Filmek Főoldal TV műsor DVD / Blu-ray Filmek Színészek Rendezők Fórumok Képek Díjak Mozi
film
 
Bejelentkezés
E-mail:
Jelszó:
Megjegyezzelek?
Regisztráció
Elfelejtett jelszó

Regisztrálj és nyerj
DVD-t, vagy mozijegyet!

Keress

Részletes keresés

Mozibemutatók
2024-04-04
27
A kiméra
A Majomember
Az első ómen
Hogyan szexeljünk
Kék Pelikan
Nemkívánatos személyek

2024-03-28
Belu - A legbátrabb bálna
Cabrini - A szent
Godzilla x Kong: Az Új Birodalom
Ki hitte volna?
Pókok

2024-03-21
Artúr, a király
Bonnard - Egy festő szerelme
Exhibition: Cézanne - Egy élet portréi
Kung Fu Panda 4.
Őszi sanzon
Szeplőtlen
Vaskarom

További mozibemutatók

DVD / Blu-ray premierek
Wonka (4K UHD + Blu-ray) limitált, fémdobozos *Import-Angol hangot és Angol feliratot tartalmaz*
Aquaman és az Elveszett Királyság (Blu-ray + DVD) limitált, fémdobozos *Import-Angol hangot és Angol

További DVD premierek
További Blu-ray premierek

Hamarosan a TV-ben
Támadás a Fehér Ház ellen
- Filmbox Premium, 20:00
Lassan
- Cinemax2, 20:30
Red 2
- Film+, 21:00
Pánikszoba
- Film Café, 21:00
Holtodiglan
- Paramount Network, 21:00

Teljes tévéműsor

Szülinaposok
Reviczky Gábor (75)
Dianne Wiest (76)
Vince Vaughn (54)
Brett Ratner (55)
Max Perlich (56)

További szülinaposok

Legfrissebb fórumok
A hasonmás (1970) - Vélemények
- Filmes Sámánok Rendje -
Vicces videók - linkgyűjtemény :-)
Érdekességek!
80-as, 90-es évek emléke

További fórumok

Utoljára értékeltétek
Nyugodjék békében aaaaa
Marcos Osorio Vidal aaaaa

 

Fórum - A vaslédi - Vélemények

Ahhoz, hogy hozzá tudj szólni a fórumokhoz, be kell jelentkezned, vagy regisztrálnod itt!

1 2 3
90. DI_ (2023-12-14 11:01.12) aaaaa
A vaslédi???? Érdekes,hogy így került fel ide...
[link]


89. Norbitzki (2020-03-01 12:03.20) aaaaa
Mivel nem különösebben vagyok járatos Margaret Thatcher életében, így a filmet ebből az aspektusból nem kívánom kommentálni, azt viszont kár volna tagadnom, hogy élvezetes volt, és nem csak a két főszereplő zsenialitása miatt. Ötletes volt az időben ide-oda ugráló elbeszélés, kalapemelés a maszkosok előtt, néha alig lehetett felismerni Meryl-t, és ha felületesen is, de némi betekintést nyerhettem a történelem ezen szakaszába a britek szemszögéből. Történelemtanárként vagy politikusként bizonyára lenne mibe belekötnöm... de így egyszerűen csak élveztem a filmet. És lássuk be, nagyon de nagyon nem lehet egyszerű magas rangú politikai szerepet betölteni, szerintem szörnyen terhes vállalkozás.



88. Rántott Birkaszósz (2017-07-27 19:48.25) aaaaa
Nem volt ez szörnyű, ahogy annyira be lett állítva. Nem az a klasszikus életrajzi film, és lehetett volna totál más szemszögből is bemutatni, bár lehet mindenképp hiányérzete maradna az embernek. Az biztos, hogy MT életrajza azért meglehetősen összetett és nem egyszerű feldolgozni és belesűríteni másfél órába.
Szerintem az arányokat nem sikerült eltalálni, egyszerűen ezért nem lett az igazi. Ezt részint feledteti a szereplőgárda, nekem nagyon bejött.


87. Mr83 (2014-02-03 18:45.44)  
A film előzetese és a 3 Oscar felkeltette az érdeklődésemet és egy hasonló remek angol filmet vártam, mint a Király beszéde, azonban sajnos a 2 perces előzetest elég megnézni ebből a filmből, mert végignézve sem lehet belőle többet megtudni a Vasladyről. Méltatlan film egy egy ilyen történelmi jelentőségű emberhez.


86. Gabroca (2013-11-18 19:20.59)   - (válasz AlekSeJ 78. hozzászólására)
Én csak 20 percig bírtam a méla unalmat...


85. Eufrozina85 (2013-07-16 00:40.02) aaaaa
Ennek a filmnek a címe nem Vaslady, hanem Kihagyott ziccer.
A film hasonlóan kirakósjáték-szerű portré akar lenni, mint amilyen a zseniális Piaf. Ugyanakkora lehetőség rejlett itt is, csak sajnos nem sikerül neki elérni azokat a mélységeket, amiket a téma, a személyiség megkívánt volna.
A film irtózatos lépésekben halad előre, ami Tatcher politikai pályáját illeti, és unalmasan, idegesítően egy helyben toporog a magánélet kérdésében.
A 20. század egyik legnagyobb hatású európai politikusa ebben a filmben tuti nem kapta meg a portrét, amit megérdemelt volna.
A film egy szóval sem árul el többet Tatcherről, mint egy Wikipédia-cikk. Az az érzése a nézőnek, hogy a rendező sem tud többet a korról és a politikusról, mint ő. Egy portréfilm nem ebből áll: aprólékos kutatómunka eredményeképpen kellett volna felépíteniük egy ember jellemét, tetteit, de ehelyett a film száraz történelmi tények eldramatizálására szorítkozik. A politikai korszakból mindössze a kríziseket mutatja, kimarad Tatcher újraválasztása, és más, nagyon is a filmbe illeszthető dolog, mint a hotel lebombázása. A karrierjének nincs íve, egy-két snitt után máris Oxfordon végzett, politikai babérokra törő fiatal nő, utána ripsz-ropsz miniszterelnök. A műfaj ezen túl szinte ordít a klimaxért, például egy hatásos, és kissé hangsúlyosabb tetőpontért, mondjuk egy beszédért, amit sikere csúcsán intéz a néphez. Ehelyett kapunk egy félig-meddig ezt a szerepet betöltő jelenetet (Tatcher kijavítja a miniszter helyesírási hibáit és egyidejűleg mindenkit elküld Franciaországba :D ), mely ugyan nagyon jó, mégis hiányérzetet hagy a nézőben. Innentől már-csak egy két lépés a lemondás, és kész is. Tatcher pályáját nagyban meghatározta női mivolta, erről mindössze két dühös felszólalásban nyilatkozik a film, ezt más eszközökkel nem mutatja be.
A politikai alak életrajzi filmjének 90%-ban a 80+-os Tatchert kell néznünk, aki testileg-lelkileg megtört, és fel-alá csoszog a lakásban, mialatt halott férjével diskurál totál unalmas dolgokról. Mivel a filmből hiányzik kettőjük történetének felépítése és kibontása is, ezek az intimnek szánt jelenetek sem érik el a kívánt hatást, inkább untatnak, leültetik az amúgy sem túl pörgős filmet.
Azokkal sem értek egyet, akik Jim Broadbent játékát dicsérik: engem kimondottan irritáltak a jelenetei, főleg a tizedik után, abszolút öncélúnak, erőltetettnek éreztem őket, mintha a rendező asszony nem győzte volna piros tintával jól aláhúzni, hogy megbomlott szegény Margaret elméje.
Mivel a képzelődés poénját az első jelenet lelövi (mikor Tatcher egyedül ül a reggelizőasztalnál, mégis társalog a férjével), ez a vonal hamar kiürült, és ugyanúgy nem vezetett sehová, mint a film többi szála.
A film vitathatatlanul magában hordoz valamit a Piaf-ból, de annak zsenialitását meg sem érintheti. A hiányzó rendezői és forgatókönyvírói tehetség lehet a hátterében annak, hogy azt a komplexitást, mely a széttagoltságával egyidejűleg fest teljes, árnyalt és maradandó portrét, nem tudta visszaadni a film. A puzzle-darabkák megvoltak, de a néző csak tanácstalanul tologathatta őket, nem tudván, mit kezdjen a századik archív felvétel, és az ezredik Broadbent-nagyjelenet össze nem passzoló darabjaival.
A film erősen széttagolt, széteső, a minimális koherencia is hiányzik belőle, és ez zavaróvá teszi a filmélményt. Nem tudtam meg Tatcherről többet, mint amennyit a filmhíradó elmondott a halálával kapcsolatban, egy ötperces blokkban. Sem a politikusról, sem a magánemberről.
Meryl Streep véleményem szerint hozta a kötelezőt: ez a keményarcú, szívós karakter a kisujjában volt, és távol álljon tőlem, hogy lehúzzam a teljesítményét, de egyáltalán nem vágott a sarokba az alakítás: hisz egy idő után konkrétan nem volt mit alakítani, snittről snittre ugyanazokat hozta újra elő.
Ha másra nem is, arra mindenképpen jó a film, hogy az ember felhasználja a Piaf-ban az életrajzi filmről tanultakat, és hogy méginkább értékelje Olivier Dahan csodálatos munkáját, és Marion Cotillard bámulatos játékát. Aki egy hányatott élet, egy kemény sors széttagolt, a végére megbomlott krónikáját hitelesen akarja látni, az a Piafot nézze meg, ne a Vaslady-t.


84. Anna:DD (2013-04-11 17:21.48) aaaaa
[link] Nyugodjon Békében!:(


83. SzaboKri81 (2013-04-08 16:17.10) aaaaa
Nyugodjék békében! Meghatározó politikus volt, az egyszer szent.


82. Bordal (2013-04-08 14:12.18)  
Meghalt szélütésben, Isten nyugosztalja a Vasladyt. No nem Meryl Streep-et, nanem Margaret Thatchert.


81. Plunket (2013-03-07 13:59.57) aaaaa - (válasz Az utolso szamuráj 80. hozzászólására)
Akkor nincs semmi baj.:)


80. Az utolso szamuráj (2013-03-07 13:45.58) aaaaa - (válasz Plunket 79. hozzászólására)
félreérted.
ezzel arra utaltam,aminek sokan tartják orra miatt:meg hogy hányszor kapott oscart és hány jelölése volt,ergo csak vörös tengeri gyalogos lehet


79. Plunket (2013-03-07 13:36.56) aaaaa - (válasz Az utolso szamuráj 74. hozzászólására)
"mit akar ez a zsidó spiné"......lehet, hogy félreértem, amit ezzel mondani akartál, de hátha mások is, ezért jegyezném le ide, hogy Streep nem zsidó, hanem Presbiteriánus, ami a kálvinizmussal, és református vallással rokonítható. A Wikipédia angol nyelvű verziója is ezt írja, meg persze egyéb helyek is (utánanéztem a kritikád miatt). Egy helyütt bezavar egy, a zsidó személyiségeket felsoroló magyar nyelvű lista, mert Streep rajta van, mint "Holocaust -szinésznő", ez mondjuk tényleg keveredésre ad okot. Azon a listán azonban olynok is rajta vannak, akik kollaboráltak a zsidókkal, de ők maguk soha nem voltak azok. Egyébként van olyan magyar forrás is, ami egy -az egyben leírja, hogy ő maga nem zsidó.


78. AlekSeJ (2013-02-27 15:31.21) aaaaa
Szörnyen untam, és ez nem a készítők hibája, inkább az enyém, hogy nagyon annak a mezsgyéjén kapirgáltam annak a behatárolt film felhozatalnak, amelyekből én leggyakrabban szemezgetek. Szép és jó, amit ez a nő elért, de bosszantott és idegesített az okoskodása, már maga a kinézete is, valahogy (akármennyire is jól játszott streep) nem tudtam elvonatkoztatni és élvezni sem, lehet más szerint tökéletes volt erre a szerepre, szerintem nem. Hirtelen mondani sem tudnék olyat, aki igen, valójában nem is gondolkodtam ezen, de úgy érzem, hogy meryl nekem itt most nem jött be. Egyébként sem az a színésznő, akivel folyamatosan szimpatizálok, vagy tetszenek a megformált karakterei, vagy nem, átmenet nincs. Eluntam az életemet is ebben a politikai történésekben, nem nekem valóak az ilyen tartalmú mozik. Nem tudom reálisan osztályozni, szimpátia alapján ítélem úgy, hogy számomra kettő kemény csillagnál nem hozott többet. Biztos van ennek is célközönsége, de én nem tartozom közéjük.


77. Anna:DD (2013-02-16 14:46.28) aaaaa
Mindenki azt írja,hogy ha Meryl S. nem lett volna benne semmit nem ért volna a film...de kérem,ő volt a főszereplő!!!! nekem tetszett:DDDDDDD <3 Meryl!


76. Norbii92 (2013-02-12 16:38.15) aaaaa
Nem volt rossz film A vaslady, valamelyik nap néztem meg, de nem is hagyott bennem semmi nyomot. Már majdnem el is felejtettem itt véleményezni. Épp ezért négy csillagot csak Meryl Streep (na meg persze Jim Broadbent miatt, ő is jó volt) Oscar díjas alakításáért adok a filmre!
Mint ahogy azt már előttem sokan írták, nekem is az volt a legnagyobb bajom a filmmel, hogy elég vontatott és unalmas az egész cselekményvezetése. Az ember Streep nélkül csak végig szenvedte volna az egészet, vagy be se fejezi, de így azért egyszer meglehet azért nézni! 4*


75. Bellefille (2013-02-07 23:40.09) aaaaa - (válasz Langelus 70. hozzászólására)
Nem is állítottam, hogy nem volt alkalmas. Sőt! Nagyon is fantasztikusan játszott. Nekem magával a filmmel, a kivitelezéssel, a kapkodással stb. volt/van gondom.


74. Az utolso szamuráj (2013-02-01 13:44.48) aaaaa
Amikor Mery Streep-et jelölték,az már önmagában világcsúcs volt.
Lehet szeretni,nem szeretni-ezt mondjuk,sose értettem,miért,de miért ne ugye-ám Streep munkássága mellett képtelenség úgy elmenni,hogy az ember ne tisztelje,amit elért(már ha az illető nem behavazott tajtparaszt meg mit akar ez a zsidó spiné).A magam részéről csendben azon a véleményen vagyok,a hölgy minden idők talán legnagyobb színésznője.
De....ez nem érdekes.Ami érdekes,a XX. század egyik legjelentősebb személyiségét hogy kelti életre.
Nos,amit itt hoz a művésznő,szinte pályája csúcsa,és ezt legjobban akkor érti meg a néző,amikor hajlandó eredeti nyelven is megnézni a mozit:Streep az "angol angolt" is elsajátította-ez pedig értelemszerűen a szinkronban elvész(ezért vagyok mereven eredeti hang mániás).Ám a színésznő apró gesztusai,mimikája ,egész súlya a filmen meghatározó,a mostanra tudott díjak létjogosultsága pedig megkérdőjelezhetetlen.Amúgy épp Streep-ről mondta azt nem kevés szakember,ha jelölik,akkor tulajdonkép oda is kéne neki adni a díjat,biztos olyan minőség van mögötte,és volt színésznő,aki mikor Meryl nem kapott ám ő igen,megjegyezte,nem biztos,hogy jó döntést hoztak az ítészek.
Szóval,ez a film a színésznőé,illetve az igen példás teljesítménnyel előrukkoló mellékszereplőgárdáé,akik közül Jim Broadbent-et illik kiemelni,ők azok,akik tudják,mi a dolguk.
Nem így Phyllada Lloyd ,akinek képességeit messze felülmúlta ez a project,emiatt a Vaslédy több helyen hézagos,néhol udvariasan elhallgató avagy szó szerint hazug és leegyszerűsítő,lásd Thatcher hatalomból való távozásának valódi hátterét.Ennek oka lehet persze az,a politikusasszony még él-ám küzd az öregedéssel -valamint az angolok ugyebár bizonyos dolgokban vadul merevek ...és gentlemanek.
Így az ír kérdés sincs kitálalva annak illő fokán...a bányászok ,munkások megmozdulásai épp csak bevillannak,és sorolhatná az ember,ám illő meg is torpannom.
Ugyanis....érzek Thatcher felé nem kis tiszteletet is,hisz ez a nő egy férfivilágban-ráadásul Angliában!!!-állta meg a helyét,büszkén viselte az oroszoktól kapott Vaslédy becenevet-ha pedig ők akasztják ezt rá valakire,annak oka van-és számtalan negatív politikai döntésére jut számtalan pozitív politikai tett(És még ma is EU ellenes,kinek hogy szimpatikus ez a véleménye).Erős,önmagát soha fel nem adó,karakán nő volt,és így személyisége jócskán túlmutat azon,hogy mit tett,hisz számít a közeg és egyéb körülmények is-más kérdés,ez a jóléti megélhetéstől épp leszakadó munkást hol érdekli ugye,az éremnek mindig van másik oldala.
És épp ez a másik oldal nincs kellően kidolgozva,pedig akkor a Vaslédy több lenne egy korrekt??iparosmunkánál egy olyan színésznővel a főszerepben,akinek jelenléte élmény minden percben.Valamint rá kell arra is mutatnom,a filmet kár megnézni olyannak,akit sose érdekelt a politika,hisz a főszereplő egy politikus,és egy olyannak is,aki Margaret T.-t ebből a filmből kívánja megismerni:nem,itt csak Meryl Streep-et fogja látni,amint Margaretet játszik,ám annak tettei jó ha lábjegyzetként vannak odafuttatva a vászonra.
Persze...mindig az érem másik oldala.Egy életet,egy ilyen életet 101 percben be lehet mutatni,még a világ legjobb színésznője segítségével is?
Ugye....


73. Sötétszív (2012-07-29 23:47.00) aaaaa
Phhyllida Lloyd filmjében Mery Streep játssza a vaslady vagyis Margaret Thacher Nagy Britannia egykori miniszterelnökét. Fura mód ő jól játszott, akárcsak a férjét alakító Jim Broadbent. Mégis van hiányérzete az embernek. A rendezőnő -aki a Mamma Miában már dolgozott Streeppel- életrajzi vagy politikai filmet csináljon. Sajnos emiatt két szék között a földre esett. S ez a legnagyobb hibája a filmnek. Meg persze a gyámoltalan forgatókönyv is. Ez nekem nagy csalódás volt. Egyszer azért meg lehet, de nem hagy az emberben semmi mély nyomot.


72. Cabir (2012-07-22 22:43.28) aaaaa
Sokat vártam ettől a filmtől, nagyon hálás a téma - de csalódnom kellett. Meglehetősen vontatott unalmas, nem sokat tudtam meg a Vaslady életéből. Túl sok volt benne a száraz rész, és túl sokat foglalkoztak az idős, megtört Margaret-tel.
Meryl Streep nagyszerű alakítást nyújtott, az ilyen erős, kemény nőalakok, politikai témák nagyon jól állnak neki, de ettől függetlenül unatkoztam, alig vártam, hogy vége legyen a filmnek.


71. Kittentyű (2012-07-11 21:14.20) aaaaa
Meryl Streep itt is zseniális volt, viszont a film maga néhol tényleg picit unalmas, de ettől függetlenül jó filmnek tartom és megérdemeltek az Oscar dijak is. Főleg Meryl Streep Oscarja.


70. Langelus (2012-07-10 11:16.42)   - (válasz Bellefille 68. hozzászólására)
A szerepre Streep alkalmas volt.


69. Törölt felhasználó (2012-07-08 00:55.47)  
Visszaolvastam itt néhány kritikát, és nem csodálom, hogy mekkora ellenérzést váltott ki a film szinte mindenkiből...
Tény és való, Meryl Streep, mint mindig, itt is zseniális, de hiába az, ha a forgatókönyv olyan halovány, mint holdfény a gőzölgő láp fölött. Életrajzi filmnek kevés, politikai szempontból nulla, ide is oda is belekap egy kicsit (borzasztóak az aktuális időszakból dokumentumfilmszerűen bevágott részek,- vagy csak én utálom az efféle képi megoldásokat), de nincs lényegi mondanivalója. Nem ismerhetjük meg belőle az igazi Margaret Thachert, csupán azt látjuk, hogy egy ambiciózus fiatal lány hogyan válik néhány évtized alatt feledékeny öregasszonnyá, aki a saját démonaival küzd. A köztes időben meg ugyan történik ez-az, de a cselekmény nem tudja magával ragadni a nézőt. Kicsit olyan ez, mint amikor az öregek mesélnek a múltról. Persze, persze, jó, jó, elmondja, miközben mi csak fél füllel- és szívvel hallgatjuk, de igazából kit érdekel? Hát ilyen volt ez a film is. Egy öregasszony visszaemlékezése, amit a derék idő átírt néhol egy kicsit szebbé...

Viszont óriási dicséret illeti Jim Broadbent játékát. Őt is és az általa alakított karaktert is jobban szerettem, mint Streepet. Hiába, az öregfiú, szerepe szerint legyen akár szimpli-szingli apukája, vagy kutakodó varázslótanonc okítója, mindenképpen csodálatos. :)

Phyllida Lloydnak pedig el kellet volna döntenie, hogy mit akar: életrajzi regényt forgatni egy családanyáról, aki politikai karriert futott be, vagy filmet csinálni egy politikusról, aki egyben családanya is? És e szerint kellett volna eltolni a film súlypontját, a számára lényegesebb karakter felé.
Egyébként pedig nem marad le senki semmi pótolhatatlanról, ha kihagyja a filmet.


68. Bellefille (2012-06-28 15:59.28) aaaaa
Nagyon gyenge film. Inkább szólt Meryl Streep-ről, mint a Vaslady-ről. Meryl Streep nagyot alakít szokás szerint, mintha nagyon gyúrna arra az újabb Oscarra. A filmben talán csak egy jó pont van, hogy nem az a tipikus életrajzi film. Igazából sok minden nem derült ki számomra Teacher-ről. Kicsit befejezetlenek a történetek, mintha ide-oda kapkodnának. Igazából nincs is kidolgozva rendesen a visszaemlékezés része. Szerintem. És nem éppen a legjobb dolgokat ragadták ki. Unalmas és vontatott, és amennyire vártam akkora csalódás lett.


67. HMáté33 (2012-06-11 16:46.26) aaaaa - (válasz SzaboKri81 66. hozzászólására)
teljesen elhibázott próbálkozásnak tartom ezt a filmet, de azt azért látni kell, h nem egy hagyományos életrajzi mozinak készült, ezt fölösleges is számon kérni rajta.


66. SzaboKri81 (2012-06-11 16:07.00) aaaaa
Ezer és millió elnézés Meryl Streeptől de sajnos ez a film nagyon gyenge lett. Amúgy a színésznőt imádom és kivételese tehetségnek tartom. Szerintem is is remekül játszotta Britannia első női miniszterelnökét.
Sajnos azonban még az Ő játéka is kevés volt ahhoz, hogy ez a film jó legyen. Még az életrajzi filmekhez viszonyítva is borzasztó unalmasan indult. Az első egy óra maga volt a tömény unalom. Mikor végre elérkeztünk ahhoz, hogy valami történjen a film hirtelen véget is ér. A falklandi háború után jön a Berlini fal lebontása. A kettő között több mint hét év telt el! Ott nem történik semmi? Persze nem azt mondom, hogy részletesen mutassák be minden napját de ennél talán többet is bemutathattak volna. Ráadásul egy olyan személyről van szó, akinek az élete eléggé ellentmondásos és izgalmas volt. Márpedig egy ilyen személy életét sokkal jobban be lehet mutatni (Nixon, Sztálin, J Edgar, Michael Collins...), hogy csak pár filmet említsek életrajzi művekből.


65. Mozibuzi (2012-06-03 15:44.17) aaaaa
A legjobb maszk és a legjobb színésznő Oscarja jutott ennek a filmnek és ezeket nagyon megérdemelte, de más érdeme semmi nincs.


64. John Spoiler (2012-05-27 15:20.49) aaaaa
Mint hogy az összes filmjénél, szinte csak Meryl Streepre kívácsi az emberfia, aki szinte egymaga veszi a vállaira az egész film felelősségét, és ez a vaslady-nél sincs másképp. Nehéz elhinni, hogy a megdöbbentően aszottra maszkírozott és fiatalsága végén járó M.T. ugyanaz a személy játssza. Játékáról nem is ejtenék több szót, megtették már elegen.
Ami a filmet illeti, hiányosságok akadnak bőven. Ami előnye az a hátránya is: az időben ide-oda ugráló jelenetek hatásosak ahogyan a hasonló történéseket kontrasztba állítja, ám mégis meg-meg akad és végeredményképp a közééppontban egy leépült, megfonnyadt, egykor szebb napokat is látott főnökasszony áll (és csoszog). Ha ennek idealizáló funkciója lenne, akkor elismerem, működik. De nem nálam.
Jobb lett volna az egyszerű kronológia, elvégre nem thrillerrel van dolgunk.
És becsúszik néhány ócska közhely, meg kapunk egy nagy adagot a politikai (életrajzi) filmekre jellemző melldöngető "hazafiazmusból": Britek vagyunk, yeeeeah: még Theatcher ellenlábasai sem korruptak, kérem szépen itt mindenki a haza javát szolgálja.
Ide is csipked, oda is nyúl, de minek mentek bele a családi drámába ha kínosan nem sikerült kifejteni? A politikusnő karrierje pedig mintha hatalmas ugrásokkal haladt volna előre, nem éreztem benne az ívet. Nem áll össze érzelmileg és ez az ami darabossá tette számomra ezt az egészet.


63. Löshawna (2012-03-24 13:49.29) aaaaa
Színvonalas film volt. Elgondolkodtató és jó volt látni M. S. magas szintű és más arcú művészi tudását.



62. Cantri (2012-03-01 02:31.51) aaaaa
Phyllida Lloyd kezet csókolhat az isteni Merlynek, hogy volt neki, mert biztos, hogy nélküle egy roppant felejtős alkotás született volna, ami nem, hogy 2 Oscart, de valószínűleg figyelmet sem kapott volna túl sokat.
Pedig Margaret Thatcher karaktere önmagában érdekessé tehetné a filmet, azért ő igen sok mindent elért, lerakott elnöksége alatt, még ha a nép személyében mindig is egy megosztó személyiség volt, de csak megválasztották valamiért, nem is egyszer. A történettel igazából nincs is probléma, kifejezetten jó ötletnek bizonyult, hogy lineáris mesélés helyett a visszaemlékezésekből táplálkozó megvalósítás mellett döntöttek. Viszont a rendezői jelenlét eléggé lagymatag, feszesség mondhatni egyáltalán nem volt szabva, és a cselekmény is néha egészen ütemtelenül lett adagolva, így pedig bizony előfordult, hogy egyet-kettőt mocorogtam unalmamban. Viszont van egy Meryl Streepünk, aki egymaga megmenti a produkciót a teljes érdektelenségtől. Egészen lenyűgöző, hogy ez a nő ennyi év után, ennyi szereppel és alakítással a háta mögött is még képes újat mutatni. Ezúttal is a maga tökéletes profizmusával oldja meg szerepét, s bizonyítja, hogy művészi eszköztára szélesebb az áradó Dunánál is.
A karakterré egyesülés magasiskolája, amit művel, a demenciával küszködő öregasszony szerepében annyira erős, hogy tulajdonképp azzal is el lettem volna, ha nem is ásunk vissza a múltba. Teljesítményét pedig mi sem mutatja jobban, hogy az angolok fenn sem akadnak rajta, hogy egy amerikai játszotta az egyik legjelentősebb miniszterük szerepét.
Összességében nem túl erős életrajzi dráma, amit csakis Streep brillírozása ment meg a feledés homályába való merüléstől, neki köszönhetően akár többszörnézőssé is válhat.


61. City225 (2012-02-25 22:36.13) aaaaa
Nem ragozom tovább a leharcolt felsőfokú jelzőket, Meryl Streep jelenleg a legnagyobb élő színésznő, sőt megkockáztatom minden idők egyik legjobbja is. Egy személyben csinál értékelhető ebből az aránytalan katyvaszból, ami önmagában annyira hidegen érintett, ahogy egy hasonló politikai felütésű műtől, és egy ennyire megosztó személyiségtől súlyos bűnnek számít. Érthetetlen, hogy miért a mamma mia limonádérendezője vette kezébe ezt a súlyos projektet, viszont abban ő is egyetért, a kamera objektívja jó helyen van, mikor Streep-et veszi a fókuszba. A legapróbb szemvillanása, vagy félrevetett tekintete hitelesebb teszemazt Glenn Close révetegen túljátszott direkt alakításánál, sőt komplett színészgenerációk teljes kínálatánál. Természetes ahogy van, egy pillanatig sem éreztem hogy játszik a kamerának, azt gondolom a negyvenkettedik oscar-jelöléssel és két díjjal a hátamögött még akkor se gyanusíthatnám ezzel, ha mégiscsak ilyen motiváció lenne a háttérben. De nincsen, ő natural, as nature...
A film sajna igencsak gyenge, viszont a lenyűgöző címszereplő fogyaszthatóvá és nehezen feledhetővé teszi.


1 2 3

Kapcsolódó fórumok

VéleményekDI_, 2023-12-14 11:0190 hsz
Kérdések téma megnyitása0 hsz
Keresem téma megnyitása0 hsz
 
 

Filmkatalógus alsó
Copyright © 2005-2018, www.FilmKatalogus.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Impresszum | Médiaajánlat | DVD üzletszabályzat, kapcsolat | Sitemap | E-mail: info@filmkatalogus.hu

Ez a weboldal cookie-kat használ, melyekre szükség van az oldal megfelelő működéséhez. További információk