Filmek Főoldal TV műsor DVD / Blu-ray Filmek Színészek Rendezők Fórumok Képek Díjak Mozi
film
 
Bejelentkezés
E-mail:
Jelszó:
Megjegyezzelek?
Regisztráció
Elfelejtett jelszó

Regisztrálj és nyerj
DVD-t, vagy mozijegyet!

Keress

Részletes keresés

Mozibemutatók
2024-04-26
Anselm

2024-04-25
Abigail
Challengers
Emma és Eddie: A képen kívül
Exhibition: Van Gogh és Japán
Maga a pokol
Robotálmok
Vörös szobák

2024-04-18
Bolero
Bonus Trip
Elszáradt füvekről
Micimackó: Vér és méz 2.
Polgárháború
Származás
Szunnyadó vérebek

2024-04-11
Back to Black
Carte Rouge - Vörös térkép
Szellemirtók - A borzongás birodalma
Thabo és a szafari kaland
Verseny a győzelemért

További mozibemutatók

DVD / Blu-ray premierek
A Profi *A klasszikus film* *Dupla borítós kiadás és booklet* (Blu-ray)

További DVD premierek
További Blu-ray premierek

Hamarosan a TV-ben
A bátrak igazsága
- Moziverzum, 01:00
Az apáca
- Viasat Film, 01:15
A bosszú
- Film Mánia, 01:25
Bizonyítás
- Film4, 01:50
Közönséges bűnözők
- Paramount Network, 01:50

Teljes tévéműsor

Szülinaposok
James Franco (46)
Tim Curry (78)
Atanas Srebrev (53)
Tony Plana (72)
Kate Hudson (45)

További szülinaposok

Legfrissebb fórumok
Dűne: Második rész - Vélemények
2022-es választás
S. O. S. Titanic - Vélemények
Az ördög ügyvédje - Vélemények
South Park (sorozat) - Vélemények

További fórumok

Utoljára értékeltétek
Agancs aaaaa
Emily Hirst aaaaa

 

Fórum - Egy őrült éjszaka - Vélemények

Ahhoz, hogy hozzá tudj szólni a fórumokhoz, be kell jelentkezned, vagy regisztrálnod itt!

15. GyermeklakĂłbizottsĂĄg (2021-05-05 20:02.32) aaaaa - (válasz Angelika58 4. hozzászólására)
Kevésbé vagyok elnéző itt, őrült film!


14. Vbacs (2021-05-04 11:25.48) aaaaa
De örülök annak, hogy ezt manapság néztem meg és nem akkor, 10 évvel ezelőtt, mikor még idekommenteltem, mert akkor gondolom semmi sem csapódott volna le belőle.

Angelika annak idején remekül megírta a film lényegét. Nagyon egyedi alkotás ez, több szempontból is.
Egyrészt, mert valóban rá lehet aggatni, hogy pszichothirllerről van szó. Igaz nem a szó klasszikus értelemben, hanem ez az úgynevezett „home invasion” kategóriába tartozik, amikor az elkövetők a áldozatokat saját otthonukban – ez esetben saját üzletükben – tartják fogva. Önmagában is izgalmas kategória ez, mert a kiszámíthatatlanságból fakadó feszültség végig jelen van. Ahogy itt is történt.
Másrészt, mert ez a film egy parabola. Azaz virágnyelven, finoman, sokszor félmondatokkal, sokszor meglepő nyíltsággal nyilatkozik a Kádár-rendszer apró nüanszairól, problémáiról, társadalmi kérdéseiről. Tükröt tart a korabeli társadalom és a feltörekvő, új „elit” elé. A lényege: hogy kik birtokolják a hatalmat…és miért. Mindezt persze szatirikus, groteszk fenhanngal adják elő a színészek és maguk a szituációk is.
Még egy különlegessége van kívülről. Mégpedig az előadásmód. Ebben a filmben nincsen meghatározott nézőpont. Folyamatosan változik a szerint, hogy most épp ki dominál a felek között. Sokszor a 2 ellenőr, máskor meg a bolti eladók és a bolt tulajdonosa szemszögéből látjuk az eseményeket. Majd a vége felé a Törőcsik által játszott feleség nézőpontjából. Úgy érzem, hogy ennek is van egy rejtett oka, mégpedig az, hogy mindenkinek megvan a maga igazsága. Mindenki máshogy élte meg ezeket a korszakokat, amelyeket a film előrehaladtával egyre jobban felemlegetnek. A magyar film egyik legnagyszerűbb vívmánya volt ez a sokszempontú történetmesélés a 60-as-70-es években. Hasonló elbeszélésmód volt a Hideg napokban, a Sodrásban, a Húsz órában is. Ezek nem krimik, nem az a lényeg, hogy mi történt, mert azt legtöbb esetben tudjuk vagy sejtjük. Hanem, hogy ki hogy éli meg, kit mi vitt rá a cselekedetekre, ki milyen életúttal/tapasztalatokkal rendelkezett, mígnem eljutott ahhoz az adott ponthoz, ami köré szerveződnek ezek a filmek. Az Egy őrült éjszaka is hasonló, csak ügyesen elrejti. Inkább a végén áll össze majd az emberekben, hogy miről is akar most pontosan szólni ez a film.

Angelika kitűnően megírta: ezek az ellenőrök nem ellenőrök, a bolti tulaj nem CSAK bolti tulaj. És az atrocitásokat elviselni kénytelen alkalmazottak olykor többet tudnak, mint amit először feltételeztünk volna. A film főszereplői mind gazemberek, de más-más fajtából. Vannak az abszolút gazemberek, akik élvezik, ha megalázhatják és bánthatják a kiszolgáltatottakat, visszaélhetnek a kezükbe került hatalommal, és néha minden ok nélkül. Kállai Ferenc és Mensáros László eszméletlenül aljasok voltak, öröm volt őket nézni, ahogy ebben a szerepben lubickolnak. Akkor ott volt a másik gazembertípus, az „okosba” megoldó, szigorú, de becstelen és csaló bolti tulajdonos, aki nem bánik jól az alkalmazottakkal, és az egyikük még be is mószerolja. Megintcsak eszméletlen volt, amit Szirtes Ádám művelt is. Olvastam egy nagyon hosszas elemzést az ő filmbéli alakításairól, melynek címe Szirtes Ádám önazonossága volt, és példaként folyamatosan ezzel a filmmel jött az író. Mimikája, szemmozgása, metakommunikációja mindent elárult filmbéli karakteréről, és sokszor szavak nélkül is át tudta venni a dominanciát. Szerintem ez az ember mindent tudott erről a szakmáról….az már a szakma hibája, hogy nem mertek vele ilyen remekül kísérletezni, mint Kardos is tette. Ezen kívül Madaras József és Őze Lajos kiugró epizódszerepeit se feledjük, ők is emlékezetesek voltak. Egyedül Törőcsik Marit éreztem kicsit kívülállónak. A film végén ugrik be bundában, és kicsit nem lehetett őt hova tenni. Egyszerre volt butácska, de domináns. Szerintem az ő karakterét nem írták meg a legjobban. Persze ez nem a színésznő hibája volt.
Csak módjával tudom ajánlani a filmet a nagyközönségnek. Minden parabolához kell egyfajta előtudás a korhoz, különben nem lesz olyan élvezetes a mű, illetve furcsa és félrevezetőnek hathat. Ez a mű nagyon is ilyen. Ki kell hallani a finomságokat, mint pl. amikor a „fegyveres erők”-ről volt szó, utalva ezzel arra, hogy fő-antihőseinknek bizony sötét múltjuk volt. Csoda, hogy nem került dobozba ez a film, megmondom őszintén.
Viszont amit ezen túl is lehet élvezni, azok az alakítások. Bölényeink megint igyekeztek egymást lejátszani a közönség legnagyobb örömére. Köszönjük, hogy voltak ők nekünk :)



13. Find (2020-05-17 21:33.13) aaaaa - (válasz Find 11. hozzászólására)
Újranézve 6 év távlatából már kevésbé kötött le. Az alapkoncepciót viszont most is nagyra értékelem. Szép lassan nem csak a szereplőkben merül fel gyanú, hanem a nézőben is, hogy nem az történik, ami látszik. Ez az ötlet fantasztikus, de a forgatókönyv dramaturgia néhol rontotta az élményt.
A Kállai-Mensáros kettős viszont szívembe zárta magát, ahogy Szirtes Ádám is nagyon tetszett végre kibújva a becsületes paraszt/munkás szerepekből.
Törőcsiket láttam már jobb formában.


12. VAL P (2020-02-20 01:15.14) aaaaa
A cím cseppet sem túlzó. Közvetlenül zárás előtt egy fűszer- és csemegeárukat kínáló üzletben hepciáskodni kezd két vevő. Csakhamar kiderül, hogy ellenőrök. Aztán az, hogy csalók. Kisvártatva felfedik, mégis a központból küldték őket. Majd ismét leleplezik inkompetenciájukat – ideig-óráig. Hogy végül minden néző a beleérző képességére hagyatkozva adja a voksát erőteljesebb sejtésére a kilétüket illetően.
Hiszen az egyszerű pingpong mérkőzésnek induló játszma – amit a boltvezető parancsol, annak az ellenkezőjére ad utasítást az ismeretlen duó – egyre kaotikusabb, egyre sarkából kifordultabb pályán zajlik. A magukat különleges ellenőröknek tituláló személyek viselkedése fokozatosan tolódik át Abszurdisztánba, de ami a legmegdöbbentőbb – s ezt látjuk majd pl. a 'Szolgálatkészség' című mozi gyorséttermében is –, hogy a tekintélyelv (bár tagadhatatlanul meg-megbicsaklik; mindig új erőre kap, és) töretlenül érvényesül mind feléjük, mind a főnök–beosztott kapcsolatokban. Amíg kenyértörésre nem kényszerülnek az eladók.
S míg kíváncsi élvezettel lessük a váltakozó szereposztású „macska-egér”-dagonyázókat, feltérképezhetjük mellesleg egy tipikus bolt ötven évvel ezelőtti berendezési tárgyait és árukínálatát is.


11. Find (2014-05-14 00:06.03) aaaaa
Ez elég egyedi film abból a korból.
Én könnyesre röhögtem magamat rajta.
Ahogy a három főszereplő lapátolja a lisztet...egy kazánba :D
Kállai vitt mindent, mint a piros hetes.


10. Zenetanár (2011-10-18 21:47.51) aaaaa - (válasz Angelika58 4. hozzászólására)
Klasszul levezetted a film történetét. Ha csak ezt olvasom el, már megéri megnézni magát a filmet is. Köszönöm!


9. Zenetanár (2011-10-18 21:45.08) aaaaa
... és Őze Lajos


8. Zenetanár (2011-10-18 21:44.26) aaaaa - (válasz Stroke2003 1. hozzászólására)
Igen, Madaras József, Garas Dezső, és a többiek. Törőcsik Marit se feledjük ki a sorból. Végülis, ha jól értelmeztem az ellenőrök valójában szélhámosok voltak, akár az üzletelvezető kartárs és az eladók egy része is.


7. Angelika58 (2011-10-17 18:18.13) aaaaa - (válasz Vbacs 6. hozzászólására)
Én sem tudtam. :)) Teljesen elképesztő film.


6. Vbacs (2011-10-17 18:04.26) aaaaa - (válasz Angelika58 4. hozzászólására)
Érdekesnek hangzik, nem is tudtam, hogy mi ilyen filmeket is csinálunk:)
Mármint ilyen témájút...lehet, majd megnézem egyszer.


5. GyermeklakĂłbizottsĂĄg (2011-10-17 16:18.37) aaaaa
Nekem a Micsoda éjszaka c. film jut eszembe , de csak a címe miatt, és Gogol Revizora, tudom egészen más, de dezsavü..


4. Angelika58 (2011-10-16 18:40.48) aaaaa - (válasz Stroke2003 1. hozzászólására)
Annyira az, hogy ma pszichothrillernek neveznénk.Innentől spoileres lesz, de hát az adatlap is ilyen.

Ellenőrök érkeznek az elegáns élelmiszerboltba és elkezdődik egy furcsa libikóka-játék, attól függően, hogy éppen ki kerül hatalmi helyzetbe,az ellenőrök vagy az ellenőrzöttek.

Mert az ellenőrökről kiderül, hogy nem ellenőrök. De addig a személyzet a terror minden módját szó nélkül elviseli tőlük annak ellenére, hogy mindannyian tudják,csak az üzletvezető az igazi gazember, ők áldozatok.

Eszükbe sem jut összefogni vagy segítséget kérni, de elkezdik saját kis játszmáikat saját túlélésük érdekében.

A hatalom közben többször fordul, töltött és üres pisztoly is előkerül, végül a gazemberek egyezséget kötnek.Az ál-ellenőrök elsétálnak a bevétellel, a felhalmozott és feketén eladni szánt árut elégetik és minden folytatódik tovább.

Csak egy kis eladólány elégeli meg és hagyja ott az üzletet.A film zárójelenetében egy másik eladólány lapulva, rettegve a helyébe áll.

Mindig meg szoktam állapítani, nagy szerencse volt,hogy a cenzor nem értett a művészethez, mert ha ért,ez a film dobozban marad.

A film már-már kafkai szürrealitása, az időtlenné és elvonttá váló kiszolgáltatottság, a cinikus erőszak ábrázolása olyan pontos és hiteles, hogy most is megállná a helyét.

Remek film, Kállai legjobb filmes alakításával (igen, beszámítva a Tanút is!).


3. GyermeklakĂłbizottsĂĄg (2011-06-01 10:33.55) aaaaa
Színészkirályóriások miatt jó. Beata szép a pénztárban, Gór Nagy most jobban néz ki, mint ott hosszú sötét hajjal, mini télikabát, csizma, és kifut, és Kánya beállt helyette, és itt a Vége! fuss el véle.



2. Lilllllibulllli (2011-06-01 09:46.38) aaaaa
Kállai eszméletlen! meg persze a többiek is jók, mint mindig


1. Stroke2003 (2010-08-22 16:16.36) aaaaa
Nagyon izgalmas fordulatos történet kiváló színészekkel



Kapcsolódó fórumok

VéleményekGyermeklakĂłbizo.., 2021-05-05 20:0215 hsz
Kérdések téma megnyitása0 hsz
Keresem téma megnyitása0 hsz
 
 

Filmkatalógus alsó
Copyright © 2005-2018, www.FilmKatalogus.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Impresszum | Médiaajánlat | DVD üzletszabályzat, kapcsolat | Sitemap | E-mail: info@filmkatalogus.hu

Ez a weboldal cookie-kat használ, melyekre szükség van az oldal megfelelő működéséhez. További információk