Filmek Főoldal TV műsor DVD / Blu-ray Filmek Színészek Rendezők Fórumok Képek Díjak Mozi
film
 
Bejelentkezés
E-mail:
Jelszó:
Megjegyezzelek?
Regisztráció
Elfelejtett jelszó

Regisztrálj és nyerj
DVD-t, vagy mozijegyet!

Keress

Részletes keresés

Mozibemutatók
2024-05-02
A boldogság ügynöke
A kaszkadőr
Az elátkozott Queen Mary
Milli Vanilli: Az évszázad botránya
Végtelen rozsmezők

2024-04-26
Anselm

2024-04-25
Abigail
Challengers
Emma és Eddie: A képen kívül
Exhibition: Van Gogh és Japán
Maga a pokol
Robotálmok
Spy x Family Code: White

2024-04-18
Bolero
Bonus Trip
Elszáradt füvekről
Mentawai, egy elfeledett ősi kultúra
Micimackó: Vér és méz 2.
Polgárháború
Származás
Szunnyadó vérebek
Vörös szobák

További mozibemutatók

DVD / Blu-ray premierek
A Profi *A klasszikus film* *Dupla borítós kiadás és booklet* (Blu-ray)

További DVD premierek
További Blu-ray premierek

Hamarosan a TV-ben
Válság
- HBO2, 02:06
Hosszú levél
- Duna World, 02:25
22 mérföld
- Mozi+, 03:05
Visszavágó
- Film+, 03:10
Szörnyszülöttek
- Film Mánia, 03:25

Teljes tévéműsor

Szülinaposok
Giancarlo Esposito (66)
Bálint András (81)
Channing Tatum (44)
Jet Li (61)
Nagy Zsolt (48)

További szülinaposok

Legfrissebb fórumok
Nyugaton a helyzet változatlan (2022) - Vélemények
Rebel Moon: 2. rész - A sebejtő - Vélemények
Érdekességek!
Mit hallgatsz most?
Fallout (sorozat) - Vélemények

További fórumok

Utoljára értékeltétek
Atomszőke aaaaa
Jaione Camborda aaaaa

 

Fórum - Mise éjfélkor (sorozat) - Vélemények

Ahhoz, hogy hozzá tudj szólni a fórumokhoz, be kell jelentkezned, vagy regisztrálnod itt!

19. Iszonytató Huttyogány (2023-07-15 11:15.59) aaaaa
Spoiler!

Voltak kitűnő részek benne, valamint fordulatos volt a sztori és a hangulata is valami iszonyat lehangoló. Jó cucc! Azonban túl sok volt benne az arcpirítóan kínos nyálas szarakodás a vége felé és a hülye művészfilmes filozofálgatások. Mintha egy Lars von Trier filmet néztem volna, és ezt nem dícséretnek szántam. A színészi játékok jók voltak, a vámpírt elég ijesztőre csinálták meg és van benne vallás- valamint társadalomkritika is bőven. Nem volt rossz, ha a feljebb említett negatívumok nem lennének, tökéletes lenne számomra!


18. Tjunior (2023-07-15 08:52.42) aaaaa - (válasz Di78 17. hozzászólására)
Olyan leszbikus szerepet ami se kimondva se megjelenítve nincs, legalábbis nekem baromira nem rémlik.
A linkedet nem lehet megnyitni, de ha onnan vannak az idézet bekezdések, akkor valami idióta véresszájó woke írta.
Itt jön képbe az amit mostanában itt is már párszor leírtam. Szerelmesek vagytok egymásba, nem tudtok egymás nélkül élni. Te is valami wokeságba begárgyult félkegyelmű irományot hordozod körbe mint a véres kardot és azt hiszed különb vagy. Hát nem. Te is csak azért jársz ide, hogy buzi, woke, elembétékú, femináci!!!! Egyéb elképzelésed van a világról?



17. Di78 (2023-07-14 22:40.41) aaaaa - (válasz Tjunior 15. hozzászólására)
Abból, hogy leszbikus szerepet írtak neki.

LGBTQ+ Representation in Midnight Mass

Midnight Mass is Flanagan’s latest horror creation. Similar to his other spooky productions on Netflix, Midnight Mass has LGBTQ+ representation.

A major character in this series, Sarah Gunning (Annabeth Gish), is Crockett Island’s resident doctor. Not only is she an intelligent, badass doctor, but she’s also Midnight Mass’s lesbian character.

Viewers get to see Sarah on a date with a woman. During her date, Sarah explains living in a small, religious town with a monsignor who constantly watched her. The most important part of it all is that Sarah is not ashamed of her sexuality. It is evident she embraces every aspect of herself.

All in all, like the shows before it, Midnight Mass has proper LGBTQ+ representation.

[link]

Így megy ez, szinte minden sorozatban vagy filmben, kell legyen 1 lgbtq szál.

Régi kommunista szokás, de ezt biztos nem érted :D


16. Tjunior (2023-05-24 14:21.30) aaaaa
Spoiler lehetséges!
Jó kis, inkább misztikus thriller mint horrorsorozat. Erős atmoszféra, jópár érdekes felvetés. Különösen tetszett a vámpír - angyal párhuzam. Viszont az utolsó 2 részre mintha elfogytak volna a készítők, nem nagyon volt ötlet rendesen lezárni az addig jól és igényesen felépített sztorit


15. Tjunior (2023-05-24 14:17.46) aaaaa - (válasz Di78 12. hozzászólására)
Már bocsánat de minből gondolod, hogy leszbikus lenne?


14. Anren (2023-05-14 12:06.59) aaaaa
Remekmű!
Lassan építkező, kiválóan fotózott minisorozat, mely sok témát terítékre tesz és a végén egy kellemes horrorba torkollik.
Nekem leginkább a tudatlan vallásosság, az álszentek kártékonyságának nyúlt boncolgatása tetszett.


13. Watcher (2023-05-07 18:40.10) aaaaa
Volt 1-2 pillanat, ami tetszett, de összességében erőltetett nyáladzás


12. Di78 (2023-01-24 10:26.25) aaaaa - (válasz Zsanka1 10. hozzászólására)
A doktornő, Sarah Gunning (Annabeth Gish)
Már régen láttam a sorozatot, de előtúrtam a kedvedért :)

[link]


11. Bertó!!! (2022-10-17 11:53.23)  
Baromi hangulatos (lassú) a sorozat, és érdekes a misztikum. Külön kiemelném a Biblia különféle szubjektív értelmezését, ami egyébként rohadtul idegesítő.


10. Zsanka1 (2022-09-01 19:11.33) aaaaa - (válasz Di78 6. hozzászólására)
Lehet, hogy bealudtam :), de nem emlékszem leszbikus szálra. Kik voltak azok?


9. Zsanka1 (2022-09-01 19:08.57) aaaaa - (válasz Adrasteaprax 1. hozzászólására)
Én is úgy gondolom, hogy kb a 80-as években játszódhat, csak pl a plébánia falán lévő Ferenc pápa képe zavart meg.


8. Intruder (2022-08-14 21:46.31) aaaaa
Az American Horror story 10. évaddal néztem egy időben, az egyik a vallásra épít, a másik drogokra, de egy kaptafa.


7. Lacce003 (2022-01-25 23:26.23) aaaaa
Kár volt elkezdeni! Vontatottan indult, aztán rájöttünk, hogy szörnyű. Nem tudom kik hozták össze netflixen a 98%-os értékelést.


6. Di78 (2021-11-30 11:22.13) aaaaa
Érdemes elolvasni Norbii92 kommentjét, ajánlom mindenkinek aki ide téved.

Spoiler.
Szerintem nem csak katolikus ellenes, de az egész kereszténységet meghazudtolja és valami ateista zagyvasággal hígítja fel a sorozat üzenetét. Itt az utolsó részben, Erin Greene monológjára gondolok, a halálról.
A másik dolog ami eszembe jutott, hogy az alkotók valahogy elmismásolják a történet eredendő bűnét a házasságtörést, amit az atya fiatalkorában követett el. Amit jó szándékból helyre akar hozni, de rászabadítja a gonoszt a közösségre.

A sorozat nem rossz 4*.
-1* a hamis és keresztény ellenes mondanivaló miatt,
-1* a teljesen felesleges leszbikus szál miatt, hiába na, a netflix az netflix, nem hazudtolja meg magát.


5. Boy mester (2021-10-27 20:31.50) aaaaa
Megint a jó kritikák áldozata lettem. Bele lehet magyarázni ebbe a sorozatba mindent, csak azt nem, hogy izgalmas, hogy horror, vagy azt, hogy jó. Borzalmasan unalmas, az alig lakott szigeten is érdektelen szereplőkkel. Lassú, vontatott marhaság. Van egy kis átfedés a 79-es A gonosz házával, de az mérföldekkel jobb.


4. Norbii92 (2021-10-18 18:13.28) aaaaa
SPOILERES!
Mike Flanagan jó pár nagyszerű horrorral bizonyított már, s a vámpíros filmeket is kedvelem, így nem is volt kérdés, hogy a Mise éjfélkor nézős lesz!
Nekem nagyon tetszett, noha nem erre számítottam, ugyanis a sorozat egy meglehetősen katolikus ellenes mű lett, pontosabban a római katolikus egyház dogmáinak és hívőinek képmutatásáról szól. Ezen belül - ami a horrort képviseli - a vallás és a vámpírizmus egyfajta összemosása, mely nem gondoltam volna, hogy ennyire fog működni! Na de ezt most kifejtem kicsit részletesebben is!
A katolikus tan lényege a transzubsztanciáció: a pap az Egyház és Isten rá ruházott ereje folytán képes átváltoztatni a mise során a kenyeret és a bort Krisztus húsává és vérévé. Jóllehet Krisztus híveitől Istent szellemben és nem testben való imádást követeli meg, a transzubsztanciáció pedig azt jelenti, hogy csak a Fiúnak volt hatalma arra, hogy a kenyeret és a bort húsává és vérévé változtassa, ami megváltást ad, lévén Isten húsáról és véréről van szó. A kenyér és bor közönséges anyagának (szubsztanciájának) ez az átalakítása isteni hússá és vérré azonban nem szó szerint értendő, hanem Krisztus megváltó tettének hasonlata: ahogy az emberré vált Isten föláldozza magát az emberiségért, és változik bűnösből megváltottá, úgy alakul át a közönséges anyag az Isten testévé. Ezen a hasonlaton kétezer év óta vitatkozik a kereszténység: a római katolikusok szerint az átalakítást konkrétan kell érteni és a mise során konkrétan meg is történik, ezt az átváltoztató képességet kapják meg a papok. A reformált egyházak szerint a mise során végrehajtott átváltoztatás csak szimbolikus, szellemben és nem az anyagban történik meg. A problémát csak tetézi az, hogy az Újszövetségben Krisztus testi föltámadást ígér meg követőinek az örök életre való föltámadás után. Vagyis joggal mondhatja valaki azt, hogy a transzubsztanciáció konkrét anyagi, nem csak szimbolikus, hiszen elővételezi az örök életre történő testi föltámadást.
Egyszer majd tehát halhatatlan testünk lesz. De vajon mikor? A mennyben vagy már most a földi életben? Flanagan a római katolikus tanítás félreértelmezését úgy mutatja be, hogy már itt a földön megkapnánk ezt a halhatatlan testet.
Crockett sziget papja, Monsignor Pruitt szentföldi zarándoklata során egy vámpír áldozata lesz, aki őt magát is vámpírrá változtatja, mert agónikus delíriumában angyalnak nevezi a denevérszárnyú lényt. Az ősbűn megtörténik: a kereszténység az e világ urát, azaz a bukott angyalt, a sátánt emelte védő angyalává. A följebb vázolt szellemi bukás ennek az egyházi ősbűnnek az oka: ahogy az átváltoztatást konkrét anyagi átalakításnak értette a katolikus egyház, úgy hitte a saját földi hatalmát az egyedül valóságos, szubsztanciális (lényegi és anyagi), fontos hatalomnak. Már nem a lelkek túlvilágra eligazítása lett a fontos, hanem az anyagi hatalom fölépítése. Ennek az ítéletnek az egyszerre szimbolikus és konkrét kifejtése a film.
Konkrét, mert a film történetsíkján a vámpír vére konkrét testi halhatatlanságot biztosít, és szimbolikus, mert a vámpír és a véréből származó testi halhatatlanság a sorozat önértelmezése szerint az egyház képmutatását jelenti, azt, hogy az egyház vámpír módjára becsapja és tévútra vezeti az embereket, amikor halandóságukból fakadó gyöngeségüket kihasználva ígér örök életre gyógyulást, de csak az e világi hatalom, a sátán és egyháza tovább élését alapozza meg ezzel.
A sorozat hőseként bemutatott Riley Flynn, akitől a néző a szituáció megmentését várja, öngyilkos lesz, mert fölismeri a testi halhatatlanság sátáni jellegét, nem úgy, mint az erre hivatott lenne pap, aki félreismeri a vámpír természetét, az Úr angyalaként dicsőítve azt. Monsignor Pruitt-ot megtévesztette a testi halhatatlanság, a megfiatalodás igézete. A sátán félrevezette, ő pedig nyáját vezeti félre. Az Egyház, a hívők közössége Krisztus teste, a test a sátán vére által fiatalodik meg (a vér a vámpír-mítoszban az életerő hordozója; a sorozatban a vérségi kötelékek nem hogy megállítanák a vámpírokat gyermekeik átváltoztatásban, hanem a katolikus tan össze zagyvitása miatt ezt az átváltoztatást még krisztusi tettnek, és a megváltás művének hazudják). Mire a pap fölismeri tévedését, már az egész nyáj átalakult vámpírrá világi támogatóinak hathatós segítségével. A büntetés nem marad el: a fölkelő Nap, azaz Krisztus fénye elégeti az egész közösséget.
Szimbolikába csomagolt éles kritika tehát a sorozat, az egész Nyugati világ éles bírálása; Flanagan szerint az emberiség megérett a pusztulásra, a végső ítéletre, a tisztítótűzben való elégettetésre.
Ezt az egészet pedig teszi a kevesebb több elvével: a rövid horror szekvenciákat hosszas dialógusokkal tölti ki, mely sok nézőt elijeszthet, ugyanis ilyenkor túlontúl terjengőssé válik a sorozat. Negatívumnak hangzik, de nem feltétlenül az. Az első 1-2 rész után hamar a közösség részének érezheti magát a néző, oly részletes betekintést kapunk az életükbe. King könyvei jutottak eszembe, nem csoda hogy a mesternek annyira tetszett a sorozat, ahogyan az sem, hogy Flanagan értő King adaptáló (Bilincsben, Álom doktor). A vámpírokkal együtt pedig a sorozat erős Borzalmak városa utánérzés, s kicsit a 30 nap sötét éjszaka is felrémlett, mégis egyedi élménnyel szolgál.
A színészek közül kiemelném Pruitt atya szerepében Hamish Linklater-t, valamint Samantha Sloyan-t,
Kate Siegel-t és Zach Gilford-ot, de le a kalappal a többiek előtt is! A sorozatot nyugodt szívvel ajánlom mindenkinek! 5*


3. Capt.JackSparrow (2021-10-13 15:03.11) aaaaa
Túl van írva, főleg a showrunner feleségének szerepe és dialógusai, de összességében egy jó sorozat, ami érdekes, új szempontból közelíti meg a vámpír mítoszokat.



2. Spiel (2021-10-11 17:49.24) aaaaa
Szükségtelenül hosszú, rengeteg, rengeteg, rengeteg üres moralizálással. Arra pedig nem bírtam rájönni, hogy a sorozat "angyalát" egy vallásos közeg miként tudta ennyire benézni, amikor ránézésre látható volt, hogy mi a fene is az.
Egyébként elég "érdekes" volt maga a sziget összetétele, mint egy multikulti utópia: kevert rasszú házaspárok, leszbikusok, muszlimok, keresztények...ami csak azért lett kínos, mert egy isten háta mögötti sorvadozó halászatra szakosodott szigeten kb lehetetlen egy ilyen felállású lakosság.
A sztori egyébként jó lenne, ha nem érződne rajta, hogy egy jó gondolat kipattant valaki fejéből, és összecsapta, a hézagokat pedig fecsegésekkel töltötte ki.


1. Adrasteaprax (2021-09-29 00:59.44) aaaaa
Ez végre egy olyan sorozat aminek van mondanivalója.Vallás,függöség és elöitéletek egy kis szigeten.A karakterek nagyon erösek a szinészektöl pedig fantasztikusan jó alakitásokat látunk!
A helyszin olyan mintha a 80-as években lennénk.Jó a zene.Töbször megfagyott a vér az ereimben.De közben meg van benne romantika is.



Kapcsolódó fórumok

VéleményekIszonytató Hutty.., 2023-07-15 11:1519 hsz
Kérdések téma megnyitása0 hsz
Keresem téma megnyitása0 hsz
 
Mise éjfélkor adatlap
Eredeti cím: Midnight Mass
Évszám: 2021
Szereplők: Rahul Abburi, Crystal Balint, Matt Biedel, Annarah Cymone, Alex Essoe...

További információk

Szereplők fórumai
- Zach Gilford - Vélemények
- Annabeth Gish - Vélemények


 

Filmkatalógus alsó
Copyright © 2005-2018, www.FilmKatalogus.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Impresszum | Médiaajánlat | DVD üzletszabályzat, kapcsolat | Sitemap | E-mail: info@filmkatalogus.hu

Ez a weboldal cookie-kat használ, melyekre szükség van az oldal megfelelő működéséhez. További információk