Kvizlabirintus - Még nem járt le a kalandorok kora
Filmek Főoldal TV műsor DVD / Blu-ray Filmek Színészek Rendezők Fórumok Képek Díjak Mozi
film
 
Bejelentkezés
E-mail:
Jelszó:
Megjegyezzelek?
Regisztráció
Elfelejtett jelszó

Regisztrálj és nyerj
DVD-t, vagy mozijegyet!

Keress

Részletes keresés

Mozibemutatók
2024-04-26
Anselm

2024-04-25
Abigail
Challengers
Emma és Eddie: A képen kívül
Exhibition: Van Gogh és Japán
Maga a pokol
Robotálmok
Vörös szobák

2024-04-18
Bolero
Bonus Trip
Elszáradt füvekről
Micimackó: Vér és méz 2.
Polgárháború
Származás
Szunnyadó vérebek

2024-04-11
Back to Black
Carte Rouge - Vörös térkép
Szellemirtók - A borzongás birodalma
Thabo és a szafari kaland
Verseny a győzelemért

További mozibemutatók

DVD / Blu-ray premierek
A Profi *A klasszikus film* *Dupla borítós kiadás és booklet* (Blu-ray)

További DVD premierek
További Blu-ray premierek

Hamarosan a TV-ben
A bátrak igazsága
- Moziverzum, 01:00
Az apáca
- Viasat Film, 01:15
A bosszú
- Film Mánia, 01:25
Bizonyítás
- Film4, 01:50
Közönséges bűnözők
- Paramount Network, 01:50

Teljes tévéműsor

Szülinaposok
James Franco (46)
Tim Curry (78)
Atanas Srebrev (53)
Tony Plana (72)
Kate Hudson (45)

További szülinaposok

Legfrissebb fórumok
Dűne: Második rész - Vélemények
2022-es választás
S. O. S. Titanic - Vélemények
Az ördög ügyvédje - Vélemények
South Park (sorozat) - Vélemények

További fórumok

Utoljára értékeltétek
Mese a szerelemről aaaaa
Emily Hirst aaaaa

 

Fórum - A kertbérlő - Vélemények

Ahhoz, hogy hozzá tudj szólni a fórumokhoz, be kell jelentkezned, vagy regisztrálnod itt!

5. Endi358 (2016-09-11 14:34.25) aaaaa
Aki akarja könnyen rátalál erre a filmre nincs ez annyira eldugva, mint sokan mondják.. Én is ráakadtam +is néztem, mert érdekesnek találtam de sajna nekem nem jött be/át.. lehet itt ódákat zengeni de azt kell mondjam:nem csak a főszereplő +az IMDb,hanem maga a film is "CSÖVES" volt!A két csillag is csak a sztori eredetisége miatt adatik a többi 0!!


4. Türkiz (2016-09-01 22:57.41) aaaaa
Szerintem aranyos film,nagyon bírom Maggie Smith-t.Tényleg nem hallani erről a filmről, én is teljesen véletlenül bukkantam rá,bár ez sok angol filmmel így van.


parfumeshop.hu banner

3. Hastings (2016-08-06 20:36.20) aaaaa
Independence mindent leírt előttem, csak csatlakozni tudok hozzá, kiváló film. Talán csak egy tanács, eredeti nyelven (felirattal) nézzétek.


2. Independence (2016-07-18 22:26.37) aaaaa
Meglepő mód, eléggé „elhanyagolt” kis mozi ez.Alig található róla bármi a neten, de ha mégis, lehúzás ész nélkül, döbbenetesen gyenge pontszám a konkurens oldalon – nagyjából a „megacápás” filmek kapnak ily értékelést- , de leginkább nekem az a fájó , hogy nem olvasható kifejtett vélemény arról, miért is a köpködés.

(Amúgy az IMDb jóval megbocsájtóbb: 6.7 pont, s figyelembe véve, hogy a 7 pontos voksok aránya a legmagasabb százalékú - 32.2% - ez a pontszám már reálisabb helyre pozicionálja a filmet.)

Egyéb iránt..., nekem piszokul tetszett!Valahol mégis megértem – hisz jellegzetesen abszurd angol humora, finom írói nyelvezete s történetének egyedi elővezetése megosztó - , ha valaki nem bírta, nem értette, nem szerette, de persze nem bánnám, ha negatív véleményét respektálható, netán vita alapot szolgáltató érvekkel támasztaná alá.Túl nagy kérés, hja itt – sem – meglepő ez.

A The Lady in the Van-t igaz történet ihlette, de nem hiszem, hogy érdemes számon kérni a dokumentarista vonalvezetést, ezt a film intrója is "közli", másrészt ez nem „esemény” mozi, hanem inkább anekdotikus elbeszélés, a hétköznapi történések melankolikus, néha sírva-vigadós hangulatú sorjázása párbeszédekbe ágyazva..., belső monológokkal értelmezve.

A mozi két erősen eltérű élethelyzetű s intellektusú ember groteszken furcsa s mégis érzelmekkel teli, ellenben nagyon is konfrontatív s távolságtartó kacsolatát meséli el, az angol író, Alan Bennett tolmácsolásában.A film ereje pont ebben a nagyszerűen megrajzolt kettősségben rejlik!
Nincs ömlengés, pátosz, „teréz anyáskodás”, feleslegesen lefutott körök az emberi segítőkészségről, a lecsúszott egzisztenciák megsegítéséről, a gondoskodásról..., van ellenben két bámulatosan őszinte karcossággal megjelenített erős karakter, rengeteg nagyszerűen s szárazon maró humorral megfogalmazott mondat – Bennett tollából, ki nemcsak írója, de „elszenvedője” is a mozi történetének – pazar szellemességű helyzet komikumok, a drámai s egyben tragikomikus valóság keveredése a Holló színház abszurdításával.

S mégis, dehogynem, a mozi telve van jósággal s humánummal, csak nagyon másképp, mint az példának okáért Hollywood-tól megszokhattuk – mert ez a humánum nem ócskán hazug - talán ezért is tör át nehezen a befogadói oldalhoz az a filmnyelv, mit használ!

Bennett hiába tagadja, segít, s Miss Shepherd hiába tagadja, tudja, hogy segítenek neki, segítenek abban, hogy élete utolsó tizenöt évét, ne űzött vadként, hanem egyfajta speciális otthonra találva tölthesse, megőrizve a nyomorban méltóságát, egyedül harcolva a másnapokért, ám mégsem magányban.
A kissé cinikus s önmagával beszélgető, saját személyében is meghasonlott író, precíz anatomusként elemzi saját személyét és lakótársát e helyzetben, egyikük hétköznapinak véletlenül sem nevezhető egyéniségét sem eltorzítva, megszépítve, felnagyítva jó vagy rossz tulajdonságaikat, csak egyszerűen konstatál, megfigyel, papírra vet..., Miss Shepherd bűzét, akár, s mily veretes sorokkal!

Nincs egymásba nyakába boruló, emelkedett hangulatú ám megtévesztően önámító csöpögés, de kialakul egy különleges – önmaguknak sem elismert – érzelmi kapocs köztük.Morognak, durcáskodnak, vitriollal átitatott verbális csatákat folytatnak, de minden pillanatban érződik, ez egy vértelen háború, mely másnap újra kezdődik a részt vevők nagy örömére.
Ezt a három lépés távolságú nézőpontot csak nagyon ritkán törik meg megható, sőt könnycsatorna izzasztó mód, s akkor is méltányolható mértéktartással.

Maggie Smith játékára tényleg nincsenek szavak..., oly könnyű lett volna e hálás szereppel elszaladnia a paciknak, oly könnyű lett volna kergetni a szerepben rejlő elismerés lehetőségét, de e nagyszerű színésznő – tán elképesztő rutinjából is merítve – soha nem esik a túlzás bűnébe, Miss Shepherd-je filmtörténeti alakítás..., mikoron ott ül a zongoránál, emlékezve s némán búcsúztatva a múltat, mely akár egy teljesebb élet potenciáljával kecsegtetett, vagy az a bizonyos utolsó kézfogás..., fantasztikus mit nyújt! Furgonlakó figurája,sokszor nevetséges, groteszk, néha bosszantó néha szánni való, s vannak percek, mikor szívfacsaró, az utóbbi évek egyik legkiemelkedőbb női alakítása, mit láttam.
Alex Jennings előtt sincs könnyű feladvány, az egyszerűségében is extravagáns egyben mégis introvertált író karakterének megalkotása, fixációival, elfojtásaival s nagy ügyességgel takargatott érzelmességével, szintén komoly s intelligens színészi hozzáállást igényelt.

Markánsan eredeti s egyedi, sokszor szúrós humorú, ám szívmelengető mozi ez, pedig a téma:hajléktalan lét, tálcán kínálta volna, hogy egy Zewa Deluxe papírzsepi reklámfilm szülessen e meseszerű sztoriból, szerencsére nem így törént, köszönhetően elsősorban a „valóságos” Bennettnek és Maggie Smith-nek..., egy csillagom az ötből, egyértelműen neki szól!


1. Tysonrichie (2016-07-17 20:38.07) aaaaa
Magyar címe: A kertbérlő



Kapcsolódó fórumok

VéleményekEndi358, 2016-09-11 14:345 hsz
Kérdések téma megnyitása0 hsz
Keresem téma megnyitása0 hsz
 
 

Filmkatalógus alsó
Copyright © 2005-2018, www.FilmKatalogus.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Impresszum | Médiaajánlat | DVD üzletszabályzat, kapcsolat | Sitemap | E-mail: info@filmkatalogus.hu

Ez a weboldal cookie-kat használ, melyekre szükség van az oldal megfelelő működéséhez. További információk