Filmek Főoldal TV műsor DVD / Blu-ray Filmek Színészek Rendezők Fórumok Képek Díjak Mozi
film
 
Bejelentkezés
E-mail:
Jelszó:
Megjegyezzelek?
Regisztráció
Elfelejtett jelszó

Regisztrálj és nyerj
DVD-t, vagy mozijegyet!

Keress

Részletes keresés

Mozibemutatók
2024-04-26
Anselm

2024-04-25
Abigail
Challengers
Emma és Eddie: A képen kívül
Exhibition: Van Gogh és Japán
Maga a pokol
Robotálmok

2024-04-18
Bolero
Bonus Trip
Elszáradt füvekről
Mentawai, egy elfeledett ősi kultúra
Micimackó: Vér és méz 2.
Polgárháború
Származás
Szunnyadó vérebek
Vörös szobák

2024-04-11
Back to Black
Carte Rouge - Vörös térkép
Szellemirtók - A borzongás birodalma
Thabo és a szafari kaland
Verseny a győzelemért

További mozibemutatók

DVD / Blu-ray premierek
A Profi *A klasszikus film* *Dupla borítós kiadás és booklet* (Blu-ray)

További DVD premierek
További Blu-ray premierek

Hamarosan a TV-ben
Ausztrália
- SuperTV2, 22:00
A bosszú vérvörös keze
- Moziverzum, 23:20
Kerítések
- Viasat3, 23:25
Éjszakai hajsza
- Film+, 23:25
Kényszerleszállás
- Paramount Network, 23:30

Teljes tévéműsor

Szülinaposok
James Russo (71)
Craig Sheffer (64)
Jaime King (45)
John Cena (47)
Kal Penn (47)

További szülinaposok

Legfrissebb fórumok
2022-es választás
Mire gondolsz most?
F mint foci - Avagy vélemények a bajnokságokról
Amszterdam - Vélemények
Miou-Miou - Vélemények

További fórumok

Utoljára értékeltétek
Nővérek aaaaa
Crystal Reed aaaaa

 

Fórum - Adéle H. története - Vélemények

Ahhoz, hogy hozzá tudj szólni a fórumokhoz, be kell jelentkezned, vagy regisztrálnod itt!

17. Miss bambi (2012-03-30 10:47.50)  
SPOILER:

Sose gondoltam volna, hogy a kíváló író Victor Hugo egyik leányáról szól ez a történet, ami nem éppen felemelő és örömteli, hanem inkább szomorú és néhol már szánalomra méltó.
Hát igen.., attól, hogy az ember híres és gazdag még úgyanúgy lehetnek gondjaik, problémáik nekik is, mint ez a filmben kiderült, mint bárki másnak.
Miután megnéztem a filmet úgy gondolom, hogy Adéle már eleve beteg volt, talán örökletesen, már ott szunnyadt benne a téboly csekély szele,de nővére halála, ami szinte sokkolta Őt is, az kihozta belőle lépésről lépésre az tébolyt, ami a film végére már látszódott, elvesztette maga fölött a kontrollt, az őrület labirintusában bolyongott, ahonnan nem találta a kiutat.
Olyan eszményi képeket, ideákat festett maga elé ,melyek nem voltak valósak, de mivel beteg volt ,nem volt ezekkel a dolgokkal tisztában, hiába próbálta bárki is jobb belátásra téríteni, hatni rá, egyszerűen nem lehetett, zárt falakat emelt maga köré, és annak kisablakán csak egy ember volt képes hatni rá, de az az ember meg nem törődött vele, a fiatal hadnagy volt az, kit szinte már őrületes rajongásig szeretett, viszonzatlanul.
Rajongásig szerette, követte Őt mindenhová és elveszítve Női önbecsülését még képes volt megalázkodni előtte, csak, hogy egy kis szeretetet kapjon tőle, még a nagy szerelem se volt fontos neki, csak egy minimális kötődés, de sajnos nem kapta meg.
A hadnagy nemcsak, hogy nem viszonozta érzelmeit, hanem még gúnyt is űzött belőle, elfogadott tőle pénzt, kihasználta Adéle gyengeségét nem egyszer.
Mikor már látta, hogy itt sokkal többről van szó, nem csak egy rajongásról Adéle felől, talán egy kicsit már vissza is fogta magát, hisz megmondta, amikor Adéle pénzt kínált neki, hogy szerelmet nem lehet pénzért kapni.
Ezek a szavak úgy suhantak el a lány füle mellett mint a hűvös szellő, nem foglalkozott vele, egyre csak egyre a hadnagy járt a fejébe, hogy hogyan tudná Őt visszaszerezni.
Képes volt még a családját is becsapni, pénzt kérni a nemlétező esküvőjére, csak, hogy legyen pénze szerelme után utazgatni a nagyvilágban.
Pedig édesapja nagyon várta haza, hisz közölte is vele, hogy édesanyja nagyon beteg, jöjjön haza minél előbb.
Adéle az elolvasott levelekkel mitsem törődött, csak félredobta, nem foglalkozott velük, nem is fogta fel, hogy miket jelentettek-e sorok, egyszerűen nem érdekelte.
A felgyülemlett indulatot, mérget, csalódottságot minden nap naplójában írta ki, ez az egy volt a megkönnyebbülés számára, mintha csak a naplója hallgatta volna meg Őt, és talált megértést általa.
Éjszakánként rémálmok gyötörték, melyek többnyire nővérének halálával függtek össze és az állandó zaklatott lelkiállapota miatt is egyre sűrűsödtek ezek a rémálmok, melyek egyre emésztették testét és lelkét egyszerre.
Adéle nem érezte hol a határ, számára ez nem létezett, nem ismerte, csak hajtotta a saját képzelgése, mely a végén már olyan szinten felőrölte, hogy azzal sem volt tudatában, hogy az jó-e vagy rossz amit éppen tesz.
Egy külföldi út alkalmával teljesen összeomlott,csak egy jóasszony segítségének köszönhetően, ki szárnyai alá vette, élte túl a mindennapokat.
Ott állt az utcán, egyedül, elhagyatottan, szakadt ruhában,a hadnagy nélkül, csapzott külsővel Adéle Hugo, az egyik leghíresebb ember leánya, kinek kilétét nem is tudta senki,csak egy kis nyomozás során sikerült kideríteni,hogy ki is Ő valójában.
Az asszony ki pártfogásába vette Adélt levelet küldött a családnak és sikerült hazavitetni a lányt.
Adéle élete végéig egy szanatóriumban élt,ahol egy kicsit sikerült visszatérnie e világra, de az, hogy magára talált-e vagy tisztában volt-e azzal, hogy mekkora lelki nyomot hagyott benne ez az egész,az nem biztos, sőt,valószínű,hogy nem.
Isabelle Adjani játéka engem egyszerűen lenyűgözött,remekül hozta a tébolyult Nőt.
Persze akadtak apró hibák a filmben,de úgy érzem,hogy ezek nem kerültek hangsúlyba a színészi játékkal.
Igazán jó kis film, egy igazán szomorú történetről.


16. Vbacs (2011-09-01 13:01.40)   - (válasz Angelika58 15. hozzászólására)
:DD
Meglesz, szerintem még ma, de lehet, hogy holnap.
Ma még SZABAD VAGYOK!:))))



15. Angelika58 (2011-09-01 13:00.30) aaaaa - (válasz Vbacs 14. hozzászólására)
Ha teheted a rémes iskolai beosztástól, írj a Gázlángról majd. (Jesszus, amikor először láttam , nem mertem kimenni utána pisilni se.:))


14. Vbacs (2011-09-01 12:57.47)  
Szerintem még meglátom, most letöltöttem a Gázlángot, szerintem ma az lesz terítéken.
Aztán lehet, hogy belenézek.


13. Angelika58 (2011-09-01 12:56.26) aaaaa - (válasz Vbacs 12. hozzászólására)
75- ös Truffaut, Victor Hugo egyik lányáról, aki egy férfi megszállottjává válik.Isabelle Adjani nagyon jó benne, érdemes megnézni. És még nekem is feltűnt a zene.


12. Vbacs (2011-09-01 12:52.29)   - (válasz Angelika58 11. hozzászólására)
Jaa, engem most csak a zenéje érdekelt, lövésem sincs, hogy milyen film ez:))


11. Angelika58 (2011-09-01 12:51.39) aaaaa - (válasz Vbacs 10. hozzászólására)
Letölteni a filmet lehet innen-onnan. Én a Cinemaxon láttam.


10. Vbacs (2011-09-01 12:46.57)  
Nem mondanám, hogy sikerült megtalálnom a zenéjét :(


9. Angelika58 (2011-09-01 12:46.16) aaaaa - (válasz Independence 8. hozzászólására)
De a végin azért csak ott van a dokumentum-összeállítás V.Hugo-ról. (Ez, mint tudjuk, ötödik Hugónak ejtendő):)) Meg ott a sírfelirat is Adelé-ről, a ház, amiben lakott.

Ezt pl. teljesen lehagytam volna.Mert ez azt sugallja, hogy a film is dokumentumokon alapszik, azt meg egyébként nem bizonyítja semmi.


8. Independence (2011-09-01 12:42.38) aaaaa - (válasz Angelika58 7. hozzászólására)
Inkább hiszem... :D

Az előtörténet hiánya, az in medias res kezdés engem is töprengésre késztetett, és arra a konklúzióra jutottam, hogy Francois Truffaut mindenképpen el akarta kerülni, Victor Hugo szerepeltetését a filmben, ami valószínű a hitelesség miatt elkerülhetetlen lett volna, ha pontosabban kibontja az előzményeket, csak Adéle-re akart koncentrálni, az ő története izgatta.
Persze ez merő spekuláció, de néha jó kicsit spekulálni. :)

Nagy kár, hogy tőle ezt már nem lehet megkérdezni. :(


7. Angelika58 (2011-09-01 11:46.32) aaaaa - (válasz Independence 6. hozzászólására)
Hiszed, nem hiszed, de ezért alkalmaz a BBC jobbára nő-gyártásvezetőket. Mert érzékenyebbek a valós tényekre. Egyesek szerint az angol filmek műgondjának , hibátlan miliőjének többek között ez az oka.


6. Independence (2011-09-01 11:42.09) aaaaa - (válasz Angelika58 5. hozzászólására)
Persze Victor Hugo-ról csak azért írtam hosszabban a firkálmányomban, mert nagy tisztelője vagyok, és hát pikáns, mert az mindig érdekes, ha egy "nagy és ismert" emberhez köthető a történet.
Adjani csodálatos volt, és persze az csak hab a tortán, hogy milyen finom, érzékeny, szánni valóan gyönyörű és esendő a filmben, de azt hiszem ennek a kiemelése férfi mivoltomból is fakad és nem a film érdemes.Egy szép nő, el tudja varázsolni az embert, ha tehetséges, ha tehetségtelen akkor a szépség üres, tartalmatlan eszköz marad csak, ami inkább bántó.
Érdekes, hogy a nejem is rákattant az írással kapcsolatos felvetésedre, Ti nők, miket észre nem vesztek? :)
Én azzal reagáltam le, hogy a felfokozott lelki állapot... egyebek, de a nejem lesöpörte az érveimet, ugyanazt mondta, amit Te, felfokozott lelki állapot ide vagy oda, így akkor sem lehet írni!

Azért örülök, hogy Neked is tetszett! :)


5. Angelika58 (2011-09-01 10:58.59) aaaaa
Megnéztem és igazad volt, érdemes. Gyöngyszem, kicsit törött fényű ugyan, de mégis az. Azt hiszem, csak a "családi véletlen" folytán van köze Victor Hugo-hoz, hiszen ez egy megszállottság története.Ma már azonosított kórkép , sajnos, gyakran fordul elő.

Amit hiányoltam, az előtörténet.Hiszen nem tudjuk meg, hogy mi váltotta ki a tébolyult ragaszkodást. (Talán a nővér halála, akivel Adele azonosította magát? Együtt élni , halni az imádott másikkal?)

Ami egészen remek volt, az Isabella Adjani. Nem tudtam eddig, hogy ennyire jó színésznő.Ezért, az ő alakításért adtam a négy csillagot.

De nem ártott volna egy kicsit szigorúbb vágás, a hosszadalmasság nem biztos, hogy a lelki folyamatot is jobban ábrázolja...

És ami kifejezetten, feltűnően zavart, az írás imitálása olyan kapkodó mozdulatokkal,ahogy írni nem lehet. Ez méltatlan volt a képi kivitelezés egyébként nagyon finom pontosságához.


4. Angelika58 (2011-08-31 17:02.43) aaaaa - (válasz Independence 3. hozzászólására)
Köszönöm az előlegezett bizalmat, akkor ma nekiveselkedek. Aztán megírom, milyennek láttam.


3. Independence (2011-08-31 16:08.30) aaaaa - (válasz Angelika58 2. hozzászólására)
Csillagoztam csak még nem jelent meg, elment közben a netem is... :(
Szerintem érdemes megnézni.Nem mindenkinek merném ajánlani könnyű szívvel, de Neked igen!
Egyébként négy csillagot adtam rá...



2. Angelika58 (2011-08-31 15:41.06) aaaaa - (válasz Independence 1. hozzászólására)
Ma akartam megnézni. Akkor ezek szerint érdemes is? Nem csillagoztad...


1. Independence (2011-08-31 14:23.16) aaaaa
Adéle H. története

Ki gondolná, hogy az a bizonyos H. a Hugo nevet takarja.
Victor Hugo, a XIX. századi francia irodalom és közélet meghatározó alakja.Gondolkodásának összetettsége messze megelőzte a korát.Bár royalista szellemben nevelték, a saját tapasztalatai hamar új gondolatok csíráit ültették el a fejében.
Küzdött a társadalmi egyenlőségért, a szegények politikai kirekesztettsége ellen, a nők és gyermekek jogaiért, a halálbüntetés ellen.
És vagy száz évvel megelőzve a korát megfogalmazódott a fejében az egységes Európa gondolata, mint az egyetlen lehetőségé, mely megelőzi a háborúk kirobbanásának okait, és hosszan tartó békés fejlődés alapköve lehet.

Csak két gondolat tőle:

Mit mond a törvény? „Ne ölj!” Mivel mondja ezt a törvény? Kivégzésekkel!
„A halálbüntetés a barbárságot jellemzi örök időktől fogva”


„A szerbiai események bizonyítják, hogy szükség van egy Európai Egyesült Államokra. Az egyes kormányok helyére lépjen a népek egyesülése. Le a gyilkos birodalmakkal! ...Európának európai nemzetiségre, egyetlen kormányra, egy hatalmas testvéries bíróságra, önmagával megbékélt demokráciára van szüksége..."


Irodalmi munkássága mindenki előtt közismert, ha más nem három leghíresebb műve, a Nyomorultak, A párizsi Notre-Dame, és a A nevető ember nem igényel különösebb bemutatást, vagy méltatást.

A magánélete azonban számomra is homályos volt, a kisebbik lányával való problémákról ezen a filmen keresztül ismerkedtem meg, korábban nem is hallottam róla.

Az Adéle H. a tragikusan fiatalon elhunyt nagyszerű, és nagyhatású filmrendező, François Truffaut egy kevésbé ismert műve.
Victor Hugo lánya Adéle, irracionális szerelembe esik egy fiatal, jóképű, ám csélcsap katonatiszt iránt, és ez a szerelem végzetessé válik.
A lány érzelmi és gondolatvilágát már semmi sem képes kitölteni csak ez a viszonzatlan szerelem.
Őrlődik, grafomán hajlamit talán édesapjától örökölve, írja és csak írja a soha el sem küldött szerelmes leveleket, és a naplóját, ha kell megalázkodik, hazudozik, teljességgel elveszíti a kontaktust a körülötte zajló élettel.
Családjával szinte csak azért tartja a kapcsolatot, hogy anyagi forrásokat szerezzen ahhoz, hogy minden idejét az álomvilágában vőlegényének gondolt férfi közelében tölthesse.
Érezzük, hogy ez már az őrület előszele.
A rendező az őrületet nem ábrázolja nyersen, túlzó jelenetekkel, szinte csak a lány időnként felbukkanó rémálmai és az azokból való ébredés jelzi, hogy érzelmileg, szellemileg teljesen instabillá vált.
Nincs életcélja, nem veszi észre és nem értékeli a felé forduló jó szándékot, kedvességet, életének minden pillanata a "férfié", akinek ez már nem egyszerűen terhes, hanem egyenesen káros, hisz Adéle egy meglepően ügyes húzással még egy lehetséges házasságát is megakadályozza.
Ahogy halad előre az idő, az őrület végkép elhatalmasodik, nincs visszaút.Már semmilyen megalázkodás, praktika nem segít, az elme megbomlik, a lány megtébolyodik.
A film megtekintése után sokáig azon töprengtem, vajon ha nem jön ez a szerelem, melyben Adéle a testét is odaadja az ifjú katonának, ha egy az apja által is támogatott kapcsolat végén összeházasodik egy jóravaló férfival, akkor is bekövetkezik ez a teljes mentális összeomlás, és ez a sors könyvének parancsa.
Vajon az őrület csírája ott rejtőzött már korábban is a bájos fejecskében és csak az ürügyre várt, hogy előtörhessen, és szétmarcangolja a lányt?
Ha célokat tűz ki maga elé, ha részt vesz az apja életét is kitöltő közéleti munkában, levelezésben, ha van valami motiváció, ami előre hajtja, elkerülhette volna a végzetét.
Minden betegségből van gyógyulás, ha időben kezelik a rákból is, a szívinfarktusból is, lebénulva, kerekes székben, torz külsővel is van teljes élet, de a lélek, a szellem betegségei még mindig a sötétben rejtőznek, keveset tudunk róluk, nem vagyunk képesek uralni, és nem is értjük meg, gyógyítani meg végkép nem vagyunk képesek.
Elfordulunk az olyan embertől, aki efféle problémákkal küzd, lenézzük, és ami a legrosszabb nem ismerjük fel időben.
Adéle betegsége is fokozatosan hatalmasodik el, lépésről lépésre halad előre az úton, aminek a vége egy zsákutca, és közben sajnáljuk, szánjuk, néhány tettét pedig megvetjük.
Victor Hugo a halálos ágyán azt mondta, hogy fekete fényt látok.
A lánya már fiatalon megtapasztalhatta, milyen az a "fekete fény", ami elborítja az ép szellemet.
A film sötét tónusú hangulatát, nem is próbálja meg a rendező hatásvadász eszközökkel fokozni, csak bemutatja az utat, ami minden fokozás nélkül is félelmetes.
Isabelle Adjani mindössze húsz éves, amikor ezt a szerepet eljátssza, és mennyire szívfájdítóan gyönyörű, és ráadásul milyen zseniális a szerepben.
Tökéletesen mutatja be, ahogy a “szerelme” felemészti az elméjét.
Egyáltalán nem meglepő az Oscar jelölés.
Nem egy sodró lendületű, komplikált történetvezetésű, nagy sorskérdésekkel foglalkozó film, de nagyon tanulságos és érdekes.
Különleges élmény, Adjani játéka.



Kapcsolódó fórumok

VéleményekMiss bambi, 2012-03-30 10:4717 hsz
Kérdések téma megnyitása0 hsz
Keresem téma megnyitása0 hsz
 
 

Filmkatalógus alsó
Copyright © 2005-2018, www.FilmKatalogus.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Impresszum | Médiaajánlat | DVD üzletszabályzat, kapcsolat | Sitemap | E-mail: info@filmkatalogus.hu

Ez a weboldal cookie-kat használ, melyekre szükség van az oldal megfelelő működéséhez. További információk