Filmek Főoldal TV műsor DVD / Blu-ray Filmek Színészek Rendezők Fórumok Képek Díjak Mozi
film
 
Bejelentkezés
E-mail:
Jelszó:
Megjegyezzelek?
Regisztráció
Elfelejtett jelszó

Regisztrálj és nyerj
DVD-t, vagy mozijegyet!

Keress

Részletes keresés

Mozibemutatók
2024-04-26
Anselm

2024-04-25
Abigail
Challengers
Emma és Eddie: A képen kívül
Exhibition: Van Gogh és Japán
Maga a pokol
Robotálmok
Vörös szobák

2024-04-18
Bolero
Bonus Trip
Elszáradt füvekről
Micimackó: Vér és méz 2.
Polgárháború
Származás
Szunnyadó vérebek

2024-04-11
Back to Black
Carte Rouge - Vörös térkép
Szellemirtók - A borzongás birodalma
Thabo és a szafari kaland
Verseny a győzelemért

További mozibemutatók

DVD / Blu-ray premierek
A Profi *A klasszikus film* *Dupla borítós kiadás és booklet* (Blu-ray)

További DVD premierek
További Blu-ray premierek

Hamarosan a TV-ben
Franco börtönében
- HBO3, 03:55
Daybreakers - A vámpírok kora
- AMC, 03:55
22 Jump Street - A túlkoros osztag
- HBO2, 04:05
Az utolsó rítus
- Paramount Network, 04:20
Zoolander, a trendkívüli
- Mozi+, 05:00

Teljes tévéműsor

Szülinaposok
James Franco (46)
Tim Curry (78)
Atanas Srebrev (53)
Tony Plana (72)
Kate Hudson (45)

További szülinaposok

Legfrissebb fórumok
Fogadóóra
Skylines - Vélemények
Rock zene
F mint foci - Avagy vélemények a bajnokságokról
Versek!

További fórumok

Utoljára értékeltétek
Vámpírok harca aaaaa
E. O. Chirovici aaaaa

 

Fórum - Opera (1987) - Vélemények

Ahhoz, hogy hozzá tudj szólni a fórumokhoz, be kell jelentkezned, vagy regisztrálnod itt!

5. Lifeisamovie (2020-11-18 22:54.42) aaaaa
http://www.youtube.com/watch?v=fWYY2Gnn-sw
Filming the bird shots

Rendezzünk madarakat :)


4. Az utolso szamuráj (2015-02-12 21:16.39) aaaaa
Ezt a filmet tartják az utolsó Argento-remeknek.(Bár,én az Álmatlanságot szívesen nézem tőle,és a Traumá-val is ki vagyok békülve,a levágásáról tudomást se vevő fejecskék ellenére is)
Pedig kaotikus állapotok közt forgatták:Argentonak meg kellet küzdenie a helyszínekkel,néhány stábtaggal de különösen Cristina Marsillach-lal,akivel személyes párharcot vívtak(ez mondjuk a különös szépség alakításán nem látszik meg)Már a film "világrajötte" is igen érdekes dolgon múlt:a rendezőt felkérték a Rigolettó színpadra állítására.Argento persze nem hazudtolta meg magát,ám a tervek kiszivárogtak,és hatalmas lett a közfelháborodás.A színház emiatt elállt Argento közreműködésétől,amitől ő "berágott" ,és egy ,az operákhoz köthető gyilkosságsorozatban érezte levezetni esetleges bosszúját.
Argento filmjeit rendre átszinkronizálják angolra:sokat,rettentő sokat ront ez az összképen,úgyhogy ezt is csak eredetibe,ha lehet.Amellett,igen idegesítő,hogy máshogy tátog a szereplők szája ugye.
A film főhőse Betty,aki egy véletlen baleset miatt kerül előtérbe a színháznál:ám kisvártatva egy csuklyás alak szaladgál a nyomába,aki őt ugyan nem bántja,ám kikötözi,és a szeme alá tűket helyez,így a lány kénytelen végignézni durva gyilkosságait.Argento ezzel a kis perverz ötlettel magát a nézőt is játékra hívja:ugyan nézz már oda,bámuld végig a sebek feltárulkozását,a vérpatakot.Ezt amiatt határozta el,hogy idegesítette,sok ember eltakarta moziban a szemét a keményebb részeknél,így finoman jelzett és kényszerített is egyszerre.
Az Operának,bár színesztétikailag nem ér fel egy Sóhajokig-ami valahol egy költészet!-mégis,fotózás szempontjából nincs miért szégyellni magát:1987-et írunk,ám a kamera folyamatosan mozog,mi több,mivel hollók szerepelnek a történetben,nagyívűen repül is,hihetetlen látványt varázsolva a vászonra.Vér és brutalitást nézve az egyik legerősebb Argento-termék,és mint a rendezőre oly gyakran jellemző,itt is számtalan fura,olykor groteszk helyzetbe kerülnek a karakterek.(A szellőző-jelenet elképesztően erős,más kérdés,egy másik,az ő közreműködésével készült horrorból azért ismerős lehet)
A zene viszont nem csak opera:van itt ex-Goblin tag,van itt ária,és van durva metal,természetesen a gyilkosságoknál.Valami olyan precíz kakofónia van a moziban,ami a mai horrorokból hiányzik,holott a zene igencsak fontos,hisz aláfesti a történteket.
Az Opera elég pörgő alkotás,ami számomra sajnos fájdalom,egyszerűen tudtam,ki a gyilkos,már mikor megjelent,így személye nem volt meglepetés.Indokai szintén a jól bevált receptből táplálkoztak,azok is a készítőre jellemző vonal mentén sorakoznak,én mégis megtorpannék a végénél.
Argento ugyanis megduplázza a finálét:ezt elsőre gyengébb próbálkozásnak éreztem,ám továbbgondolva a dolgot,megvan ennek is az oka.A gyilkos szembesíti Betty-t a múltjával és egyszersmind azzal,hogy bizony nem sokban különbözik anyjától,aki a dolgok ilyen alakulásában aktív szereplő .A film utolsó percei hagynak a nézőben -és Bettyben-is nem csekély kellemetlen érzetet,hisz mert valaki pszichopata gyilkos,az nem azt jelenti,nincs igaza sok kérdésben...



3. The Duke (2014-08-28 20:11.50) aaaaa
Az Opera talán az utolsó igazi Argento horror mozi. Hogy miért írom ezt, mert itt azért látni a rendező gyengülését, de ebben a filmben azért tudott még valamit. Vegytiszta Argento mozi. nagyon jó film. 5/5


2. Chris92 (2013-02-20 14:23.14) aaaaa
Dario Argento-nak bizony helye van a horror-thriller zsáner legelismertebb és legismertebb rendezőinek panteonjában, mert bár igaz, hogy mostani művei finoman szólva is ingadozó színvonalat képviselnek (főleg a negatív pólus irányába), de ez nem mindig volt így. Sőt a 70-e, 80-as években szinte ontotta magából, egyedi, senki máséval össze nem hasonlítható stílussal felvértezett, már-már művészien megkomponált giallo remekműveket, amiket élmény végignézni. Az Opera még ezek közül is több szempontból is kiemelkedik. Egyrészt ez az utolsó igaz, vegytiszta mesterműve, az olasz rendezőnek, ahol tényleg szinte minden klappol és tökéletes egyensúlyban van. Másrészt azért mert az összes Argento mozi közül itt árad minden képkockából a legerősebben a megteremtett, fojtogató, rémálomszerű atmoszféra (mondom ezt úgy, hogy a Sóhajokat is láttam).
A történet jól megírt és csavaros, feszültséget, rejtélyt és a váratlanul jövő erőszakot jól kombináló, de a lényeg nem benne van hanem, ahogy Argento megvalósítja. Az Opera ugyanis a mester össze mozija közül rendelkezik a legjobb technikai kiforrtsággal, és ez tökéletes táptalaj ad annak, hogy a rendező minden eleme a lehető legerősebben ránk zúduljon, a barokkos képvilágtól kezdve, a remek zenehasználaton át, a rendkívül brutális egyben kiválóan megszerkesztett, perverziótól áradó gyilkosságokig. Az operatői munka (néhol rendkívül ötletes beállításokkal lehet találkozni) és a vágás tökéletes összhangban van, a színészek is jól teljesítenek. Merném mondani, hogy ez az olasz direktor legjobbja, hisz másfél óráig tömör zsenialitást nézünk, csak sajnos egy ütős, húsbavágó finálé helyett, egy elnyújtott és igencsak gyengén megoldott lezárást kapunk, ami eléggé beleront az összképbe.
Ugyanakkor, ahogy mondani szokás hiba a fürdővízzel együtt a gyereket is kiönteni, úgyhogy nem is teszem inkább magasan ajánlom a műfaj rajongóinak.


1. Jason13 (2013-02-16 18:01.58) aaaaa
Dario Argento az olasz horrorok egyik legnagyobb alakja,mégpedig azért,mert filmjei a brutális gyilkosságok mellett utánozhatatlan stílussal és hangulattal rendelkeztek.
Sajnos,muszáj voltam múlt időt használni,hiszen a Mester újabb művei elképesztően alacsony minőséget képviselnek,és akkor még szépen fejeztem ki magam.Az Opera című darabja azonban még a mélyrepülése előtt készült el,sőt,talán ez az utolsó remekbe szabott mozija Argento-nak,bár ezután még készült néhány egész fogyasztható is,de leginkább gyenge fércművekkel jelentkezett később a direktor.
No,de maradjunk inkább az Operánál,ami egy igencsak ütős giallo.Elsősorban azért,mert a gyilkosságok meglehetősen ötletesek és vérbőek,másodsorban pedig azért,mert Argento itt is olyan hangulatot teremt egyedi stílusával,amire más nem képes.És hogy miből áll ez az egyedi "varázslat?A remek operatőri munka,a precíz vágás és a nagyszerű zene összhatásából.Ez persze így leírva egyszerűnek hangzik,de mégis,az olasz rendező oly módon tud játszani ezekkel az elemekkel,hogy azokból egy zseniálisan megkomponált,hátborzongató egész lesz a végeredmény.
Persze,azért akad egy-két kisebb negatívum a filmben(néhol megtörik a lendület,a szereplők itt-ott nincsenek a helyzet magaslatán és a befejezést is sikerült kissé elnyújtani),de ezeket nagyjából elfeledtetik az előnyben lévő pozitívumok.Úgyhogy akik kicsit is szeretik a műfajt,mindenképp tegyenek próbát az Operával,ugyanis ezzel a darabbal nem nagyon lehet mellényúlni.Nem úgy,mint Argento későbbi munkáival.



Kapcsolódó fórumok

VéleményekLifeisamovie, 2020-11-18 22:545 hsz
Kérdések téma megnyitása0 hsz
Keresem téma megnyitása0 hsz
 
 

Filmkatalógus alsó
Copyright © 2005-2018, www.FilmKatalogus.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Impresszum | Médiaajánlat | DVD üzletszabályzat, kapcsolat | Sitemap | E-mail: info@filmkatalogus.hu

Ez a weboldal cookie-kat használ, melyekre szükség van az oldal megfelelő működéséhez. További információk