Filmek Főoldal TV műsor DVD / Blu-ray Filmek Színészek Rendezők Fórumok Képek Díjak Mozi
film
 
Bejelentkezés
E-mail:
Jelszó:
Megjegyezzelek?
Regisztráció
Elfelejtett jelszó

Regisztrálj és nyerj
DVD-t, vagy mozijegyet!

Keress

Részletes keresés

Mozibemutatók
2024-04-26
Anselm

2024-04-25
Abigail
Challengers
Emma és Eddie: A képen kívül
Exhibition: Van Gogh és Japán
Maga a pokol
Robotálmok
Vörös szobák

2024-04-18
Bolero
Bonus Trip
Elszáradt füvekről
Micimackó: Vér és méz 2.
Polgárháború
Származás
Szunnyadó vérebek

2024-04-11
Back to Black
Carte Rouge - Vörös térkép
Szellemirtók - A borzongás birodalma
Thabo és a szafari kaland
Verseny a győzelemért

További mozibemutatók

DVD / Blu-ray premierek
A Profi *A klasszikus film* *Dupla borítós kiadás és booklet* (Blu-ray)

További DVD premierek
További Blu-ray premierek

Hamarosan a TV-ben
A setét torony
- Film+, 13:50
A dilemma
- RTL Három, 13:50
Fekete kutya
- Mozi+, 15:00
A bűnös nővér
- Paramount Network, 15:00
Ikrek
- Moziverzum, 15:00

Teljes tévéműsor

Szülinaposok
James Franco (46)
Tim Curry (78)
Atanas Srebrev (53)
Tony Plana (72)
Kate Hudson (45)

További szülinaposok

Legfrissebb fórumok
Filmkeresés rövid tartalom alapján
F mint foci - Avagy vélemények a bajnokságokról
A hitetlen (2001) - Vélemények
Mit hallgatsz most?
2022-es választás

További fórumok

Utoljára értékeltétek
Aeon Flux aaaaa
Nicoletta Braschi aaaaa

 

Fórum - Az utolsó király - Vélemények

Ahhoz, hogy hozzá tudj szólni a fórumokhoz, be kell jelentkezned, vagy regisztrálnod itt!

5. Entersp (2019-01-13 12:44.56) aaaaa
Na, ezekről a nyírfalábúakról még soha nem hallottam, úgyhogy rögtön kaptam házi feladatot is. Természetesen, nekik szurkolunk (az igaziaknak), és különben sem láttunk még csecsemő mentést sílécen. Néhány jelenet bent maradhatott volna a vágószobában, de nem lehetett könnyű a játékidővel gazdálkodni - csak másfél óra, de pereg a film.
Én különösebben nem örülnék neki, ha elhívnának mulatozni, aztán kiderülne, hogy harcolni kell. A helyzet viszont ezt kívánta. És persze, Haakon Haakonson is, akin az üldözések miatt nem lehetett bármikor pelenkát cserélni.
Inkább középszerű, de értékelem, hogy nem bohóckodtak a történelemmel, és rángattak ide kötelező négereket meg cigányokat.
Négy síléc.


4. Az utolso szamuráj (2017-01-25 15:14.01) aaaaa
Az Utolsó király az különbözteti meg a...szóval,nem sok.
Adva néhány nagyon szőrös figura,akiket a nem a borotvapengével hadilábon álló gonoszok üldöznek,a tét pedig egy gyerek,rajta keresztül egy ország sorsa.Hogy történelmileg mennyire hiteles,ne menjünk bele,viszont a feliratok a végén nem hazudnak.
Nils Gaup alkotása szemlátomást kevés pénzből gazdálkodott-és sok jelenetet Magyarországon forgattak-ám szórakoztató voltát kár tagadni:én magam nem hasonlítanám Az utolsó légióhoz,mert az kellően véres volt,ez ellenben (sajna) nem.Pedig mikor Kristofer Hivju csatabárdján végigfut a kamera,el lehet képzelni,az milyen súlyos sebet ejthet azon,akinek odacsapnak vele...az alkotók ügyesen a hanggal játszanak,nem a képpel,szép nagy "zuttyot" kevernek húsba vágódásakor.
Ez az a mozi,ahol végképp minden átlátható seperc alatt:az udvari intrikák és trükközések,amikből Langelus nyakára a bárd,de biztos csavarosabb dolgok voltak vala,egy Tini Titánokban erősebben vannak felépítve.Ám ezt sejtette Gaup is,ezért inkább az akciókra koncentrált meg a síelésre.
Én magam kicsit meghökkentem,hogy minden harcos majdhogynem olimpiai bajnok szinten űzte a síelést eme zord tájban,viszont a filmben jól nézett ki,jól volt vágva és.....!!CGI nélkül nyomták a kaszkadőrök,ami ebben a trükkorientált világban nagyon is elismerésre méltó.A harcok dinamikájával se volt gond,és Michael Bay hatására lelkesen lassítanak is.....sokszor feleslegesen persze,mert 8 lovas azért a hóban nem akkora truváj hogy benedvesedjünk.
A szereplőgárda lelkes,én ezt a vörös faszit nagyon bírom,remélem a Trónok harcában is túlél még pár részt,amit viszont bánok ,Nikolaj Lie Kaas szerepeltetése mennyire melléfogás:itt elég ha keményen néz meg néha gyilkol párat.Ennél azért lényegesen többet tud.
Nem megbánós megnézése az Utolsó skót...izé,az Utolsó királynak:imádom a történelmi filmeket,a vikingek kora utáni időszak fent azon a banánérlelő tájon amúgy is érdekes(ahogy a kereszténység utat tört Thor és a hasonlókban hívők közt),és mikor nagy emberek egy szál karddal meg bárddal aprítják a másikat,hordozza magában egy becsületesebb harc lehetőségét-itt meg még síelgetünk is,ráadásnak meg ott van egy tüneményes kisfiú is.
Néha elég ennyi is.



3. Gennáro25 (2017-01-23 13:52.18) aaaaa
Nézhető nem rossz de nem is egy nagy durranás kb ha nem néztem volna meg sem maradtam volna ki semmiből. Max 1x


2. Emmersson (2017-01-22 20:48.34)  
A norvégoknak leadni sürgősen valami kurucosat! A férfit Esze Tamásnak hítták..hej...bajuszpödrés...vagy mi a hököm :)


1. Chris92 (2016-10-23 13:03.14) aaaaa
A történelmi korba helyezett akció-kalandfilmeket hajlamosak vagyunk a dominanciát élvező amerikai filmipar privilégiumának tekinteni. Pedig olyan országokban is példáját láthatjuk a legendáriumok filmes feldolgozásának, amire nem is számítanánk. Most a norvégok kívánják Az utolsó királlyal bizonyítani, hogy a kardcsörgetős izgalmakhoz ők is értenek.

A skandináv országok filmgyártásának presztízse jócskán fellendült az elmúlt két évtizedeben. A provokatív témákat magas intellektussal körbejáró művészi drámákon kívül már az azokra kevésbé fogékony közönség felé is történt nyitás, elsősorban a nagy sikerű thrillerregények filmadaptációi által (Fejvadászok, A tetovált lány, Fácángyilkosok). Ugyanakkor más műfajokban való megnyilatkozásra még nem láttunk túl sok példát, és ezt az űrt tölti most be Az utolsó király, ami egy kellően epikus, csatákkal teli, középkori akciófilm kíván lenni – ezt a nem túl magasan lévő célt képes elérni.

A történet az 1200-as évek elején játszódik, két nemesi család konfliktusa polgárháborúba sodorja Norvégiát. A királyt megmérgezi saját unokaöccse, egyedüli leszármazottja pedig egy parasztlánytól származó kisbaba, aki egyben az egyetlen lehetséges jogutód. Így nem csoda, hogy a fél királyság holtan kívánja a csecsemőt, akit egy lázadó csoport a Birkebeiner védelmez és próbál biztonságos helyre juttatni. Brutális összecsapásokkal teli, kétségbeesett hajsza indul meg a zord, havas tájakon keresztül, ráadásul a csapat egyik tagját még a személyes bosszú is motiválja a küldetés végrehajtásában.

Maga a történet alapvetően nincs túlkomplikálva, adott egy emberi McGuffin, amit két külön csoport kíván megszerezni vagy védelmezni, a cselekmény pedig egy road movie mintájára különböző helyszínek közötti utazásokkal és időszerű összecsapásokkal van tarkítva. Az viszont kissé kellemetlen, hogy a film egy pár rövid ismertető felirat után szinte rögvest a mélyvízbe dob minket, így időbe telhet, mire pontosan be tudjuk azonosítani a szereplőket, és hogy pontosan ki kivel van. A Trónok harcából ismerős Kristofer Hivjut és a főhőst alakító Jakob Ofterbrót fogjuk a legkönnyebben beazonosítani már csak azért is, mert utóbbinak van a legkidolgozottabb karaktere és háttértörténete.

A direktor Nils Gaup, a norvég film évtizedes rendezőveteránja, jól gazdálkodik azokkal a minimális erőforrásokkal, amik rendelkezésére állhattak. A díszletek, kosztümök és statisztéria száma nem közelíti meg a hollywoodi eposzokét, de ezeket kiválóan tudja leplezni a tájválasztással. A gyönyörűen fényképezett havas dombok, lejtők, erdők és hegységek látványa bőven kárpótolja a nézőt, arról nem is beszélve, hogy a klasszikus középkori nyilazós-kardforgatós küzdelem remekül össze van hangolva egy skandináv unikummal a síeléssel. A film síelős jelenetei messze a film legizgalmasabb pontjai, gyorsak, dinamikusak és látszólag a színészek mind maguk hajtották őket végre bármiféle CGI-mankó nélkül.

Ezek a szekvenciák, valamint a kellően nyers, véres, az eleganciát teljes mértékben nélkülöző csatajelenetek kellenek is, mert ezeken és a tájon kívül kevés dolog van, amire igazán azt lehetne mondani, hogy emlékezetes. Nagy fordulatok nincsenek, a részletgazdag jellemrajzot is el lehet felejteni, a motivációk síkegyszerűek. A királyi udvarban játszódó intrikák annyira klisések, hogy szinte már a paródia határát súrolják, szereplői vargabetűkkel lógnak ki a tényleges cselekményből, ráadásul ezek a jelenetek még meg is akasztják a film amúgy kellemesen gyors tempóját. Ha pedig már egy másfél órás sztoriba is ilyen töltelékek ékelődnek, az kissé kínos kérdéseket vet fel az alkotók kompetenciájáról.

Ha Az utolsó királyt tudnám hasonlítani valamihez, akkor a legközelibb példa, Neil Marshall 2010-es A kilencedik légiója: egy szögegyszerű, sablonos, nyílegyenesen haladó és kemény akciófilm, ami a történelmi film külsőségeibe van csomagolva. Viszont minden dramaturgiai zökkenése és kidolgozatlansága ellenére egy egyszeri másfél órás kikapcsolódásnak pont megfelel. Ambíciói minimálisak, de azokat képes teljesíteni. Különben is: a mostani mozis kínálatban könnyen találkozhatunk rosszabbal, mint egy szakállas férfi látványos, vérre menő küzdelme.

( [link] )



Kapcsolódó fórumok

VéleményekEntersp, 2019-01-13 12:445 hsz
Kérdések téma megnyitása0 hsz
Keresem téma megnyitása0 hsz
 
Az utolsó király adatlap
Eredeti cím: Birkebeinerne
Évszám: 2016
Rendezte: Nils Gaup
Szereplők: Anders Dahlberg, Asmund Brede Eike, Elg Elgesem, Pal Sverre Hagen, Thorbjorn Harr...

További információk

Szereplők fórumai
- Jakob Oftebro - Vélemények
- Pal Sverre Hagen - Vélemények
- Nikolaj Lie Kaas - Vélemények

Colonum béltisztító por komplex

 

Filmkatalógus alsó
Copyright © 2005-2018, www.FilmKatalogus.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Impresszum | Médiaajánlat | DVD üzletszabályzat, kapcsolat | Sitemap | E-mail: info@filmkatalogus.hu

Ez a weboldal cookie-kat használ, melyekre szükség van az oldal megfelelő működéséhez. További információk