Filmek Főoldal TV műsor DVD / Blu-ray Filmek Színészek Rendezők Fórumok Képek Díjak Mozi
film
 
Bejelentkezés
E-mail:
Jelszó:
Megjegyezzelek?
Regisztráció
Elfelejtett jelszó

Regisztrálj és nyerj
DVD-t, vagy mozijegyet!

Keress

Részletes keresés

Mozibemutatók
2024-04-25
Abigail
Challengers
Emma és Eddie: A képen kívül
Exhibition: Van Gogh és Japán
Maga a pokol
Robotálmok
Vörös szobák

2024-04-18
Bolero
Bonus Trip
Elszáradt füvekről
Micimackó: Vér és méz 2.
Polgárháború
Származás
Szunnyadó vérebek

2024-04-11
Back to Black
Carte Rouge - Vörös térkép
Szellemirtók - A borzongás birodalma
Thabo és a szafari kaland
Verseny a győzelemért

További mozibemutatók

DVD / Blu-ray premierek
A Profi *A klasszikus film* *Dupla borítós kiadás és booklet* (Blu-ray)

További DVD premierek
További Blu-ray premierek

Hamarosan a TV-ben
Valerian és az ezer bolygó városa
- RTL Három, 15:45
Vágyak nyomában
- Filmbox Family, 15:50
Szerelmes tervezés
- Film4, 16:20
Mr. és Mrs. Smith
- Film+, 16:30
Világok harca
- Mozi+, 16:30

Teljes tévéműsor

Szülinaposok
Eric Roberts (68)
James Woods (77)
Ragályi Elemér (85)
David Tennant (53)
Maria Bello (57)

További szülinaposok

Legfrissebb fórumok
Valami madarak - Vélemények
Mi fáj? Gyere mesélj!
Szólánc
2022-es választás
Havas Henrik - Vélemények

További fórumok

Utoljára értékeltétek
A bombák földjén aaaaa
Can Yaman aaaaa

 

Fórum - Gyalogáldozat (2014) - Vélemények

Ahhoz, hogy hozzá tudj szólni a fórumokhoz, be kell jelentkezned, vagy regisztrálnod itt!

4. Mclane 2 (2022-03-20 10:35.19)  
Én is nem rég láttam a filmet és tetszett eléggé, mert egyrészről azt a teniszfilmet a Borg/McEnroe című munkát bár az ezután évekkel készült el, de ebben a filmben is megtalálható az a létező sokak számára beteges fanatizmus, ami az élsportolók egy részét jellemzi talán még napjainkban is meg kitér arra magas szintű félig meddig hasadt paranoid jellemtípusra is, amit ugye a családi háttere hozott elő Fischernél meg ugye a világ amibe beleszületett konkrétan. De mindent egybevéve nekem ettől függetlenül egy kellemes csalódás volt a film, mert megmutatott egy olyan ember típust személiség terén aki soha nem talált békét a világgal igazán, akármennyire kereste jó eséllyel valahogy soha nem sikerült neki igazán rendesen. Úgy hogy én is csak azt mondom hogy érdekes és jő film volt eléggé, nagyrészt eléggé reális szerencsére és amit akart azt jól be is mutatta a néző felé, úgy hogy mindenképpen érdemes megnézni és időt szánni rá szerintem.


3. Vmiso (2016-12-09 20:09.48)  
Bobby Fischer a sakk szakértők szerint minden idők legnagyobb sakk géniusza volt. Sajnos talán épp ez az ösztönös zsenialitás volt a veszte, nem tudott mit kezdeni a sikerrel, nem tudott normálisan élni, viselkedni.

A film a Szpasszkij elleni -es győzelméig követi az életét, a film is bemutatja hogy mennyire kattant figura lehetett.

Zseni volt a pali, meg nem értett zseni.
A film ajánlható, és nem csak sakkszeretőknek.


2. Delpiero (2016-02-29 17:08.45) aaaaa
Picit az idősödő énjének a bemutatását hiányoltam.

Egyébként tényleg jól mutatja be Fischer életének egyes részeit. A közepén kicsit leül, de összességében élvezhető és érdekes darab.


1. Az utolso szamuráj (2016-02-20 15:47.06) aaaaa
"Ha nem lett volna sakkozó, valószínűleg veszélyes pszichopata vált volna belőle".(Arthur Bisguier)
A film igaz történetet mesél el:némileg persze leegyszerűsítve,de a teljes témát gyakorlatilag lehetetlen lenne kifilézni,sokaknak semmit se jelent a Hidegháború említése,és a sakk-mely valóban az a játék,ahol azért nagyban számít az elme,a kombinációképesség,taktika és egyebek-talán többek számára a filmvászonra nem való.
Ám Edward Zwick munkája bizony jó kis darab:két zseni összecsapásáról szól,ami olyan időszakban következett be,amikor az USA és a Szovjetunió ellenségek voltak,és presztízskérdés volt ebben a játékban mindkét ország számára,hogy ki a jobb.(Lassan megint lehet ilyesmit leírni????)Bobby Fischer színre lépéséig igencsak a kommunistáknak állt a zászló....
Az amerikai sakkfenomén érdekes figura volt:180!! feletti IQ-t mértek nála,agresszívan játszott,olyan dolgai voltak,amivel a "normális" ember szembesülve azt mondja,ez egy marha,és életének késői éveiben azzal is felhívta magára a figyelmet,hogy antiszemita kijelentéseket tett Budapesten(több évig hazánkban élt)úgy,hogy zsidó származású eredetileg.(Sőt,vannak olyan feltételezések,apja Neményi Pál fizikus volt igazából).Zwick-ék vélhetően a zseni/őrült kontrasztot látták meg ,és a háttérben húzódó nagyhatalmi "reklámot",hisz az Egyesült Államoknak fontos presztízs volt,páholja már el valaki a szinte verhetetlennek tűnő oroszokat.
Bobby Fischer megtette:12.5/8.5 arányban az addigi világbajnokot Szpasszkijt megverte,ami hihetetlen megalázás volt az oroszoknak.Tegyük még azt is hozzá,1992-ben,Jugoszláviában ezt meg is ismételte a szovjet nagymesterrel(17.5/12.5),viszont ekkor saját hazájával került összeütközésbe,nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki ellene,így került lakhelye kis hazánkba.(Talán a magyar származású apa miatt bízhatott így bennünk,a magyar szál mindig is érdekes volt életében,a film is mutat hazánkbéli nagymestert,és Budapest neve is elhangzik)
Zwick mozijában Tobey Maguire alakítja az amerikait:ki kell jelenteni,fenomenálisan.Zaklatott tekintete,paranoiája,hisztijei,sztárallűrjei Bobby-nak mind-mind ott vannak játékában,nagyszerűen teszi a dolgát.A mellékszerepekben sem akárkik brillíroznak,ki is emelném Peter Sarsgaard-t továbbá Liev Schreiber-t,nagyon jól alájátszanak a volt Pókembernek.Zwick már az Utolsó szamuráj-nál bebizonyította,hogy képes a nem amerikai polgárokhoz is finoman,tisztelettel közelíteni,így az orosz nagymester mondjuk azért ki,szimpatikusabb embernek tűnik,mint a zaklatott,pénzhajhász ellenfele.Bobby ugyanis mindent kitalált,egyre nagyobb pénzeket követelt fellépéseiért,zavarta a közönség,a bírók,a felvevőgépek,a terem,nagyjából minden és mindenki,-kivéve saját magát.Miközben néztem a filmet,az jutott eszembe,hogy gyakorlatilag bármit megtehetett,hisz minden pénzt és kérést megért az USA-nak az,amit ez az ember tudott,hogy le tudta győzni Szpasszkij-t.És,azon is el lehetett elmélkedni,az őrült és a zseni között vajon mennyire vékony az a vonal(ha van egyáltalán)
Jó kis darab ez,izgalmas,érdekes és remekül el van játszva:ha valaki attól fél,unalmas az,hogy 2 ember bábukat tologat és a majd 2 óra erről fog szólni,nos,ez nem így van,az alkotók a maximumot kihozták a történtekből,és egy érdekes,témáját tekintve is egyedi darabot pakoltak rá a vászonra.



Kapcsolódó fórumok

VéleményekMclane 2, 2022-03-20 10:354 hsz
Kérdések téma megnyitása0 hsz
Keresem téma megnyitása0 hsz
 
 

Filmkatalógus alsó
Copyright © 2005-2018, www.FilmKatalogus.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Impresszum | Médiaajánlat | DVD üzletszabályzat, kapcsolat | Sitemap | E-mail: info@filmkatalogus.hu

Ez a weboldal cookie-kat használ, melyekre szükség van az oldal megfelelő működéséhez. További információk