Filmek Főoldal TV műsor DVD / Blu-ray Filmek Színészek Rendezők Fórumok Képek Díjak Mozi
film
 
Bejelentkezés
E-mail:
Jelszó:
Megjegyezzelek?
Regisztráció
Elfelejtett jelszó

Regisztrálj és nyerj
DVD-t, vagy mozijegyet!

Keress

Részletes keresés

Mozibemutatók
2024-04-26
Anselm

2024-04-25
Abigail
Challengers
Emma és Eddie: A képen kívül
Exhibition: Van Gogh és Japán
Maga a pokol
Robotálmok

2024-04-18
Bolero
Bonus Trip
Elszáradt füvekről
Mentawai, egy elfeledett ősi kultúra
Micimackó: Vér és méz 2.
Polgárháború
Származás
Szunnyadó vérebek
Vörös szobák

2024-04-11
Back to Black
Carte Rouge - Vörös térkép
Szellemirtók - A borzongás birodalma
Thabo és a szafari kaland
Verseny a győzelemért

További mozibemutatók

DVD / Blu-ray premierek
A Profi *A klasszikus film* *Dupla borítós kiadás és booklet* (Blu-ray)

További DVD premierek
További Blu-ray premierek

Hamarosan a TV-ben
Marlowe
- Filmbox Premium, 20:00
Az U.N.C.L.E. embere
- Film+, 21:00
A nagy dobás
- Viasat Film, 21:00
The Expendables 2. - A feláldozhatók 2.
- Mozi+, 21:00
Gyilkos memória
- Moziverzum, 21:00

Teljes tévéműsor

Szülinaposok
James Russo (71)
Craig Sheffer (64)
Jaime King (45)
John Cena (47)
Kal Penn (47)

További szülinaposok

Legfrissebb fórumok
Mai menü avagy ma milyen filmet néztél meg
2022-es választás
Szólánc
Asszociáció
Mit hallgatsz most?

További fórumok

Utoljára értékeltétek
Ásó, kapa, géppisztoly aaaaa
Tordy Géza aaaaa

 

Fórum - Bennfentesek - Vélemények

Ahhoz, hogy hozzá tudj szólni a fórumokhoz, be kell jelentkezned, vagy regisztrálnod itt!

20. Baryll (2023-10-02 09:37.30) aaaaa
Nekem ez túlságosan tömény volt. Szinte egy kukkot sem értettem ebből az egész banki, tőzsdei, politikai és egyéb sz.rkavarásból.
Viszont mélyen együtt tudok érezni azokkal a pórul járt emberekkel, akik ezek miatt a dúsgazdag tetű pénztologató sz.ralakok miatt lettek kirúgva az állásaikból a munkahelyeik megszűnése okán. Mennyi rendes, tisztességesen dolgozó, a szebb és biztonságosabb jövőben bizakodó szorgalmas ember életét tették egy szempillantás alatt tönkre és kilátástalanná ezzel a 2008-as válsággal is.
Egy igazságosabb világban ezeknek a csalóknak mindnek börtönben kellene kuksolniuk. De nem, továbbra is büntetlenül fertőzheti tovább ezeknek a dúsgazdagoknak a vigyorgó kasztja a társadalmat. Azután ha "odavág" nekik a megnyomorítottak egy szűk csoportja az ellenük elkövetett mocskosságaik miatt, akkor meg egyből elő van húzva a terrorizmus bélyege a kalapból.
Rohad és bűzlik ez az egész világ a fejétől a farkáig. Most is a covid, a háború látszatindokai mögé bújva tesznek tönkre mindent a világban ezek a semmirekellő "disznófejű Nagyurak".

Talán majd sokadik nézésre megértek valamit ebből a pénzügyi csalássorozatból, de mire is mennék vele? Jobb nem lesz tőle semmi sem, az is biztos.



19. Pocsarov (2017-11-14 00:58.24) aaaaa
A filmet megnézve nem derült ki számomra egyértelműen, hogy mire is akart rámutatni?

A pénzügyi válság utáni helyzetet? - Az Izlandi körképpel ezt világosan megtette a film bevezetőjében.

A pü. válság okait? Szerintem az elindító esemény a C.D.S (Credit Default Swap / hitel-nemteljesítési csereügylet) kötvények shortolásának megteremtése, azaz a C.D.O-k (Collateralized Debt Obligation / fedezett kötelezettség) bevezetése. Igazából ők arra fogadtak, hogy be fog dőlni azon hitelek többsége, melyből a lakásvételeket finanszírozták. Amennyiben ez az opció bekövetkezik, akkor a C.D.O-t kibocsátó ker.bank és a biztosítást vállaló társaság a fizetési kötelezettségük miatt katasztrofális helyzetbe kerülnek. Ez történt a Lehman Braders Ker.bankkal és az AIG biztosítóval. Az AIG-ot megmentette a FED, de a makacssága miatt a Lehmans menthetetlenné vált, ami egy pénzügyi világválsághoz vezetett. Ezt a folyamatot nem domborította ki Charles Ferguson rendező, de lehet, hogy nem is akart ilyen mélyen belemenni.

A pü. válság felelőseit? - Mivel törvényi előírás nem szabályozta kellően ezt a piacot, ezért senkit sem lehetett felelősségre vonni, bár a film erősen sugalmazni akarta ezt. A szakembereknek és a politikusoknak természetesen volt és van erkölcsi felelősségük, csak amikorra kiderült számukra, hogy mekkora a baj, már megállíthatatlan volt a folyamat. Ebben a folyamatban a hitelminősítők a legnagyobb hunyók, akik minden felelősséget elhárítottak, pedig az "áldásos" tevékenységük által ők verték át az embereket leginkább. A filmnek ez a része van a legjobban kidolgozva. Mintha csak erre szeretett volna rámutatni a rendező.

Szerintem volt benne pár felesleges szál, de összességében még így is hasznos film, melyet mindenkinek látni kellene. Értékelésem: 3,5*



18. Chris Co (2014-12-28 20:30.25) aaaaa
jav.: mint amennyit felvettek hitelt, ők biztosan...


17. Chris Co (2014-12-28 20:19.58) aaaaa
X internetes portál újságírója szerint csúsztatás majdnem minden perce a filmnek. Legyen úgy (szerinte)! Ez a mondat viszont kiakasztott : "A szegény embereket rútul rászedték, hitelt adtak nekik szép lakásra, ki hitte volna, hogy vissza is kell fizetni." – Igen, ha megnézte volna a filmet szegény pára, nem álmodozik luxusról, mint házról, családról, gyerekekről, autóról. A hitelszerződéshez csatolni kellett volna, hogy téged nem veszünk emberszámba, csak kellesz a nagy üzlethez. A felelősség nyilván közös és persze mindenki kellett ahhoz, ami 2008-ban bekövetkezett, de ha már a dokumentumfilm felszínes és hatásvadász, akkor miért van, hogy valaki csak az egyik oldal mellett foglal állást (mellesleg a film is kitérhetett volna arra, hogy mi az, amire a valódi dolgozó, termelő népnek is jobban oda kellett volna figyelnie), mivel a világválság okait nem a bolti eladók, villanyszerelők, gyári munkások munka teljesítményének, munkakedvének csökkenése okozta (a felszínesség végett)? Előkerült a cikkben még, hogy x, neves közgazdász, egyetemi tanár "homlokráncolva" (újságíró nem elég erős helyesírást tekintve) hagyta el a vetítőtermet. Akiknek meg elfelejtettek szólni a szakma nagyjai arról, hogy ne tegyék, mert 10 év törlesztés után is esetleg többet kell fizetni annál (mondjuk J.Zs vagy az akkori kormány szaktekintélyei), mint amennyit felvettek, hitelt. Ők biztosan nem csak a homlokuk ráncolják. Nekem ilyesmit sem sugallt a mozi, hogy mindenki, "már csak ilyen", aki "bankár" és azt sem, hogy a "bankok gonoszak" és a "bankárok rossz emberek". Az államokba visszakanyarodva, ott (lehet, tévedek, de...) valóban még lelkesebben vettek fel hiteleket, mint nálunk és kedvezőbb feltételek mellett is sokkal többen váltak fizetésképtelenné, ami szintén a hitelezők felelőssége volt (elsősorban). Szerintem ez egy kissé hatásvadász és szájbarágósan leegyszerűsítő, ám izgalmas, meglepően korrekt, tényekkel, adatokkal alátámasztott dokumentumfilm. A pénzügyi világot jelentősen befolyásoló szereplők közül sem mind ördög, mint ahogyan a más gazdasági státuszba sorolt egyszerű, bérből és fizetésből, munkából élők közül sem mind álmodozó, felelőtlen hitelfelvevő.


16. Lesifbi (2014-02-17 21:55.46)  
Nem mondom hogy mindent értettem, söt sokmindent nem, de nagyon nagyon érdekes, és föleg tanulságos, de egyben masszív dührohamot okozó film. Föleg amiatt, amikor a "bünösök" közül néhány a riportjukban FAPOFÁVAL ismerték be a milliós-millárdos prémiumjaikat, és még hozzá is tették- ebben semmi kivetni való nincs. (anyátok ...ája!!)

Fiatalok, ezt a filmet nézzétek, ne az Alkonyatot meg a Budapestet!!


15. Tysonrichie (2012-05-05 12:54.52) aaaaa
Felháborító és szörnyű, hogy egyes érdekcsoportoknak mindent szabad és azt csinálnak amit akarnak.


14. Mozsika (2012-03-05 11:17.17) aaaaa
Megdöbbentő adatok voltak a filmben. Kíméletlenül őszinte mondanivalója miatt megérdemelte az Oscart.


13. DInnyetimi (2012-02-09 11:41.35) aaaaa - (válasz DInnyetimi 12. hozzászólására)
5* lemaradt


12. DInnyetimi (2012-02-09 11:40.46) aaaaa
Nos..., ha valaki szeretne a felszín alá látni, akkor ez a film alkalmas erre, bár - nem szakmabeliként is - csatlakozom Kapkaboy véleményéhez, miszerint ez egy összetettebb terület. Nagy vonalakban bepillantást nyerhet az ember a válsághoz vezető folyamatokba.


/Csak nagyon mellékes ez a megjegyzés: az vitathatatlan, hogy vannak felelősei a válságnak a pénzügyi szektorban, és a világ minden területére ez kihatással van és még sokáig lesz is.., én még mindig érzem az egyén felelősségét is valahol - ha máshol nem a saját helyzetét ellehetetleníteni hitel felvétellel kötelező, ha nem muszáj? - a nagyon távoli messzeségben, hiszen nincsen sivatag porszem nélkül. De ez megint más tészta. És persze az ember sosem tanul, sosem változik, a kapzsiság mindenkor, mindenhol jelen van./

Aki ebben dolgozik annak és aki nem (de picit is fel akarja fogni, hogy mi történik körülötte) annak is érdemes megnézni a filmet. Előttem szólókhoz csatlakozom mély egyetértésben.


11. Kapkaboy (2011-07-15 13:23.57) aaaaa
Szakmabeliként azt mondhatom,hogy szinte mindenben igazuk van a film készitőinek, és meglepően érthetően adják át az információt a nézőnek,mert azt én is kijelenthetem,hogy a pénzügy világa elég komplex és átláthatatlan a kivülállók számára, gratulálok Ferguson-ék !! :P
Az egy másik dolog,hogy az USA pénzügyi szabályai néha lényegesen eltérnek az európai országokban alkalmazottaktól, és ez lett a vesztük, és nekünk is sajnos.


10. Gyorkos (2011-06-28 12:03.05)   - (válasz Szilard1976 9. hozzászólására)
Innen le lehet tölteni:

*****

* Automatikusan eltávolított tartalom.


9. Szilard1976 (2011-06-27 12:56.37) aaaaa - (válasz Gyorkos 7. hozzászólására)
Szia Gyorkos!

A végjáték filmről esetleg nem tudsz véletlenül egy letöltési lehetőséget.


8. Szilard1976 (2011-06-26 20:56.41) aaaaa
Ez egy nagyon jó film a mai világ válságról, a mai helyzetről. Sokan felvették a hitelt lakásra, autóra és eljutottak arra a pontra hogy nem tudják fizetni a részletet, vagy csak nehezen. Ezekkel az emberekkel vajon mi lesz? Erről nem szól a film.


7. Gyorkos (2011-06-17 20:40.19)   - (válasz SAKÁL1 6. hozzászólására)
Bocs' SAKÁL1, de remélem nem haragszol, hogy ha nem fejtem ki ezt mert nagyon messzire vinne.

Ha még nem találkoztál ezzel a témával, akkor bevezetőnek ajánlom Neked ezt a filmet:

Végjáték - A világ leigázásának forgatókönyve (Endgame - Blueprint for Global Enslavement)
[link]

Az alaposabb ismeretszerzéshez pedig:

[link]


6. SAKÁL1 (2011-06-17 20:18.44) aaaaa - (válasz Gyorkos 5. hozzászólására)
Oké, de hova vezet ez? Mikor jön a pillanat amikor kiömlik a bili? És ha kiömlik, akkor mivel fog járni?


5. Gyorkos (2011-06-17 20:17.02)  
A háttérhatalom szépen teszi a dolgát. A világ pénzügyi rendszere akkora válságban van, amit el sem tudunk képzelni. Ezenfelül minden egyes összeomlással egyre több vagyon és pénz (ezzel természetesen hatalom is) kerül egyre kevesebb ember kezébe. A politika pedig tehetetlen (teljesen korrumpálódott), ugyanakkor a cégek egyre kapzsibbak és agresszívabbak.


4. SAKÁL1 (2011-04-16 16:50.32) aaaaa
A legszomorúbb az egészben, hogy azok, akik végülis felelősek a világgazdasági válság kirobbanásához, azok ugyanúgy ott vannak az előtérbe, mint tanácsadók, vagy fontosabb vezetők.
Ígérik hogy többet nem fordul elő, de kitudja?!


3. Szafe (2011-03-30 04:27.19) aaaaa
Sajnálatos hogy ilyen kevesen látták ezt a remek dokumentumfilmet legalábbis a hozzászólások száma alapján. Nem hallottam előtte a filmről,élmény volt megtekinteni. Jó volt a stílusa nem az a szájbarágós fajta ami pl. Michael Moore-ra jellemző. A legdurvább az volt benne hogy látszott az illetékesek mennyire nem vettek tudomást a felelősségükről az ügyben. Hány ember került utcára miattuk illetve lett öngyilkos a kilátástalan helyzetük miatt...



2. Goregrind (2011-03-28 21:29.39)  
A kissé szakmai nyelvezete miatt lehetnek csak apróbb megértési gondok, de a lényeg sajnos átjön a nézőnek...


1. Valentino (2011-03-25 18:16.24) aaaaa
Remek, felvilágosító, kíméletlen, és profi dokumentumfilm. Ferguson és bátor csapata lerántja a leplet arról, hogy a főként amerikai makrogazdasági intézményekben történt deregulációk milyen katasztrófális következményeket okoztak a nemzetközi piacon, és hogyan süllyesztették a világgazdaságot válságba (miközben a vezető pénzügyi titkárok, tanácsadók professzorok, bankárok bitangúl meggazdagodtak).
El lehet felejteni az elborul összeesküvéselméleteket, elég csak az interjúkat megfigyelni, és elképzelni, hogy bankok és biztosító társaságok milyen piramisjátékokkal tették kockára a pénzügyi egyensúlyt.

Nagyon ajánlom ezt a filmet.



Kapcsolódó fórumok

VéleményekBaryll, 2023-10-02 09:3720 hsz
Kérdések téma megnyitása0 hsz
Keresem téma megnyitása0 hsz
 
Bennfentesek adatlap
Eredeti cím: Inside Job
Évszám: 2010
Rendezte: Charles Ferguson
Szereplők: Matt Damon

További információk

Szereplők fórumai
- Matt Damon - Vélemények
- Matt Damon - Matt Damon mint Jason Bourne
- Alex Heffes - Vélemények


 

Filmkatalógus alsó
Copyright © 2005-2018, www.FilmKatalogus.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Impresszum | Médiaajánlat | DVD üzletszabályzat, kapcsolat | Sitemap | E-mail: info@filmkatalogus.hu

Ez a weboldal cookie-kat használ, melyekre szükség van az oldal megfelelő működéséhez. További információk