Filmek Főoldal TV műsor DVD / Blu-ray Filmek Színészek Rendezők Fórumok Képek Díjak Mozi
film
 
Bejelentkezés
E-mail:
Jelszó:
Megjegyezzelek?
Regisztráció
Elfelejtett jelszó

Regisztrálj és nyerj
DVD-t, vagy mozijegyet!

Keress

Részletes keresés

Mozibemutatók
2024-04-18
Bolero
Bonus Trip
Elszáradt füvekről
Micimackó: Vér és méz 2.
Polgárháború
Származás
Szunnyadó vérebek

2024-04-11
Back to Black
Carte Rouge - Vörös térkép
Szellemirtók - A borzongás birodalma
Thabo és a szafari kaland
Verseny a győzelemért

2024-04-04
27
A kiméra
A Majomember
Az első ómen
Hogyan szexeljünk
Kék Pelikan
Nemkívánatos személyek

További mozibemutatók

DVD / Blu-ray premierek
A Profi *A klasszikus film* *Dupla borítós kiadás és booklet* (Blu-ray)

További DVD premierek
További Blu-ray premierek

Hamarosan a TV-ben
Good Will Hunting
- Paramount Network, 23:50
A független
- HBO3, 00:10
Az élet dicsérete
- Epic Drama, 01:00
Zack Snyder: Az Igazság Ligája
- HBO, 01:16
Harcosok klubja
- Film+, 01:20

Teljes tévéműsor

Szülinaposok
Jay O. Sanders (71)
Lukas Haas (48)
Martin Lawrence (59)
Schell Judit (51)
Kai Wiesinger (58)

További szülinaposok

Legfrissebb fórumok
Végítélet (2008) - Vélemények
Végítélet (sorozat) - Vélemények
A csempész - Vélemények
30 nap maximum - Vélemények
Dolgok, amik nagyon idegesítenek

További fórumok

Utoljára értékeltétek
Végítélet aaaaa
Begona Vargas aaaaa

 

Fórum - High-Rise - Vélemények

Ahhoz, hogy hozzá tudj szólni a fórumokhoz, be kell jelentkezned, vagy regisztrálnod itt!

2. Chris92 (2017-04-14 22:14.57) aaaaa
J.G Ballard regényét évtizedekig megfilmesíthetetlennek találták, sokszor megpróbálkoztak az adaptációval, hogy aztán bele is törjön a bicskájuk. A műfajokkal és a konvencionális történetelbeszéléssel játszó angol filmes Ben Wheatley végül megpróbálkozott a nagy feladattal, de csak részsiker ért el. Ballard eredeti sztorija egy hatalmas allegróra volt az emberi társadalom széthullásáról, hogy kasztok,
gazdag-szegény felállás ide vagy oda, a felszínen mind fejlett emlősök vagyunk, akikről vészhelyzetben könnyen leomlik a civilizációs máz, hogy aztán brutálisan egymásnak essünk. Wheatley eleinte ütemes tempóban vezeti fel a konfliktusokat, hogy aztán a cselekmény egyre szétesőbbé és ad-hoccá váljon a második felére, amikor kirobban az erőszak annak nem igazán érezzük a súlyát, egyre öncélúbb köldöknézésbe csapnak át a látottak (gyakori visszatérő hiba a rendezőnél). A színészek között sorakoznak a nagy nevek, de nagyon emlékezeteset ők se produkálnak, inkább a remek látványvilág és a zenék viszik ela High-Rise-t a hatukon, a többi inkább csak szépen fotózott káosz.


1. Jason13 (2016-07-15 16:45.37) aaaaa
Ben Wheatley rendező tavalyi filmjét már elég régóta vártam. Ugyan előzeteseket nem néztem róla, de számomra a színészi gárda és az alapsztori kellően érdekesnek tűnt ahhoz, hogy leüljek a végeredmény elé. Aztán ahogy múlt az idő, elkezdtek szállingózni a megosztó kritikák a High-Rise-ról, de ezek nem tántorítottak el a filmtől.
A történet J.G. Ballard írása alapján készült, akinek a munkásságát én személy szerint nem ismerem. Ennek ellenére érdekesnek tartottam, hogy rengeteg cikk említette, hogy az ő regényeiből (különösen a High-Rise-ból) nehéz mozgóképes adaptációt forgatni. Ebben lehet valami, hiszen Wheatley alkotása elég felemásra sikerült, de ne szaladjunk ennyire előre.
A sztori főszereplője Dr. Laing, aki beköltözik egy hatalmas toronyházba. Az épület igencsak impozáns, saját uszodával, edzőteremmel és bolttal is rendelkezik. De ahogy telnek a napok, a lakók között kezd elmérgesedni a helyzet. Ahogy az lenni szokott, a gazdag népek (akik a legfelsőbb szinteken laknak) összetűzésbe keverednek a szegényebbekkel és ez a harc egy idő után már vérre megy.
Hol is kezdjem? Sokszor láthattuk már ezt a felállást filmekben, de mégis, elég érdekes ahhoz, hogy mind a mai napig foglalkoztassa az embereket. A High-Rise pedig első ránézésre elég ügyesen foglalja magába a témát. De ahogy halad a cselekmény, egyre öncélúbbá válik a sztori bemutatása, ami a képi világ javára, azonban a karakterek bemutatásának rovására megy.
A szereplők egytől-egyig csak lógnak a levegőben és hiába a majd kétórás játékidő, alig tudunk meg valamit a motivációjukról. A társadalmi rétegek egymásnak feszülése is elég harmatosan lett a vászonra álmodva, az egyik pillanatról a másikra válnak ellenségekké. Ez pedig elég nagy hiba, mivel így pont a cselekmény gerince veszik el.
Hiába a hangulatos felvezetés, ha utána egy nagy káosszá esik szét a sztori, amelyből később nehéz kihalászni olyan információkat, hogy akkor mi-miért is történt. Ahogy fentebb már említettem, a regényt nem ismerem, de gondolom, ott azért jobban ki van dolgozva a történet.
A képi világ és a zene az, ami megemeli a mozi nívóját. Az operatőr remek munkát végzett, gyönyörűek a beállítások, számomra élvezet volt elmerülni a toronyház különböző helyszíneiben. Az aláfestésért pedig a nagyszerű Clint Mansell felelt, aki jó szokásához híven kiváló dallamokat írt. De a betétdalokra sem lehet panasz.
És hiába a kidolgozatlan figurák, azért Tom Hiddleston, Jeremy Irons és Luke Evans alakításaiba nem lehet belekötni. Ahogy az épületben elhatalmasodó káosz bemutatására sem, kár, hogy az odáig vezető út tartalmaz elég nagy kátyúkat.
A High-Rise egy ígéretes ötletre épülő film, amiből sajnos nem sikerült a maximumot kihozni. Ennek ellenére nem bántam meg a megtekintését, köszönhetően a látványvilágnak és a színészi játékoknak, de többször biztos nem ülök le elé.



Kapcsolódó fórumok

VéleményekChris92, 2017-04-14 22:142 hsz
Kérdések téma megnyitása0 hsz
Keresem téma megnyitása0 hsz
 
 

Filmkatalógus alsó
Copyright © 2005-2018, www.FilmKatalogus.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Impresszum | Médiaajánlat | DVD üzletszabályzat, kapcsolat | Sitemap | E-mail: info@filmkatalogus.hu

Ez a weboldal cookie-kat használ, melyekre szükség van az oldal megfelelő működéséhez. További információk