MegaKrill krill olaj kapszula infók + rendelés
Filmek Főoldal TV műsor DVD / Blu-ray Filmek Színészek Rendezők Fórumok Képek Díjak Mozi
film
 
Bejelentkezés
E-mail:
Jelszó:
Megjegyezzelek?
Regisztráció
Elfelejtett jelszó

Regisztrálj és nyerj
DVD-t, vagy mozijegyet!

Keress

Részletes keresés

Mozibemutatók
2024-04-26
Anselm

2024-04-25
Abigail
Challengers
Emma és Eddie: A képen kívül
Exhibition: Van Gogh és Japán
Maga a pokol
Robotálmok
Spy x Family Code: White

2024-04-18
Bolero
Bonus Trip
Elszáradt füvekről
Mentawai, egy elfeledett ősi kultúra
Micimackó: Vér és méz 2.
Polgárháború
Származás
Szunnyadó vérebek
Vörös szobák

2024-04-11
Back to Black
Carte Rouge - Vörös térkép
Szellemirtók - A borzongás birodalma
Thabo és a szafari kaland
Verseny a győzelemért

További mozibemutatók

DVD / Blu-ray premierek
A Profi *A klasszikus film* *Dupla borítós kiadás és booklet* (Blu-ray)

További DVD premierek
További Blu-ray premierek

Hamarosan a TV-ben
Túszdráma
- Film Mánia, 01:05
Amerikai pite
- AMC, 01:10
Levadászva
- Mozi+, 01:25
Ha ölni kell
- Cinemax2, 01:46
Richard Jewell balladája
- Film+, 02:00

Teljes tévéműsor

Szülinaposok
Shirley MacLaine (90)
Djimon Hounsou (60)
Glenn Morshower (65)
Cedric the Entertainer (60)
Aidan Gillen (56)

További szülinaposok

Legfrissebb fórumok
Mit hallgatsz most?
F mint foci - Avagy vélemények a bajnokságokról
2022-es választás
PC
Naruto (sorozat) - Most akkor sasuke buzi?xD

További fórumok

Utoljára értékeltétek
A küldönc aaaaa
Bruce Lee aaaaa

 

Fórum - Én vagyok anya - Vélemények

Ahhoz, hogy hozzá tudj szólni a fórumokhoz, be kell jelentkezned, vagy regisztrálnod itt!

14. Filmbetrachtexpertgutachter (2023-12-30 20:30.49) aaaaa
spoiler

APX-1 volt az első gyermeke anyadózernek.
Az APX-2 elégette, mert hülye volt szegény.
Az APX3 pedig beengette APX-1-et a bunkerbe, akit épp kergettek a harcidózerek és innen indul be a cselekmény.

Tanulságom a film kapcsán: ha egyszer véletlen bunkerbe kell élnem, soha senkit nem fogok beengedni, azonnal megölöm. Cloverfield Lane, the Road is intő példa erre.


13. Zsol0 (2023-08-09 14:50.28)   - (válasz Darmah 12. hozzászólására)
Szintén ûjranéztem én is,2019 rég volt,mert ez egy ilyen jó újranézős kategória.Maximáliasan egyetértek a gondolataiddal,az őrök gagyi star wars-on túl kezdődik a sci-fi műfaj.

Csók Anya,aki 2023-ban nézi,ill. ûjranézi.





12. Darmah (2023-07-04 21:27.35) aaaaa
Megnéztem a minap ,csak kiváncsiságból újra...kedves fórumtársak...hát nem érzitek ezt az alkotást és minőségét egy pl. Mandalóri között, Hova fajult a közizlés? A mélységes mondanivaló és ennek megvalósítása között és a sekélyes Star Wars filmek között? PL: És sorolhatnám a példákat....napjainkban alig akad még valódi Sci-Fi...elfogyott az igény bennetek? Rögtön a szemurgazmusra vagytok már programozva?Nincs türelem? Csak a villódzó képkockák és ingerek amik nyújtanak valami kielégülést?Egy könyv olvasásának örömével nem is merek példálózni....főleg nem egy klasszikussal...szégyelljétek magatokat de leginkább a szüleitek akik a propaganda hullámra ezért vagy azért ráültettek benneteket!


11. Polcok_a_polcon (2021-11-14 08:36.32) aaaaa
Az Ex Machinával párhuzamosítható témákkal foglalkozik, azzal az alapvető különbséggel, hogy ott az ember hozza létre a gépet, itt pedig egy bizonyos értelemben a gép - vagy a technológiai szingularitás, valamilyen végzetes esemény után hozza létre az embert.
Kérdésfelvetésben, és kifejtésben erőtlenül közelíti az Ex Machinát, de díszletben - környezetben, hangulatban, feszültségben magával ragadó. Szinte órákig tudnám nézni, ahogy papírállatokat hajtogatnak, vagy mondjuk feltakarítják a helyiségeket.
Vannak benne bakik - vagy inkább valótlanságok, mint pl. hogy mennyire tud felnőni egy kislány társadalom nélkül, vagy az áramszünet oka egy ilyen komplexumban, amik némi pontlevonással, de megbocsáthatók.

SPOILER lehetséges:

Egyik alapkérdése, hogy az emberiség "megtisztítása", nemesebbé tétele megkövetel egy könyörtelen diktatúrát, de pont emiatt, és a módszerek miatt, ez az új emberiség cseppet sem lesz nemesebb, hanem a nagy "Reset" után ugyanazokat az embertől elválaszthatatlan problémákat fogja hordozni.


10. Darmah (2021-06-06 18:29.44) aaaaa - (válasz Darjeeling 8. hozzászólására)
Ez az én véleményem is.


9. Tömö (2021-04-30 22:11.25)   - (válasz Riffraff 4. hozzászólására)
Ez a hsz. sci-fibb ,mint a film...


8. Darjeeling (2020-11-29 19:14.40) aaaaa
Nagyon tetszett, szeretem a sci-fi-t, és ez a film újszerű és elgondolkodtató.
És a legkevésbé kiszámítható.
Csak ajánlani tudom.


7. Nyolcadik utas (2020-10-15 08:33.16) aaaaa
Mindenképp érdemes megtekinteni.
Egy nem mindennapi történet, remek látvány, kifogástalan alakítások, hangulat és jól adagol feszültség jellemzik ezt a tisztességesen összerakott sci-fit.


6. Roxi88 (2020-02-10 09:23.59) aaaaa
Zseniális alkotás! Nagyon tetszett!!!
SPOILER: A végén sejtetik, hogy Hillary karaktere is a csaj egyik klónja volt, csak már felnőtt, rajta tesztelte Anya meddig bírja kint. Nyilván, ha megakarták volna ölni sima ügy lett volna, egy konténer, hogy védte volna meg? Hol volt a bánya és a többi ember?! Azt hitte ma rajzon szereplő srác meg jelenik és szerelmesek lesznek, de lehet az leendő öccse volt? SPOILER VÉGE
Azért egy színes bőrűt ebbe is belecsempésztek a kisbaba személyében, kezdem azt hinni, hogy Hollywood-ban büntetés jár, ha nem szerepeltetnek színesbőrűt egy filmben. Off.: Alább írták, hogy Swank jó lenne Sarah Connornak, totálisan egyetértek!!! Bár arról már nem kéne több bőrt lehúzni!:D


5. Cantri (2020-02-01 16:45.07) aaaaa
Abszolút kellemes sci-fi kamaradarab, mely nem akar sok újat mutatni, hisz minden elemét láttunk már valamilyen formában korábban...de volt hangulata, a lány-robotanya között remekül felépített kapcsolat, pluszban akart is közölni némi gondolatot a gépektől való függőségünkről... Szóval soha rosszabbat!


4. Riffraff (2019-10-12 23:41.32)  
A 2010-es évek közepétől megszaporodtak a maternal horrorok, ezért itt volt az ideje egy maternal sci-fi thrillernek is.
Azokról a horrorfilmekről van szó, amelyekben az elnyomó anya egy egyszülős, vagy többszülős diszfunkcionális családmodellben duális erőként nyilvánul meg: egyszerre tartana téged a familiáris akolban, ugyanakkor számon kéri rajtad, hogy miért nem vagy már önálló.
Talán az Y generáció szorongása tükröződik vissza a formálódó alműfajban: a X-generációs, vagy Baby boom-generációs anya biztos egzisztenciája, ahová állandóan vissza lehet térni kognitív disszonanciát hoz létre az Y-osokban a külvilág szabadságra, önállóságra és érettségre sarkalló követelményeivel. (A Z-generáció gondolataira még várni kell.)
Ahogy nézem, a harmincas és kora-negyvenes forgatókönyvírók-rendezők rárepültek a témára: The Babadook; Ich see, Ich see; Hereditary; The Haunting of Hill House stb.
Biztos sok Feldmár András-könyvet olvastak :)

Az I Am Mother sci-fi környezetbe ülteti a témát. Itt az Anya egy robot, de akkor sem érezném kevesebbnek a filmet, ha humán lenne. Akkor bizonyára még több gyomorgörcsöt okozna a nézőnek.
Az inzertek szerint kihaltunk, s az emberiség fennmaradását hordozó "Noé bárkája" egy űrhajóbelső-díszletben berendezett keltetőgép. Anya, a robot kiemel egy embriót, majd húsz éves koráig kifogástalan szeretet-programozással felnevel egy tökéletes emberi egyedet, aki majd a tökéletes izolációban válhat faja örökösévé, az Évává. Szerencsére a forgatókönyvíró nem ad neki nevet, csak Daughternek ("Lányom") nevezi, s ezzel el is kerüli Ridley Scott késői erőltetett szimbolizmusát Adammel és Daviddel.

Nade mi van, ha a tökéletesen elszigetelt Daughter kapcsolatba lép egy olyan külső világból származó entitással, ami/aki megkérdőjelezi létének egész addigi értelmét?

/SPOILER ON
.
.
.
Innentől jön be a Feldmár-féle tétel: vagy maradsz az anyád kiterjesztett méhében, vagy anyádat megölve kitörsz a burokból, és ezzel a szabadság és felelősség bizonytalan talajára lépsz. (Nem véletlenül a gyakran mosott ingoványos tengerpart a "szabad nép" lakóhelye.)
Nekem az tetszik, hogy a válasz poszt-feldmári, a ciklikus görög sorstragédiákhoz, főleg az Élektrához visszatérő pesszimista, merőben Y-generációs: megölheted anyádat akár szimbolikusan is, de nem fogsz tudni szabadulni attól, hogy a helyébe lépj, mivel a nevelésedbe van kódolva.
És itt térünk át a transzgenerációs ezo-pszicho újhullámba, amit még nem bontottak ki a szakemberek.
.
.
.
/SPOILER OFF


A forgatókönyvíró és a rendező láthatóan rajong Ridley Scott sci-fijeiért. Meglettem volna a Scott-utalások nélkül, főleg mivel az első fél óra után prognosztizáltam, mi lesz a végkifejlet (ezt amúgy direkt nem szoktam, mert rontja az élményt, de ha ennyire az arcomba tolják...)


3. Langelus (2019-07-30 14:15.01) aaaaa - (válasz Bertó!!! 2. hozzászólására)
Oggyan máár.... :)



2. Bertó!!! (2019-07-22 13:04.31)  
Hilary Swank kitűnő Sarah Connor lenne :)


1. Langelus (2019-07-11 20:27.59) aaaaa
A narratívát is betegítő lassúsága, a fantáziátlan szürkeség az épület és a kinti táj hátterében is, a lényegi mondandót direkt és idegesítően elodázó dialógusok, a premisszán túli történetrész sovány és cseppet sem eredeti elgondolása tesznek be az amúgy ígéretesen induló filmnek.

Főleg a mutterrobot külleme és kétértelmű viselkedése, az anya-lánya percek a bevezetőben, és SPOILER!
a néhai embermaradványok megtalálásának ijesztő leleplezése tetszettek. De amúgy a gondolat is jó, hogy ő nem egy robottest, hanem a komplexum rendszere és a robothaderő is, amely vélhetően szétcseszte a modern civilizációt.



Kapcsolódó fórumok

VéleményekFilmbetrachtexpe.., 2023-12-30 20:3014 hsz
Kérdések téma megnyitása0 hsz
Keresem téma megnyitása0 hsz
 
Én vagyok anya adatlap
Eredeti cím: I Am Mother
Évszám: 2019
Rendezte: Grant Sputore
Szereplők: Luke Hawker, Rose Byrne, Tahlia Sturzaker, Clara Rugaard, Hilary Swank...

További információk

Szereplők fórumai
- Rose Byrne - Vélemények
- Hilary Swank - Vélemények


 

Filmkatalógus alsó
Copyright © 2005-2018, www.FilmKatalogus.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Impresszum | Médiaajánlat | DVD üzletszabályzat, kapcsolat | Sitemap | E-mail: info@filmkatalogus.hu

Ez a weboldal cookie-kat használ, melyekre szükség van az oldal megfelelő működéséhez. További információk