Filmek Főoldal TV műsor DVD / Blu-ray Filmek Színészek Rendezők Fórumok Képek Díjak Mozi
film
 
Bejelentkezés
E-mail:
Jelszó:
Megjegyezzelek?
Regisztráció
Elfelejtett jelszó

Regisztrálj és nyerj
DVD-t, vagy mozijegyet!

Keress

Részletes keresés

Mozibemutatók
2024-04-04
27
A kiméra
A Majomember
Az első ómen
Hogyan szexeljünk
Kék Pelikan
Nemkívánatos személyek

2024-03-28
Belu - A legbátrabb bálna
Cabrini - A szent
Godzilla x Kong: Az Új Birodalom
Ki hitte volna?
Pókok

2024-03-21
Artúr, a király
Bonnard - Egy festő szerelme
Exhibition: Cézanne - Egy élet portréi
Kung Fu Panda 4.
Őszi sanzon
Szeplőtlen
Vaskarom

További mozibemutatók

DVD / Blu-ray premierek
Wonka (4K UHD + Blu-ray) limitált, fémdobozos *Import-Angol hangot és Angol feliratot tartalmaz*
Ferrari (4K UHD Blu-ray + BD) *A mozifilm* *Import-Angol hangot és Angol feliratot tartalmaz*
Aquaman és az Elveszett Királyság (Blu-ray + DVD) limitált, fémdobozos *Import-Angol hangot és Angol
A mag (4K Blu-ray)

További DVD premierek
További Blu-ray premierek

Hamarosan a TV-ben
A filmsztár és a cowboy
- Izaura TV, 11:10
Sztárom a párom
- TV2, 11:40
Mesterfogás
- HBO, 11:55
A maflás
- AMC, 12:15
Úriember revolverrel
- Viasat Film, 12:25

Teljes tévéműsor

Szülinaposok
Brendan Gleeson (69)
Christopher Lambert (67)
Terence Hill (85)
Eric Idle (81)
Lucy Lawless (56)

További szülinaposok

Legfrissebb fórumok
2022-es választás
Kutya éji dala - Vélemények
Mire gondolsz most?
Mit hallgatsz most?
Stranger Things (sorozat) - Vélemények

További fórumok

Utoljára értékeltétek
Postarablók aaaaa
Mikecz Estilla aaaaa

 

Fórum - Egy berlini nő - Anonyma - Vélemények

Ahhoz, hogy hozzá tudj szólni a fórumokhoz, be kell jelentkezned, vagy regisztrálnod itt!

2. Törölt felhasználó (2016-09-16 19:56.25) aaaaa
"Amikor 1959-ben könyv alakban is megjelent a napló, tiltólistára helyezték. Mondván, hogy megsérti a német nők becsületét".
Megközelítőleg ezzel a felirattal végződik az Anonyma című film - és ezzel nem árultam el semmit. Ugyanis jóérzésű és gondolkodásra képes ember nem az állítólagos spoileren háborodik majd fel, hanem azon a képmutatáson, ami a könyv betiltatásához (nem csoda: a reakciók sokkolták a szerzőt, ő nem engedélyezte a további kiadásokat) vezetett.

De hogy még nagyobb genyó legyek, úgy azt is kiírom, hogy van a filmben három mondat, ami tökéletesen meghatározza ezt az elmebeteg emberiséget. Sőt, le is írom:
"Minden újszülött, aki a világra jön, háborúért sír fel. Ez az emberi természet, amin nem változtathat semmi. Csak a halál."
Végignézve a (világ)történelmünket, tud valaki vitatkozni ezzel a kijelentéssel?

Ám ugorjunk vissza a filmre. A II Világháborúval- ilyen-olyan szinten nyilván -mindenki tisztában van. Rég lezongorázott és könyvekbe bekerült adatokká és tényekké (de vajon mindig az igazat mondták, nem csak a valódit?) nemesült/silányult (attól függ ki foglalkozik vele) történelmi pillanatképek, leírhatatlan emberi szenvedés néhány oldalban mégis összegezve és leírva. Ki hiszi el, hogy mire képes egy háború, amíg a részesévé nem válik? Ki tudja milyen rettegésben és félelemben várni a "lesz-e még holnapot", milyen érzés egy falat ételért, egy korty italért testet-lelket eladva kibújni az emberbőrből? Nem, senki se gondolja, hogy tudja, amíg nem élte át. Csak sejthetjük mindezt (ha van némi beleérző képességünk), de ennek a kívülről-belülről való ismerete az valami egészen más. De miért kell az embernek megfosztania önmagát a lényegétől ahhoz, hogy az legyen, aminek született? Miért nem elég a mások tévedéseinek árán már megfizetett tanulópénz? Miért kell újra meg újra újabb leckékért sorba állni?

Talán messzire mentem, de ez is hozzátartozik mindahhoz, amiről ez a névtelen berlini nő "mesél". Elmondja, milyen volt közelről megélni a "hős" szovjet hadsereg megszállását. Nem titkol el semmit, és nem gondolnám, hogy ezzel bárkinek is a rácsodálkozás élményét fogja nyújtani. Inkább az a döbbenet, hogy mennyire félrevezették - már akkor is - az embereket. Vagy talán nem is ez a jó kifejezés, Talán a hagyták magukat csáléra festett, ám jól hangzó ideáktól becsapni, találóbb lenne. Felfoghatatlan, hogy mire gondolt az átlagpolgár, mi történik, amikor katonák százezrei menetelnek a háborúba, hogy leszámoljanak az "ellenséggel"... (az, hogy a másik oldalon is emberek vannak, aligha bír jelentőséggel - addig a pillanatig, amíg az a "másik oldal" is meg nem szólal) És nem, nem a szavak értelmezése változik meg a háborúban - ahogy ez elhangzik a filmben, hanem az érzelmek, amiknek a lefedésére használják őket.
Na és persze a lényeg: női szemmel látni és láttatni a borzalmakat... A férfiak világában nőnek lenni mindig is kemény feladat volt (és az is marad), de ez nem menti fel a női nemet az alól,amit kilátásba helyezett háború esetén tennie kéne. Jelesül, hogy ne a férfi kezébe adja a fegyvert, hanem vágja vele pofán, hogy még időben kijózanodjon...

De túl mindezeken, a legsajgóbb pont mégsem magukban a történesekben keresendők. Hanem a megbélyegzésben, és ehhez kapcsolva egy olyan bűn felszín alá parancsolásában, amit nem titkolni, hanem ami ellen fennhangon tiltakozni kellene. Nem az áldozat tehet arról, hogy olyan szerepbe kényszerül, amiben elveszti az emberi méltósághoz való jogát. Nem az áldozatnak kéne szégyenkeznie. (de ennek megértetése is el fog tartani még néhány tesztoszterontól csepegő, izzadtságszagú évtizedig....)

Persze korántsem hiba nélküli filmről beszélünk, ahogy az is igaz, hogy látszólag indokolatlanul nyúlik meg néha és néhol a játékidő. De azt hiszem, hogy ez leginkább a dráma kihangsúlyozását volt hivatott szolgálni. És lehet, hogy nem mindig érték el vele a kívánt hatást, ám ez a film mégis megérdemel némi figyelmet. Legalábbis jóval többet, mint amennyire a hozzászólások (és osztályzatok) számából következtetni lehet.


1. Gyorkos (2014-02-09 20:49.48) aaaaa
Hihetetlenül érzékeny téma társadalmilag, politikailag, szociálisan és katonai szempontból is. Rendívül fontos lenne erről beszélni, erősen tabudöntögető egy mozi. Sajnos azonban a film rendkívül el van rontva. Jól kezdődik, de kb az egyharmadánál átmegy művészieskedő, filozofálós, melankolikus moziba. Unalmas, vontatott, erőtlen és a cselekményen kívül, hogy mi miért történik nehezen követhető. A film leragad és beleposványosodik Anonyma és az őrnagy szövevényesen és lassan kibontakozó szerelmébe. Egy jó fél órát minden további nélkül ki lehetett volna vágni a filmből úgy, hogy észre sem vettük volna (pl. az oroszok utcai és helységekbeli szórakozása, ünneplése, hangulatleíró monológok, stb) Jó volt látni néhány színészt a Bukásból és csodálni Nina Hoss mesésen szép arcát, tökéletes formáit, kiváló, de nem kiemelkedő játékát.



Kapcsolódó fórumok

VéleményekTörölt felhasználó, 2016-09-16 19:562 hsz
Kérdések téma megnyitása0 hsz
Keresem téma megnyitása0 hsz
 
Egy berlini nő - Anonyma adatlap
Eredeti cím: Anonyma - Eine Frau in Berlin
Évszám: 2008
Rendezte: Max Färberböck
Szereplők: Nina Hoss, Evgeniy Sidikhin, Irm Hermann, Rüdiger Vogler, Ulrike Krumbiegel...

További információk

Szereplők fórumai
- Nina Hoss - Vélemények
- Zbigniew Preisner - Vélemények
- August Diehl - Vélemények


 

Filmkatalógus alsó
Copyright © 2005-2018, www.FilmKatalogus.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Impresszum | Médiaajánlat | DVD üzletszabályzat, kapcsolat | Sitemap | E-mail: info@filmkatalogus.hu

Ez a weboldal cookie-kat használ, melyekre szükség van az oldal megfelelő működéséhez. További információk