Ez a weboldal cookie-kat használ, melyekre szükség van az oldal megfelelő működéséhez. További információk
Filmek Főoldal TV műsor DVD / Blu-ray Filmek Színészek Rendezők Fórumok Képek Díjak Mozi
film
 
Bejelentkezés
E-mail:
Jelszó:
Megjegyezzelek?
Regisztráció
Elfelejtett jelszó

Regisztrálj és nyerj
DVD-t, vagy mozijegyet!

Keress

Részletes keresés

DVD / Blu-ray premierek
Amundsen (DVD)
Judy (DVD)

További DVD premierek
További Blu-ray premierek

Hamarosan a TV-ben
A Karib-tenger kalózai 2. - A holtak kincse
- Film Now, 15:45
Barbie - Hercegnő kaland
- Minimax, 16:00
Bűnvadászok
- Film+, 16:15
Miss Potter
- Film Café, 16:50
Szellemirtók
- Sony Movie Channel, 16:55

Teljes tévéműsor

Szülinaposok
Michael Wincott (63)
Geena Davis (65)
Robby Benson (65)
Jill Eikenberry (74)
Ken Leung (51)

További szülinaposok

Legfrissebb fórumok
Rock zene
Yesterday - Vissza a gyerekkorba - Vélemények
Mit hallgatsz most?
2018-as választás
Filmkeresés rövid tartalom alapján

További fórumok

Utoljára értékeltétek
Gloria Bell aaaaa
Charles Bronson aaaaa

 

Fórum - Ida (2013) - Vélemények

Ahhoz, hogy hozzá tudj szólni a fórumokhoz, be kell jelentkezned, vagy regisztrálnod itt!

3. Arpimokus (2018-11-09 18:03.47) aaaaa - (válasz Chris92 1. hozzászólására)
Persze, lapul a felszín alatt sok minden, meg vannak érdemei a filmnek... csak nem jó nézni. Egyszer elmegy.
Azért az 5 csillag az mindenképpen sok.
De nem rossz, semmiképpen sem.


2. Independence (2018-01-16 17:55.55) aaaaa
Honi Hadsereg, melyet nagy bátran - vezetőik - a relatív „biztonságos távolból“, Londonból irányítottak, s mely földalatti szervezet katonái, viszont a valós harctereken hullottak, mint a legyek - sokszor eszembe jut Charles de Gaulle, ki szintén a megnyugtató messziből volt „bátor“, s elkötelezett hazafi, nem kétségbe vonva, tényleg az volt, gyakorlatilag, a semmit kockáztatva, s a mindent nyerve, egyszerre - s Pawlikowski, ki érdekes mód, szintén London színesen kavargó multi-kulti közegéből magyarázza meg a lengyel honfitársainak, mi, miért, s hogy történt s mitől is érezzenek bűntudatot, mindezért.Nem rovóm mindezt fel neki, csak megemlítem...
Nekem ez mégis, kicsit érdekes..., kívülről mindig többet s kevesebbet lát az ember, egyszerre, mondom ezt úgy, hogy lazán öt csillag ez mozi - számomra - szakmailag, tartalmilag, színészileg, rendezés minőségében mindenképp!
Remek darab!Majdnem támadhatatlan, minden ízében élvezhető, művészfilm ugyan, de mindenki számára "könnyen élvezhető" filmes nyelven mesél.

A zsidó-lengyel ellentét, a katolikus-zsidó ellentét, s e tárgyban elkövetett bűnök, tegyem hozzá egész Európa - beleértve az olaszokat, kiket a Vatikán s a mindenkori pápa is predesztinál, spanyolakat, kik mindig is a leglelkesebb zászló vivői voltak a bigott katolicizmusnak, náluk égtek a máglyák, a legnagyobb lángokkal, Istent szolgálva -, egyik leghithűbben katolikus nemzete a lengyel!
S persze a második nagy világégés, mely kevés országot érintett oly hosszan s mélyen, mint a lengyel hont, elképzelni is nehéz e nemzet szenvedéseinek mértékét, s súlyát.
Vodka s Jézus... - összefonódik a lengyel néplélekkel - a feldolgozhatatlan tragédiák árnyékában..., s ez a mozi is..., vodka, és Jézus..., két oldali megközelítés szerint!

Közép-és Kelet Európa államai, a mi napig nem képesek szabadulni a világháború árnyékában elkövetett rémtettek - s ezen tettekből fakadó, ma már irracionálisan ébren tartott bűntudat - s az utána következő „szocialista-sztálinista“ országépítés vérben gázoló folyómedréből.S ha már mégis..., ocsúdnánk, akkor meg az aktuálisan hatalmon levő, konzervatív maszk mögül politizáló erők tartják ébren - néha erősen torzító retorika szerint - a múlt árnyainak démonait.
S ki ismeri - legalább felszínesen - Lengyelország történelmet, az tudja, ezt az országot, annyiszor gázolták le - németek, tatárok, oroszok, svédek, talán még Napoleon is megtette volna, ha nincs a vonzó Walewska grófnő, soha ne becsüljük le a nők hatását a történelemre :) - annyiszor darabolták miszlikbe s tiporták el önálló állami létét, hogy nem meglepő, ezen traumák nehéz feldolgozhatósága s állandó napirenden tartása.
S követ a múlt, követ minket Saul, követ minket egy ordenárén aljas rendszer kiszolgálása - bizonyos számunkra fontos területek visszaszerzésének reményében, mocskos alkuk, ócskán hazug mosolyai s kézrázásai közepette, százezerek életét „ a közösbe dobva“ - s követ minket „Sztálin“ árnyéka... s mindez nem egészséges mód feldolgozva, s szembenézve - minden múltbéli hibánk akkor vándorol át a történelem tudomány könyvlapjai közé, ha beismerjük, mit kell, s őszintén „bűnbánunk“, pontot téve a múltra, végleg! Ám nem szabad már, „csak azért is“ erőltetetten aktualizálni, több nemzedékkel ezelőtti eseményeket, egy mai kor gyermekeire, kiknek mindez..., történelmi legendárium - s legfőképp nem illene, gyötrődve, tagadni, s „átírva“..., hazudni, ha úgy muszáj, a könnyebb éjszakai álom elérése végett.

Helena Wolinska-Brus, valós személy, tipikus vérvádló, egy a megvetendő mocsokban gyönyörrel tapicskoló korszak, erkölcsileg mélyen elítélhető, ám nagyon is ikonikus, valós figurája - magyarországi megfelelői, köztünk léteztek - ő a filmbeli Wanda.
Kiábrándult, összetört, nihilben, szürke ködben éli mindennapjait, alkoholban s személytelen szexben keresi a menekvést, majd a halálban találja a kiutat...
S Ida, ki mélyen hisz, de még bizonytalan, s zsidó - ráadásul - , ki feldolgoz, átél, eltemet - mindezt szelíd türelemmel, erős hitéből táplálkozó nyugalommal teszi - s megismer, megismeri a testi gyönyört, a nikotint, a piát, hogy tudatosan tudja mindezt elutasítani, s úgy ön-megtartóztatni, hogy tapasztalatból tudja, mit is tart távol magától, visszatérve a zárda inkubátor biztonságú, ám hideg világába.
Könnyű elutasítani azt, mit nem is ismerünk.
Pazar mozi, elvarázsolt, magával ragadott, nagyon szerettem..., ám mégis...!
Én már gyakrabban szeretném látni, Enyedi Ildikó mai gondolkodását, legfrissebb filmje alapján, a mai generáció probléma világának felfejtését, nem feltétlen szeretném látni a Saulokat - újra s újra, akkor sem, ha szükségesnek tartom mozis létüket, mert feledni azért nem szabad - nem feltétlen szeretném látni a lengyel-magyar-ukrán- orosz-belorusz s ég tudja hány nemzet fiai által az erdő mélyén - a német megtorlástól való félelem vagy érdek, esetleg szimpla gyűlölet okán - agyonvert zsidó áldozatok koponyáit, s nem feltétlen szeretném látni a zsidó ügyésznő bosszú hadjáratát, mi odavezet, ahova..., levetni magunkat a mélybe, megkönnyebbülést keresni az elmúlás vigasztaló csendjében.Olvastam..., antiszemita felhangú mozi, ostobaság, sem nem „zsidó sirató“, sem nem antiszemita, csak minden oldalról vizsgálódik, igyekezve megtartani a tárgyilagosságot.
Szeretném látni - igaz Oscarra ezzel nehéz „hajtani“ - a mai lengyel fiatalok s társadalom belső feszültségeit, az aktuális, a „minket“ érintő, a mindennapjaink friss konfliktushelyzeteiből merítő mozikat, mik ugyanúgy díjakat kaphatnak, mint, az a téma, mit ezen mozi tárgyal..., igaz mindezt oly magas szinten műveli, hogy megérdemel minden elismerést.

Amit írtam nem kritika a mozira nézve, csupán merő szubjektum..., tehát nyilván erősen támadható, minden szempontból, történelmi áttekintésnek nem tekinthető - ehhez nincs „hely“ - filmes véleménynek meg dagályos s terjengős..., csak épp ezen gondolatok jutottak eszembe..., épp ma.


1. Chris92 (2014-10-04 16:12.50) aaaaa
Pawel Pawlikowski lengyel rendező filmje a megtestesült példa arra, hogy egy látszólag egyszerűnek tűnő történetet, hogy lehet úgy elmesélni, hogy az egyszerűség mögött igenis nagyon is rétegzett és erős jelentéstöbblet lapul. A szülei múltja után kutató fiatal apáca Ida és az őt ebben segítő cinikus, cigiző, alkoholista nagynénje (tökéletes ellentéte a főhősnek eza karakter és fantasztikusan jól meg van írva) olyan utat járnak be, ami mindkettejük életét megváltoztatja, miközben olyan kérdések vetülnek fel (már csak a választott és említett korok miatt), mint a bűn, a hit, a megbocsátás és ezeknek szemben állása. Ami bámulatos, hogy Pawlikowski rendezői eszköztára bár szinte szokatlanul minimalista (hosszú kameramozgás nélküli snittek, fekete-fehér képi világ) és hangvételben is csöndes, egy percig sem érződik se modorosnak, se bosszantóan művészkedőnek, inkább az olyan filmnek, ami azt mutatja meg, ami fontos, szereplői azt mondják ki, ami fontos, a többi rá van bízva a nézőre. Ebben persze kulcsszerepe van az elképesztően erős és kifejező fényképezésnek, mely által a film sok információt képi szinten is képes közöli velünk, nem beszélve a pazar színészi játékról, a zenéről, ami hol a korszakot idézi meg vagy az érzelmek közvetítője. Tökéletes arányérzékkel közvetített, finomra hangolt, ugyanakkor erőteljes történet az Ida, ami a lehető legjobb érv a művészfilm mellett.Kapcsolódó fórumok

VéleményekArpimokus, 2018-11-09 18:033 hsz
Kérdések téma megnyitása0 hsz
Keresem téma megnyitása0 hsz
 
Ida adatlap
Eredeti cím: Ida
Évszám: 2013
Rendezte: Pawel Pawlikowski
Szereplők: Agata Kulesza, Agata Trzebuchowska, Dawid Ogrodnik, Jerzy Trela, Adam Szyszkowski...

További információk


 

Filmkatalógus alsó
Copyright © 2005-2018, www.FilmKatalogus.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Impresszum | Médiaajánlat | DVD üzletszabályzat, kapcsolat | Sitemap | E-mail: info@filmkatalogus.hu