Filmek Főoldal TV műsor DVD / Blu-ray Filmek Színészek Rendezők Fórumok Képek Díjak Mozi
film
 
Bejelentkezés
E-mail:
Jelszó:
Megjegyezzelek?
Regisztráció
Elfelejtett jelszó

Regisztrálj és nyerj
DVD-t, vagy mozijegyet!

Keress

Részletes keresés

Mozibemutatók
2024-04-04
27
A kiméra
A Majomember
Az első ómen
Hogyan szexeljünk
Kék Pelikan
Nemkívánatos személyek

2024-03-28
Belu - A legbátrabb bálna
Cabrini - A szent
Godzilla x Kong: Az Új Birodalom
Ki hitte volna?
Pókok

2024-03-21
Artúr, a király
Bonnard - Egy festő szerelme
Exhibition: Cézanne - Egy élet portréi
Kung Fu Panda 4.
Őszi sanzon
Szeplőtlen
Vaskarom

További mozibemutatók

DVD / Blu-ray premierek
Wonka (4K UHD + Blu-ray) limitált, fémdobozos *Import-Angol hangot és Angol feliratot tartalmaz*
Aquaman és az Elveszett Királyság (Blu-ray + DVD) limitált, fémdobozos *Import-Angol hangot és Angol

További DVD premierek
További Blu-ray premierek

Hamarosan a TV-ben
Miért éppen Minnesota?
- Mozi Klub, 19:00
A 657-es járat
- Viasat Film, 19:10
Vitathatatlan
- Moziverzum, 19:10
Támadás a Fehér Ház ellen
- Filmbox Premium, 20:00
Lassan
- Cinemax2, 20:30

Teljes tévéműsor

Szülinaposok
Reviczky Gábor (75)
Dianne Wiest (76)
Vince Vaughn (54)
Brett Ratner (55)
Max Perlich (56)

További szülinaposok

Legfrissebb fórumok
Vicces videók - linkgyűjtemény :-)
Érdekességek!
80-as, 90-es évek emléke
Országúti diszkó (2024) - Vélemények
Fogadóóra

További fórumok

Utoljára értékeltétek
Marvelek aaaaa
Ernie Hudson aaaaa

 

Fórum - Aurora Borealis - Északi fény - Vélemények

Ahhoz, hogy hozzá tudj szólni a fórumokhoz, be kell jelentkezned, vagy regisztrálnod itt!

12. Bertó!!! (2020-10-25 20:19.59)  
Így kell csinálni egy erős (magyar) filmet. Jó forgatókönyv, hiteles színészek.
Nem kölll ide CG, meg robbanások.

Mondjuk Olga életkora a születéséhez képest, igencsak el van csúszva, kb.10 évvel.


11. Iszonytató Huttyogány (2020-09-17 23:55.38)  
Aurora Boreanaz:
[link]



10. KicsiRéka (2018-10-14 21:26.13) aaaaa
Nem volt rossz a film, de olyan kiemelkedően jó sem, amire még évek múlva is emlékezem. Családom anyai ága is megsínylette a kommunizmust, délvidéki birtokot raboltak el tőlünk, családunk szétszakadt, nagyanyámék "itt" ragadtak, Magyarországon, nem mehettek már vissza a határon, a család másik fele Angliába emigrált.

Mégis, a film valahogy, még ha emlékeztet is azokra a gazember időkre, valahogyan csak folydogál, nem söpör el, mint a hömpölygő áradat. Néhány jelenet igen szép volt, főleg azok, amelyek Törőcsik Marihoz kötődtek. Azokban volt élet, többek voltak, mint a többi. Sokat rontott az élményen az unokát játszó színész amatőrsége, a férj karakterének feleslegessége és a film felének német, néha orosz nyelve, amelyet sajnos nem értettem, így csak következtetni tudtam. Azokat az időket juttatta eszembe, amikor megszállott 12 évesként a Pro7-en is képes voltam megnézni az X-aktákat, úgy, hogy egyébként egy kukkot sem értettem belőle.

Mindazonáltal kellenek ezek a filmek, mert történelmünk e sötét időszaka a mai napig feldolgozatlan és titkokkal terhelt, a múlt pedig kísért.


9. Anzsi72 (2018-08-25 16:37.45) aaaaa - (válasz Az utolso szamuráj 7. hozzászólására)
Gondolkodtam ezen a férj-vonalon. A történet valóban nem csorbult volna, és érezhetjük talán felesleges szálnak is.

De talán kellett ez a végső feloldáshoz. Olga a történtek hatására átértékelt dolgokat az életében, és képes volt fia szemszögéből is látni azt, amit eddig csak a sajátjából. Hiszen mindketten gyermekek - nem éppen egyszerű családi háttérrel.

Annak idején Mária is igyekezett a lehető legjobbat kihozni az életéből - most Olgának is itt a lehetőség.

Hm, szóval erre lyukadtam ki. :)


8. Anzsi72 (2018-08-25 16:06.38) aaaaa
Erős film erős nőkről.

Eszembe jutott Polcz Alaine Asszony a fronton c. regénye, melyben elmeséli, hogy amikor anyjának elmondta, mit tettek vele (többször is, sokszor is) az orosz katonák, anyuka csak ennyit mondott: "Ugyan már, beszélsz itt hülyeségeket..."

Amikor elszenvedünk egy (?) traumát, és a szégyen, félelem vagy bármi miatt még el is kell temetnünk magunkban, az valami hihetetlen kemény dolog.

Kérdezi is a filmben önmagától Mária, hogy hogyan is tudott ennyi bűnnel együtt élni... Mások bűnével, teszem hozzá.

Szinte hihetetlennek tűnő a történet, és közben egyáltalán nem az. Nagyon sok Máriánk volt (van és lesz).

A két Törőcsik és Tóth Ildikó alakítása megrázóan hiteles volt, már csak emiatt is újra nézném a filmet. Mert újra fogom, úgy érzem.


7. Az utolso szamuráj (2018-07-15 19:22.41) aaaaa
Némi személyessel kezdeném.Nem kell belemesélni vagy belelátni semmit:csak és pusztán a történelem.
Nagymamám fiatal volt még a második világháború idején,ómamám pedig szép fiatalasszony:"kutyabőrös " származású vagyok apám oldaláról,hatalmas budai lakásuk volt(van...),ahová a német megszállás idején 2 német tisztet szállásoltak el.Nagyi mindig mesélte,mennyire úriemberek voltak,udvariasak,előzékenyek velük,aztán jött a felszabadítás...a németek eltűntek,ki tudja mi lett velük a harcokban,ők pedig a pincében,a krumpli és szén alatt kucorogtak,szándékosan elcsúfítva,mert az orosz kiskatonákról "legendák" szóltak,csak nem pozitív értelemben.Nagypapám negyedik felesége,akin mindig röhögtünk kiskorunkban,mert kicsit ütődött volt,erről aztán tudna beszélni:kicsit jól is esik leírni,mert talán tőle kérek így bocsánatot valahol,bár sose szerettem,de ennyit minimum megérdemel,nem véletlen,hogy olyan volt,amilyen,2 napig orosz katonák kezei között volt,és iszonyú sokszor megerőszakolták.Nem is lehetett soha többet gyereke,mert meg is rugdalták,persze erről mi nagyobb korunkban értesültünk igazából.
Mészáros Márta (néni) talán az egyik legfontosabb filmkészítő hazánkban:olvastam egy kritikust,aki szerint egész életében ugyanazt a filmet készíti,talán igaz is....ám mindig fontos dolgokról mesél,és olyan traumákról,ami a nemzetet,népet és azon belül a nőket éri.Identitásról beszél,fájdalmakról,és az egyik legfőbb törekvése a hallgatás falainak szétrombolása,hogy olyanokról merjünk végre szólni,ami tabu volt,szégyenletes,sokáig elhallgatott-és mert érdemes a vele készült interjút elolvasni,amiről a fiataloknak fogalmuk sincs,pedig kéne.Értem én,hogy nehéz őket a mobiltelefon mellől elrángatni,meg éppen Superman harcol Batmannel vagy másik szuperhős egy másik lecserélhető akárkivel,és az is lehet jó...de talán van,ami fontosabb.
Mondjuk,a múltunk.
Igaz,és ezt is le kell írni:ez nem a legjobb filmje.Lassú,néhol a cselekmény szövése túl direkt,érezni hogy a drámát szeretné kicsikarni,és vannak olyan pillanatok,amik már-már neccesek.Ugyanakkor az utolsó fél óra fenomenális,minden a helyére kerül,hirtelen tényleg megértjük,miért is fontos 105 perc ez...a nézőknek,a készítőknek,meg mindenkinek,ahol a megszállás alatt hirtelen megugrott a nők szülésének mutatói az idegen katonák által.A forgatókönyvet amúgy elöszőr elutasították,aztán Vajna belenyúlt a dolgokba...hál isten.
Szóval,nehéz dolog ez az Északi fénnyel kapcsolatban:viszont minél több embernek látnia kell,úgy nőnek,mint férfinak.De továbbmenve:Törőcsik Mari sajnos kora miatt lehet nem sok főszerepet fog már eljátszani,viszont azt a tökéletes színjátszást,amit ad nekünk,áhítattal lehet nézni,még betegsége is be van építve.Törőcsik Franciska pedig szédületesen tehetséges,felnő a nagy névhez,Tóth Ildikó is remek,viszont a férfiak szó szerint kilógnak a képből,ha a férjet például kivágják,nem csorbult volna a történet.Az Északi fény nem remekmű,mert sok és pátoszos a felvezetés,de ha ezen túllátunk,ha elérünk a végére,egy nagy rendező nagyon is fontos és aktuális moziját ültük végig,és belül hitem szerint...többek leszünk.Még akkor is,ha péniszünk van.


6. Cinci682 (2018-07-15 07:10.42) aaaaa - (válasz Chrysothemis 5. hozzászólására)
Na,megneztem en is online,felirattal.Azert igy mar sok minden kiderul....
Azert ahhoz nagy elszantsag,lelkiero kellett,hogy hogy a sajatt gyereket adja oda az oroszoknak...mondjuk biztos latta a csecsemon,hogy az nem Akostol van,sajnos...
Az dobja ra az elso kovet,aki tudna feltetel nelkul szeretni egy eroszakbol szuletett gyereket,akire ha ranez,mindig eszebe jut a szornyuseg.
A sajatjakent nevelt lanyat,furcsa,hogy se az apja se az anyja nem kereste,.egha bortonbe voltak is,es hatvan evig titokba maradt ez az egesz szornyuseg...
Megrazo film,az biztos....


5. Chrysothemis (2018-07-13 14:12.31) aaaaa - (válasz Cinci682 4. hozzászólására)
Igazán nincs mit. Én online néztem, "estream.to"-s linket keress, azon van felirat.

Igen, beszélt is arról Mária a filmben, hogy egész életében mindenhol Edith-et kereste, nyilván sokkoló volt számára a levél, amelyben bizonyosságot kapott barátnője sorsának alakulásáról.


4. Cinci682 (2018-07-13 06:42.58) aaaaa - (válasz Chrysothemis 3. hozzászólására)
Koszonom,akkor van feliratozva is? Sajnos csak ezt a verzot talaltam..
Igen ,orosz,angol ,nemetul,es tan spanyolul is beszelnek benne.
Edit halala miatt kuldhettek azt a levelet,gondolom,az zaklatta ugy fel.
Mindenesetre megkeresem a feliratos verziot es megnezem meg 1 x .


3. Chrysothemis (2018-07-12 20:35.28) aaaaa - (válasz Cinci682 2. hozzászólására)
Elérhető feliratos változat is, bár annak meg a minősége nem valami jó. Valóban elég sokat beszélnek németül, meg egy keveset még vagy másik három nyelven is.

Én úgy láttam, a levelet Mária az orosz hatóságoktól kapta, és a barátnőjéről, Edith-ről lehettek benne adatok. Erre egyébként utal a film vége felé is, amikor Olgával beszélget.



2. Cinci682 (2018-07-12 19:13.22) aaaaa
Vegul is allt a levelben,amit kapott az elejen???Sok mindent nem ertettem,nem volt feliratozva ..sok nemet szoveg volt benne...
Jo kis film amugy..



1. Villeo (2018-07-08 16:12.39) aaaaa
Mi történt a magyar filmgyártással?Jobbnál jobb produkciókkal kényeztetik el az embert!
Örök tél ,1945,Kincsem,Viszkis,Testről és lélekről...A két ikon Mészáros Márta és Törőcsik Mari személyében nagyon mély és megrázóan szép filmet alkottak.Nem bírtam visszafojtani a könnyeimet.Remélem indítják az Oscaron!Gratulálok



Kapcsolódó fórumok

VéleményekBertó!!!, 2020-10-25 20:1912 hsz
Kérdések téma megnyitása0 hsz
Keresem téma megnyitása0 hsz
 
 

Filmkatalógus alsó
Copyright © 2005-2018, www.FilmKatalogus.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Impresszum | Médiaajánlat | DVD üzletszabályzat, kapcsolat | Sitemap | E-mail: info@filmkatalogus.hu

Ez a weboldal cookie-kat használ, melyekre szükség van az oldal megfelelő működéséhez. További információk