Filmek Főoldal TV műsor DVD / Blu-ray Filmek Színészek Rendezők Fórumok Képek Díjak Mozi
film
 
Bejelentkezés
E-mail:
Jelszó:
Megjegyezzelek?
Regisztráció
Elfelejtett jelszó

Regisztrálj és nyerj
DVD-t, vagy mozijegyet!

Keress

Részletes keresés

Mozibemutatók
2024-04-26
Anselm

2024-04-25
Abigail
Challengers
Emma és Eddie: A képen kívül
Exhibition: Van Gogh és Japán
Maga a pokol
Robotálmok
Vörös szobák

2024-04-18
Bolero
Bonus Trip
Elszáradt füvekről
Micimackó: Vér és méz 2.
Polgárháború
Származás
Szunnyadó vérebek

2024-04-11
Back to Black
Carte Rouge - Vörös térkép
Szellemirtók - A borzongás birodalma
Thabo és a szafari kaland
Verseny a győzelemért

További mozibemutatók

DVD / Blu-ray premierek
A Profi *A klasszikus film* *Dupla borítós kiadás és booklet* (Blu-ray)

További DVD premierek
További Blu-ray premierek

Hamarosan a TV-ben
A Nagy Ő nyomában
- Izaura TV, 11:00
Piedone Afrikában
- Film Mánia, 11:10
Z, a hangya
- HBO, 11:45
A Flintstone család
- RTL Három, 12:00
Mindörökké Batman
- AMC, 12:20

Teljes tévéműsor

Szülinaposok
Clint Howard (65)
Andy Serkis (60)
Derzsi János (70)
Jessica Lange (75)
Crispin Glover (60)

További szülinaposok

Legfrissebb fórumok
Rap,Hiphop
2022-es választás
Viccek! - Ha van Valakinek egy jó vicce, vagy poénja, akkor azt itt elmondhatja!
Semmelweis (2023) - Vélemények
Mit hallgatsz most?

További fórumok

Utoljára értékeltétek
Vérdíj 2. - A nagy robbanás aaaaa
Andrew Biernat aaaaa

 

Fórum - Keserű igazság - Vélemények

Ahhoz, hogy hozzá tudj szólni a fórumokhoz, be kell jelentkezned, vagy regisztrálnod itt!

7. Nyomozo1 (2020-03-16 21:57.09)  
Most néztem meg !! Az 56-ban forgatott film bemutatta az akkori Keserű Igatzságot !!A korának megfelelően nem rossz ez a film!! Oriásiak a szinészi alakítások!! Aki még nem látta az ha tudja nézze meg !!


6. Find (2019-12-22 15:59.20)  
Gyermeklakó jól leírta a lényeget. Én első sorban Kálmán György miatt néztem meg. (Az más kérdés, hogy elég egysíkú és jelentéktelen szerepe volt :D)
Nekem most női szerepek maradtak meg. Bessenyei mindenkit és mindenkor a magáénak szeretne. Főleg a másét. Gábor Miklós karakterének hűvös karaktere nem csapong, míg a melósok jelenetében Szemere Verát nem sokra becsülték a munkások, csak egy oldalbordának, aki a férjétől függ és nem is tud nélküle gondolkodni. Örülök, hogy erre rávilágított a film. Ruttkai csapongó nőt játszik, ellentéte a mérsékelt férjének.

A tanulsággal is egyetértek. Jobb a keserű igazság, mint a hamis hírnév és népszerűség.
"Kit gőg, mohó vágy s fény el nem varázsolt,
Földön honát csak olyan lelheté." (Vörösmarty Mihály)



5. GyermeklakĂłbizottsĂĄg (2016-07-07 13:29.58) aaaaa
Tegnap ismét vetítették. Uborkaszezonban már a tudás ükanyját is lássuk. Bessenyei dúvad, Gábor a városi entellektüel. A feleség a rendező felesége Szemere Vera, szűziesen kontyos, a ledérnő Ruttkai, Gina- vagyis legényfogó frizurával, spanyolfal mögötti kombinés jelmezével, 56- ban biztos sok karikás lett volna. Nagyon sok szereplő- főmellékesben pl. Szirtes Ádám, Máté Erzsi ragyogóak. Fekete fehéren igaz az 1. hozzászólás. Kevésbé sematikusnak éreztem, mint több akkori filmet. A cím nem annyira megfelelő, lehetett volna valami munkásmozgalmibbat adni.


4. GyermeklakĂłbizottsĂĄg (2015-08-04 16:24.45) aaaaa - (válasz Gyorkos 1. hozzászólására)
Várkonyi Zoltán emlékműsorában pár percet lejátszottak. Fantasztikus Bessenyei- Gábor lépcsős duettje, a papírmasé összeomlása. Ruttkain kötöttruha virit, melyen áttűnődik a mostanság mamabugyi.


3. Gyorkos (2013-10-26 14:43.03) aaaaa - (válasz GyermeklakĂłbizottsĂĄg 2. hozzászólására)
"és d. u. már nem vettünk süteményt, mert füstszagú- ízű volt még az akkoriban is aranyárú Vörösmarty cukrászdában"

Ez nagyon durva, meglepődtem. Miket nem tud meg itt az ember!


2. GyermeklakĂłbizottsĂĄg (2013-10-26 08:15.27) aaaaa - (válasz Gyorkos 1. hozzászólására)
Köszönöm a részletezést. Nem jutottam el a happy andig, így nem csillagozom, csak nagy örömmel láttam az akkori házaspárokat- Gábor- Ruttkai, a rendező felesége , a nagyon szép Szemere Vera.Ruttkai hozzá képest vékonydeszka, de örömmel láttam pressoskisasszony jelmezét, csipkés hajkötő, fehér kis kötény. Épp a múltkor gondoltam ezt, hogy gyerekkoromban jó érzés volt az akkori " cukik"- ban ezt látni, ha látni lehetett a gomolygó füsttől, és d. u. már nem vettünk süteményt, mert füstszagú- ízű volt még az akkoriban is aranyárú Vörösmarty cukrászdában (nem ám Gerbeaud, pedig az egy szerelem 3 éjszakájában eredeti nevén bon- bon- noztak a régi nevével)


1. Gyorkos (2013-10-26 04:06.38) aaaaa
A port.hu-n ezt írják róla: "Várkonyi Zoltán filmje közvetlenül a forradalmat megelőző feszült időszakban, 1956 júliusában készült. Olyan értelemben is kordokumentum, hogy egy korabeli, a sajtóban megjelent leleplező cikk alapján készült: egy építőipari igazgató presztízs okokból, a látszatsiker érdekében kitart egy hibás építkezés mellett, ami tragédiával végződik. A drámai műfajokban kivételesen kreatív Várkonyi Zoltán - aki színházi rendezőként is stílusteremtő volt - sűrű, vészterhes légkört teremtett az alapkonfliktus köré: a sematizmus saját fegyverét, a kiélezett dramaturgiát fordította az úrhatnám, valóságidegen kádervilág ellen. Sematizmusa ellenére is a Keserű igazság volt az első igazi, őszinte leleplező-film, mely már nem lakkozta a valóságot, hanem keményen bírálta a szocialista építés visszásságait, és az értelmiséget, a szakértelmet olyan áldozatként jelenítette meg, akit a hatalom erkölcsileg akart megsemmisíteni. A siló összeomlása - még ha papírmaséból készült is - szimbolikus jelentőségűvé vált. Ebből a radikális filmből a cenzúra nem tudott mit kivágatni, és átszerkeszteni, ezért harminc évig kellett dobozban maradnia: 1986 októberében, a forradalom harmincadik évfordulója táján mutatták csak be. E politikai pikantéria mellett a film, melynek ez a felújított kópiája a Magyar Filmintézetben őrzött eredeti negatív alapján készült, élő emlékmúzeum: felejthetetlen alakítást nyújt a hús-vér Bessenyei Ferenc, a meghasonlott, meghurcolt Gábor Miklós, s a magányos csábító-szerető Ruttkai Éva."

Olyan ez a film, mint a Tanú, csak míg az egy szatíra, ez tragédia (Palócz mérnök). Sajnos nagyon is hihető a történet. Visszautalva a Tanúra, ott is volt egy hasonló alak, az uszodai jegyszedő, aki elvitte a balhét Pelikán elvtárs helyett, akit a párt helyezett az igazgatói székbe. Ott persze csak egy jelentéktelen mellékszereplő volt, de a történet ebben a filmben visszaköszön, nyilván nem véletlenül, akkoriban ez egy bevett eljárás lehetett. Az elvtársainknak mindent elnézünk, aki viszont nincs bent a brancsban, vagy nem pártfogolja fenntről valaki, az bukott ember. Finomabb formában így maradt ez 56 után is.



Kapcsolódó fórumok

VéleményekNyomozo1, 2020-03-16 21:577 hsz
Kérdések téma megnyitása0 hsz
Keresem téma megnyitása0 hsz
 
 

Filmkatalógus alsó
Copyright © 2005-2018, www.FilmKatalogus.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Impresszum | Médiaajánlat | DVD üzletszabályzat, kapcsolat | Sitemap | E-mail: info@filmkatalogus.hu

Ez a weboldal cookie-kat használ, melyekre szükség van az oldal megfelelő működéséhez. További információk