Filmek Főoldal TV műsor DVD / Blu-ray Filmek Színészek Rendezők Fórumok Képek Díjak Mozi
film
 
Bejelentkezés
E-mail:
Jelszó:
Megjegyezzelek?
Regisztráció
Elfelejtett jelszó

Regisztrálj és nyerj
DVD-t, vagy mozijegyet!

Keress

Részletes keresés

Mozibemutatók
2024-04-25
Abigail
Challengers
Emma és Eddie: A képen kívül
Exhibition: Van Gogh és Japán
Maga a pokol
Robotálmok
Vörös szobák

2024-04-18
Bolero
Bonus Trip
Elszáradt füvekről
Micimackó: Vér és méz 2.
Polgárháború
Származás
Szunnyadó vérebek

2024-04-11
Back to Black
Carte Rouge - Vörös térkép
Szellemirtók - A borzongás birodalma
Thabo és a szafari kaland
Verseny a győzelemért

További mozibemutatók

DVD / Blu-ray premierek
A Profi *A klasszikus film* *Dupla borítós kiadás és booklet* (Blu-ray)

További DVD premierek
További Blu-ray premierek

Hamarosan a TV-ben
Mindörökké menthetetlen
- Film Mánia, 00:45
Új múlt
- Film+, 00:55
A góré
- Film Café, 00:55
Nyár Amszterdamban
- Story4, 01:00
Ártó barátság
- Film4, 01:35

Teljes tévéműsor

Szülinaposok
Eric Roberts (68)
James Woods (77)
Ragályi Elemér (85)
David Tennant (53)
Maria Bello (57)

További szülinaposok

Legfrissebb fórumok
Fogadóóra
Skylines - Vélemények
Rock zene
F mint foci - Avagy vélemények a bajnokságokról
Versek!

További fórumok

Utoljára értékeltétek
Az időutazó felesége aaaaa
Dan Jeannotte aaaaa

 

Fórum - Váratlan vendég - Vélemények

Ahhoz, hogy hozzá tudj szólni a fórumokhoz, be kell jelentkezned, vagy regisztrálnod itt!

10. VAL P (2022-12-09 13:28.58) aaaaa
Eljegyzési gyűrű felhúzásától szegfűszegillatú, két konkurens cég fúziójától majd kicsattanó, meghitt, szűk családi kör. A jeles események tiszteletére van mit a tejbe aprítania „terülj, terülj, asztalkájára” a magát az 1900-as évekre a szövödetulajdonosságig (nem elhanyagolható mértékben a fogához vert schillingeknek köszönhetően) felküzdő apósjelöltnek, a lovagi cím várományosának. A vacsorát már elköltötték. Külön szalonokban telepednek le nemek szerinti elosztásban kvaterkázni, amikor egy rejtélyes alak érkezését jelenti be a szobalány.
Az ismeretlen, mindössze egy fényképpel felfegyverzett nyomozó kimért hangon közli a diszkréten dőzsölőkkel, hogy három órával korábban öngyilkosságot követett el egy fiatal lány. A végsőkig elkeseredett Eva Smith marólúggal öntözött meg mindent, mi értékes volt benne. Lelkét, szellemét, belső szerveit pokoli kínok közt emésztették fel a vegyület „lángjai”. A felelősségvállalást egyénre szabott szótárból értelmező gyáros és rokonai hindukat kenterbe verő professzionalizmussal nézik le a vagyonalapú kasztrendszer kárvallottjait; nem is cseng ismerősen a fülükben a perszóna non gratis (sic!) neve. Hamarosan fény derül arra, hogy nem mindegyikük ragaszkodik a szó szoros értelmében vett igazsághoz. A változékony nevű hölgy halálához vezető okokat rekonstruálni vágyó, a múltban visszafogottan vájkáló úriember a csalhatatlanok fölényével halad előre, leplezetten nem maradhat előtte cselekedet. S így a többi jelenlévő előtt sem. S mivel a bűn elkövetésével önmagában par excellence nincs gond, csak a lebukással… Mintha Zola tollából született volna egy Poirot-sztori.
Hárítások, lelki a furdalás – ez utóbbi eredői személyenként igencsak eltérő pedigrével bírnak –, mind kuszább és zaklatottabb a légkör. A frissen vázolt arcképüket mind lenyelni, mind kiköpni képtelen, kétségbe zuhantan vergődő családtagok értetlenül pislognak a beszélő nevű felügyelő viselkedése láttán, melyre a nézők is csak a zárlat-ízű szcénát követően, miután az események máshonnan (majd megint egyéb irányból) kerültek reflektorcsóvába, kapnak „magyarázatot”. Inkább csak amolyan trailerfélét a megokoláshoz.
A good ghoul is felkínál a tompa és öntelt szerzeteknek egy új esélyt: láttatja velük a változás, a változtatás szükségességét, akár a ’Being There’ szintén inkognitóban tevékenykedő Sellers-figurája. Priestley-nek azonban e műve pesszimistább a Kosinski-regény végkicsengésénél.


9. Kittentyű (2022-07-17 22:31.22) aaaaa
Szenzációs film.



8. Városi vadász (2022-03-28 22:56.18) aaaaa
Jól felépített inkább színházra íródott alkotás. Remek.


7. Vescod (2021-04-29 10:04.47)  
Ezt nem láttam de készült egy eredetije 1954-ben Guy Hamilton rendezésével.Érdemes megnézni,az egyik legjobb flashback szerkezetű mystery krimi.


6. Törölt felhasználó (2020-04-05 00:06.55)  
Igaz, a "Felügyelő látogatása" talán jobban passzolt volna hozzá.

SPOILER

De ha meg azt veszem hogy valójában mit jelent a "nyomozó" neve hát az alapján akár a "Call of ghoul" avagy a "Testrabló hívása" címet is viselhetné a film.

Amikor ilyen jellegű alkotást látok, mindig az az első, hogy elkezdek kutakodni a történetben szereplő jelentősebb nevek után.
Most azonban csak másodszori nekifutásra sikerült használható infó birtokába jutni.

Goole, annyi, mint ghoul, vagyis nem isten, sem angyal, ahogy azt én is képzeltem.

Ha az lenne, nem hagyná meghalni a lányt. Elég lenne az a tudat, hogy megleckéztette a családot.
Mellesleg nem elhanyagolható az a kijelentése sem, amivel a háború eljövetelét jósolja meg. "Ha az emberek nem tanulják meg így a leckét, akkor majd megtaníttatnak minderre, tűzben, vérben, kínok között."

---------‐--------

Maga a film nem volt rossz, bár néhol átcsapott unalmasba egy-egy pillanatra.
De tekintve, hogy ez egy, javarészt egyszínhelyes történet, ennyi megbocsátható.
A színészek nagyon jók, az egyetlen, amit szoknom kellett az Rátóti Zoltán mesterkéltre vett hanghordozása volt.
Nem tudom, hogy Thewlis eredetiben milyen hangokat adott ki magából, lehet, azt is hasonlóan zavarónak éreztem volna.

Mindenesetre remek lélektani dráma arról, hogy egymástól független döntések láncolata hogyan vezethet el egy tragédiához.




5. Dobsony (2020-04-04 20:07.01) aaaaa
Váratlan vendég címet adták valamiért ennek az alkotásnak a magyar szakemberek. Ez több okból is hiba, egyrészt nem ez az angol címe, másrészt tökéletesen ezzel a címmel írt regényt Agatha Christie és az is egy krimi, példának okáért.
Mi más lenne Christietől!?
Amúgy a végéig nagyon Christie-s a darab, az utolsó 10 perc történései azok amik eltérnek a krimi géniuszának írásaitól. És Entersp kedvence, a végig nagyon erősen hangsúlyozott társadalomkritika. Az írója e remekműnek erősen baloldali, saját elmondása szerint nem kommunista, de abszolút szocialista beállítottságú ember volt, aki az akkori Szovjetunió egyik legkedveltebb és nem cenzúrázott nyugati regényírója volt. Még Moszkvába is meghívták a legvéresebb időkben.
Szinte egy szobában játszódik az egész sztori, legalábbis a nyomozós rész. Színészek remekül muzsikálnak, kihangsúlyozva szerep szerinti felsőbbrendűségüket. A regényíró nagyszerűen építette fel a sztorit, a forgatókönyvírónak sok dolga nem nagyon volt. Ebből a regényből 1954-ben már készítettek egy hasonló címen futó filmet, amely természetesen nincs itt fenn a filmkaton. :)

------------SPOILER---------------

A 4 lányt 3 színésznő alakítja, melyből 1 az igazán ismert, a másik kettőt csak a nagy hasonlóság miatt választották ki a szerepre, hogy ezzel is összezavarjanak minket.
David Thewlis a "nyomozó" akit én annyira nem bírok, inkább egy őrangyala a szenvedéseken áteső munkáslányoknak, vagy mi az Isten???!!! :))


4. Kokesininja (2020-04-01 16:36.36) aaaaa
Ja igen...
SPOILER

Ami igazán lenyűgöző, az az Angol burzsoázia tehetetlenségének a kiemelése. A "nyomozó" gyakorlatilag 30 perc alatt kihozta mindenkiből a gyengeséget. De ami brutális, az az, hogy kb. 5 percükbe nem tellett visszaállni az undormány, önelégült, pofátlan egzisztenciájukba. De azért a vége csak pofonnal zárult .

SPOILER VÉGE.


3. Kokesininja (2020-03-31 22:04.06) aaaaa
Hát szerintem nem volt egy kiemelkedő alkotás, egy nagy talány volt az biztos .


parfumeshop.hu banner

2. Darmah (2020-03-30 18:14.20) aaaaa
Erre csak az angolok képesek.....brilliáns!


1. Türkiz (2019-07-03 10:42.45) aaaaa
Zseniális film, nagyon különleges az atmoszférája és elejétől végéig leköti az embert. Még úgy is, hogy már nem először látom!



Kapcsolódó fórumok

VéleményekVAL P, 2022-12-09 13:2810 hsz
Kérdések téma megnyitása0 hsz
Keresem téma megnyitása0 hsz
 
 

Filmkatalógus alsó
Copyright © 2005-2018, www.FilmKatalogus.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Impresszum | Médiaajánlat | DVD üzletszabályzat, kapcsolat | Sitemap | E-mail: info@filmkatalogus.hu

Ez a weboldal cookie-kat használ, melyekre szükség van az oldal megfelelő működéséhez. További információk