Filmek Főoldal TV műsor DVD / Blu-ray Filmek Színészek Rendezők Fórumok Képek Díjak Mozi
film
 
Bejelentkezés
E-mail:
Jelszó:
Megjegyezzelek?
Regisztráció
Elfelejtett jelszó

Regisztrálj és nyerj
DVD-t, vagy mozijegyet!

Keress

Részletes keresés

Mozibemutatók
2024-04-26
Anselm

2024-04-25
Abigail
Challengers
Emma és Eddie: A képen kívül
Exhibition: Van Gogh és Japán
Maga a pokol
Robotálmok
Vörös szobák

2024-04-18
Bolero
Bonus Trip
Elszáradt füvekről
Micimackó: Vér és méz 2.
Polgárháború
Származás
Szunnyadó vérebek

2024-04-11
Back to Black
Carte Rouge - Vörös térkép
Szellemirtók - A borzongás birodalma
Thabo és a szafari kaland
Verseny a győzelemért

További mozibemutatók

DVD / Blu-ray premierek
A Profi *A klasszikus film* *Dupla borítós kiadás és booklet* (Blu-ray)

További DVD premierek
További Blu-ray premierek

Hamarosan a TV-ben
Aquaman és az elveszett királyság
- HBO, 17:55
Alkonyat
- RTL Három, 18:30
A pusztító
- Film+, 18:40
ZseniKém - Az ügynök haláli
- AMC, 18:50
Reszkessetek, betörők!
- Mozi+, 18:55

Teljes tévéműsor

Szülinaposok
James Franco (46)
Tim Curry (78)
Atanas Srebrev (53)
Tony Plana (72)
Kate Hudson (45)

További szülinaposok

Legfrissebb fórumok
Szárnyas fejvadász - Vélemények
50 éves az Omega együttes
F mint foci - Avagy vélemények a bajnokságokról
2022-es választás
Dudley Moore - Vélemények

További fórumok

Utoljára értékeltétek
Egy befejezetlen élet aaaaa
Martin Brest aaaaa

 

Fórum - Távol az emberektől - Vélemények

Ahhoz, hogy hozzá tudj szólni a fórumokhoz, be kell jelentkezned, vagy regisztrálnod itt!

2. Lector (2017-07-04 07:06.44)   - (válasz Törölt felhasználó 1. hozzászólására)
Jó volt olvasni ....egy rég itt járt szellem...gondolatait:)


1. Törölt felhasználó (2017-07-03 21:02.33) aaaaa
Olyan ez a film, mint két szelet vajas kenyérrel nekiindulni a Himalájának. De komolyan. Végül persze megéri a fáradtságot, aminek az a legékesebb bizonyítéka (számomra),  hogy nálam olyan áthallásokat indított be, amik lehet, hogy ott sem voltak. 

Szikár, nyers és lényegre törő,  de olyasmiről beszél, ami a világnak ebben a részében talán már feledésbe is merült. (Pedig nem kéne így lennie) 
Az utókor pedig elég lusta ahhoz, hogy utánanézzen bizonyos dolgoknak. (pedig ennek sem kéne így lennie)
Viggo, akiben lakozik némi  társadalmi érzékenység és aki előszeretettel nyúl elgondolkodtató és érzelmeket kiváltó témákhoz, valamint alkotótársai csak nagyon nehezen tudnak áttörni az üzenetükkel.  Persze lehet, hogy csak egy bizonyos, arra fogékony rétegközönségnek szánják mondanivalójukat pedig jó lenne, ha többen hallanák.
Mondjuk nem tudom mennyire volt szándékolt 2014-ben lefújni a port  egy 1957-ből származó novelláról és egyúttal át is írni azt,  mindenesetre  én legalábbis párhuzamot vonnék a jelen és a múlt között. 
Bár Viggo Mortensen azt mondja egy nyilatkozatában, hogy a "Távol az emberektől" különbözik minden más, az algériai függetlenségi háborúval foglalkozó filmtől, mert a "Far from men"   inkább egy minden ideológiai szempontot nélkülöző,  személyes dráma. Aztán hozzáteszi, hogy ha a világ különböző pontjairól származó, különböző hátterű emberek egyszer csak rákényszerülnek az együttműködésre, előbb-utóbb belátják, hogy nem is különböznek annyira egymástól.  Szerinte ennek bemutatása talán segítséget nyújthat nekik  abban, hogy szembenézzenek egymással."  Bár lehetetlennek látszik összehozni embereket a vallási, gazdasági, faji, osztálybeli, politikai és anyagi különbségeik  miatt, mégis, ha meg sem próbáljuk, semmi sem fog változni. " - teszi még hozzá és teljesen igaza is van. 

Nekem mégis az jutott eszembe, amiről a világ vagy legalábbis annak egy része megfeledkezni látszik. 
A migráció kezdi beindítani  felőrlő malmait és Európa hajdani, a gyarmatosítói "iparágban"  sikeres (?) karriert befutott nagyhatalmainak ideje szembe nézniük azzal a szellemmel, amit annak idején egy lezárt palackban ott hagytak a leigázott területeken és aminek a dugóját most mások sikeresen eltávolították. A szellem pedig előbújt a palackból és kétség sem férhet hozzá,  ködös markában ott van a kiegyenlítésre  váró számla, aminek "vevő" rovatában  nem egyetlen ország, hanem egész Európa van feltüntetve.  Bár persze lehet, hogy én lihegem túl, mindazonáltal elég beszédes, hogy egy hatvan éves történet aktualizálja a mát.

A film főhőse Daru, a hajdani katona, aki franciát és egyéb tárgyakat oktat Algéria egy ​​​​​ világtól elzárt  kis zugában  a vonzáskörzetében élő arab gyerekek számára. 
A napjai viszonylagos eseménytelenségben telnek mindaddig, amíg a közeli csendőrség meg nem bízza egy olyan feladattal, amit a derék tanerő igencsak vonakodva fogad. Egy távoli faluból 
​​​​​​származó fiatal férfit kell "leszállítania"  az egynapi járásra lévő nagyvárosba, hogy ott a francia hatóságok mondjanak ítéletet "vendége" felett.  Az úton aztán történik néhány dolog, ami némileg rávilágít arra, hogy milyen lehetett az élet arrafelé abban az időben, de ez édeskevés ahhoz, hogy mélyebben vigye bele a nézőt a hajdanvolt konfliktusba. 

Valamiért  viszont az az érzésem, hogy a film kulcsmondata  akkor hangzik el, amikor Viggo-Daru a származásáról beszél a fogolynak. 

(Daru ugyanis andalúz felmenőkkel büszkélkedhet, akik a franciáknak dolgoztak Algériában. )A mondat így hangzik: "a franciáknak arabok voltunk, most meg az araboknak franciák vagyunk."


Jó is az, amikor egy kalap alá lehet venni embercsoportokat, ami viszont még ennél is jobb, amikor a származás dönti el, hogy ki milyen ember....(?!)
De ki tud ebben igazságot tenni? 
A tengernyi "tiszta" búzaszem között ott van mindig az ocsú is.  Néha talán több is van belőle, mint magából a haszonnövényből. Ilyenkor a türelmetlen ember az átválogatás helyett, inkább kidobja a rosszal együtt a jót is.... 
Ki hibáztatható? 
Ez a "történet" is elkezdődött egyszer valahol. Mondjuk ott, amikor az  ember azt hitte, hogy a saját maga által választott helyen túl  is van keresnivalója. A "semmi nem elég"  érzése egy feneketlen tarisznya, ami végül felzabálja azt, aki a nyakába veszi. 

Hibás gondolatmenet? Lehet. Én mégis riasztónak tartom azt, ami a mai világban végbemegy. 
Egyre-másra jelennek meg cikkek olyan technológiai fejlesztésekről amelyek eddig elképzelhetetlennek tartott lehetőségekkel ajándékoznák meg az emberiséget amitől az gondtalanul és örökké élhetne. A világ nagy része ezzel szemben a napi megélhetés szintjén küszködik... Lám, még a béke is elérhetetlen sok helyen,  a szenvedés száraz kórói tömegek torkára  akadva hozzák el a végzetet az arra kiválasztottaknak. Sebaj, a megmaradt rész majd élhet gondtalanul tovább. Örökké. (reménykedjünk, hogy addigra nemcsak a megélhető életkort lehet majd beszabályozni az emberen,  hanem mondjuk a gondolkodásmódot is) 
(És basszus, ez már tényleg nem a filmről szólt.) 



Kapcsolódó fórumok

VéleményekLector, 2017-07-04 07:062 hsz
Kérdések téma megnyitása0 hsz
Keresem téma megnyitása0 hsz
 
 

Filmkatalógus alsó
Copyright © 2005-2018, www.FilmKatalogus.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Impresszum | Médiaajánlat | DVD üzletszabályzat, kapcsolat | Sitemap | E-mail: info@filmkatalogus.hu

Ez a weboldal cookie-kat használ, melyekre szükség van az oldal megfelelő működéséhez. További információk