Filmek Főoldal TV műsor DVD / Blu-ray Filmek Színészek Rendezők Fórumok Képek Díjak Mozi
film
 
Bejelentkezés
E-mail:
Jelszó:
Megjegyezzelek?
Regisztráció
Elfelejtett jelszó

Regisztrálj és nyerj
DVD-t, vagy mozijegyet!

Keress

Részletes keresés

Mozibemutatók
2024-04-04
27
A kiméra
A Majomember
Az első ómen
Hogyan szexeljünk
Kék Pelikan
Nemkívánatos személyek

2024-03-28
Belu - A legbátrabb bálna
Cabrini - A szent
Godzilla x Kong: Az Új Birodalom
Ki hitte volna?
Pókok

2024-03-21
Artúr, a király
Bonnard - Egy festő szerelme
Exhibition: Cézanne - Egy élet portréi
Kung Fu Panda 4.
Őszi sanzon
Szeplőtlen
Vaskarom

További mozibemutatók

DVD / Blu-ray premierek
Wonka (4K UHD + Blu-ray) limitált, fémdobozos *Import-Angol hangot és Angol feliratot tartalmaz*
Ferrari (4K UHD Blu-ray + BD) *A mozifilm* *Import-Angol hangot és Angol feliratot tartalmaz*
Aquaman és az Elveszett Királyság (Blu-ray + DVD) limitált, fémdobozos *Import-Angol hangot és Angol
A mag (4K Blu-ray)

További DVD premierek
További Blu-ray premierek

Hamarosan a TV-ben
A filmsztár és a cowboy
- Izaura TV, 11:10
Sztárom a párom
- TV2, 11:40
Mesterfogás
- HBO, 11:55
A maflás
- AMC, 12:15
Úriember revolverrel
- Viasat Film, 12:25

Teljes tévéműsor

Szülinaposok
Brendan Gleeson (69)
Christopher Lambert (67)
Terence Hill (85)
Eric Idle (81)
Lucy Lawless (56)

További szülinaposok

Legfrissebb fórumok
2022-es választás
Kutya éji dala - Vélemények
Mire gondolsz most?
Mit hallgatsz most?
Stranger Things (sorozat) - Vélemények

További fórumok

Utoljára értékeltétek
Megváltó szerelem aaaaa
Mikecz Estilla aaaaa

 

Fórum - A hazafiak napja - Vélemények

Ahhoz, hogy hozzá tudj szólni a fórumokhoz, be kell jelentkezned, vagy regisztrálnod itt!

15. Forthrightness (2021-10-07 16:00.55) aaaaa
Megtörtént eseményeknél csak a sajnálatra, együttérzésre építeni szerintem pofátlanság. Márpedig a film csak erre alapoz.

Egy teljesen fikciós karaktert rak a központba, akinek a történések szempontjából semmi jelentősége. Szinte semmit nem tudunk meg róla azonkívül, hogy a társaival pokróc, a sérültekkel szemben együttérző és fáj a lába. De hogy miért fáj, miért került járőr szolgálatba arról fogalmunk nincs. Teljesen valószínűtlen karakter, aki a terrorista üldözése közben leül megbeszélni családi problémáját, megosztja a terrorizmussal kapcsolatos magvas gondolatait. Mindenhol ott van, ahol éppen történik valami, de ha nem lenne akkor sem vesztenénk vele sokat vagy inkább semmit.

A történet szempontjából viszont rendkívül fontos 2 szereplő karakter felépítését nagyon hiányoltam. Hogyan lett a testvérpár mindenre elszánt fanatikus, mi késztette őket a gyilkolásra, honnan hozták ezt a hihetetlen gyűlöletet. Ez teljes homályban maradt.

Sokan a bostoniak rendkívüli összefogásáról írnak, de semmi olyan nem jelenik meg, amelyet más hasonló tragédia helyszínén nem érezhetnél.

Demagóg módon csak az előítéleteimre és az érzelmeimre akart hatni, a film vége felé már teljes giccsbe öltöztetve.


14. Emmersson (2020-01-15 12:26.39) aaaaa
Jó volt. Ez a robbantás megvolt valahol az emlékeimben, de valamiért nem hagyott mély nyomot - most már viszont nem fogom elfelejteni!

A rendőri akciók viszont hiába voltak látványosak, szánalmas, dilettáns zsarukról árulkodnak. OK..ha így történt, akkor így kell bemutatni, de akkor is...

Összességében az átlag fölé emelkedik kategóriájában.



13. Johnny Saiper (2017-12-29 20:32.27) aaaaa - (válasz Johnny Saiper 12. hozzászólására)
*patriotizmus akart volna lenni


12. Johnny Saiper (2017-12-29 20:31.36) aaaaa
Egyetértek a hozzászólásokkal, nekem is pont ezen dolgok miatt tetszett, illetve én is a túl sok patrionizmust sokalltam benne. Szóval megéri megnézni, nagyon jó film.


11. Miszter88 2 (2017-12-25 20:11.01) aaaaa
Szerintem is frankó volt a film !


10. Vmiso (2017-12-20 15:15.00)  
Ügyes film, pedig túl sokat nem vártam tőle.

A nyomozás és tűzpárbaj része is jól lett összerakva, Simmons meg kellően cool volt abban a félig vadnyugati lövöldözős jelenetben :D
Néha kicsit túlcsordul a patriótizmus, de ez már megszokott ezekben a filmekben.
Jó film.


9. Pisti801227 (2017-12-05 23:35.23)  
A Kiflina által felsorolt dolgokkal teljesen egyetértek, a film nézése közbe, mikor elhangzott a mondat, arra gondoltam, a pár nemcsak a lábából, hanem az agyából is elveszített egy nagy adagot. Ezt leszámítva ez egy nagyon szikár, kimondottan erős pillanatokkal rendelkező már-már dokumentarista film, ami elég időt hagy a merénylők bemutatására is. Wahlberg hozta A tégla-beli hepciáskodó karakterét, szimpatikus a pali, de nem egy színészóriás. A legjobban J. K. Simmons jött be a filmben, amikor felbukkant, szinte izzott a film, akkor is, amikor csak ellenőrizte a hibás járőrkocsit a garázsban.


8. Dobsony (2017-11-20 14:23.06) aaaaa - (válasz Kiflina 7. hozzászólására)
A szirupos csöpögéssel átitatott liberalizmus miatt a filmvégi nyilatkozatok. Abszolút igazságod vagyon. Tök fasza film, de megint nem tudták benyomni a STOP gombot bizonyos dolgoknál-szituációknál.


7. Kiflina (2017-11-20 12:45.44) aaaaa
Az eset idején boldog várandósságban éltem, nem is jutott el hozzám a hír, teljesen tudatlanul ültem le a film elé.
Azt kell mondjam, jó kis film ez. Rámentek a pszichikai oldalára a dolgoknak, nyilván ezt nem is lehet másként.

Spoiler
Amit a film a végén akar mondani, az üzenet, hogy mennyire király Boston lakossága, milyen szuperek, hogy kézre kerítették a tetteseket, ez mind szép és jó. Hogy úgy lehet túlélni, hogy a lábamputált házaspár arról nyilatkozik, hogy a halottakra nem az agresszió áldozataiként kell gondolni, hanem a szeretet követeiként, hát ez egy akkora szarság, mint a ház! Egy hülye közhely, egy hülye semmi, egy felháborító üres mondat, ami lehet, hogy szépen hangzik, de semmit nem ér!
Nem vigasztalja a szülőket, akik elvesztették a 8 éves gyereküket. Azok nem a szeretet követeként gondolnak rá. Ha elveszteném a gyerekem, nem segítene ilyen szépen csomagolt mondat, nem csökkentené a dühömet, elkeseredésemet, valószínűleg fel se tudnám dolgozni. Egy szörnyű tragédia.

A film amúgy tetszett, csak a végén bosszantott fel ez az egy mondat.


6. Dobsony (2017-11-15 02:14.13) aaaaa
Remek film, ami egy szörnyű terrormerényleten alapszik. Csak azért nem 5 csillagos, mert egy picivel túltolták a szirupos patriótizmust, és az amúgy iszonyú látványos utcai harcnál ugyanez a helyzet.
Berg a rendező előtt le a kalappal.
Személy szerint pont a főszereplő, akinek nincs valós háttere, és akit Whalberg alakít, teljesen kilóg a sorból. Érthetetlen a rendőrségen belűli poziciója, az utcai szolgálata, a nyomozásai, az FBI elleni felharsanásai. Ő abszolút hiteltelen és felesleges, teljességgel értelmetlen a karaktere.
Viszont a két fiatal csecsen elkövetőt és az őket szinte lebuktató kínai srácot megformáló színészek első osztályúak.
Nagyon jó alkotás a Patriots Day, majdnem tökéletes.


5. Bertó!!! (2017-11-05 10:27.27)  
Ha létezik olyan film,amire azt mondják,hogy szinte hiba nélkül van elkészítve,akkor az a Patriots Day.


4. Tjunior (2017-11-04 14:07.09) aaaaa
Peter Berg a Királyág után 10 évvel megint csinált egy szinte tökéletes thrillert. Nem kellene eltékozolnia a tehetségét ilyen Csatahajókra amikor ilyen érzéke van ezekhez a történetekhez.


3. Chris92 (2017-05-25 23:07.43) aaaaa
A történelem fájdalmas eseményeivel való szembenézésnek nagy hagyománya van az amerikai filmben. A polgárháborútól kezdve, 9/11-ig lehet találni legalább egy ciklusra elegendő alkotást, ami különböző szemszögekből járja őket körül. Ezután már csak a rendezőn múlik, mennyire akar fontosat mondani, és mennyire akar csak szórakoztatni. A Patriots Day esetében nem teljesen egyértelmű, hogy melyik irányba kíván beállni.

Peter Berg pályája igencsak érdekes fordulatot vett a 2010-es évek elején, mert az addig különböző stílusú műfaji darabok között lavírozó rendező, úgy döntött, hogy az amerikai munkás és középosztály szószólója lesz. A Csatahajó-tól kezdve Berg ezt követő filmjei ilyen hátterű figurák valós eseményeken alapuló kálváriáját vitte filmre, melynek hősei reménytelennek tűnő helyzetekből kell kiküzdeniük magukat, miközben csak magukra számíthatnak. A hazafiasság, a „self-made-man” szívósságának mítosza modernizálódik A túlélő állóháborújában és a Deepwater Horizon grandiózusságában is, a Patriots Day pedig sok tekintetben tovább is viszi ezeket.
Az már csak pikáns, de mindenképp figyelemre méltó háttéradalék, hogy mindhárom filmben kulcsszerepet játszik Mark Wahlberg, aki nem csak főszereplőként, hanem producerként is jegyezve van mindhárom filmnél (akár azt is mondhatjuk, hogy Berg megtalálta a „múzsáját”). Ősgyökeres bostoni lévén a Patriots Day minden tekintetben egy passion project-nek nézett ki Wahlberg számára. A 2013-as bostoni maratont sújtó bombatámadás és az elkövetők iránti hajsza tökéletes lehetőségnek tűnt, hogy Berg-el együtt tiszteletét tegye az áldozatok és a rendfenntartók felé. Ugyanakkor a hatásvadászat vádja is már az első pillanatokban felmerült, ami érthető: A borzalmakat átélők nem szorulnak rá, hogy alig három évvel a tragédia után Hollywood feltépje a sebeket.
A film cselekményének gerincét ennek megfelelően a 2013 április 15-ei merénylet előszele, bekövetkezte, majd az azt követő embervadászat részletekbe menő ábrázolása teszi ki. Itt ütközik ki a film első furcsasága: A tiszteletteljesebb megközelítés érdekében eleinte úgy tűnik, hogy Berg egyfajta dokumentarista irányba viszi a dolgokat azzal, hogy sok egymástól független szereplőt sorakoztat fel. Rendőrök, tűzoltók, civilek, akik mind-mind kiveszik a maguk részét az eseményekből. Ugyanakkor ezt a módszert (amit Ridley Scott kiválóan alkalmazott A sólyom végveszélyben) időről-időre eldobja, hogy a Mark Wahlberg által alakított, teljesen fikciós Tommy Saunders képében egy klasszikus all-american-hero figurát hozzon be, ami eléggé ront a hitelességen.
Ezt azonban nem mondhatjuk el a színészi stáb nagy részéről, és meg kell hagyni igazi sztárparádét sikerült összehozni olyan veteránokkal, mint John Goodman, JK Simmons, Kevin Bacon, de a kisebb szerepeknél is jót húztak a castingosok. Erre a legjobb példa a Tsarnaev testvérpáros játszó Alex Wolff-Themo Melikidze duó, akik pazarul jelenítik meg karaktereik pánikszerű, „oké-megcsináltuk-és-most?” tétlenségét. Vagy akár említhetném a váratlan túszhelyzetbe kerülő Dun Meng-et alakító Jimmy O. Yang-ot, akinek reakció annyira életszerűek, hogy neki köszönhetően az a bizonyos jelenet magasan a film egyik csúcspontja.
Berg nagy szerencsére nem túrázik sokat a bombasérültek látványában, nem kíván sírós szenvedéspornót generálni, a film hamar egy feszült, ütemes tempójú thrillerré válik. Éreztetve van a rendfenntartók kétségbeesett küzdelme a pánik megakadályozásért, és a tehetetlen, paranoid düh, hogy nem tudni (legalábbis eleinte) ki az ellenség és hol van. A zaklatott, mégis profi és követető kameramunka, valamint a Trent Reznor-Atticus Ross páros dübörgő ambient muzsikája jól alapozza meg a minél feszültebbé váló eseményeket. De a profi rendezés ellenére, sok tekintetben kidolgozatlan marad a Patriots Day ívesen kidolgozott motivációk, karakterívek vagy a „miért” a terroristák tettire, az nincs benne, és talán ez a film legnagyobb hibája.
Ami mellett viszont nem tudok nem említést tenni, az a bekerített Tsarnaev testvérek és a rendőrök között lejátszódó, szenzációsan megvalósított tűzpárbaj, ami nemcsak stílusában hasonló a nagy Michael Mann-hez, de valóban méltó követője is. Fütyülő golyók, szakadó üveg, füst, káosz, ordítások kakofóniája, pengeéles vágással, hatásvadász effektek nélkül és a Peter Berg filmekre jellemző bődületes erejű hangkeveréssel, aminek következtében még a monitor előtt ülve is behúzzuk a nyakunkat.
A sok izgalom utáni, összeölelkezős, fénykép kollázsos tipikus álomgyári lezárásnak tűnhet, de tekintve hogy Peter Berg mennyire ragaszkodik hozzájuk sejtet egyfajta mentalitást, üzenethordozást. Ahogy a kamera végigpásztázik a meggyötört férfiarcokon, akik átölelik családtagjaikat kiviláglik benne a Patriots Day és a rendező újkori filmográfiájának tézise: Beszélhetnek a politikusok, ügyeskedhetnek a titkosszolgálatok és a magasabb szervek, ha krízis van, akkor Amerika élő ereje az átlagemberekben nyugszik, kik a munkájukat teszik, még akkor is amikor testben-lélekben beleszakadnak.



2. Mandria (2017-04-15 03:52.47) aaaaa
Anita mindent leírt előttem. Igazán belevitte az eseményekbe a nézőt. Láttam már előtte a dokumentumfilmet, ami borzalmas volt, de ami utána történt , azt nem ismertem ilyen részletesen, csak a tényeket....bevallom , nagyon izgultam az elfogási jelenetek alatt , sokkolóak voltak....még a férjem szemébe is könnyeket csalt az emberi gomoszság és a tehetetlenség...
Igazán emberközeli lett, nem úgy mint más hasonló a haza dicsőítését kiemelő filmek. Wahlberg jó volt...de az összes többi szereplő is....nézzétek...meg fogtok lepődni...


1. Anitabagwell (2017-03-04 21:03.01) aaaaa
Jó volt! Igazából nem tartom Mark Wahlberg-et valami hihetetlen tehetséges figurának, de néha azért egészen tisztességes munkákat össze tud hozni. Ezt a zsaru karaktert például nagyon jól építette fel. Tetszett, hogy nagyon emberi volt. Sok igaz történetet bemutató filmet ott szúrnak el, hogy a "hétköznapi hősöket" inkább szuperhősöknek ábrázolják, nem látod az embert mögöttük. Ennek a filmnek az volt a legnagyobb előnye, hogy itt baromira láttad, hogy mindenki hús vér ember csak úgy, mint Te. Nem árulok el nagy spoiler-t ha leírom, hogy a 2013-as Boston Marathon-on elkövetett robbantásokat mutatja be a film, kezdve pár órával az események előttről és befejezve a hajtóvadászat végénél. Tetszett a felépítés, jó volt, hogy nem csaptak egyből a közepébe, hanem szépen kicsit bepillanthattunk a kulcsszereplők életeibe, kialakulhatott bennünk egy kép, hogy ki milyen ember. Aztán jöttek a borzalmak és tényleg sok jót lehet Mark Wahlberg számlájára írni ezúttal. Végig nagyon közel éreztem magamhoz a karakterét. Tudta, hogy muszáj uralni a helyzetet, de azért ha egy 8 éves gyermek letakart holtteste mellett elhaladsz, nem meglepő ha piáért nyúlsz hamarosan. Kevin Bacon-t felesleges is kiemelni, gondolom senkinek sem meglepő, hogy nagyszerű az FBI ügynök szerepében. :)
Az autós hajtóvadász előtt meg le a kalappal, egész ütős akciójeleneteket tettek a filmbe, tetszett ahogy a rendőrök rácsodálkoztak, hogy mi a fene történik. Ez is sokkal közelebb hozta az egész sztorit hozzád, mert tényleg nem valami szupererővel bíró természetfeletti lényeket láttál, hanem egyszerű embereket akik ebben a szörnyű helyzetben próbálták a legjobbat kihozni minden téren.
Szörnyű egyébként az egész. Bevallom őszintén én pár éve ezt valahogy átsiklottam a hírekben tudtam, hogy valami történt, de ilyen részletesen nem ismertem. A film végi interjúk külön összetörtek.
Nem egy könnyed film az biztos, de érdemes megnézni.



Kapcsolódó fórumok

VéleményekForthrightness, 2021-10-07 16:0015 hsz
Kérdések téma megnyitása0 hsz
Keresem téma megnyitása0 hsz
 
 

Filmkatalógus alsó
Copyright © 2005-2018, www.FilmKatalogus.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Impresszum | Médiaajánlat | DVD üzletszabályzat, kapcsolat | Sitemap | E-mail: info@filmkatalogus.hu

Ez a weboldal cookie-kat használ, melyekre szükség van az oldal megfelelő működéséhez. További információk