Filmek Főoldal TV műsor DVD / Blu-ray Filmek Színészek Rendezők Fórumok Képek Díjak Mozi
film
 
Bejelentkezés
E-mail:
Jelszó:
Megjegyezzelek?
Regisztráció
Elfelejtett jelszó

Regisztrálj és nyerj
DVD-t, vagy mozijegyet!

Keress

Részletes keresés

Mozibemutatók
2024-04-25
Abigail
Challengers
Emma és Eddie: A képen kívül
Exhibition: Van Gogh és Japán
Maga a pokol
Robotálmok
Vörös szobák

2024-04-18
Bolero
Bonus Trip
Elszáradt füvekről
Micimackó: Vér és méz 2.
Polgárháború
Származás
Szunnyadó vérebek

2024-04-11
Back to Black
Carte Rouge - Vörös térkép
Szellemirtók - A borzongás birodalma
Thabo és a szafari kaland
Verseny a győzelemért

További mozibemutatók

DVD / Blu-ray premierek
A Profi *A klasszikus film* *Dupla borítós kiadás és booklet* (Blu-ray)

További DVD premierek
További Blu-ray premierek

Hamarosan a TV-ben
Desperado
- AMC, 02:30
Minden, mindenhol, mindenkor
- Film Café, 02:55
A bosszú
- Film Mánia, 03:05
A hetedik nap
- Moziverzum, 03:05
A túlélő
- Mozi+, 03:20

Teljes tévéműsor

Szülinaposok
Eric Roberts (68)
James Woods (77)
Ragályi Elemér (85)
David Tennant (53)
Maria Bello (57)

További szülinaposok

Legfrissebb fórumok
Dave Bautista - Vélemények
Denis Villeneuve - Vélemények
Dűne: Második rész - Vélemények
2022-es választás
F mint foci - Avagy vélemények a bajnokságokról

További fórumok

Utoljára értékeltétek
A felolvasó aaaaa
Eric Roberts aaaaa

 

Fórum - Az ártatlanok (1961) - Vélemények

Ahhoz, hogy hozzá tudj szólni a fórumokhoz, be kell jelentkezned, vagy regisztrálnod itt!

2. VAL P (2021-06-06 11:21.47) aaaaa
Végy egy nagybácsi-gyökeret, aki éleslátásáról, mélyre ható helyzetelemző képességéről tesz tanúbizonyságot, kinyilatkoztatván, az első X körüli porontyokat nem mulattatja a londoni éjszaka. Illetve, ha szimpatizálva sodródnának is a bódító történésekkel, épülésüket ez esetben is eredményesebben szolgálja a 134 ablakos, vidéki erődítmény – virágoskerttel, tóval, számos kiességre nyíló panorámával. (Már amennyiben eltekintünk a karizmatikus Miss Jessel és Quint úr szenvedélyes, mindent felemésztő egymásba-programjától.)
Önts az említetthez egy kevéssé ambiciózus, de annál gyerekimádóbb nevelőnőt, akit sem az élve eltemetkezés, sem a felelősség súlyos ólma nem nyomaszt! Ízlés szerint fűszerezd bájból és ujjaikra csavarásból kedélyesen éldegélő kiskorúakkal! Rajtuk áll vagy bukik, eléri-e a remélt cukorfokot celluloidkoktélunk.
A titkok bensőséges viszonyt ápolnak a magánnyal, és kifejezetten virulensek lesznek zegzugos, a rejtőzködési alternatívák garmadát biztosító tereken. „Bújócska az élet” – hallhatjuk a Lordot, s akik csápolás közepette halottlátókká lényegülnek át, felhős homlokredőik elárulják, mennyire tépelődnek: a démonok jelenlétéből, avagy önnön elméjük megzápulásából tudnának-e kevésbé nyomasztó eredményt kihozni?
Mennyit őrizhetett meg ártatlanságából az a ded, aki átszellemült orcával szurkol a kedves pókocskának a behálózott lepke ellenében? A nyüszítő, elállatiasodott hangokkal kapcsolatban bevált recept: Ne vegyünk tudomást a létezésünkről! Egy pillangó visítása pedig még csak nem is irritálja az emberi füleket.
Galambnyak ferdül, csók csattan nem várt irányból, s repül a nehéz teknős, ki tudja, hol áll meg – gyomor- és gyertyaforgató kalandok teszik egyre esősebbé, folyósabbá az évnek ezt a szakát. Miss Giddens, mire átlátja, mire megy ki a játék, kénytelen ráébredni, hogy dunsztja sincs, mi zajlik körötte, benne.
Elismerve vagy be nem vallottan, de ’Az ártatlanok’ vitán felül a kísértetszlalomozta kastélyokban forgatott históriák egyik alapkő-letéteményese.


1. Az utolso szamuráj (2014-08-25 20:21.30) aaaaa
Az Ártatlanok minden idők egyik legjobb thrillere.

Henry James regénye -amcsi születésű,angol író amúgy-finoman van a vászonra adaptálva:a forgatókönyv-írásban részt vett Truman Capote is,aki nem tudja,ki ő,küldöm az ásót.A története arról szól,Miss Giddens elfogad egy állást egy férfitől,hogy annak kuzinjait vidéken mint nevelőnő,az életre tanítsa,szoktassa és vigyázzon rájuk-ebben a korban ez volt a megszokott,a nagybácsi amúgy nem kívánt a gyerekek nevelésében aktívan részt venni.Leköltözik hát a hatalmas és impozáns épületbe ,ahol nemsokára azzal szembesül,a két kisgyermek -egy lány és egy fiú-hajlamos életkorukat meghaladó sőt attól gyökeresen eltérő viselkedést produkálni -a híres fojtogatós jelenet-és mintha rajta és a személyzeten kívül lenne még 2 személy a házban...akik,mint később kiderül,már halottak.Az egyik a volt nevelőnő,a másik pedig egy inas,akiknek heves kapcsolata volt egymással-a film céloz is arra,légyottjaiknak szemtanúi lehettek a gyermekek is.Ő kísérteteket is lát,a néző pedig.....
Nos,az Ártatlanok az a film,ahol mesterien bánnak azzal,amit mára valahogy elbaltáznak:két szemszöget kell a nézőnek megvizsgálni,és mind a kettő mellett számtalan érvet láthatunk,persze a film utolsó pár perce azért leteszi valahol a voksát.Az egyik,hogy a kisfiút és kislányt valóban megszállják a szellemek,már nem "Ártatlanok",és viselkedésük pont a szellemek munkálkodásának eredménye.A másik pedig,hogy nincs semmiféle szellem,alak a tetőn,sötét ruhás nő a túlparton:ami a szemünk előtt történik,az egy nő paranoiája,értelmének szétesése,őrületének finom elhatalmasodása a behatárolt környezetben.
Most sokan felszisszennek:láttunk már hasonlót!!Igen:ami ebből a filmből táplálkozik,valahol ez az "alap",például a Nicole Kidman-féle Másvilág is,ügyesen lopkodja értékeit(az is pompás darab mindettől független)Ám az Ártatlanok pont attól zseniális,hogy nincs meg benne az,amit mára már annyira ununk:a szellemjárás-vagy az annak tűnő cselekmény-nem dörgő hanghatás kíséretében hozza a frászt a nézőre,egyszerűen csak megjelenik az ablaknál...és kész.A kísértetnő???ugyanígy,csak áll a másik parton az esőben,miközben Miss Giddens elveszti hisztériája miatt a kislány szeretetét.
A fotózás pazar:hiába beszélünk fekete-fehér filmről,a terek hiába hatalmasak,simán tud nyomasztani,mikor kell,mikor ez a cél,az épület úgy gyönyörű,hogy közben tiszteletet parancsol és méltóságot sugároz magából-bizonyos fokú könyörtelenséget is.A nyelvezet megkapó,hisz azt a kort adják vissza,hol felnőtt személyek közt a tegeződés majdhogynem arculcsapás,annyira bizalmaskodó,azt a kort láthatjuk,mely hideg udvariasságával és távolságtartó modorával mára-főleg teszem azt Jane Austin feldolgozások miatt-sokak számára vonzó:nem látva benne a hibákat.A zene remek,és érdemes megfigyelni,ha valami rémisztőbb jelenet jön,nyoma sincs a mára megszokott hegedülésnek,egyéb hangoknak,azt simán megteszi Jack Clayton odafigyelő rendezése.Megtalálható persze benne a kísértetfilmek összes motívuma-amit mára többen ismerősként üdvözölnek-úgy a nyikorgó ajtó vagy az esőben álló alak,mint a csilingelő hangot kiadó gyerekjáték a táncos kislánnyal.(Egyszer össze kéne számolni,ezt hányszor sütötték el,gyanítom,magasan 100 felett)
Deborah Kerr ekkortájt már ismert név:mégis,a gyerekszínészek lazán lejátsszák.A film végén pedig ott a nézőben a visszás érzés-túl azon,hogy melyik,fentebb említett változat számára a nyerő-azoknak a gyerekeknek,akik megfelelő iránymutatás,óvó,szerető szülői közreműködés nélkül kell élni,egyetlen megoldás,hogy hamarabb felnőnek,elfeledkezve arról,hogy valójában még gyerekek???Elvesztik így tényleg ártatlanságuk,és kialakítanak magukban egy olyan identitást,ami káros-és felnőtt korukban csak még inkább???
És...ez független attól,hogy tényleg szellem szállta meg őket vagy sem,azaz a film gerincétől.



Kapcsolódó fórumok

VéleményekVAL P, 2021-06-06 11:212 hsz
Kérdések téma megnyitása0 hsz
Keresem téma megnyitása0 hsz
 
Az ártatlanok adatlap
Eredeti cím: The Innocents
Évszám: 1961
Rendezte: Jack Clayton
Szereplők: Deborah Kerr, Peter Wyngarde, Megs Jenkins, Michael Redgrave, Martin Stephens...

További információk

Szereplők fórumai
- Deborah Kerr - Vélemények
- Truman Capote - Vélemények


 

Filmkatalógus alsó
Copyright © 2005-2018, www.FilmKatalogus.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Impresszum | Médiaajánlat | DVD üzletszabályzat, kapcsolat | Sitemap | E-mail: info@filmkatalogus.hu

Ez a weboldal cookie-kat használ, melyekre szükség van az oldal megfelelő működéséhez. További információk