Filmek Főoldal TV műsor DVD / Blu-ray Filmek Színészek Rendezők Fórumok Képek Díjak Mozi
film
 
Bejelentkezés
E-mail:
Jelszó:
Megjegyezzelek?
Regisztráció
Elfelejtett jelszó

Regisztrálj és nyerj
DVD-t, vagy mozijegyet!

Keress

Részletes keresés

Mozibemutatók
2024-04-26
Anselm

2024-04-25
Abigail
Challengers
Emma és Eddie: A képen kívül
Exhibition: Van Gogh és Japán
Maga a pokol
Robotálmok
Vörös szobák

2024-04-18
Bolero
Bonus Trip
Elszáradt füvekről
Micimackó: Vér és méz 2.
Polgárháború
Származás
Szunnyadó vérebek

2024-04-11
Back to Black
Carte Rouge - Vörös térkép
Szellemirtók - A borzongás birodalma
Thabo és a szafari kaland
Verseny a győzelemért

További mozibemutatók

DVD / Blu-ray premierek
A Profi *A klasszikus film* *Dupla borítós kiadás és booklet* (Blu-ray)

További DVD premierek
További Blu-ray premierek

Hamarosan a TV-ben
Elektra
- Film+, 11:50
Halálos temetés
- RTL Három, 11:50
Nyár Amszterdamban
- Film4, 12:10
Gosford Park
- Film Mánia, 12:40
Új fiú
- Film Café, 12:45

Teljes tévéműsor

Szülinaposok
James Franco (46)
Tim Curry (78)
Atanas Srebrev (53)
Tony Plana (72)
Kate Hudson (45)

További szülinaposok

Legfrissebb fórumok
- Filmes Sámánok Rendje -
Örömködő topik - közkívánatra!
2022-es választás
F mint foci - Avagy vélemények a bajnokságokról
Rock zene

További fórumok

Utoljára értékeltétek
A sötét lovag - Felemelkedés aaaaa
Maryam Keshavarz aaaaa

 

Fórum - George Pal - Vélemények

Ahhoz, hogy hozzá tudj szólni a fórumokhoz, be kell jelentkezned, vagy regisztrálnod itt!

2. Menrot (2012-05-02 12:41.27)  
Harminckét éve hunyt el.
R.I.P.


1908. február 1-jén született George Pal (Pál György) Oscar-díjas magyar születésű amerikai filmrendező, aki elindította a sci-fi filmek áradatát, és aki elsőként mondta ki azt a napjainkban egyre jobban bebizonyosodó tételt, hogy a különleges hatások is lehetnek egy film sztárjai.

Marczincsák György Pál építész diplomáját épp a gazdasági válság idején kapta meg, munkája azonban nem akadt, így némafilmek "művészi" feliratainak tervezéséből élt. Felkeltette figyelmét a rajzos trükkfilm, magyar nyelvű szakkönyv híján a technikát egy Amerikát megjárt barátja magyarázta el neki. 1931-ben Berlinbe ment, ahol az UFA stúdió díszlettervezőnek alkalmazta, két hónap múlva már ő vezette a rajzfilm-részleget. A nácik elől 1933-ban Prágába menekült, s mivel az egész országban nem volt rajzfilmhez alkalmas kamera, bábukkal kezdett dolgozni. Egy párizsi hotelszobában készített tárgymozgatásos cigarettareklámja nyomán a Philips gyár sajtófőnöke lett, s "mellesleg" elindította a holland animációs filmgyártást.

A második világháború kitörése Amerikában érte, s többé nem tért haza. Tengerentúli karrierjét a sajátos technikájú Puppetoons bábprodukció elsöprő sikere alapozta meg. A bizarr "háromdimenziós rajzfilmekben" művészien kivitelezett bábukkal dolgozott, az addig soha nem látott technikáért 1943-ban Oscar-díjat kapott.

Az ötvenes években érdeklődése a tudományos-fantasztikus játékfilmek felé fordult. A hangsúly a tudományoson is volt, Végállomás a Hold című művéhez például a német rakétatudós Wernher von Braun tanácsait is kikérte. A lassú sodrású, de igen látványos "futurisztikus dokumentumfilm" 1950-ben megkapta a legjobb különleges képi effektusokért járó Oscar-díjat. (Pál trükkjei a mai digitális csodák világában gyermetegnek és nehézkesnek tűnnek, de akkor forradalmi újításoknak számítottak.) Az Amikor világok ütköznek és a Világok háborúja című sci-fik két újabb Oscar-díjat hoztak, sőt H.G. Wells örökösei szabad kezet adtak neki a nagy író bármely művének megfilmesítésére. Pál Az időgépet választotta - ez lett legkomolyabb filmsikere, s persze ezért is megkapta a filmvilág legrangosabb kitüntetését.

A rendező "gyermekibb" arculata kalandos-mesés filmekben nyilvánult meg. A Hüvelyk Matyi 1959-es zenés változata újfent Oscar-díjat érdemelt ki, ezt követte az Atlantisz, az elveszett kontinens, majd a Cinerama technikával forgatott, speciális effektusokkal, tűzokádó sárkánnyal, törpékkel megtűzdelt A Grimm testvérek csodálatos világa. Pál rajongói az 1964-es Dr. Lao hét arcát tartják legtöbbre, a filmnek mára egész kultusza alakult ki.

A műfaj és velük együtt Pál is azonban lassan kimentek a divatból, két csúfos bukás után már nem tudott pénzt szerezni a stúdióktól - barátai szerint túl szelíd volt ahhoz, hogy életben maradjon a hollywoodi cápák között. Legendája azért megmaradt, egész 1980. május 2-án szívroham következtében bekövetkezett haláláig.


1. Menrot (2012-05-02 12:40.34)  
.



Kapcsolódó fórumok

VéleményekMenrot, 2012-05-02 12:412 hsz
Kérdések téma megnyitása0 hsz
 
 

Filmkatalógus alsó
Copyright © 2005-2018, www.FilmKatalogus.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Impresszum | Médiaajánlat | DVD üzletszabályzat, kapcsolat | Sitemap | E-mail: info@filmkatalogus.hu

Ez a weboldal cookie-kat használ, melyekre szükség van az oldal megfelelő működéséhez. További információk