Filmek Főoldal TV műsor DVD / Blu-ray Filmek Színészek Rendezők Fórumok Képek Díjak Mozi
film
 
Bejelentkezés
E-mail:
Jelszó:
Megjegyezzelek?
Regisztráció
Elfelejtett jelszó

Regisztrálj és nyerj
DVD-t, vagy mozijegyet!

Keress

Részletes keresés

Mozibemutatók
2024-05-02
A boldogság ügynöke
A kaszkadőr
Az elátkozott Queen Mary
Milli Vanilli: Az évszázad botránya
Végtelen rozsmezők

2024-04-26
Anselm

2024-04-25
Abigail
Challengers
Emma és Eddie: A képen kívül
Exhibition: Van Gogh és Japán
Maga a pokol
Robotálmok
Spy x Family Code: White

2024-04-18
Bolero
Bonus Trip
Elszáradt füvekről
Mentawai, egy elfeledett ősi kultúra
Micimackó: Vér és méz 2.
Polgárháború
Származás
Szunnyadó vérebek
Vörös szobák

További mozibemutatók

DVD / Blu-ray premierek
A mag (4K Blu-ray)
A Profi *A klasszikus film* *Dupla borítós kiadás és booklet* (Blu-ray)

További DVD premierek
További Blu-ray premierek

Hamarosan a TV-ben
Az U.N.C.L.E. embere
- Film+, 16:20
King Kong visszatér
- Film Mánia, 16:55
Tök állat
- AMC, 17:15
Engedd el!
- Paramount Network, 17:20
Eredet
- HBO, 17:35

Teljes tévéműsor

Szülinaposok
Al Pacino (84)
Hank Azaria (60)
Jeffrey DeMunn (77)
Jason Lee (54)
Renée Zellweger (55)

További szülinaposok

Legfrissebb fórumok
Segítség mi a film címe????
Családi tűzfészek (1979) - Vélemények
- Filmes Sámánok Rendje -
Kaja-pia topik, avagy: ki mit szeret enni-inni?
Mai menü avagy ma milyen filmet néztél meg

További fórumok

Utoljára értékeltétek
Vonalban vagy aaaaa
Aaron Eckhart aaaaa

 

Fórum - A kiáltás (1978) - Vélemények

Ahhoz, hogy hozzá tudj szólni a fórumokhoz, be kell jelentkezned, vagy regisztrálnod itt!

3. VAL P (2021-07-02 23:04.11) aaaaa
Állejtő koincidencia, hogy egy éven belül került anno a könyvesboltokba Graves ’A kiáltás’-a, illetve Mann ’Marió’-ja. És a varázsló.
A narrátor/krikettpontozó, bizonyos szemszögből pontifex maximus, más nézőpontból egy sürgősen ápolandó benyomását keltő Crossley (ha eszünkbe jut róla a feketén okkult filozófiát és a testiséget szakrális–mágikus szertartások fűszereként népszerűsítő Aleister Crowley, nem a véletlen műve) eleve enigmatikus celofánba csomagolja történetét. Ő nem a tekintetével delejez, mint Cipolla, a hangjával tartja benn a sakkban kiszemelt áldozatát. Szandált csatoló voodoo, fellelkesített kőfétis, szénszínű, jobbról kitömött, balról pusztán csontváz kakas – pazar attribútumai a fensőbb létszférákban szörföző szerzetnek. Kéjt csalogat a velős csont kaparása, kéj hatja át az orgonamuzsikát. Kitapintható kéj az asztal mellett, kutyapózban, a fák elmeállapot-változásaiban, a fürdőkádban egyaránt. Mindenütt. Megalázó, lebéklyózó, kifundált kéj kíséri a mennydörgő medvét, ahová csak lép.
Ha a sztori elemei (a végkifejlettel egyetemben) tetszőlegesen felcserélhetőek, misztikus legyen a talpán, aki valóságtartalmat, dogmát hámoz ki belőle. S míg a pléh-bános jószerivel csak spekulálásra alkalmas, Crossley vele szemben vizet iszik és legyet likvidál. Neki is megvan ugyanakkor a maga gyengéje. Már a lélekköltöztetés is rengeteg rizikóval járt, de akkor lesz kiemelten szükség a szemfülességére, amikor a démonsimogató sámán a fejére vonja tetteivel egy viharisten haragját!
Vagy ez a villámlátogatás avatja csak igazán bennfentessé?


2. Az utolso szamuráj (2016-03-29 14:24.55) aaaaa
Ez az a mozi,amit igen keveseknek mernék csak ajánlani.
A Shout mindettől fogva egy igen érdekes film:a történet egy elmegyogyóban kezdődik,egy krikett mérkőzésen.Ide érkezik Tim Curry,aki magát a mű íróját alakítja(Robert Graves),és találkozik a titokzatos Crossley-val,aki egy történetet kezd el mesélni,ilyenformán belefogva:"minden szava igaz,csak hát én mindig másként mondom el".Önmagában anomália,ám pont ez a kijelentés az,ami eme többrétegű munkát olyan ellenállhatatlanul fontossá teszi:ha valamiről beszélnek,és máshogy,hogy lehet az mégis igaz??Mi a hallgatói-itt nézői!!-szempont,azaz mennyit hiszünk el egy történetből,mennyit teszünk magunkévá--jelen esetben egy hihetetlen szuggesztív férfi elbeszéléséből,aki valóban úgy tud mesélni,hogy az hat ránk??
És...mi van,ha a legképtelenebb dolgok igazak-itt a gyilkos kiáltás példának okáért-csak mert annyira abszurdnak hangzik,ám mégis???Biztos,hogy a magunk közt rendezettnek,sokak által nagyjából ismertnek minősített világnak nincs olyan oldala,nincs olyan ajtó,rejtekajtó,ami teljesen más irányba mozdítaná el ismereteinket??
Crossley szinte beerőszakolja magát a Fielding családhoz,már mikor ételt adnak neki,olyasmit állít,ami -joggal-kiveri a biztosítékot.Mégis,meg tudja magyarázni,miért történt,és védekezhetne:ez arrafelé...szokás(Mint mondjuk a hüvely megcsonkolása máshol,vagy fiatal lányok esetleges lemészárolása az utcán Indiában,nyilvánosan!!!)Anthony-John Hurt milyen fiatal:))-eleinte szkeptikusan,udvariasan hallgatja a férfi szavait,ám hamarosan az egyre inkább a család részévé válik,elcsábítja feleségét-érdekes megnézni a szexjelenetet,mely a maga korában merésznek tűnik:no nem azért,mert pinát látsz egy picit,hanem mert a nő testhelyzete,viselkedése alárendeltséget szimbolizál,basszál meg,ott és akkor,ahol érsz-azaz több lesz a kakas az udvarban.Anthony nem tud mit kezdeni a helyzettel,elveszti maga alól a talajt,és félni is kezd némileg az idegentől,hisz az bebizonyítja számára,a Kiáltás létezik,ölni is lehet vele.
Mindhárom színész remekel,Alan Bates még sármos is,Sussanah York pedig igen nagy adag szexuális kisugárzást mondhat magáénak.A Shout képi/nyelvi rendszere többeknek befogadhatatlan lesz,pedig a film többrétű "anyag",jelképrendszerekre bontható nagyívű munka,mely arról szól,nem minden úgy van,ahogy látszik,a normális polgári lét felrúgása könnyebb,mint gondolnánk,és egy olyan figura,akiben VAN erre képesség,gyakorlatilag bármit elérhet embereknél(Ezt a gondolatot nem kevés történelmi személyiségre is ráhúzhatjuk,vagy olyan politikusra,akiben bizonyos csoportok messiást látnak)Maga Crossley figurája is nehezen érthető:látszólag kéjjel hentereg abban,hogy az öléssel megdöbbenést kelt,a szexualitást összeköti a hatalommal,vágyik arra hogy megalázzon ,porig sújtson embereket,mégis alakjában ott van a tanító szándék is,hogy neveljen(Kicsit erős párhuzam,mert másról szól a film,de...Whiplash??).
Ami pedig eme furcsa műre végkép felteszi a "koronát",hogy a "megoldása" nem lesz elmondva.Nincs feloldás,megnyugtató vég:talán mert még a kérdéseket is rosszul tesszük fel.Vagy a választ nem értenénk.Vagy,az arra kapott válasz túl van azon,amit ....felfogunk.Mindez-és magam is tisztában vagyok vele-sokaknak "filózófikus hablatty,baszomallásan mi a kurva életet láttam én és mit akarnak bemesélni nekem" feliratú halmazba fog kerülni,én mégis remélem,megtalálja a maga közönségét,mert megérdemli.Vannak filmek,melyeket inkább érezni vagy csendben magunkba kell érteni-a Shout kétség kívül jeles képviselőjük.
Amúgy 78-ban a cannes-i zsűri nagydíját kapta(ami majd aláhúzza többeknek,mikor valamit nem értenek,azt díjazzák....)


1. Lajos.nagy76 (2014-06-16 22:38.18) aaaaa
Nagyon érdekes hangulatú film volt! Nagyon egyedi, még sosem láttam hasonlót! Teljesen és végig lekötötte a figyelmemet!



Kapcsolódó fórumok

VéleményekVAL P, 2021-07-02 23:043 hsz
Kérdések téma megnyitása0 hsz
Keresem téma megnyitása0 hsz
 
 

Filmkatalógus alsó
Copyright © 2005-2018, www.FilmKatalogus.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Impresszum | Médiaajánlat | DVD üzletszabályzat, kapcsolat | Sitemap | E-mail: info@filmkatalogus.hu

Ez a weboldal cookie-kat használ, melyekre szükség van az oldal megfelelő működéséhez. További információk