Ez a weboldal cookie-kat használ, melyekre szükség van az oldal megfelelő működéséhez. További információk
Filmek Főoldal TV műsor DVD / Blu-ray Filmek Színészek Rendezők Fórumok Képek Díjak Mozi
film
 
Bejelentkezés
E-mail:
Jelszó:
Megjegyezzelek?
Regisztráció
Elfelejtett jelszó

Regisztrálj és nyerj
DVD-t, vagy mozijegyet!

Keress

Részletes keresés

Mozibemutatók
2020-06-11
Corpus Christi

További mozibemutatók

Hamarosan a TV-ben
A folyosó túloldalán
- Film Café, 02:40
Ocean's Eleven - Tripla vagy semmi
- Film+, 03:00
Árnykép
- Paramount Channel, 03:20
Honnan tudod?
- Mozi+, 03:55
Túl a fenyvesen
- Film Now, 04:10

Teljes tévéműsor

Szülinaposok
Liam Neeson (68)
William Forsythe (65)
Bill Hader (42)
Michael Cera (32)
Karl Urban (48)

További szülinaposok

Legfrissebb fórumok
Ég és föld - Vélemények
Utánam a boldogság - Vélemények
Chicago - Vélemények
Mai menü avagy ma milyen filmet néztél meg
2018-as választás

További fórumok

Utoljára értékeltétek
Dirty Dancing 2. aaaaa
Tim Roth aaaaa

 

Fórum - Imposztorok - Vélemények

Ahhoz, hogy hozzá tudj szólni a fórumokhoz, be kell jelentkezned, vagy regisztrálnod itt!

15. GyermeklakĂłbizottsĂĄg (2015-09-12 13:34.14) aaaaa
Cziki, Orgona, Gyorkos hozzászólásai Oscar díjasok. Láttam, de nagyon régen, még a Kádár rezsimben. Most újra nézem eme távcsöveken keresztül. Köszönet a tartalmas ajánlásért.


14. Gyorkos (2013-06-06 11:12.28) aaaaa
Itt megtekinthető:

[link]

Így szól a film elején feltűnő szöveg:

"Ajánlom a figyelmükbe az Imposztorok című magyar filmet, történelemhamisító "filmművészetünk" állatorvosi lovát, a tudatbefolyásoló manipuláció majd' minden formájának e silány gyüjteményét. A Kádár-rendszer alkotói igyekeztek átírni a múltat, nevetségessé tenni a történelmi léptékben gondolkodó elődöket Horty Miklóstól Prónay Pálig, hiszen csak így kaptak cenzori engedélyt arra, hogy közpénzen "műalkotást" hozzanak létre.

A film még ebben a valóságtól elrugaszkodott formájában is gyújtó erejű, amennyiben a néző tudja dekódolni az információkat és rendelkezik némi történelmi ismerettel. Ezért is tiltotta le a vetítését a Kádár-rendszer, és tette ezt oly sikeresen, hogy mind a mai napig nem lehet látni sem moziban, sem képernyőn, de eddig még interneten sem. Képzeljenek el egy olyan történelmi filmet, amelyben kiírják a filmvászonra az évszámot, 1919, 1920, 1921, miközben egyetlen egyszer sem mondják ki a tiltott szót: Trianon! Az elcsatolt területekből úgy foglalnak vissza területeket a Rongyos Gárda tagjai, hogy a megvédettek rosszkedvűen fogadják őket, parancsszóra tapsolnak, lelkesednek. Aki látott már akár csak tíz másodpercet is a bécsi döntésekkel visszatért városok ünnepségeinek hiradórészleteiből az tudja, milyen cinikus hamisítvány az Imposztorok. És mégis betiltották, mert az elvtársak rájöttek, akármennyi rosszat mondanak egy korszakról, azt a kollektív emlékezet helyreállítja, torzó formájából hiányzó elemekkel kiegészíti. A modern propaganda, amit politikai korrektségek neveznek újabban, ezért döntött úgy, hogy a legjobb, ha szót sem ejtenek a magyar történelem eme legfontosabb korszakáról, helyette legyen vetélkedő, valóságsó, fantabutulás. Mert ezt megérdemeljük - gyarmattartók szerint.

Azt, hogy milyen sikeres volt az agymosás, magunkon megmérhetjük: az Imposztorok megtekintése feleleveníti a vörös-terror utáni rendrakás, a Habsburg trónfoglaló kisérleteinek időszakát, amikor élt még annyi a magyar szellemből, amennyivel az egész történelmi Magyarország megmenthető és helyreállítható lett volna egy kedvezőbb történelmi pillanatban. Kérdés, ma mennyire vagyunk egészséges lelkűek a szép haza visszafogadásához, ismerjük-e az igazságot, és tovább adtuk-e azt gyermekeinknek? Ajánlom mindazoknak a figyelmébe az Imposztorok című filmet, aki képes az áldokumentumfilm kockái ellenére lélekben látni az el nem készült valódi filmet. A többieket Ég óvja minden hasonló fércmunkától."

A film internetes feltöltőjének hozzáfűzése

sc75 hozzászólása a port.hu idevágó topikjából:

"A soproni népszavazást nem tárgyalással sikerült kikényszeríteni. Alapvető szerepet játszottak a térségben tevékenykedő irreguláris magyar erők. Hivatalosan nem kaptak támogatást, de Gömbös lent járt Sopronban, Ostenburg fegyvert osztott, a különböző szervezetek toboroztak (MOVE, ÉME), a soproni polgárság pedig támogatta őket. Ez a történet egy szerencsés együttműködésen alapult. (Nem tartott sokáig: a király visszatérési kísérletére már meghasadt az ellenforradalmi mag.)

Kis eredményt értek el, voltaképpen a kevés siker egyikét a korszakban.

Arra is jó példa a történetük, hogy bármit találunk is mondani Trianon okairól, a legfontosabb ok mégis csak az volt, hogy katonailag vesztettük el a területeket '18 őszén, amikor a káoszban nem akadt erő a megszállók feltartóztatására. Amit pedig katonailag veszítünk el, azt csak katonailag lehet visszaszerezni. A tárgyalóasztalnál többnyire már csak a kész tényekre szokták ráütni a pecsétet. Lehet ezt cifrázni, de a lényeg ez.

Tény, hogy a vezetők egy része direkt érintett volt a korábbi, fehér terrornak hívott atrocitásokban. Egy idő után Horthyék is leépítették ezeket a figurákat, amikor már nem volt rájuk szükség. És itt van a lényeg: egy adott helyzetben szükség volt rájuk. 19-re ez az ország olyan mélyre süllyedt, hogy bármiféle rend és tekintély visszaállításához kellett az ostor. A piszkos munkát nem végzik el Grál-lovagok. (Lásd még: bécsi udvar és Haynau) Amikor pedig már kontraproduktív lett, és a visszájára fordult a megtorlás, és már ez akadályozta a konszolidációt, Horthyék parkolópályára tették a főszereplőket.

A kommunista történetírás, és kulturális kánon (Lásd pl. Jancsó filmek) az ikonikus gonoszt láttatta bennük.
Én inkább ellentmondásos hazafiaknak látom őket."

Elgondolkodtató videó a témával kapcsolatban a Rongyos Gárdáról:

[link]


Rejtvényjáték 468x60

13. Orgona (2008-09-24 21:41.24) aaaaa - (válasz Cziki 10. hozzászólására)
XDXDXDXD Az első hozzászólás ugyanaz, mint a 2., mert a mentés gombot kétszer nyomtam meg. Semmiről nem maradtatok le. XDXDXD


12. Cziki (2008-09-24 20:16.52) aaaaa - (válasz Bubu-mester 7. hozzászólására)
A múlt előrevetíti a jövőt...


11. Cziki (2008-09-24 20:14.24) aaaaa - (válasz Bubu-mester 7. hozzászólására)
Talán jól sejtem mégis ezt az áthallást, pedig akkor a Mester ezt még nem tudhatta, ám történelmünkben nagyon járatos kellett, hogy legyen!


10. Cziki (2008-09-24 20:10.50) aaaaa - (válasz Orgona 2. hozzászólására)
De hová tűnt az első hozzászólás?


9. Cziki (2008-09-24 20:03.46) aaaaa - (válasz Orgona 2. hozzászólására)
Amint írtam alább, nem történelemként, hanem filmélményként aposztrofáltam az alkotást,mely ritkán előjövő kellemes érzéssel töltött el.

(parabolisztikával, mely azért itt nem teljesen állja meg helyét, száz év alatt "nyolcvan rendszer, százhúsz címer, ezer zászló..." egy rendszer akkor stabil és életképes, ha ezek e jelek, szemiotikai jelek, változatlanok, vagy kevébé változnak, mondjuk, egy emberöltő alatt)
Máris történelem lett belőle...

Tomanek Nándor alakítása lenyűgözött, mint előző hozzászólásomban említettem Fábry Zoltán filmjét, színészzsenink, Latinovits Zoltán teljesítményéhez mérten is a topon volt.
Az, hogy mi a történelem, és mi a film, illetve annak kapcsán a filmélmény? Szétválasztható, tehát akinek ezen történelmi korszakról hiányos az ismerete, ezt az alkotást még élvezheti!

Ám mint filmtörténeti korszakolással foglalkozó,
a magyar film talán legjelentősebb korszakával foglalkozó könyv, egy sort szán rá 1990 után, több szempontból is elgondolkodtató...

Vannak kanonizált pajzsra emelt akotások, melyek esztétikai értéke a kor, egy-egy aktuális kor, néha-néha favorizált (alul, felül) avanzsált szellemi terméke mást érdemelne!...

Azért tartom e fórumot nagyon jónak, mert a véleménnyilvánítás szabadságát megadja, itt írhatsz kritikát, kritikáról, kritikusról!
A problémám csupán az, hogy még nem tanultak meg sokan, értékek mentén kritizálni. A fórumon megjelenő, vagy egyéb más élethelyzetekben adódó szituációkat, emberi módon kezelni.

Midenkinek további jó filmélményeket Kívánok, erős, határozott, egymás véleményét, egymást tiszteletben tartó vitákat kívánok mindenkinek!


8. Cziki (2008-09-23 09:22.09) aaaaa
Ajánlanám e filmet, minden dölyfös nagyúrnak a Nagy Házban, kivétel nélkül, valamint minden hatalmi betegség tüneteivel még nem kezelt, állami szférában futkosó, önmagától alkohol nélkül megrészegült ámokfutónak.
Ezen célcsoport számára a görbetükör szatírával bevont felületén, a groteszk himlőjegyei is felfedezhetőek. Amennyiben orvos helyett üvegeshez fordulnak...
Viszonylag, kevésbé ismert alkotás, A magyar játékfilm története a kezdetektől 1990-ig című könyv is alig szán rá egy vaskos sort.
Pedig Fábri Zoltán: Isten hozta, őrnagy úr! Című groteszk ábrázolása mellett jelentős film.(1969 mindkettő)
Nem történelmi tényeken alapuló jelentőségét emelném ki, hanem a mával való kapcsolatát, áthallását.


7. Bubu-mester (2008-08-29 23:48.19) aaaaa
Aki még nem látta és szereti a szatírákat feltétlenül nézze meg. Nekem kicsit a Tanú című filmet idézi csak a másik oldalt helyezi előtérbe. De aki ismeri a Magyar történelmet (és pártállástól függetlenül nézi a filmet) annak tetszeni fog. Szerintem zseniális alkotás. (keresztény magyar nyúl, konszolidált liberális nyúl...)


6. Cziki (2008-08-11 21:53.28) aaaaa
Sajnos ma nem tudtam megnézni, kijelöltem s remélem legközelebb sikerül.


5. Orgona (2008-08-10 21:39.07) aaaaa - (válasz Orgona 2. hozzászólására)
Azonkivül a kimellesedett cselédlányok bejáratásához is kiválóan értettek.


4. Cziki (2008-08-10 16:58.54) aaaaa
Imposztorok
17:00, Hétfő (augusztus 11.), Filmmúzeum

magyar filmdráma, 104 perc, 1969


rendező: Máriássy Félix
író: Prónay Pál
forgatókönyvíró: Máriássy Judit
zeneszerző: Vincze Imre
operatőr: Illés György
díszlettervező: Vayer Tamás
dramaturg: Ember Mariann
jelmeztervező: Schaffer Judit
vágó: Kerényi Zoltánné

szereplő(k):
Tomanek Nándor (Kapitány)
Iglódi István (Béla)
Bara Margit (Feleség)
Huszti Péter (Imre)
Domján Edit (Lujza)
Bálint András (Szentirmai Tibor)
Mensáros László (Admirális)
Juhász Jácint (Hermann)
Ajtay Andor (Balassa professzor)
Kálmán György (Miniszterelnök)
Pap Éva (Fiatalasszony)
Apostolics Béla joghallgató öngyilkosság helyett beáll Doborján alezredeshez gépírónak. Az alezredes nagy terveket dédelget: meg akarja alapítani az önálló Lajtabánságot. A groteszk hangvételű film a Tanácsköztársaság leverése utáni idők hírhedt figurájának, Prónay Pálnak a naplója alapján készült.

Még nem láttam, Orgona hívta fel rá a figyelmem. Köszi!


Rejtvényjáték 468x60

3. Orgona (2007-05-02 15:57.27) aaaaa
A film egyébként több szempontból is hiteles.
Például olyan apró részletekben ,hogy a Prónay- különítmény annak idején tényleg eltévedt Szeged környékén.


2. Orgona (2007-04-25 15:35.15) aaaaa
A film a Prónay különítmény történetét dolgozza fel.Kiváló színészek , kiváló színészvezetés és rendezés.
A filmet 1969-ben készítették, így érthető, hogy csak a fehérterrort mutatták be , a vörösterrort- Szamuely és társai tevékenységét - nem.
A film ugyanakkor bemutatja az egykori K. u. K. tisztikart, habitusát, mentalitását.
Ezek a tisztek remek katonák voltak, értettek a lovakhoz, a fegyverforgatáshoz.Kapcsolódó fórumok

Imposztorok (magyar 1969)GyermeklakĂłbizo.., 2015-09-12 13:362 hsz
VéleményekGyermeklakĂłbizo.., 2015-09-12 13:3415 hsz
Kérdések téma megnyitása0 hsz
Keresem téma megnyitása0 hsz
 
 

Filmkatalógus alsó
Copyright © 2005-2018, www.FilmKatalogus.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Impresszum | Médiaajánlat | DVD üzletszabályzat, kapcsolat | Sitemap | E-mail: info@filmkatalogus.hu