Filmek Főoldal TV műsor DVD / Blu-ray Filmek Színészek Rendezők Fórumok Képek Díjak Mozi
film
 
Bejelentkezés
E-mail:
Jelszó:
Megjegyezzelek?
Regisztráció
Elfelejtett jelszó

Regisztrálj és nyerj
DVD-t, vagy mozijegyet!

Keress

Részletes keresés

Mozibemutatók
2024-04-26
Anselm

2024-04-25
Abigail
Challengers
Emma és Eddie: A képen kívül
Exhibition: Van Gogh és Japán
Maga a pokol
Robotálmok

2024-04-18
Bolero
Bonus Trip
Elszáradt füvekről
Mentawai, egy elfeledett ősi kultúra
Micimackó: Vér és méz 2.
Polgárháború
Származás
Szunnyadó vérebek
Vörös szobák

2024-04-11
Back to Black
Carte Rouge - Vörös térkép
Szellemirtók - A borzongás birodalma
Thabo és a szafari kaland
Verseny a győzelemért

További mozibemutatók

DVD / Blu-ray premierek
A Profi *A klasszikus film* *Dupla borítós kiadás és booklet* (Blu-ray)

További DVD premierek
További Blu-ray premierek

Hamarosan a TV-ben
Elpuskázva
- RTL Három, 07:50
Az elnök végveszélyben
- HBO2, 08:06
Elizabethtown
- Viasat Film, 08:20
Zoolander, a trendkívüli
- Moziverzum, 09:00
Egy zseni, két haver, egy balek
- AMC, 09:15

Teljes tévéműsor

Szülinaposok
Shirley MacLaine (90)
Djimon Hounsou (60)
Glenn Morshower (65)
Cedric the Entertainer (60)
Aidan Gillen (56)

További szülinaposok

Legfrissebb fórumok
Mire gondolsz most?
Dolgok, amik nagyon idegesítenek
Asszociáció
Szólánc
2022-es választás

További fórumok

Utoljára értékeltétek
Lány a jövőből aaaaa
Jefferson White aaaaa

 

Fórum - A bunyós - Vélemények

Ahhoz, hogy hozzá tudj szólni a fórumokhoz, be kell jelentkezned, vagy regisztrálnod itt!

3. Az utolso szamuráj (2013-11-27 19:24.53) aaaaa
Hatalmas mozi.
Jim Sheridan míg ilyen mozikat mint Álmok otthona vagy a fél centet se érő fekete rapper életét feldolgozó akármit nem készített,olyan zseniális opusokat jegyzett,mint az Őt is anya szülte,Apám nevében vagy a Bal lábam.Korunk egyik legnagyobb színészével-aki valahogy mégis a legelismeretlenebb a "nép" közt-többször dolgozott,és a Bunyósnak nincs is miért szégyelnie magát.
Sheridan igen sokszor nyúl az angol vs írek problémájához,aminek történelmébe itt most nem ásnám magam.Ám míg mondjuk az Apám nevében az angol hatalmat-jogosan....-igen negatív színben tüntette fel,az Őt is anya szülte már arra hívta fel a figyelmet,annak a csóri kiskatonának ott gépfegyverrel a vállán szintén van édesanyja,édesapja lehet neki is van már családja,aki hazavárja...és igencsak hiányozna neki rokona,ha azt Írországban bármilyen vélt vagy valós igazság miatt megölik.A Bunyósban már elért oda a rendező,nem is az angolok a mumusok,itt az írek közti viszály az igazi probléma.
A film gerince a szerelem,és mert mindkét karakter jól működik és életszerű-valamint Emily Watson legalább akkorát játszik,mint Daniel Day Lewis-a néző minden együttérzését megkapja a pár ,hogy összejöhessenek,ami persze több okból nem egyszerű.Így belelátunk egy olyan világba,ahol szinte vastörvények uralkodnak,ahol egy kisfiú halála miatt emberekből olyan érzelmek bújnak elő,hogy képtelenek továbblátni orruknál,és képtelenek bármilyen kompromisszumra.Az igazi nagy kérdést Brian Cox karaktere-aki az angolokkal való enyhülés katalizátora-szegezi neki a gyűlölködőnek,mégis hogy képzeli el a világot Írországban,a más vallásúakat mindig is gyűlölni fogják és lehetőség szerint irtani??(az angolok mellett persze...)Azaz,az élet egy örökös harc??Ebbe nőljön fel minden gyerek,ebbe roppanjon bele mindkét oldalon rengeteg család,haljanak meg emberek??
Mégis,mennyire jellemző kép az is,menyire az alkotóra vall,mikor a végén a férfit kiiktatva annak felesége ráborul a tetemére:őt is szerette valaki,akinek életébe halála mély gyászt és tragédiát hozott-legyen bár személye bármilyen.
Illetve valóban:a film egyik legszebb jelenete mikor Danny bevallja Maggie-nak,a szívével képtelen volt elfeledkezni róla:ugyanígy a testével.Abba a pár percbe el van magyarázva a szerelem,úgy,hogy nincs egy nyálas pillanat,megjegyzés benne.
A bokszjelenetekre se lehet panasz,legyünk őszinték:jóval életszerűbbek,mint mondjuk a régi Rocky-filmek,ahol soha nem védekezett senki.Daniel Day Lewis persze maximálisan felkészült erre a szerepére is,szorgalmasan járt edzésekre.
Jim Sheridan filmje igen erős darab,igen velős emberi értékekkel,amit egyszerűen de tisztán fogalmaz meg,még a negatívabb oldalakat se démonnak állítja be,tetteinek van oka.A moziban látott világ ma már persze történelem,de azért aki volt Írországban,tudja,hogy érez ez a nép az angolok felé ma is,mint azt is,mennyire tökös,kemény emberek ezek.A Bunyós pedig igen erős munka arról,hogy VAN egyfajta politikai helyzet,VAN mindenfajta érzelem és két ember-rajtuk kívül meg több millió-hogy próbál ebben élni:uram bocsá,boldogságra törekedni.
Fontosabb film ez ennél,hogy ennyi beírás szülessen.


2. ElizabethBennett (2011-07-16 19:29.28) aaaaa
Nagyon vontatott film. Alapvetően tetszett a története és csak ezért szenvedtem végig. A két főszereplő jól játszott benne, de az egész mégis valahogy olyan száraz volt. Az egyetlen jó jelenet, ami megmaradt bennem, az volt, amikor Day-Lewis elmegy Emily Watsonhoz és elmondja neki, hogy az eszével le tudna mondani róla, de a szívével nem.


1. LaosLányka (2011-01-16 20:26.51) aaaaa
Az 1993-as "Apám nevében" című film után ismét együtt dolgozott és ismét nagyot alkotott Sheridan és Day-Lewis. Míg a '93-as alkotásukban az IRA csupán hátteret nyújt a történetnek, "A bunyós" már részletesebb belátást enged az akkori aktivisták, valamint hozzátartozóik életébe is. A város felett folyamatosan cirkáló katonai helikopterek, bombák, melyek bárhol robbanhatnak, egykori ismerősök, barátok, akik bármikor megölhetnek. Félelem, kilátástalanság. Míg egyesek a békét várják-sürgetik, mások amiatt ragadnak fegyvert, hogy ez a béke ne jöhessen el. Az ő szemükben ez a legyőzöttséget, elhunyt szeretteik kigúnyolását jelenti....
A korábbi IRA aktivista, Danny Flynn 14 év után szabadul a börtönből.Élete közel felét ott töltötte. Hazatérve a kopott utcák, a lerobbant házak közé csak két dolog élteti. Korábbi bokszolóként szeretne újra célt és értelmet találni a sportban, valamint fiatalkori szerelmét, Maggie-t is szeretné visszakapni. Régi edzőjével kibérel egy ütött-kopott tornatermet, ahol nem csupán ő maga, hanem a helyi fiatalok is lehetőséget kapnak arra, hogy ne fegyverrel a kezükben, a halálig küzdjenek, inkább mérjék össze erejüket a ringben, szabályos keretek között. Ám Danny békés nézetei sok emberből lenézést, agressziót váltanak ki, mely áldozatokat követel.



Kapcsolódó fórumok

VéleményekAz utolso szamuráj, 2013-11-27 19:243 hsz
Kérdések téma megnyitása0 hsz
Keresem téma megnyitása0 hsz
 
 

Filmkatalógus alsó
Copyright © 2005-2018, www.FilmKatalogus.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Impresszum | Médiaajánlat | DVD üzletszabályzat, kapcsolat | Sitemap | E-mail: info@filmkatalogus.hu

Ez a weboldal cookie-kat használ, melyekre szükség van az oldal megfelelő működéséhez. További információk