éreznéd a zuhanást... Távolról mások úgy látnák, hogy villámgyorsan eltűnsz az eseményhorizont feketeségében, te pedig úgy látnád a megfigyelőidet - ha hátranézel - mint egy felgyorsított felvételt, miközben a fizika szabályai nálad is náluk is ugyanúgy lennének érvényben. De egy bizonyos pont után semmi sem jósolná meg mi történne veled... Besüppednél egy vattacukor ágyba és valaki azt kérdezné: "Masszőz, vagy masszőr rendel?" :D


2014-10-27 22:59.04
Így lenne logikus, de a tér tágulás a fizikusok szerint nem klasszikus értelembe vett kinetikus energia, hanem a tér szövetének tágulása és annak elvont értelembe vett "dinamikája", tágulási kultúrája. Ezt sajnos nem tudom én magam jobban megmagyarázni, de a Hubble törvény, ami magát a Hubble gömböt és annak sugarát magyarázza elvileg jól leírja. Teljesen érthető amit felvetettél, és ezt tényleg így képzelhetjük el elsőre, elvégre ugyanez történhet például a fekete lyukak esetében is, ahol az eseményhorizonton belül a valamikori anyag beesése nagyobb mint a kiszabaduló fény sebessége (felszínesen fogalmazva) de erre a mechanikára talán majd a kvantumfizika adhat magyarázatot (én tuti nem :P), de azt bizton állítja minden fizikus, hogy a tér szövetén magán, a fénynél semmi sem végez gyorsabb mozgást két pont között, és ha mégis annak tűnik annak a látszatnak több köze van a kozmikus inflációkhoz, meg a tér-idő dilattáció okozta jelenségekhez, ami a tér szövetének girbe-görbeségére utal, és mindenütt másképp jelenik meg tömeg, sűrűség és még ki tudja minek a hatására - amiknek magyarázásához én már kevés vagyok.

De ugyebár a tágulásnál jelen elképzelések szerint nagy szerepet játszik a sötét anyag és a sötét energia, amiről szart se tudunk. Talán annak a megismerése új szemléletet ad a térről, annak tágulásáról és az azon végezhető leggyorsabb mozgási energiákról. Csak előbb módot kellene találni arra, hogy a gravitációján kívül más tulajdonságait is befogjuk a sötét anyagnak, az ő sajátos kiterjesztési skáláján.


2014-10-27 22:11.05
Igen, az univerzum olyan állapotában melyben még nem léteztek azok az egyesített kölcsönhatások, melyek tömegért, anyagért és egyáltalán a ma ismert térért felelősek. Ez az állapot nem zárja ki az akkori részecskék fénysebesség feletti haladását, ugyanakkor nem sértik meg a ma elfogadott relativitást. Erre az években volt számtalan példa, hogy valós időben próbáltak beazonosítani fénysebesség felett haladó "tömegtelen" részecskéket, neutrínókat, de mind félreértés volt.

Jelen tapasztalat szerint egyedül a kvantum-összefonódás, vagy korreláció az, ami zavarba ejti ezen a téren a fizikusokat, és mélyíti a szakadékot a makrovilág relativista és a mikrovilág kvantumelmélete, és azok szabály-modelljei közt.

Szerintem meg sem érjük, hogy ezt megmagyarázzák, úgy, hogy egyesítik a két elméletet.


2014-10-27 18:46.56
Jaja. :))) Lyuk, ami nem lyuk, inkább égitest, ami nem égitest. :D


2014-10-27 17:14.38
Ezek közül bármelyik is állítja, hogy a tértágulási függvénytől függetlenül fix értékkel gyorsabbak a fénynél? Mert ilyent nem hallottam. A láthatatlan fénytartomány beérkező jele meg alapból annak a fénynek a része, amiről meg van állapítva a fény sebessége, csak ezek hullámhosszban térnek el a spektrumon.

Viszont amit sokat hallani biztosra (?) az a kvantumkorelláció, ami két szubatomikus részecske távolságtól független azonnali együtthatása. Na az elég eszelős.


2014-10-27 16:36.43
Az általános relativitás elmélet azért elég sokat megfogalmaz az űrről, főként a newton-i gravitációs elméletét helyettesíti fel egy megfigyelhetően rugalmasabb gravitációs elmélettel. Bár maga a gravitáció még mindig kérdéses és egyik oka, hogy nincs egy totálisan egyesített fizikai modellünk a komplett Világegyetemre. De ettől függetlenül a gravitáció einstein-i "hullám" tulajdonságai is egy komoly előrelépés, aminek eredete nem, de működési mintázata ellenőrizhető.

Fénynél gyorsabb? A kvantumkorellációra gondolsz?


2014-10-27 16:00.36
Szerintem meg ezt állítani enyhe túlzás - mármint a mi laikus szintünkre hozni - kivéve ha van már publikációd a témában, amitől Thorne elméletei megdőlnek - mert akkor én maradok kisebbségben és rád bízom a témát. :D DE!! Azok a relativitás elméleten alapuló számítások, amelyeket Kip Thorne dolgozott ki a kozmosz gravitációs torzulásainak előrejelzéséről (főleg a vélhetően 10 naptömeges fekete lyukak közelében) már évtizedek óta ellenőrizhetőek, és elképzeléseinek megfelelően a LIGO detektorokkal be is foghatók és azonosíthatóak. Ezek az eredmények egyszerre felelnek meg Einstein általános relativitás elméletének, és bizonyítják az alapjára fektetett Thorne féle kalkulációkat. Szerintem szakértőbb, mint mi, az által, hogy ismeri azt a tömeg-gravitáció-tér összefüggési alapmechanizmust, ami a fekete lyukak tömeg-gravitáció-tér összefüggési mechanizmusáig ér nagyságrendek szerint (aminek végső modellje egyelőre vakfolt ugyan, de az alapjelenség megértése már nem akkora kihívás, sőt ellenőrizhető). Azért szerintem egy lépéssel előttünk jár. Az agysebész sem ismeri teljes egészében az agy működését, és ezt ő is bevallaná, de ha egy beavatkozásra kerülne sor, szívesebben feküdnék az ő kése alá, mintsem olyan laikusé alá, aki az agy ismeretlen részeiről alkotott elképzelései alapján von párhuzamot közte és a területet élete egészében tanulmányozó között. Azt könnyű kisarkítani, hogy amit nem tudunk az közös nevező a képzettnek és a képzetlennek is, de a kutatásban és a haladásban nem ez a fő irányvonal.


2014-10-27 15:08.46
Nem. Sosem tartunk mindig ugyanott. Ettől még az kísérleti vonal is robog, és megdönt paradigmákat és alkalmaztat újakat, gyakorlatban terjeszkedik és dönt meg hibás előrejelzéseket, vagy bizonyít be helyeseket. Ez pedig több mint 0 tudás, és több mint érdemtelenség. Nem minden, de több.


2014-10-27 14:15.03
Egy jelenségre általában nem csak egy teória keletkezik, innentől fogva a legtöbb elméletis személyes elfogultsága (legtöbbjük azért hajlamosabb a hibák beismerésére ellenben pár klasszikus vágású szellemi vezetővel) nem a legnagyobb problémafaktor. Inkább az a probléma, hogy a tudományok alkalmazható és kísérleti ága maradt le kb 70 évvel az elméletisektől. Utóbbiak így egyre nagyobb valószínűséggel halmoznak olyan elméleteket, amit a jelenkor beépít a köztudatba, de egyre kisebb a valószínűsége annak, hogy empirikus megerősítést kap valaha.


2014-10-27 13:59.35
Szerintem többet ér, mint semmit sem csinálni és leragadni a kerék feltalálásánál. Ez nem lehet kizáró ok, hogy ne próbálkozzunk eddigi legjobb ismereteink szerint szimulációkat végezni - akár szórakoztatási célra, akár kíváncsiságból. Mert a nullánál azért többünk van, és ezt használni kell. Miért ne?


2014-10-27 13:45.05
Nem hinném. Az való igaz, hogy a fekete lyukak forgási sebességéről nem sokat tudunk, s ez feltétlen közös pont lenne mindhármunk esetében, de azt hiszem három pofa sör mellett ő lenne előrébb a relativisztikus fizika alkalmazásában ilyen tömegek matematika-nyelvű elképzelésében.


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 ... végére

 

Filmkatalógus alsó
Copyright © 2005-2018, www.FilmKatalogus.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Impresszum | Médiaajánlat | DVD üzletszabályzat, kapcsolat | Sitemap | E-mail: info@filmkatalogus.hu

Ez a weboldal cookie-kat használ, melyekre szükség van az oldal megfelelő működéséhez. További információk