Filmek Főoldal TV műsor DVD / Blu-ray Filmek Színészek Rendezők Fórumok Képek Díjak Mozi
film
 
Bejelentkezés
E-mail:
Jelszó:
Megjegyezzelek?
Regisztráció
Elfelejtett jelszó

Regisztrálj és nyerj
DVD-t, vagy mozijegyet!

Keress

Részletes keresés

Mozibemutatók
2024-04-04
27
A kiméra
A Majomember
Az első ómen
Hogyan szexeljünk
Kék Pelikan
Nemkívánatos személyek

2024-03-28
Belu - A legbátrabb bálna
Cabrini - A szent
Godzilla x Kong: Az Új Birodalom
Ki hitte volna?
Pókok

2024-03-21
Artúr, a király
Bonnard - Egy festő szerelme
Exhibition: Cézanne - Egy élet portréi
Kung Fu Panda 4.
Őszi sanzon
Szeplőtlen
Vaskarom

További mozibemutatók

DVD / Blu-ray premierek
Wonka (4K UHD + Blu-ray) limitált, fémdobozos *Import-Angol hangot és Angol feliratot tartalmaz*
Ferrari (4K UHD Blu-ray + BD) *A mozifilm* *Import-Angol hangot és Angol feliratot tartalmaz*
Aquaman és az Elveszett Királyság (Blu-ray + DVD) limitált, fémdobozos *Import-Angol hangot és Angol
A mag (4K Blu-ray)

További DVD premierek
További Blu-ray premierek

Hamarosan a TV-ben
Nyerő páros
- RTL Három, 02:20
Férfiak, nők és gyerekek
- Paramount Network, 02:25
Az apokalipszis angyalai - Bíbor folyók 2.
- Film Café, 03:05
Éjjeli ragadozó
- Mozi+, 03:25
Meg - Az őscápa 2: Az árok
- HBO3, 03:35

Teljes tévéműsor

Szülinaposok
Brendan Gleeson (69)
Christopher Lambert (67)
Terence Hill (85)
Eric Idle (81)
Lucy Lawless (56)

További szülinaposok

Legfrissebb fórumok
Mit hallgatsz most?
Rock zene
Fogadóóra
2022-es választás
Versek!

További fórumok

Utoljára értékeltétek
Elit halálosztók aaaaa
Blu Mankuma aaaaa

 

Fórum - A forrás (1949) - Vélemények

Ahhoz, hogy hozzá tudj szólni a fórumokhoz, be kell jelentkezned, vagy regisztrálnod itt!

4. Filmbetrachtexpertgutachter (2023-12-29 18:53.53) aaaaa
Ez a soha ne add jelige egy remek alkotása.
Hiába volt mindenki az épitész ellen, az mégis nyert és úgy, hogy nem öltek meg senkit.
Ami megfogott az, az egyenesség, amivel reagált egy- egy élethelyzetre.
Ma már, ahol mindenki, minden szinten körmönfont MLM ügynök, szakértő és pszichopata utánzatként akar érvényesülni igazi felüdülés egy pozitív főhős karaktert látni.
Avangeren szocializálódott generáció se nem értékelni se nem érteni nem fogja.


3. DI_ (2023-11-24 18:46.26) aaaaa
Egyéb cím:Az ősforrás

[link]


2. Zsol0 (2023-11-18 12:49.33) aaaaa
A Fountainhead egy 1949-es amerikai fekete-fehér drámafilm , Henry Blanke producere , King Vidor rendezésében , Gary Cooper , Patricia Neal , Raymond Massey , Robert Douglas és Kent Smith főszereplésével. A film az adaptációt is jegyző Ayn Rand 1943-as, azonos című bestseller-regényén alapul. Bár Rand forgatókönyvét minimális változtatásokkal használták fel, később kritizálta a vágást, a produkciós tervezést és a színészi alakítást.

A történet Howard Roark életét követi nyomon, egy individualista építész, aki úgy dönt, hogy a homályban küszködik, ahelyett, hogy művészi és személyes látásmódját veszélyeztetné. Roark a modern építészet megtervezéséért küzd a hagyományosan gondolkodó építészeti intézmény ellenállása ellenére. Roark bonyolult kapcsolatai azokkal az egyénekkel, akik segítik vagy akadályozzák fejlődését, lehetővé teszik, hogy a film egyszerre legyen romantikus dráma és filozófiai alkotás. Roark az emberi szellem megtestesülését képviseli, küzdelme pedig az individualizmus és a kollektivizmus küzdelmét .

A filmet negatív kritikák is fogadták, de általában a kritikusokat lenyűgözték; bár azóta újraértékelték, és a 2010-es években pozitív fogadtatásban részesült a kritikusoktól.

Történet:

Howard Roark individualista építész, aki saját művészi útját követi a nyilvános konformitás ellenére. Ellsworth Toohey, a The Banner újság építészeti kritikusa ellenzi Roark individualizmusát, és önként vállalja, hogy nyomtatott keresztes hadjáratot vezet ellene. A gazdag és befolyásos kiadómágnás, Gail Wynand nemigen figyel, helyesli az ötletet, és szabad kezet ad Toohey-nek. Dominique Francon, az elbűvölő társasági ember, aki Banner rovatot ír, csodálja Roark terveit, és ellenzi az újság ellene indított kampányát. Eljegyzett egy építészt, a fantáziátlan Peter Keatinget ( Kent Smith ). Soha nem találkozott és nem is látta Roarkot, de úgy gondolja, hogy a férfi egy olyan világban van ítélve, amely irtózik az individualizmustól. Wynand beleszeret Franconba, és leleplezi Keatinget, mint opportunistát.

Roark nem tud olyan ügyfelet találni, aki hajlandó lenne az elképzelései szerint építeni. Elhagyja azokat a lehetőségeket, amelyek a normáinak bármilyen kompromisszumával járnak. Broke napszámosként vállal munkát egy kőbányában, amely Francon apjának a francon nyári otthona közelében található. A vakációzó Francon egy szeszélyből felkeresi a kőbányát, és meglátja Roarkot, és közös vonzalomban vannak. Francon kitalálja, hogy Roark megjavíttassa a fehér márványt a hálószobájában. Roark kigúnyolja a tettetését, és az első látogatás után egy másik munkást küld a javítás elvégzésére. Francon feldühödik, és lóháton tér vissza a kőbányába. Roarkot a helyszínről sétálva találja. Megint kigúnyolja, ő pedig arcon csapja a lókorbácsával. Később megjelenik a lány nyitott hálószobájában, erőteljesen átöleli és szenvedélyesen megcsókolja. Roark a szobájában egy levelet talál, amelyben új építési projektet ajánlanak neki. Azonnal összepakol és elmegy. Francon később elmegy a kőbányába, és megtudja, hogy Roark kilépett. Nem tudja, hogy ő Howard Roark, a briliáns építész, akit egykor nyomtatott formában is kiállt.

Wynand felajánlja, hogy feleségül veszi Francont, bár a lány nem szerelmes belé. Francon tiltakozik, és hamarosan megtudja Roark valódi kilétét, amikor bemutatják neki az Enright House-t, a Roark által tervezett új épületet megnyitó partin. Francon Roark lakásába megy, és felajánlja, hogy feleségül veszi, ha feladja az építészetet, megkímélve magát a nyilvános elutasítástól. Roark elutasítja a félelmeit, és azt mondja, hogy sok év különbséggel kell szembenézniük, amíg meg nem változtat a gondolkodásán. Francon megtalálja Wynandot, és elfogadja házassági ajánlatát. Wynand beleegyezik, és megbízza Roarkot, hogy építsen neki egy pazar, de félreeső vidéki otthont. Wynand és Roark összebarátkoznak, ami féltékenységbe kergeti Francont.

Keating, akit egy hatalmas lakásprojekt létrehozására alkalmaztak, Roark segítségét kéri. Roark beleegyezik, és azt követeli, hogy Keating pontosan úgy építse meg, ahogy tervezték, cserébe azért, hogy Keating vállalja az elismerést. Az irigy Toohey buzdításával a projektet támogató cég a Keating által bemutatott Roark dizájnt mézeskalács szörnyeteggé változtatja. Roark, Francon segítségével, robbanószereket szerel fel, hogy elpusztítsa az épületeket, és letartóztatják a helyszínen. Toohey arra kényszeríti Keatinget, hogy privátban vallja be, hogy Roark tervezte a projektet. Roark bíróság elé kerül, és minden újság közellenségnek festette, kivéve a Bannert , amelyben Wynand most nyilvánosan kampányol Roark nevében. Azonban Toohey áthatotta a The Bannert a hozzá hű férfiakkal. Abbahagyja őket, és befolyását arra használja, hogy másokat távol tartson. Kampányt vezet a The Banner új politikája ellen, amely csak megöli az újságot. A vesztes Wynand megmenti a The Bannert azáltal, hogy visszahozza Toohey bandáját, és csatlakozik a többiekhez, hogy nyilvánosan elítélje Roarkot.

Tanút nem hívva Roark a saját nevében fordul a bírósághoz. Hosszú és ékesszóló beszédet mond, megvédve azt a jogát, hogy saját munkáját a saját feltételei szerint ajánlja fel. Ártatlannak találják az ellene felhozott vádakban. A bűntudatos Wynand behívja az építészt, és hidegen szerződést ad neki a Wynand Building megtervezésére, amely minden idők legnagyobb építményévé válik, és teljes szabadsággal megépítheti, ahogy Roark jónak látja. Amint Roark távozik, Wynand pisztolyt vesz elő, és megöli magát.

Hónapokkal később Francon belép a Wynand Building építkezésére, és Mrs. Roarkként azonosítja magát. Felemelkedik a nyitott építési liftben, és férje alakja felé néz. Roark diadalittasan áll a magas felhőkarcoló széle közelében, miközben az oldalszél pompás, egyedülálló alkotása tetejére csap.


1. somliv (2019-10-04 21:00.52) aaaaa
Eredeti címe: Az Ősforrás!
A híres filmrendező King Vidor kalapálta össze 70 évvel ezelőtt nézhető produkcióvá. Atyaúristen mekkora színészekkel van tarkítva, és hol vannak ők már.. Valahol a mennyországban.. Gary Cooper, Patricia Neal, Raymond Massey és még sorolhatnám… Történetvezetés kacifántos, érdemes tüzetesen figyelni, mivel a szálak össze lettek rendesen bogozva, viszont hihetetlenül krimisen, klasszis módszerekkel vannak előadva, eljátszva mindezek.
Howard Roark egy menő építész, aki saját értékrendje, törvénye szerint dolgozik, senkire sem hallgat, pusztán az önös céljai érdeklik, de kedvelhető, mert igazságosan, jóságosan, machinálás nélkül teszi ezeket, légynek sem tudna ártani- Legyünk őszinték ezek bizonyára a jelen életben egyaránt példamutató tulajdonságok, pont ennek köszönhetően teljesülhet be az, amelyről mindig is vágyakozik, de erről firkálok még az alsóbb sorokban pár észrevételt.
Felbukkan itten nekünk Patricia Neal, azt a kifejezést mondanám rá, hogy ő a klasszikussá vált nő, aki egy-két tányércsapkodást megérne otthon, najó leálltam ezzel, de tényleg, akkor jönnek ki a női jellemvonalak nála, amikor igencsak fortyog a hölgy! Én kérek elnézést, de ma már egyre-egyre kevesebb klasszikus ízig-vérig Nő létezik, bár azért akadhat, és ha akad az: Lélegzetelállító! Rágördülök a cselekményszerkezetre: Vidéki építkezésen figyel fel Roark-ra Patricia, és gondoljuk mi követi ezt, szerelem lángja megérinti, amit előtte sosem érzett még.. Ennek a lánynak úgyszintén vannak hibái, mint sok mindenkinek az életben, nem képes igazán szeretni senkit, kicsit pszichés gondokkal is küzd, törött módon viselkedik, eltaszít mindenkit magától, kivéve Roarkot- ő iránta máshogyan érez.. Neal ahogyan hozza a karakterét az páratlan, észveszejtő- nem tudod igazán megfejteni, ezért annyira rabul ejtő. A pillantásaiban ott van gógyisság, rafináltság, és az elérhetetlen vágyakozás ötvözete. Két pár nem lehet együtt akkor, Roarkon múlik, mert nem szárnyal bele homlokegyenest a kapcsolatba, őt csakis a munka gyümölcse érdekli, ez Dominique Francont felbosszantja, és bosszúból hozzá megy feleségül Roark legnagyobb vetélytársához Gail Wynandhez. Gail lelkiismeretet nem ismerő, híres napilapszerkesztő, milliomos, New York elitéhez tartozó üzletember. Fordulópont, amikor ez az ember felkéri Roarkot, hogy építsen neki az egyéniségének megfelelő egyedülállónak nevezett szentélyt, ahol lakhat a feleségével- Cooper karaktere még ezt is megteszi a szeretett lányért, hogy az ellenséges, gyűlölt férjnek megépíti, a házat- egymás mellett ácsorognak a felek, és Gary szemgolyóira jó, ha figyelsz, mert kilogrammokban sem lehet mérni azt a magába lenyelt őszinteséget árasztó fájdalom mennyiséget, ami rejtőzetlenül előjön persze belőle.. Felépíti a kastélyt, és az események előrelépéseivel barátság alakul ki a két férfi között, az ellenségek megbarátkoznak egymással, hány ilyen eset van mostanság… sőt Wynand feladja mindenét Howardért, ebből kifolyólag legyőzi énképét a film végére, nem is akárhogyan teszi ezt.. Rengeteg tanulságon, karakterfejlődésen mennek keresztül a szereplők végig… Szeretet idealizálni napjainkban korántsem könnyű feladat, gondoljunk bele, hogy mennyi mindent kell megtennünk a másikért, és akkor sem tuti fix a végső kimenetel.. Amerikai jegyeket hordoz a záró end, ez talán-talán megbocsájtható e pillanatban, annak fényében, hogy mennyi és mennyi küzdelmen zongorázott végig a pár..Nem akarom ellőni a végét, habár csak eltolmácsolom, ha valaki nem szeretné, az mostan kérem, ne olvasson tovább. Roark a saját építésű felhőkarcolója tetején várja a másik részét, akiért egész életében annyi áldozatot vállalt, most megkapja-, zene hömpölyög gyönyörűen alatta, ahogy Neail fokozatosan a felhők érintéséhez merészkedik feljebb és csak feljebb, elhagyva ezzel a város forgatagát, majd aztán felér férfijához, és vele marad a végtelen magasságban.



Kapcsolódó fórumok

VéleményekFilmbetrachtexpe.., 2023-12-29 18:534 hsz
Kérdések téma megnyitása0 hsz
Keresem téma megnyitása0 hsz
 
 

Filmkatalógus alsó
Copyright © 2005-2018, www.FilmKatalogus.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Impresszum | Médiaajánlat | DVD üzletszabályzat, kapcsolat | Sitemap | E-mail: info@filmkatalogus.hu

Ez a weboldal cookie-kat használ, melyekre szükség van az oldal megfelelő működéséhez. További információk