Filmek Főoldal TV műsor DVD / Blu-ray Filmek Színészek Rendezők Fórumok Képek Díjak Mozi
film
 
Bejelentkezés
E-mail:
Jelszó:
Megjegyezzelek?
Regisztráció
Elfelejtett jelszó

Regisztrálj és nyerj
DVD-t, vagy mozijegyet!

Keress

Részletes keresés

Mozibemutatók
2024-05-02
A boldogság ügynöke
A kaszkadőr
Az elátkozott Queen Mary
Milli Vanilli: Az évszázad botránya
Végtelen rozsmezők

2024-04-26
Anselm

2024-04-25
Abigail
Challengers
Emma és Eddie: A képen kívül
Exhibition: Van Gogh és Japán
Maga a pokol
Robotálmok
Spy x Family Code: White

2024-04-18
Bolero
Bonus Trip
Elszáradt füvekről
Mentawai, egy elfeledett ősi kultúra
Micimackó: Vér és méz 2.
Polgárháború
Származás
Szunnyadó vérebek
Vörös szobák

További mozibemutatók

DVD / Blu-ray premierek
A Profi *A klasszikus film* *Dupla borítós kiadás és booklet* (Blu-ray)
A mag (4K Blu-ray)

További DVD premierek
További Blu-ray premierek

Hamarosan a TV-ben
Hirtelen 30
- Viasat3, 23:00
A fekete tulipán
- Cool TV, 23:00
Felhőkarcoló
- Mozi+, 23:00
A bűnös
- Paramount Network, 23:00
Hang nélkül
- AMC, 23:25

Teljes tévéműsor

Szülinaposok
Al Pacino (84)
Hank Azaria (60)
Jeffrey DeMunn (77)
Jason Lee (54)
Renée Zellweger (55)

További szülinaposok

Legfrissebb fórumok
A sógun (sorozat) - Vélemények
A legjobb filmzenék!
2022-es választás
Hiányzó filmek a Filmkatalógusról!
Asszociáció

További fórumok

Utoljára értékeltétek
Ismeretlen férfi aaaaa
Szacsvay László aaaaa

 

Fórum - A számolás joga - Vélemények

Ahhoz, hogy hozzá tudj szólni a fórumokhoz, be kell jelentkezned, vagy regisztrálnod itt!

1 2
37. Mclane 2 (2023-05-27 18:26.27)  
Nem olyan régen volt hogy eltudtam olvasni a film könyvalapját: [link] , elejétől végéig napok alatt ma értem a végére és érdekes írás volt formáját tekintve inkább tényregény sok információval és összekötő adattal ami összerakja egyik dolgot a másikkal, meg ugye jókora szakmai zsargonnal kitömve amit valaki ért valaki nem ért ugye éppen jobban. De ettől függetlenül mint könyv érdekes volt kicsit nehéz is de azért elbírtam vele jobban, aztán ma jött ez a film is megnézésre hát ez már kicsit könnyebb eset volt valamennyivel, mert azért eléggé tények felé ment ez is de azért több ponton lefaragott egyszerűsített hogy a mezei filmnézőnek is átjöjjenek a főbb dolgok konkrétumok és mondanivaló. Nem csak a faji szegregációról meg azzal ami avval együtt járt ha nem a szakmai dolgokról az úrhajózás terén, és persze az emberi sors ábrázolás terén is a film főhőseit tekintve szóval volt benne némi tudatos ingázás, de azért nagyobb szinten elműködött a történet filmes formája is szerencsére. Úgy hogy mindent egybevéve érdekes történet volt mindenképp olyan ami magában is azért megmutatta, hogy nem minden a külsőség meg a bőrszín meg persze hogy az észnek semmi köze a rasszhoz meg többi egyéb dologhoz jobban, ha nem ezen túllépve is meg lehet találni hogy ki mit is tud tenni egy adott célért ezektől függetlenül, így hát csak annyit tudok mondani hogy jó volt mind a 2 formája a történetnek írva is és filmen is, és érdemes volt mind a 2 jellegre időt fordítani szerencsére .


36. Atr0303 (2023-05-15 13:01.51) aaaaa
Háát... Nálam ez a film több sebből vérzik. Először is: nem tudtam eldönteni, mi a történet fő mondanivalója, mivel egyik motívumot sem domborították ki rendesen. El lehetett volna vinni afelé, hogy milyen nehéz volt az '50-es években nőnek; okos nőnek; afroamerikai, okos nőnek lenni. Milyen nehézségeket kellett legyőzniük. Vagy afelé, hogy hogyan segítették a matematikusok az űrkutatást. De a forgatókönyv ide-oda kapkod, ebből is egy kicsit, abból is egy kicsit, mindkettőt jól ismert klisékkel ábrázolva. így egy idő után elkezdtem unatkozni, a történet meg nem futott ki sehova.



35. Jasstie (2023-05-11 11:45.39) aaaaa
Mit is mondhatnék még erről a filmről.Hàrom harcos hölgy, akik a tudàsukkal elérték, hogy tiszteljék öket. Tanítani akar a film, hogy önmagunkért ki kell àllni.Matekkal eléggé hadilàbon àllok, ennek ellenére vagy pont emiatt felnéztem ezekre a matek zsenikre. Jó, hogy kicsit betekinthettünk a hölgyek magànéletébe. A hatvanas évek Amerikàjàban a faji előítéletek virágkorát éljük. Ezek a hölgyek is megtapasztaltàk ezek a negatívumokat: wc, könyvtàr, étterem,busz. Bocs ha hosszúra sikeredett a mondand.


34. Városi vadász (2021-11-05 21:45.45) aaaaa
Remek film. Az egyetlen gyengéje, hogy picit sok mindennel foglálkozik, sok az üresjárat. Én többet szerettem volna kapni a csaj zsenialításából, több számítás, és több alkalom ahogy lealáza a többieket, de igy is remek alkotást kaptunk.


33. Bertó!!! (2020-10-12 05:28.50)   - (válasz Nickhole 32. hozzászólására)
Egy ajánlás: A méhek titkos élete (2008.) Remek kis film, ami értéket is közvetít.




32. Nickhole (2020-10-11 20:05.16)  
Logikus a filmben, hogy pont arra a nőre nincs továbbiakban szükség, aki csak úgy ad egy ötletet egy másik képlet alkalmazására amivel végül ki tudják számolni amit addig nem tudtak. A többi pasi vajon milyen fontos számításokat végezhet, hogy ők meg maradnak? Remek film! Gondolkodásra nevel. Sajnos mai napig vannak ilyen megkülönböztetések, direkt keresztbe tevések.


31. Emmersson (2020-03-03 12:18.50) aaaaa
Azért az hihetetlen, hogy egy néhány mondatos tartalmat sem képesek hiba nélkül közölni :(


30. Pneumatikus kókusz (2019-10-21 13:08.38)  
Ezerszer látott középszer.De ahogy a marvel filmek,ez is szórakoztat.


29. Pro360 (2018-12-02 21:49.51) aaaaa
Szokásos "küzdünk az egyenjogúságért" film, erre van kihegyezve. Ezt leszámítva, a történet, rendezés, szereplők miatt jár a 4 csillag


28. Hajrá KTE (2017-12-11 21:06.22) aaaaa
A St.Vincent-et imádtam Melfitől, most picit komolyabb vizekre evezett, de ezzel sem lőtt mellé, a Számolás joga kifejezetten erős, szerethető film nagyon jó karakterekkel és színészekkel.
A történet egy igaz sztorit mesél el, az egyik főszerepben a rasszizmussal, ami Hollywoodban azért nem egy filmben vállal nagy szerepet, itt mégsem borult el a mérleg nyelve (hála a magasságosnak).
Egyelőre még nem néztem meg a Holdfényt, de látva ezt valamint a Régi várost és a Fegyvertelen katonát, kíváncsi vagyok, tényleg annyira jó film e, hogy ezek előtt kellett megnyernie az Oscart :)


27. Vmiso (2017-08-11 19:14.37)  
Érdekes film volt, nekem alapból az űrutazás háttér dolgai voltak a legérdekesebbek.
Matekból nagyon rossz voltam, így a táblára felírt dolgokon elégg elcsodálkoztam, ezek a matek tudósok nem emberből vannak, voltak:)

Jó kis film, amolyan egyszer megnézem és soha többet féleség. De annyit mindenképp megér.


26. Az utolso szamuráj (2017-08-05 17:57.50) aaaaa
Álomgyár kontra valóság.
Nem is olyan rég attól volt hangos Amerika,hogy a feketéket mennyire kihagyják a legnagyobbra tartott filmes díjaknál:a legutóbbi Oscaron azért ezt orvosolták,és gyaníthatóan ennek a filmnek villámgyors elkészülte is ennek köszönhető.Sikere magának a minőségnek:és az a legérdekesebb,hogy az amúgy giccsesre súrolt filmnek az amerikai "túltolás" mennyire...írjuk le,jól áll.
Persze,józan ésszel nehezen vehető be és kicsit mézesmázos nem kevés pillanata-lánykérésnél azért összeszorult a talpam a kínosságtól-ám a 3 fekete nő története,akik sorsa önmagában megérdemelt volna akár külön filmet,érdekes és néhol kicsit le kell hajtani a fejünket,hogy fehérnek születtünk.(Nem félreérteni...)Vagy egy zseniális mondat,mikor Kirsten Dunst azt mondja Octavia Spencer-nek:"Nekem egyébként semmi bajom a maguk fajtájával",hallgasd meg a választ,mindent elmond a korról...gondolkodásról...hogy baszottul semmi nem változik a fejekben...és ez úgy a fehérekébe sem,mint a feketéknél.Emlékszem,volt olyan kritikus,aki a 80-as évek legfontosabb filmjének a Halálos Fegyvert nevezte meg,és nem az akciók,keménysége vagy a nevetés miatt:hanem mert a két fő karaktert kurvára nem érdekelte a másik bőrszíne,amiért megszerették egymást,az a másik egyénisége és értéke volt a szemükben.
Értéke a három fekete nőnek is volt:matektudásuk vagy egyebük miatt dolgozhattak a NASA-nál,de mivel 1961 van,külön mosdóba hugyozhatnak,nem ülhetnek a fehérekkel egy részen a buszon és bizonyos könyvek nekik nem elérhetőek a könyvtárban.Számtalan olyan dolog van,ahogy egy feketét,főleg egy nőt meg lehet alázni,és ezek a lányok kibírták:persze nem biztos,Janelle Monáe karaktere pont ezekkel a szavakkal bírta rá a bírót a döntésére,de a filmnek elhisszük.
A Számolás joga ugyanis egy feel good film,rohadt jó egyéni alakításokkal,pergő cselekményvezetéssel,néhány szép képpel az űrről:és olyan nőkkel a főszerepben,akik mint a végére jön az összesítés,kivívták egy lehetetlen közegben a megbecsülést maguknak.Hogy pedig a rasszizmus mennyire baromság és tényleg mert biztos liberális vagyok mennyire tele az a hatalmas nagy faszom a gyűlölettel,elég az hozzá,mikor azt mondják,"Itt a Nasa-nál mind egyforma színűt pisálunk!"-hát kérem,ja.Egyebekről nem is beszélve.Persze,Al Herrison inkább pragmatikus figura-a nem létező személy több,ekkor a NASA-nál dolgozó emberből lett összegyúrva-és aki tudja,mi ennek a szónak a jelentése,tudja,miről is beszélünk nála.
Közben pedig láthatjuk a szovjet-amerikai űrversenyt is,ha úgy tetszik,a film kis törinek is betudható,bizony a hidegháborúban ezek igazán fontos dolgok voltak,ma már többen a NASA létét kérdőjelezik meg,hogy amúgy minek??-ám ez az időszak egyik virágkora.Jó kis film ez a Számolás joga,valahogy tényleg tenger sok pozitív energiát sugároz még akkor is,ha a lányoknak gyakorlatilag nincs hibájuk,minden flottul megy náluk a háttérbe és még egy űrhajós visszaérkezéséhez is egyikük kellett(Ami azéééé nem teljesen úgy volt,de értjük a koncepció lényegét.)
A maga módján valóban az egyik legjobb film mostanság-hogy pedig az Agymenők srácát kicsit "ellentétes okoska" figurába beszuszakolták,a castingosok nagy ötlete .


25. Chris92 (2017-05-13 12:34.01) aaaaa
A sokszor látott underdog sztori, amikor a főhős(ök)ben eleinte nem hisznek, ám végül a képesség-kitartás-bizonyítás hármasa által sikerül rácáfolni a kételkedőkre és kivívni a megérdemelt megbecsülést. Csak ezúttal a helyszín az 1960-as évek NASA-ja, három tudóssal a középpontban, akik kétszeres hendikeppel is indulnak, hiszen nemcsak nők, hanem még afroamerikaiak is. Theodore Melfi filmje kiszámítható sémák alapján építkezik, és a rendezés is sokszor olyan mintha egy nagyobb költségvetéssel megdobott tévéfilmet néznénk, így az összképet más dolgok dobják fel: Többek között a korhangulat és a remekül összeválogatott színészek, Costner, Taraji P. Henson, Octavia Spencer mint remekek ám nálam a prímet Janelle Monáe vitte. Kellemes, könnyed kétórás kikapcsolódás.


24. Rántott Birkaszósz (2017-04-06 10:33.40) aaaaa
Nagyon jó kis film volt. Azért annyira nem ajnároznám, mint előttem többen is. Nagyon jó, de nagyon amerikai, sőt, néhol nekem túlságosan is az. Ettől függetlenül jól szórakoztam, a szereplők és karakterek kiválóak, a sztorit szépen felépítették, és nem estek túlzásokba. Kristen Dunstot alig ismertem meg, de kellemes meglepetés volt, ahogy Costner-papa is. Octavia Spencer várakozásaimhoz hűen nagyszerű volt, Taraji P. Henson nevét meg lehet megtanulom, eddig ismeretlen volt számomra, de nagyon bejött.
Összességében ajánlom mindenkinek, kellemes két óra volt.


23. Petyó 2 (2017-04-04 09:39.57) aaaaa - (válasz Independence 13. hozzászólására)
Bravó!


22. Petyó 2 (2017-04-04 09:36.23) aaaaa - (válasz Dreaming58 20. hozzászólására)
Tökéletesen egyezem véleményével.


21. Rockercsaj2003 (2017-04-02 17:31.52) aaaaa
fantasztikus film...Igenis tudnia kell a világnak miben jeleskedtek az afro -amerikai nők.....Le a kalappal előttük!!


20. Dreaming58 (2017-04-02 00:32.54) aaaaa
Végre egy szenzációs film, remek szinészekkel!
Százszor jobban megérdemelte volna az Oscart mit a Holdfény!


19. Delpiero (2017-03-31 11:24.19) aaaaa - (válasz Anitabagwell 18. hozzászólására)
"En ezert az alakitasert csontnelkul jelolnem Ben Fostert Oscarra!"
csak amibe tegnap futottam bele :DD
(de ne offoljunk, ha tovább folytatánd, akko Sámánok topic;)


18. Anitabagwell (2017-03-31 08:54.34) aaaaa - (válasz Delpiero 16. hozzászólására)
Kitol ajulok el orokke? :D
(Joaquin Phoenix nem szamit :D)


17. Anitabagwell (2017-03-31 08:53.19) aaaaa - (válasz Delpiero 16. hozzászólására)
Minden evben megcsinalom a sajat Oscar jelolt listamat es mindig csak 5 szineszt valasztok kategoriankent, persze van, hogy teljesen mas az en jelolt listam, mint az valojaban az Oscar jelolt lista. :D hidd el kemenyen kidobalnek par szerintem totalisan feleslegesen jelolt szineszt, de kedves, hogy valaki joszivunek tart. :D szerintem nagyon szemet p.csa lennem ha rajtam mulna az Oscar :))))


16. Delpiero (2017-03-31 08:21.19) aaaaa - (válasz Anitabagwell 15. hozzászólására)
Pedig több helyen is látom, hogy írod, hogy "ez meg az miért nem kapott jelölsét" + örök elájulást vagy még vagy 15-től :DDDDD
Nem baj, csak be kell látni, hogy ez nem így megy, ennyire nem lehet jószívűnek lenni.


15. Anitabagwell (2017-03-31 04:27.37) aaaaa - (válasz Delpiero 14. hozzászólására)
És ez baj? :) Amúgy nem, simán megvolt egy 5-5 jelöltből álló listám, erre a szezonra.


14. Delpiero (2017-03-30 21:49.56) aaaaa - (válasz Anitabagwell 7. hozzászólására)
Ha rajtad múlna minden évben legalább 30 színész(nő) lenne Oscar-jelölt.
:D


13. Independence (2017-03-27 17:41.15) aaaaa
Baromi jó mozi ez!!!

S ha eltekintünk az anti-rasszista vonulattól - melytől ezen film esetében azért nem nagyon lehet – akkor is pofás szórakozást kapunk, hisz kimondottan érdekfeszítő egy kis betekintést nyerni az űrverseny kezdeti lépéseibe, s a „korabeli” NASA működési mechanizmusába vagy az IBM-en keresztül látni a számítógépek határtalan tudását beépülni a tudományba, a fejlődésbe.

Ellenben persze..., ez a történet egyértelműen a bőrszín alapján való ítélkezés ellen szól, de annyira jól egyensúlyozva a kés pengéjén, hogy még a finnyás ízlésűek sem mondhatják: megszokottan klisés propaganda film a végeredmény, mert nagyon nem az!Akkor sem, ha megjelenik Kennedy vagy King, s a szegregáció, a helyi bunkó rendőrtől való rettegés, mert „néger” vagyok..., s had ne soroljam.

A tehetség, az ész, a tartás s az elszánt akarat utat tör!Legyőzi a beidegződött előítéletességet.
S számomra tán – az egyértelműen remek színésznővé érett – Kirsten Dunst személyén lehet a legjobban felmérni; milyen az, mikor nem gyűlölsz, nem utálkozol, nem vagy szélsőséges, csak a társadalmi közeg, a neveltetés, a „szokás jog”, beléd nevelt, beléd égetett sémái, paneljai szerint éled az életed.Karakter fejlődése szépen rajzolt, s a falak a végén sem omlanak, a két nő közt, a finom távolság még megmarad – hisz a falak ritkán dőlnek robbanásszerű gyorsasággal, inkább csak tégláról-téglára, lebonthatóak, ha van rá hajlandóság, hogy elővegyük azt a bizonyos kalapácsot, mi töri őket - , ellenben lépnek egymás felé, kialakul az elfogadás s a tisztelet..., tisztelet egy nagyon okos, rátermett ember iránt, ki egyszerre tudta alázattal viselni sorsát, s egyszerre tudott gerincesen harcolni az előrejutásért!

Costner – aki ismét elképesztően jól hozza a rá bízott szerepet - sem érzéketlen, csak közönyös..., egy darabig.Külön illemhely, külön kávéfőző..., neki nem tűnik fel, hisz így volt ez tegnap is, tegnapelőtt is, húsz éve is, nem az a dolga, hogy ezen változtasson, csak az, hogy embert juttasson az űrbe..., s aztán mégis, rádöbben arra, ez így képtelenség!
Minden olyan megszokottan gyalázatos, s ebből a megszokásból tör ki a három főszereplő, akik tüneményesen játsszák szerepüket, imádni kell, s lehet őket a filmben.Fantasztikusat produkálnak!
Egyiküket sem emelném ki külön.

Nagyon-nagyon jó film, nem is szaporítanám a szót – pedig a szószátyárság alapvető hozzászólói hibám – csak annyit mondok, ezt a
mozit látni kell!!!

Ja..., tegyem még hozzá, ha nincs Katherine, lehet John Glenn – ki az első pillanattól bízott az „okos nőben”, s nem érdekelte bőre színe – még mindig szorgalmasan pörögne a Föld körül..., mert a számolóból, „szerző” lett, lehetett...!


12. Bertó!!! (2017-03-26 19:28.26)  
Rengeteg pozitív érdeme van a filmnek.
A témája,a színészi játék,erős karakterek, zene,fényképezés,és még az érzelmi részek sem lettek túltolva,mindenből kapunk egy kicsit.
Igazán szórakoztató alkotás,a játékidő alatt pedig egy pillanatra sem vált unalmassá.


11. Tjunior (2017-03-26 15:07.36) aaaaa
Tipikusan az Oscarra készült filmdráma. A rasszizmus és a megkülönböztetés habár hálás téma, könnyen el lehet csúszni vele,vékony a jég. lásd az Egy nemzet születését. Viszont amikor tehetséges emberek intelligensen és jó ízléssel állnak a témához, abból lesz A számolás joga.


10. Bubuka 87 (2017-03-12 14:17.58) aaaaa
Nagyon tetszett, ajánlom mindenkinek! :-) Kár, hogy nem kapott Oscart.



9. Egyszerűsrác80 (2017-03-01 17:29.41) aaaaa
Kifejezetten tetszett.
Szemeztem ezzel a mozival,mert érdekesnek találtam a témáját.
Életrajzi film marha sok jön,de olyan,ami jobban kerül hozzám,már kevesebb.
Ez ilyen volt.A téma mellett örültem,hogy van a filmben feeling,visszavitt a régi korba.
No meg,a karakterek.Tetszettek.Tetszett,hogy itt vannak ezek az okos hölgyek,de közben baromi szimpatikusak,egyszerűek.Megvannak a problémáik,amit tetéz a bőrük színe is,az ebből fakadó ellentétek.
És tetszett,hogy nem volt túltolva semmi,pont így képzeltem el én is.Hogy minden szem rád szegeződik,hogy mindenért küzdened kell.Nő vagy,más a bőröd színe,hát akkor hogy is érnél annyit,mint mások?
A színészek remekeltek,a főszerepbe tolt három hölgy különösen,na meg Kevin Costner is.
Tökéletes a zenei aláfestés,a kor hangulata,a fényképezés...
klassz volt,na,mindenképp egy többször nézős film számomra:)


8. Jorosz5 (2017-02-27 01:30.17) aaaaa
Csaodálatos film, a nagyszerű Octavia L. Spenceren túl még egy kis izgalmat is kaptunk a végén. Szuper volt.


1 2

Kapcsolódó fórumok

VéleményekMclane 2, 2023-05-27 18:2637 hsz
Kérdések téma megnyitása0 hsz
Keresem téma megnyitása0 hsz
 
 

Filmkatalógus alsó
Copyright © 2005-2018, www.FilmKatalogus.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Impresszum | Médiaajánlat | DVD üzletszabályzat, kapcsolat | Sitemap | E-mail: info@filmkatalogus.hu

Ez a weboldal cookie-kat használ, melyekre szükség van az oldal megfelelő működéséhez. További információk