Filmek Főoldal TV műsor DVD / Blu-ray Filmek Színészek Rendezők Fórumok Képek Díjak Mozi
film
 
Bejelentkezés
E-mail:
Jelszó:
Megjegyezzelek?
Regisztráció
Elfelejtett jelszó

Regisztrálj és nyerj
DVD-t, vagy mozijegyet!

Keress

Részletes keresés

Mozibemutatók
2024-04-26
Anselm

2024-04-25
Abigail
Challengers
Emma és Eddie: A képen kívül
Exhibition: Van Gogh és Japán
Maga a pokol
Robotálmok
Vörös szobák

2024-04-18
Bolero
Bonus Trip
Elszáradt füvekről
Micimackó: Vér és méz 2.
Polgárháború
Származás
Szunnyadó vérebek

2024-04-11
Back to Black
Carte Rouge - Vörös térkép
Szellemirtók - A borzongás birodalma
Thabo és a szafari kaland
Verseny a győzelemért

További mozibemutatók

DVD / Blu-ray premierek
A Profi *A klasszikus film* *Dupla borítós kiadás és booklet* (Blu-ray)

További DVD premierek
További Blu-ray premierek

Hamarosan a TV-ben
Anya, lánya, unokája
- HBO, 07:20
Argonauták
- HBO3, 07:55
Monte Wildhorn csodálatos nyara
- Film Mánia, 08:05
A látszat csal
- Viasat Film, 08:15
Homályos házasság
- Film4, 08:20

Teljes tévéműsor

Szülinaposok
James Franco (46)
Tim Curry (78)
Atanas Srebrev (53)
Tony Plana (72)
Kate Hudson (45)

További szülinaposok

Legfrissebb fórumok
A láthatatlan fény (sorozat) - Vélemények
Mit hallgatsz most?
Mi fáj? Gyere mesélj!
Fogadóóra
Skylines - Vélemények

További fórumok

Utoljára értékeltétek
Telitalálat aaaaa
Whoopi Goldberg aaaaa

 

Fórum - Százszorszépek - Vélemények

Ahhoz, hogy hozzá tudj szólni a fórumokhoz, be kell jelentkezned, vagy regisztrálnod itt!

8. Zsol0 (2023-11-23 20:58.12) aaaaa
A Százszorszépek Věra Chytilová 1966-ban elkészült rendkívül friss, gátlástalanul avantgárd filmje, amelyben két fiatal lány (Mária és Mária) úgy dönt, hogy pont olyan romlottak lesznek, mint az őket (minket) körülvevő világ.A rendező filmje műfaját filozófikus abszurd burleszkként határozta meg.Chytilová filmje egy meglepő,eredeti alkotás a cseh újhullám történetében.A filmet annak idején azonnal betiltották.
Nem is nagyon lehet elmesélni a történetét... hogy megértsük, látnunk kell a pillanatokra felvillanó metaforikus utalásokat, a díszletet, a szereplőket, a jelmezeiket; és hallanunk kell azt a jellegzetesen sokszínű zenei kavalkádot, amit a film nyújt (a katonaindulóktól a kattogásig). Aztán pedig: mit lehetne mondani két cél nélkül élő, kalandról kalandra járó unatkozó fiatal lányról? Hogy lehetne történetet mesélni két olyan szereplőről, akik maguk sem igazán tudnak logikát találni cselekedeteikben?”

„Chytilová manöken Máriái mániákus dühvel, minden logikát felrúgó szenvedéllyel szabdalják ollójukkal szeletekre a világot, miután előzőleg valami őket vágta ki a világ értelmes összefüggéséből.”(H.Z.)


7. VAL P (2022-09-11 10:58.18) aaaaa - (válasz Entersp 6. hozzászólására)
Japp, próbálom ezeket úgy írni, hogy akik látták az adott filmet, értsék, akik számára viszont ismeretlen a mű, azoknak spoilermentesen hozza meg a kedvet hozzá. Vagy tántorítsa el őket még messzebbre.



6. Entersp (2022-09-11 10:24.29)  
Alig tudtam végigolvasni, mert kabócaugrásokkal zavartak a pszeudoslendrián ismerőseim.🤭

Kizárt, hogy bárki téged spoiler elkövetésével vádoljon.


5. VAL P (2022-09-11 00:32.13) aaaaa
A 19 éves Arthur Rimbaud felhagyott a költészettel és az emberkereskedelem felé fordította a figyelmét, miután szerelme, filmünk egyik ennivaló címszereplője azért szakított vele, hogy lelki társával, Dalì tizenhetedik leánygyermekével együtt irokéz harci díszben dorbézolják át, szintetizálják újra, majd vessék be sóval a rutinszürkéből pikareszkké pszeudo-slendriánkodott hétköznapjaikat.
Amikor már a romlottság fölött nem csupán szemet hunyni tetszik üdvösnek, de az alaposan áthomokozott gépezet alkotóelemeivé avanzsálni is olajozottabb távlattá terebélyesedik, milliókban kezdi el verni a tamtamot az eszmélkedés szükségessége. A többséget azonban a közömbösségig elkerüli a fülsiketítő lárma, sőt, az akolmeleg megnyugvásával tölti el őket, ami a szemeik előtt zajlik.
Kevés olyan kétszereplős darab létezik, melyben minden fazon, aki rajtuk kívül feltűnik a vásznon, karakter nélküli, mondhatni, láthatatlan. A Pedersoli—Girotti-kalandok is általában egy jelentékeny gonosztevő terveinek a meghiúsítását célozzák, a Laurel—Hardy-gegekben pedig többnyire feltűnik egy hölgy, aki puszta jelenlétével új lendületet dekorál Pan ambícióira. Chytilová Marie-jait azonban nem e kaptafából faragták. A neglizséjükre fércelt farzsebükben hordják Marinetti futurista kiáltványát, ahonnan már csak egyetlen kabócaugrás a vásottság mellett dönteni – egy fantáziátlanságból és (a hierarchiától és a novitásoktól való) félelemből karikatúrt társadalom szeme közé. Semmit komolyan nem véve, egyetlen viszonyítási pontot fogadva el csupán a külvilágból: a másik Marie-t. Na, jó, meg a vécésnénit. Egy kicsit. Őt még úgy-ahogy emberszámba veszik.
Az elbeszélői nyelv, ahogy a lányok, szakít minden hagyománnyal. Különböző színszűrőkkel és effektekkel ötletszerűen sakkozva, mintha egy távírász végezte volna el a vágással kapcsolatos munkálatokat. A filmidő 97%-át kitevő tombolásban ráadásul nyomokban sem lelhető fel ráció – a játék szórakoztassa őket, ez munkál mindössze a változékony nevű Marie-kban, oszt csudajó napot! Nincs miért tornáztatniuk agytekervényeiket, hiszen többnyire nincs is szó semmiről, még csak a szemantika lebontásáról és elterítéséről sem a szemiotika mezején. Legfeljebb az ösztönről, mint sajátos fok-mérték határozóról.
Reakciók nélkül azonban a legöncélúbb, legzagyvább mulatozások, rombolások is szemlátomást veszítenek sosemvolt fényükből. S ha csak átlag tízezer tempózást követően, de előbb-utóbb elkerülhetetlenül kerül mindenki örvénybe, képez a vádlijában vályút a görcs. Nem marad hát más a túlélők számára, mint a lucullusi disznó-burleszk után azt játszani, hogy rend a lelke mindennek. Aztán, ha megnyugodtak a kedélyek, kezdődhet az egész elölről a zsolozsmázó Ady Endre mellett ücsörögve egy kocsi-úton az éjszakában.


4. Arturo professzor (2016-08-04 12:15.46) aaaaa
Magyar tv-premier:1982.05.08.A szinkron 78-as


3. Luse01 (2014-05-31 08:51.39) aaaaa
Gyönyörű film. Bármikor szívesen újranézném.


2. GyermeklakĂłbizottsĂĄg (2010-10-26 14:36.20) aaaaa
a lányok jelmezei, játékos sminkelései mulatságosan meglepőek.


1. GyermeklakĂłbizottsĂĄg (2010-10-26 14:35.35) aaaaa
Ennek a filmnek a címe is szép



Kapcsolódó fórumok

VéleményekZsol0, 2023-11-23 20:588 hsz
Kérdések téma megnyitása0 hsz
Keresem téma megnyitása0 hsz
 
Százszorszépek adatlap
Eredeti cím: Sedmikrasky
Évszám: 1967
Rendezte: Vera Chytilová
Szereplők: Ivana Karbanová, Jitka Certhová, Marie Cesková

További információk

Szereplők fórumai
- Vera Chytilová - Vélemények


 

Filmkatalógus alsó
Copyright © 2005-2018, www.FilmKatalogus.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Impresszum | Médiaajánlat | DVD üzletszabályzat, kapcsolat | Sitemap | E-mail: info@filmkatalogus.hu

Ez a weboldal cookie-kat használ, melyekre szükség van az oldal megfelelő működéséhez. További információk