Filmek Főoldal TV műsor DVD / Blu-ray Filmek Színészek Rendezők Fórumok Képek Díjak Mozi
film
 
Bejelentkezés
E-mail:
Jelszó:
Megjegyezzelek?
Regisztráció
Elfelejtett jelszó

Regisztrálj és nyerj
DVD-t, vagy mozijegyet!

Keress

Részletes keresés

Mozibemutatók
2024-04-26
Anselm

2024-04-25
Abigail
Challengers
Emma és Eddie: A képen kívül
Exhibition: Van Gogh és Japán
Maga a pokol
Robotálmok

2024-04-18
Bolero
Bonus Trip
Elszáradt füvekről
Mentawai, egy elfeledett ősi kultúra
Micimackó: Vér és méz 2.
Polgárháború
Származás
Szunnyadó vérebek
Vörös szobák

2024-04-11
Back to Black
Carte Rouge - Vörös térkép
Szellemirtók - A borzongás birodalma
Thabo és a szafari kaland
Verseny a győzelemért

További mozibemutatók

DVD / Blu-ray premierek
A Profi *A klasszikus film* *Dupla borítós kiadás és booklet* (Blu-ray)

További DVD premierek
További Blu-ray premierek

Hamarosan a TV-ben
Balek-suli
- Paramount Network, 14:50
Talán igent mondok
- Filmbox Premium, 15:05
Likvidálva
- HBO3, 15:15
A Pelikán ügyirat
- RTL Három, 15:20
Egyiptom istenei
- Moziverzum, 15:50

Teljes tévéműsor

Szülinaposok
James Russo (71)
Craig Sheffer (64)
Jaime King (45)
John Cena (47)
Kal Penn (47)

További szülinaposok

Legfrissebb fórumok
Őze Lajos - Vélemények
F mint foci - Avagy vélemények a bajnokságokról
Kifacsart filmcímek - szójáték
2022-es választás
Asszociáció

További fórumok

Utoljára értékeltétek
A panamai szabó aaaaa
Jamie Bell aaaaa

 

Fórum - Egy háború - Vélemények

Ahhoz, hogy hozzá tudj szólni a fórumokhoz, be kell jelentkezned, vagy regisztrálnod itt!

6. Polcok_a_polcon (2021-01-17 07:43.59) aaaaa
Lassú film, és mély kérdéseket, indulatokat vet fel. Lassú, mert (az elején) vannak feleslegesen elnyújtottnak tűnő jelenetek. A megszokottól eltérően, nem a háborús térségben, hanem a tárgyalóteremben kezd igazán izgalmassá válni.
A tartalmon kívül, a filmbeli szereplők társadalmi megítélése a döbbenetes: szinte rá vagyunk szoktatva - kondicionáltak vagyunk arra, hogy az óriási technikai fölényben levő "békefenntartók" oldalán álljunk, és úgy tekintsünk rájuk, mint a világot megmentő hősökre. Nem röntgenasszisztensekről, vagy autószerelőkről van szó, hanem katonákról: a nehéz helyzet számukra azt jelenti, hogy bizony kapnak egy-egy golyót, bizony életveszélybe kerülnek, és egy fizetett katonaság esetén ők ezt a rájuk vonatkozó törvények betartása mellett vállalták.

SPOILER

A békefenntartók nemhogy a békét nem tudták fenntartani (lásd: az afgán családot se tudták megvédeni), de még további tizenegy ártatlan civil áldozatot is hagytak maguk után. A világ nyugati felén jogosnak tartjuk azt, hogy ha a mi katonánk megsebesül, akkor átkerülve egy önvédelmi pozícióba, a mentési akció indokán, bármennyi embert (akár fegyverest, akár civilt) feláldozhatok a másik oldalon. Ha ezen az állásponton vagyunk, akkor az ártatlan civileket valójában ki fogja megvédeni, megmenteni? Ők nem tudnak légitámogatást, vagy két percen belül érkező helikopteres elszállítást kérni.


5. Miszter88 2 (2020-12-14 13:28.25) aaaaa
a testre tett emberfej



4. Miszter88 2 (2018-07-25 22:45.28) aaaaa
Hatalmas film volt, de nagyon felidegesített ..
Tehát azokat a nyakkendős bu.ikat meg az inges, elegáns ügyésznőt kellene kivinni terepre aztán tessék, itt van, lehet döntéseket hozni stb ..
Íróasztal mögül könnyű pofázni ...


3. Bertó!!! (2017-11-30 21:07.18)  
Ez a realista,részben majdnem,hogy dokumentarista film is tökéletesen bemutatja,hogy valós/éles háborús helyzetekben az ember,nem mindig tud jogszabályoknak megfelelő döntéseket hozni.
Pilou Asbaek (alias a dán Michael Shannon)karaktere Claus,meghozta az adott pillanatban,az adott körülményekhez képest a HELYESnek vélt döntését.
Spoiler.
Nem számolt a helyzet kockázatával,tette amit tennie kellett.
Attól még,hogy valaki hoz,egy helyesnek vélt lépést,az egyáltalán nem garancia arra,hogy az is a megfelelő.(Tisztára mint a Man of Stee-ben Superman.Csak jelen esetben sokkal jobban ki van fejtve.Káosz,harc,kilátástalan helyzet..."civil" áldozatok,önmarcangolás, majd hősünk számonkérése,"keresztre feszítése")
A vizsgálótisztek gyorsan rávetették magukat az ügyre,mint légy a gőzölgő ürülékre...
Mindennek a levét természetesen a családja issza meg,ahogyan az lenni szokott.

+rendezés(tárgyaló termes jelenet kézzel tapintható feszültsége)
+színészek
+karakterek
+forgatókönyv
+realista

-képi világ (TV filmes érzet)

(((A film végi jelenet (erőssége/mondanivalója) :mikor Claus betakarja fia lábát)))


A dán filmek kedvelőinek,egy szintén háborús stílusú ajánlás:Homok alatt


2. Chris92 (2016-03-05 12:53.16) aaaaa
Ha nagyon cinikus akarnék lenni, azt mondanám, hogy a nemrég eldőlt Oscar-versenyen a skandináv országok egy olyan filmmel képviseltették magukat, aminek stílusa és hangvétele nemhogy jellemző rájuk, de szinte majdnem hogy el is várja tőlük azt az ember. Igaztalan általánosítás lenne ez, de egyúttal tény, hogy a rideg, szenvtelen hangvételű, morális és társadalmi dilemmákat sokszor kényelmetlen hatékonysággal boncolgató rögrealista drámák, azok, amik leginkább ismertek tőlük és e tekintetben az Egy háború valóban kilóg ebből a sorból, de ezt ne negatívumnak vegyük, mert igényes és hatásos film ez egy már sokszor körbejárt témáról, csak egy más megvilágításban.

A film főhőse Claus Michael Pedersen (Pilou Asbaek), aki egy dán katonai szakasz vezetőjeként próbálja Afganisztánban a békét fenntartani. Egy olyan háborúban, ahol sose tudni ki a barát, ki az ellenség, ahol a bizonytalanság, a társak váratlan elveszítése szinte mindennapos dolognak számít, és csak azt tartja benne a lelket, hogy pár hónap múlva ismét láthatja családját. Egy nap őt és szakaszát megtámadják, a csata hevében pedig Claus egy olyan katonai döntést hoz meg melynek igen súlyos következménye lesz, egy hadbírósági per képében. Válaszút elé áll: vállalja a kissé ködös igazságot és ezzel a családjától való elszakadást, vagy saját érdekében inkább hazudik, járjon ez bármekkora erkölcsi ellentmondással.

Történetben és annak bemutatásában az Egy háború konzekvensen illeszkedik ahhoz a megközelítéshez, amit a Thomas Vinterberg-el többször is összedolgozó író/rendező Tobias Lindholm alkalmaz filmjeiben, többek között a szomáliai kalóztámadásokat feldolgozó Emberrablásban. Konfliktusai napjaink világában van megágyazva, az ábrázolásmódra pedig a kőkemény naturalizmus jellemző, amit a kézi kamerás fényképezés, a filmzene csaknem teljes hiánya és a szenvtelen, szinte megfigyelői pozícióban lévő rendezés is erősen rásegít. A hatásvadász, kiszámítható dramaturgiai megoldások nem jellemzőek rá, ami kellően egyensúlyozza azt, hogy tulajdonképpen a szereplőkről sem tudhatunk meg túl sokat.

Mostani filmjének igen érdekes a felépítése, a feléig két szálra van bontva: Az egyikben láthatjuk Claus-t és csapatát a mindennapi bevetések közben, míg a másikban családját, akik megpróbálják feldolgozni távollétét (egyre nehezebben). Talán nem meglepő, hogy számomra messze az előbbi volt az izgalmasabb, és bár a családi vonal funkciója később jelentését nyeri, sokszor éreztem vontatottnak az ottani jeleneteket. Aztán a fent említett fordulattal a film háborús drámából tárgyalótermi filmbe vált át, és itt is egy érdekes paradoxon jelentkezik. Maga a tárgyalás és annak lefolyása szintén távolságtartó, száraz és realista, de pont emiatt is izgalmas, mert nem tudhatjuk mi lesz a végkimenetele. Ráadásul Lindholm a nemrég bemutatott Spotlight-hoz hasonlóan részrehajlás nélkül. okosan boncolgatja a háborúban résztvevő és akaratlanul civil életet is kioltó katonák felelősségét.

A rendezés és a forgatókönyv zsinórmértékkel kimért precizitása ellenére, ami még nagyot lendít a filmen az a színészi játékban megnyilvánuló a lelki tusákat, sokszor a legegyszerűbb gesztusokkal éreztető visszafogottság, amit legjobban a főszereplőt alakító Pilou Asbaek hoz át. Egyszer kemény csapatparancsnok, máskor aggódó apa, aztán meg sarokba szorított, lelkiismerete és a vádak alatt majd összeroppanó kisember, aki nem tudja, hogy mit kell tenni. Ezeket a stációkat pedig maga a film is jól szemlélteti.

Az Egy háború egy legtöbbször csöndes, hideg film, aminek mélyén viszont ott van, és egyre jobban forrong a fojtogató feszültség, és a néző várja is mikor fog kirobbanni. Lindholm azonban nem viszi ezeket a robbanáspontig, hanem az utolsó pillanatokban elzárja a tűzhelyt, a lezárásban nem éreztem a katarzist. Ettől eltekintve nézhető és néhol kifejezetten erős pillanatokkal operáló film, ami a skandináv drámák kedvelőinek tudok jó szívvel ajánlani.

( [link] )


1. Oereg Gorm (2016-01-29 15:16.43) aaaaa
Spoiler:
Tobias Lindholm jó formában.Pilou Asbaeket tette meg ismét főszereplőnek.
Kétféle háború-egy Afganisztánban a tálibok megregulázása céljából, a századparancsnok és a többi katona teszik ami ilyenkor szokásos.(még aknára is lépnek)Egy könnyűnek ígérkező bevetésen sajnos kereszttűzbe keverednek és a szerencsétlen helyzetben,parancsnokunk teszi amit helyesnek vél-kimenekíteni az embereit a halálszagú szituációból bármi áron.
Mindeközben felesége és három gyerekük is vívják játszmájukat apjuk távollétében.Kis miniháború,ahol Julius a legidősebb gyermek teszi leginkább próbára anyja türelmét stb..
Később pedig egy gusztustalan meghurcoltatás(a bíróság részéről),aminek lezajlásáról és végkimeneteléről most nem írok.Erős közepes dráma egy jó ember szakmai és magánéleti tönkretételének megkísérléséről.



Kapcsolódó fórumok

VéleményekPolcok_a_polcon, 2021-01-17 07:436 hsz
Kérdések téma megnyitása0 hsz
Keresem téma megnyitása0 hsz
 
Egy háború adatlap
Eredeti cím: Krigen
Évszám: 2015
Rendezte: Tobias Lindholm
Szereplők: Pilou Asbaek, Tuva Novotny, Dar Salim, Soren Malling, Charlotte Munck...

További információk


 

Filmkatalógus alsó
Copyright © 2005-2018, www.FilmKatalogus.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Impresszum | Médiaajánlat | DVD üzletszabályzat, kapcsolat | Sitemap | E-mail: info@filmkatalogus.hu

Ez a weboldal cookie-kat használ, melyekre szükség van az oldal megfelelő működéséhez. További információk