Filmek Főoldal TV műsor DVD / Blu-ray Filmek Színészek Rendezők Fórumok Képek Díjak Mozi
film
 
Bejelentkezés
E-mail:
Jelszó:
Megjegyezzelek?
Regisztráció
Elfelejtett jelszó

Regisztrálj és nyerj
DVD-t, vagy mozijegyet!

Keress

Részletes keresés

Mozibemutatók
2024-04-26
Anselm

2024-04-25
Abigail
Challengers
Emma és Eddie: A képen kívül
Exhibition: Van Gogh és Japán
Maga a pokol
Robotálmok
Vörös szobák

2024-04-18
Bolero
Bonus Trip
Elszáradt füvekről
Micimackó: Vér és méz 2.
Polgárháború
Származás
Szunnyadó vérebek

2024-04-11
Back to Black
Carte Rouge - Vörös térkép
Szellemirtók - A borzongás birodalma
Thabo és a szafari kaland
Verseny a győzelemért

További mozibemutatók

DVD / Blu-ray premierek
A Profi *A klasszikus film* *Dupla borítós kiadás és booklet* (Blu-ray)

További DVD premierek
További Blu-ray premierek

Hamarosan a TV-ben
Az ítélet eladó
- TV4, 08:15
Kongó
- AMC, 08:20
Köddé vált anya
- Film4, 08:25
Királyi szívek otthona
- Izaura TV, 09:00
Bíborszín
- HBO, 09:25

Teljes tévéműsor

Szülinaposok
Clint Howard (65)
Andy Serkis (60)
Derzsi János (70)
Jessica Lange (75)
Crispin Glover (60)

További szülinaposok

Legfrissebb fórumok
50 éves az Omega együttes
Erőszakik - Vélemények
Örömködő topik - közkívánatra!
Dűne: Második rész - Vélemények
2022-es választás

További fórumok

Utoljára értékeltétek
Az első ómen aaaaa
Koltay Gábor aaaaa

 

Fórum - Charles Dickens - Vélemények

Ahhoz, hogy hozzá tudj szólni a fórumokhoz, be kell jelentkezned, vagy regisztrálnod itt!

21. Lifeisamovie (2024-02-07 22:20.17)  
[link]
[link]

"A festők mindig szebbnek festik a hölgyeket, mint amilyenek a valóságban, mert különben nem kapnának rendelést. Az az ember, aki a fénnyel írt képeket készítő gépet feltalálta, tudhatta volna, hogy sohasem lesz vele sikere, mert túlságosan becsületes, és cseppet sem hízeleg."

Így lett a Chocapic...helyett a photoshop...:)


20. Dexter Sitzky (2019-07-17 10:33.18) aaaaa
Kedvenceim tőle a Twist Oliver és a Karácsonyi ének.



19. Zöldike8 (2019-06-09 06:14.05)  
RIP CD!


18. Halember (2019-02-07 20:33.21)  
Boldog születésnapot, Charles barátom! :)


17. Dexter Sitzky (2019-02-07 20:30.05) aaaaa
Boldog születésnapot!:)


16. GyermeklakĂłbizottsĂĄg (2014-02-06 10:31.49) aaaaa
" Ha barát kell, a legjobb leszek.
Ha magányra vágysz, én a csönd leszek.
És ember leszek, mert emberre vágysz: ki szeret,
ki elfogad, s kit igaznak látsz."
Kötelezően ajánlottak Angelika "sorai."


15. Csabaga (2013-07-24 18:53.30)   - (válasz Angelika58 13. hozzászólására)
Maradok a Dickens könyveknél.
Jó író volt,ez a lényeg.Főképpen ennyi idő után.


14. Csabaga (2013-07-24 18:52.25)   - (válasz Angelika58 13. hozzászólására)
Ha már szóba hoztad,köszönöm a kedves soraidat,amit az Audrey fórumba írtál.

Azóta megtudtam róla néhány apró érdekességet.

A könyvre visszatérve,ez akkor nem olyan,mint az "intim portré,vagy amit sohasem tudtál..."könyvek.

Ezekben mindenkiről a rosszat gyűjtik ki,talán sok nem is igaz,és egyoldalú képet kapunk híres emberekről.


13. Angelika58 (2013-07-24 18:46.17) aaaaa - (válasz Csabaga 12. hozzászólására)
Nagyon jó Claire Tomalin könyve. Ő írt hézagpótló önéletrajzot Jane Austenről is.

Azért szeretem, mert nem blöfföl és nem képzelődik. Minden sorát dokumentálja.És ehhez minden apróságot kiás, amit csak talál.

(Ezt te is szoktad Audreynál kifogásolni, hogy valamit kitalál az "életrajz-író", aztán beveszik a népek szépen. Pedig az igazsághoz távoli köze sincs.)

Nem kell a művésznek tökéletesnek lennie. Művésznek kell lennie. :))


12. Csabaga (2013-07-24 18:41.10)   - (válasz Angelika58 11. hozzászólására)
Nagyon érdekes,soha sem hallottam erről.

Ő sem volt hibátlan.Itt most nem írom,hogy szerencsére.

Sok-sok neves írónak voltak fura dolgai,és ezeket akkor még titokban is lehetett tartani.

Sokszor csak döbbenten állok,mint itt is...


11. Angelika58 (2013-07-24 18:32.17) aaaaa
Veronik ideirányított a Jane-nél leírt irodalmi pletyimmel, már ha pletyi egyáltalán...

A 9.hsz-emből látszik, hogy elfogult Dickens-rajongó vagyok. ezért nagy örömöm van Claire Tomalin remek életrajzából.A történet onnan van.

Ahogy írtam lejjebb, emberi hibáktól Dickens sem volt mentes. Nagyon, de nagyon csúnyán hagyta el feleségét, akiről tíz gyermeke született.

Huszonkét év házasság után Dickens beleszeretett egy Ellen Ternan nevű 18 éves színésznőbe, ő akkor 46 volt. Persze, megesik az ilyen, de Dickens nagyon csúnya kampányt kezdett felesége ellen,hogy a nyilvánosság előtt bebizonyítsa , nem ő volt a hibás...

Még gyermekeiket is ellene fordította, amit könnyen megtehetett,. hiszen az asszonynak nem volt saját vagyona.A gyerekek az apjuktól függtek.

Egyedül az elsőszülött Dickens-fiú tartott ki az édesanyja mellett, aki átlagos és talán butácska asszony volt, de Dickens nem kedvelte az okos nőket sosem házi környezetében.Bár Katherine Dickens zseni volt Dickens első szerelméhez képest, aki gyakorlatilag gyengeelméjű volt, bár nagyon szép. (Mint Dora a Copperfield Dávidban....)

Válásról akkoriban egy Dickens-státuszú embernél szó sem lehetett volna.Így a 12 évig tartó viszony hivatalosan nem is létezett, mert Ellen Ternan is érzékenyen vigyázott a jó hírére.

Dickensnek és neki közös gyermeke is született,aki csecsemőkorában meghalt. Ezt is sikerült eltitkolni, mint ahogy azt is, hogy a visszavonult színésznőt Dickens folyamatosan és bőkezűen támogatta anyagilag.

Amikor meghalt, végrendeletében is tisztes összeget hagyott rá. Ám Nelly összesen 30 éves lévén akkor, folytatta az életét, mintha mi sem történt volna.Letagadott 12 évet az életéből, mintha az nem is létezett volna.

Amikor férjhez ment, még a születési anyakönyvi kivonatát is meghamisította,tizenkét évvel későbbi születési időpontra. A gyermekei nem tudtak a Dickenshez fűződő kapcsolatáról , legfeljebb , mint anyja és nővére barátja és színésztársa szerepelt.

(Dickens nagyon tehetséges amatőr színész volt, rendezett is, játszott is sokszor. Egy ilyen házi előadás alkalmával ismerte meg Nellyt is.)

A viszonyról a két főszereplő semmilyen írásos dokumentumot nem hagyott, Nelly mindent megsemmisített, ami bizonyíték lehetett volna.

Úgy derült a kapcsolatra fény, hogy Dickens elképesztő mennyiségű levelében sokszor említi Nellyt, két legjobb barátja előtt pedig nem nagyon titkolta a dolgot. Igaz, itt is Madame néven emlegeti a hölgyet.

Még mindig van olyan neves Dickens -kutató, aki a zseniális író iránti tiszteletből, de nem fogadja el, hogy Dickensnek és Nellynek lett volna szexuális kapcsolata.


10. GyermeklakĂłbizottsĂĄg (2013-02-10 08:20.18) aaaaa - (válasz Angelika58 9. hozzászólására)
" Az Újszövetség a legjobb könyv, melyet valaha ismert vagy ismerni fog a világ."
Charles Dickens


9. Angelika58 (2013-02-08 16:09.28) aaaaa
Charles Dickensről igazán el lehet mondani, hogy az élete is regény volt. És az életéből írta minden varázslatos regényét.

Amellett, hogy megalkotta az angol nyelvű irodalom máig egyik legjelentősebb és leghatásosabb életművét, személyiségként, emberként sem volt akárki. Elmondhatta magáról, hogy ő az, aki arról írt csak, amit ismert. És mit nem ismert ő?

Ismerte a nyomort, a nélkülözést, az 1800-as évek elejének pokoli viszonyait, már ha valaki nem polgárnak vagy arisztokratának született , ahogy Pip a Szép reményekben. Tudta, hogy a világ csak azt fogadja be, akinek vagyona vagy rangja van, tehát vagyont és rangot kell szereznie, mint Pipnek. Ismerte a gyerekmunkát, maga is arra kényszerült, ahogy a kis David Copperfield, evett fél pennyért cipót és ünnepeken egy egész pennyért mazsolás pudingot.

Látta az adósok börtönének a világát, apja is megtapasztalta ezt, ahogy kis Dorrit a Marsallshea leánya. Tudta, milyen a kivégzés, hetente volt vagy tíz ebből az eseményből, akár egy kenyér ellopásáért is felkötötték az éhes polgárt. És akkoriban sokan éheztek, mint Magwitch.

Tudta, milyen vagyontalan és tehetséges fiatalnak lenni, milyen éhbérért gyorsíróskodni, lassan felküzdeni magát, sikeressé lenni, nagy íróvá lenni, egy ország Mr.Boz-ává válni, aki a Pickwick Klubbal hatalmas sikert aratott.

Tudta, milyen az a szerelem, ami az értelmes férfiakat a buta lányokhoz vonzza, a David Copperfield Dorája az ő szerelme volt. Ismerte a sokgyerekes kényszerű házasságot, ahol a feleséghez a férjet semmi nem köti, csak a biztos szex , már ha nincs gusztusa igénybe venni a rengeteg prostituált változatos szolgáltatásait. Dickensnek nem volt , hiszen ő alkotta meg Marthát, az utcák rongyát, aki mégis megmenti Emmyt attól, hogy ő is azzá váljon.

És ő járta London sötét utcáit, írta az első detektívtörténeteket, amikben nem sikkes és talpig plasztikázott patológusok meg daliás FBI-ügynökök harcoltak a gonosszal. Hanem az alakuló Scotland Yard rendőrei, a Bond Street-i zsaruk, ahogy az Örökösökben nyomoznak Lady Dedlock eltűnése miatt.

És maga szenvedte meg a méltatlan válást, maga viselkedett olyan gyűlöletesen, mint Steerforth és Mr. Mantalini egyszerre, és úgy gyilkolta meg a feleségét képletesen ,ahogy Sikes Nancyt a valóságban, az Oliver Twistben. Ismerte a parttalan gyűlöletet, ha nem ismerte volna, nem születik meg az Ódon ritkaságok boltja, ami néha olyan, mintha oldalakat írt volna belőle Virginia Woolf.

Szobrot emelt a maga gőgjének a Dombey és fiában, de megalkotta a szeretet negyedik szellemét is az Örökösökben, Esther halhatatlan alakjában. Hiszen ő maga nem fogadott el semmit soha, de bőkezűen adott, szegényen is, gazdagon is, minden nemes célt támogatott, küzdött a nyomor és az elnyomás ellen, szóval, pénzzel, tekintéllyel.

Nem volt mit megbánnia, ha őt látogatta volna meg a három szellem, mint a halhatatlan Karácsonyi énekben, legalább Scrooge bűneit nem követte el. Ami bűne volt, emberi hiba volt, ócska nőbe beleszeretni nem bűn, legfeljebb gyarlóság.

Mindent megtett, amit tudott, ennél több nem várható el senkitől. Legszebb művének titka van, hiszen új és új feldolgozásokat ér meg, mintha ezt a titkot még nem sikerült volna megfejteni. Ez a titok Dickensé is. Pedig ő megadta ebben a műben a kulcsot, Pici Tim szavaival. „Isten áldjon meg mindannyiunkat. ”

Charles Dickens nem is akart többet vagy mást, egész hatalmas életművével. Igaz, ennél többet nem is lehet akarni.


8. Johnny kapitány (2013-02-07 21:50.50) aaaaa - (válasz Miss bambi 7. hozzászólására)
Karácsonyi ének


7. Miss bambi (2013-02-07 21:43.51)   - (válasz Johnny kapitány 6. hozzászólására)
Van kedvenc könyv-filmed tőle?


6. Johnny kapitány (2013-02-07 21:40.13) aaaaa - (válasz Miss bambi 5. hozzászólására)
Nem írnak róla semmit, ezért az erre tévedők tudjanak róla valamicskét. Egyébként a születésnapja alkalmából jutott eszembe.


5. Miss bambi (2013-02-07 20:58.27)   - (válasz Johnny kapitány 4. hozzászólására)
Ezt most minek ide drága?


4. Johnny kapitány (2013-02-07 20:57.10) aaaaa
[link]


3. Angelika58 (2012-12-10 17:44.04) aaaaa
Idén 200 éve, hogy megszületett ez a fantasztikus és csodálatos író, akinek művei a mai napig aktuálisak.

Magyarul is megjelent Claire Tomalin Charles Dickens élete c. műve, nagyon ajánlom. Aki olvasta a dokumentarista író monográfiáját Jane Austenről, tudja, milyen műgonddal szedett össze minden apró és hiteles részletet még egy olyan művészről is, akinek az életéről nagyon keveset tudunk.

A Dickens-életrajz sokkal több tényt és igazolt adatot tartalmaz, de ugyanolyan alapos, elegáns, élvezetes és letehetetlen.



2. GyermeklakĂłbizottsĂĄg (2010-12-15 17:45.26) aaaaa
Karácsonyi ének c. műve, melyet 1903-tól kezdve megfilmesítgetnek. A mű eszmei mondanivalója: " minden keresztyén lélek, amely becsülettel dolgozik a maga kis körében-akármi legyen is az-túlságosan rövidnek fogja találni halandó életét ahhoz képest, hogy milyen töméntelen lehetőség van benne arra, hogy hasznossá tegye magát."


1. GyermeklakĂłbizottsĂĄg (2010-12-15 17:40.47) aaaaa
Szomorú tanmeséi gyerekkoromban megkönnyeztettek.Most aktuális



Kapcsolódó fórumok

VéleményekLifeisamovie, 2024-02-07 22:2021 hsz
Kérdések téma megnyitása0 hsz
 
 

Filmkatalógus alsó
Copyright © 2005-2018, www.FilmKatalogus.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Impresszum | Médiaajánlat | DVD üzletszabályzat, kapcsolat | Sitemap | E-mail: info@filmkatalogus.hu

Ez a weboldal cookie-kat használ, melyekre szükség van az oldal megfelelő működéséhez. További információk