Filmek Főoldal TV műsor DVD / Blu-ray Filmek Színészek Rendezők Fórumok Képek Díjak Mozi
film
 
Bejelentkezés
E-mail:
Jelszó:
Megjegyezzelek?
Regisztráció
Elfelejtett jelszó

Regisztrálj és nyerj
DVD-t, vagy mozijegyet!

Keress

Részletes keresés

Mozibemutatók
2024-04-26
Anselm

2024-04-25
Abigail
Challengers
Emma és Eddie: A képen kívül
Exhibition: Van Gogh és Japán
Maga a pokol
Robotálmok
Vörös szobák

2024-04-18
Bolero
Bonus Trip
Elszáradt füvekről
Micimackó: Vér és méz 2.
Polgárháború
Származás
Szunnyadó vérebek

2024-04-11
Back to Black
Carte Rouge - Vörös térkép
Szellemirtók - A borzongás birodalma
Thabo és a szafari kaland
Verseny a győzelemért

További mozibemutatók

DVD / Blu-ray premierek
A Profi *A klasszikus film* *Dupla borítós kiadás és booklet* (Blu-ray)

További DVD premierek
További Blu-ray premierek

Hamarosan a TV-ben
Alkonyat
- RTL Három, 18:30
A pusztító
- Film+, 18:40
ZseniKém - Az ügynök haláli
- AMC, 18:50
Reszkessetek, betörők!
- Mozi+, 18:55
Hirtelen 30
- Film Café, 19:05

Teljes tévéműsor

Szülinaposok
James Franco (46)
Tim Curry (78)
Atanas Srebrev (53)
Tony Plana (72)
Kate Hudson (45)

További szülinaposok

Legfrissebb fórumok
F mint foci - Avagy vélemények a bajnokságokról
Hozzám jössz, haver - Vélemények
Szárnyas fejvadász - Vélemények
50 éves az Omega együttes
2022-es választás

További fórumok

Utoljára értékeltétek
A rózsa vére aaaaa
Martin Brest aaaaa

 

Fórum - Kristálytollú madár - Vélemények

Ahhoz, hogy hozzá tudj szólni a fórumokhoz, be kell jelentkezned, vagy regisztrálnod itt!

4. VAL P (2023-03-01 00:08.53) aaaaa
Magyar vonatkozású pszichodráma bontakozik ki Rómában. Ha annak idején az Aranyágacskának nem született volna egy el nem ismert öccse, aki anyjuk, Tomasina Morosini nevét vitte tovább, e kedélyrogyasztó rejtélysorozat is más véget ért volna az Örök Városban. Leányokat vagdosnak halálra Róma-szerte, s arra sem ügyel az illető, közös motívumot hagyjon maga után a nyomozók munkáját megkönnyítendő.
Egy turistáskodó amerikai író egy kivilágított kiállítóterem előtt bandukol el, s mit ad Isten, egy gyilkossági kísérlet szemtanújává avanzsál. Üvegkeretezte csapdába esik maga is, de azért sikerül a galériai gavalléria, megmenti a hirtelen átpirosodott ruhájú Monica életét. Az ügyet vezető felügyelő eljátszik egy kicsit a gondolattal, hogy Samnek, a hazakészülő írónknak is lehet vajmi köze a bűntényhez, de a göndör művészt ettől függetlenül is nyugtalanítja valami. Zavar az erőtérben. Mintha nem is a taljánok földjén hesszelne, hanem Hamlet Dániájában.
Nyugtalanságát detektívmunkával kívánja orvosolni – pénze, ideje, mint a tenger. Dolgoznak is freakek a keze alá gondosan, ám egyikük sem képes megállítani a lassan kiélvezett, vérbő emberöléseket (hol bozótvágó késsel, hol borotvával, a változatosság, ha nincs jobb dolga, gyönyörködtet), hogy az éjszakában szendén tipegő vágykeltőből ne pont a már biztonságosnak remélt otthonában hozza ki az éjszín ruházatú titokzatos a sikoltozhatnékot.
Argento előszeretettel támaszkodott a giallóiban tudományos, féltudományos vagy egyenesen félremagyarázott tudományos eredményekre. Ez alkalommal egy akusztikai berendezés segítségével sikerül beazonosítani egy lokátorként is első osztályú madár hívójelét. És amikor már minden egy irányba – a Fiorentinánál és a Valenciánál egyaránt sikeres futballedző felmenője felé – mutat: sebtében felvázolt profil, tettenérés, vallomás a halálos járdán, azért még nem pihenhet meg mindenki.
Egy groteszk festmény és a cicafogyasztó alkotója kulcsszerepére ugyanis nem vetült, jut eszembe, megfelelő fény. Pedig Samnek a Carlót tovaserkentő enyelgést is partvonalra taszító akciója valami ilyest sejtetett. Az akkor még fürge prof később ugyanúgy mered, mint tőr a hátban, vagy a kerámiatörésre hangolt Julia (Sam kedvese) egy ágy alá hajtogatva.
Langy politikai töltet, csavar csavar hasán-hátán, trauma és mentális zavar… ha összeáll a kép, ha nem, igyunk rá egy… mit is? (Szerintetek miért meredez egy J&B-s palack permanensen a konyhaasztalon?)


3. Az utolso szamuráj (2015-04-30 13:26.39) aaaaa
Argento "állat-trilógiájának" első darabja.
Bár igen régi mozi,érdekes megnézni,mennyivel többet tud a mai thrillereknél:egyszerűen az olasz horrorrendező munkái akár témaválasztás akár kidolgozás tekintetében köröket vernek sok ,agyongondozott-értékelt munkára.Argento nagyon ért a feszültségteremtéshez,hogy hőseit meghökkentő pillanatok elé állítsa,és ez ebben a filmben is nagyszerűen sikerül.
Amiben pedig mindig is több lesz számtalan horrorrendezőnél,nála a művészet,képzőművészet szerves tartalommal bír munkáiban,beleépíti a sztorikba és a megoldásokhoz is köze van.Itt is férfihőse,Sam Dalmas író,aki látja,hogy egy nőt leszúrnak a galériában,aki az ő közbeavatkozásának köszönhetően életben is marad.Dalmas-mint megannyi más,Argento figura-ezután szenvedéllyel veti bele magát az ügybe,hogy kiderítse ki a gyilkos-továbbá,hogy mit is látott amúgy akkor este valójában.
Argento-nál igen fontos elem az,hogy amit a néző és a hős lát vagy látni vél,az idővel mennyit változik,hisz pillanatnyi meglátás,benyomás az,ami sok tekintetben befolyásol minket.A killer naná hogy fekete kesztyűt visel,Sam naná hogy egész jóképű fószer-a pozitív karakterek az olasz mesternél szinte mindig szép emberkék -és jófajta csavarokkal teli kicsit több másfél óra ez,amihez Morricone mester szolgálta a zenei alapanyagot.
Az idő ezeket a krimi-thrillereket valahogy csak patinásabbá tette.


2. Chris92 (2012-10-09 22:59.04) aaaaa
Dario Argento filmkritikusként és forgatókönyvíróként kezdte meg pályafutását majd a hetvenes évek elején alkotta meg debütálást a Kristálytollú madár képében és meg kell hagyni elsőfilmes létére már nagyon tudta mit és hogyan kell csinálni. Remekül megírt, és hangulatos, az olasz ponyvathriller műfajának a giallo-nak ekkora már kifejlődött stílusjegyeit megmutató krimi. Habár itt még nem annyira jellegzetes megvalósítása, mint későbbi filmjeiben, a jól figyelő szemek bizonyos csírákat már észrevehetnek, amik későbbi filmjeiben erősebben jelennek meg. Ha bár bizonyos elemei (pl színészi játék, gyilkosságok) ma már kicsit anakronisztikusan hatnak, a jól kiépítette atmoszféra, a folyamatosan fenntartott feszültségkeltés és a hangulatos operatőri munka gondoskodik róla, hogy ne unjuk a látottakat. Műfajának egyik igazi ismert alapműve, valamint kiváló pályakezdés persze (ahogy alattam is említettek) hazai DVD kiadásnak se híre, se hamva.


1. 666KRITIKUS666 (2012-09-09 12:03.20) aaaaa
Érdekes kis krimi ez. Argento első filmje, mégis kiváló munkát végez, a forgatókönyv segítségével végig fenntartja a feszültséget. Giallo lévén, a fekete kesztyűs gyilkos szedi áldozatait szorgalmasan és hát mit érne az egész a csattanó nélkül? Közben pedig kiváló kameraállásoknak lehetünk szemtanúi. Morricone mester zenéje pedig ismét hozzáteszi azt a bizonyos pluszt, amit tőle el is várunk. Őszintén szólva nekem a film lezárásával és a történet szálainak elvarrásával voltak problémáim. De ettől függetlenül műfajának egyik alapfilmje, már csak azért is mert Argento pályakezdő munkája ez -ha jól tudom, akkor az ún. "állat" trilógia első része-. DVD? ... Álmodj királylány. :))



Kapcsolódó fórumok

VéleményekVAL P, 2023-03-01 00:084 hsz
Kérdések téma megnyitása0 hsz
Keresem téma megnyitása0 hsz
 
Kristálytollú madár adatlap
Eredeti cím: L'uccello dalle piume di cristallo
Évszám: 1970
Rendezte: Dario Argento
Szereplők: Tony Musante, Suzy Kendall, Enrico Maria Salerno, Eva Renzi, Umberto Raho...

További információk

Szereplők fórumai
- Dario Argento - Vélemények
- Ennio Morricone - Vélemények
- Mario Adorf - Vélemények
- Vittorio Storaro - Vélemények


 

Filmkatalógus alsó
Copyright © 2005-2018, www.FilmKatalogus.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Impresszum | Médiaajánlat | DVD üzletszabályzat, kapcsolat | Sitemap | E-mail: info@filmkatalogus.hu

Ez a weboldal cookie-kat használ, melyekre szükség van az oldal megfelelő működéséhez. További információk