Filmek Főoldal TV műsor DVD / Blu-ray Filmek Színészek Rendezők Fórumok Képek Díjak Mozi
film
 
Bejelentkezés
E-mail:
Jelszó:
Megjegyezzelek?
Regisztráció
Elfelejtett jelszó

Regisztrálj és nyerj
DVD-t, vagy mozijegyet!

Keress

Részletes keresés

Mozibemutatók
2024-04-04
27
A kiméra
A Majomember
Az első ómen
Hogyan szexeljünk
Kék Pelikan
Nemkívánatos személyek

2024-03-28
Belu - A legbátrabb bálna
Cabrini - A szent
Godzilla x Kong: Az Új Birodalom
Ki hitte volna?
Pókok

2024-03-21
Artúr, a király
Bonnard - Egy festő szerelme
Exhibition: Cézanne - Egy élet portréi
Kung Fu Panda 4.
Őszi sanzon
Szeplőtlen
Vaskarom

További mozibemutatók

DVD / Blu-ray premierek
Wonka (4K UHD + Blu-ray) limitált, fémdobozos *Import-Angol hangot és Angol feliratot tartalmaz*
Ferrari (4K UHD Blu-ray + BD) *A mozifilm* *Import-Angol hangot és Angol feliratot tartalmaz*
Aquaman és az Elveszett Királyság (Blu-ray + DVD) limitált, fémdobozos *Import-Angol hangot és Angol
A mag (4K Blu-ray)

További DVD premierek
További Blu-ray premierek

Hamarosan a TV-ben
Legendás állatok és megfigyelésük - Dumbledore titkai
- HBO3, 15:30
Pokolba a szerelemmel!
- HBO, 15:50
A. I. - Mesterséges értelem
- Paramount Network, 16:00
A Hídember
- Magyar Mozi TV, 16:25
Váltságdíj
- AMC, 16:25

Teljes tévéműsor

Szülinaposok
Brendan Gleeson (69)
Christopher Lambert (67)
Terence Hill (85)
Eric Idle (81)
Lucy Lawless (56)

További szülinaposok

Legfrissebb fórumok
Expend4bles - A feláldozhatók 4. - Vélemények
Az alpinista - Vélemények
2022-es választás
Hiányzó filmek a Filmkatalógusról!
Agyvadászok - Vélemények

További fórumok

Utoljára értékeltétek
Trója aaaaa
Charlize Theron aaaaa

 

Fórum - Az Usher ház vége - Vélemények

Ahhoz, hogy hozzá tudj szólni a fórumokhoz, be kell jelentkezned, vagy regisztrálnod itt!

3. Norbii92 (2016-12-18 14:52.48) aaaaa
Edgar Allan Poe-tól sajnos nem sok művet ismerek. A neve azonban nem először és nem is utoljára merült fel egy-egy zseniális film kapcsán, még ha sajnos sokat nem is láttam. Ezúttal azonban Roger Corman álmodta filmvászonra a rémisztgetés mesterének egyik művét, Az Usher-ház bukását, a zseniális Vincent Price-szal a főszerepben.
Nemrég láttam, egy nagyszerű kritika keltette fel az érdeklődésemet, és addig kutattam a neten utána, míg meg nem találtam.
A kezdő képsorok egy igencsak visszataszító tájra kalauzolnak el minket. Lovas érkezik egy kihalt, ködös területen lévő romos, ódon kastélyhoz. A fiatalember szerelméhez jött, aki e különös épület falai között él. Philipet először nem is akarják beengedni, de addig erőszakoskodik, míg bebocsájtást nem nyer. Nagy rejtélyesség közepette találkozik Roderick Usherrel, Madeline bátyjával, aki egy végtelenül titokzatos és furcsa férfi. A jelenlétében még csizmát sem lehet hordani, mert állítása szerint annyira kifinomultak az érzékszervei, hogy fizikai fájdalmat okoznak neki a suttogásnál erősebb hangok. Roderick folyamatosan arra kéri a férfit, hogy hagyja el a házat, és felejtse el Madeline-t, mert a lány halálos beteg. Philip nem akar elmenni Madeline nélkül, így Usher kénytelen szállást adni neki. Közben a húga is előkerül, aki sápadtsága ellenére nem tűnik haldoklónak, csak nagyon idegbajosnak. Igazság szerint az egész család egy merő ideggóc. Abban a tudatban élik életüket, hogy a családjuk egy romlott família, ami el van átkozva, és minden Usher arra ítéltetett, hogy a kastély alagsorában lévő kriptában végezze. Phillip úgy véli, minden Roderick hibája, aki el akarja választani őt szerelmétől, és kínozni akarja testvérét az idők végezetéig. Elhatározza, hogy megszökteti a lányt, együtt elhagyják a kastélyt, leszámolnak Roderickkel és az Usher-ház átkával. Ám rá kell döbbennie, hogy nem csak Roderick, hanem Madeline is hisz az átokban, és egyáltalán nem lesz egyszerű dolga, ha ép bőrrel akarja megúszni a szöktetést.
Valószínűleg Poe egyik legjobb adaptációja Corman filmje. Nagyon gótikus, földöntúli az egész mű atmoszférája. Nincsenek benne jump scare-ek, sem véres jelenetek, mégis az egész filmből árad a fojtogató légkör. Annyira nyomasztó az egész sztori, és olyan nyugtalanító a testvérek közötti feszültség. Ahogyan pedig a kastély falai folyamatosan repedeznek, úgy foszlanak szét az Usherek lelke is. Nem nagyon ismerjük meg a testvéreket, csupán csak annyit látunk belőlük, hogy rettegve, vagy éppen belenyugodva várják a végüket. Madeline-t a szerelem egy kis küzdelemre ösztönzi, de Roderickben az élet szikráját sem lehet felfedezni. Az őt alakító Vincent Price pedig zseniális!
Azt leszámítva, hogy egy nagyon zaklatott és kétségkívül érdekes lélektani horror, Az Usher-ház bukásának megvannak a maga hibái. Én egyet emelnék most csak ki, a párbeszédeket, melyek egy idő után kissé fárasztóvá válnak, amint szereplőink egymást próbálják győzködni.
Mindent összevetve Corman igazán kiváló munkát végzett, és egy nagyon gótikus, elegáns filmet készített, melynek központi eleme a mindent uraló és legyőző félelem. Az Usher-ház utolsó fél órája pedig igazán pokolira sikeredett. Addig csak pislákolt az őrület, de a végére teljesen elszabadul, és egy borzasztó haláltáncot nézhetünk végig. 5*


2. Ricki13 (2013-01-04 21:39.27)  
Basszus, belegondolva egyáltalán nem érdekel. Mi a fene lehet ez a hüyeség??? Ez Poe legzseniálisabb története, így meggyalázni....


1. Ricki13 (2011-10-26 17:08.55)  
Kiváncsi lennék a filmre..a leírás alapján nincs sok köze a novellához...



Kapcsolódó fórumok

VéleményekNorbii92, 2016-12-18 14:523 hsz
Kérdések téma megnyitása0 hsz
Keresem téma megnyitása0 hsz
 
 

Filmkatalógus alsó
Copyright © 2005-2018, www.FilmKatalogus.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Impresszum | Médiaajánlat | DVD üzletszabályzat, kapcsolat | Sitemap | E-mail: info@filmkatalogus.hu

Ez a weboldal cookie-kat használ, melyekre szükség van az oldal megfelelő működéséhez. További információk