Ez a weboldal cookie-kat használ, melyekre szükség van az oldal megfelelő működéséhez. További információk
Online játszótér
Filmek Főoldal TV műsor DVD / Blu-ray Filmek Színészek Rendezők Fórumok Képek Díjak Mozi
film
 
Bejelentkezés
E-mail:
Jelszó:
Megjegyezzelek?
Regisztráció
Elfelejtett jelszó

Regisztrálj és nyerj
DVD-t, vagy mozijegyet!

Keress

Részletes keresés

Mozibemutatók
2021-05-13
David Copperfield rendkívüli élete
Egy évem Salingerrel
Gyilkos szerepben
Monster Hunter - Szörnybirodalom
Spirál
Szuperagy
The Doorman - Több mint portás
Wendy

2021-05-06
A fészek
A hívatlan
Kutyák és macskák 3. - A mancs parancs
Napsugár

További mozibemutatók

Hamarosan a TV-ben
Édes november
- Sony Max, 16:30
Kellékfeleség
- Sony Movie Channel, 16:45
Anyám nyakán
- Paramount Network, 16:50
Én és a hercegem
- Film Café, 16:55
Demóna
- Cool TV, 17:00

Teljes tévéműsor

Szülinaposok
Rosario Dawson (42)
Gary Daniels (58)
Candice Bergen (75)
John Corbett (60)
Sean McNamara (59)

További szülinaposok

Legfrissebb fórumok
2018-as választás
Jellemző mondat, esetleg rövid párbeszéd - melyik filmben hangzott el?
Szűzőrség - Vélemények
Három betű - egy mondat
Kézilabda - szeretitek? Van kedvenc csapatotok?

További fórumok

Utoljára értékeltétek
A Karib-tenger kalózai - Ismeretlen vizeken aaaaa
Shawnee Smith aaaaa

 

Fórum - Fekete István - Vélemények

Ahhoz, hogy hozzá tudj szólni a fórumokhoz, be kell jelentkezned, vagy regisztrálnod itt!

1 2 3
61. Bömbölde458 (2020-06-23 14:38.44)  
„– Nem tudsz a gabonaárakról semmit, fiam?
– Ez a tőzsde dolga, édesapám. Ott irányítják…
– Tudom, fiam. Irányítják… Itt megveszi a Kaufmann, az eladja a városba a Braunnak, a Braun eladja a pesti Strasszernek, az eladja a malomnak. Sokan irányítják. Csak mi nem, akik a földet túrjuk…"


60. Dexter Sitzky (2020-06-23 09:33.34) aaaaa
50 éve hunyt el.Nyugodjék békében!:(59. Lifeisamovie (2020-01-25 20:43.27)  
"Fáznak a verebek a szalmakazlak oldalában, zsúptetők zugaiban és csendes szénapajtákban, melyeknek résein beszivárog a holdsugár, és megvonalazza a jó szagú szénát, mely zizegve suttog ilyenkor, és millió karjával magához szorítja a meleget, melyet még a nyár ragyogásában tett el ínséges napokra."


58. Szívkovács (2020-01-25 09:18.05)  
"Nem kívánok ragyogást, pénzt, dicsőséget. Csak egy tűzhelyet kívánok. Hívó lámpafényt, meleget azoknak, akiket szeretek. Egy darab kenyeret, csendet, pár halk szót, jó könyvet és kevés embert. De az aztán Ember legyen!"

Még mindig ez a kedvenc idézetem tőle :) Határozottan úgy érzem, hogy erdész-vadász írónk itt elkapott egy szeletet a tiszta valóságból, értett valami nagyon fontos dolgot, amit jó lenne manapság is felismernünk :) Bizony így lesz :)


57. Bordal (2020-01-25 08:05.49) aaaaa
Százhúsz éve született a legnépszerűbb és legolvasottabb írónk.
Sohase feledjük!


56. Roszner (2019-09-20 21:15.51) aaaaa
Átmásolom ide a teljes cikket - fényképek nélkül - hátha megszüntetik a linket.


Fekete István: a betiltott író, akinek az ávósok szétverték a veséjét, kiverték a szemét

Felülmúlhatatlan természetírásain, ifjúsági elbeszélésein és csodálatos állatregényein generációk sora nevelkedett. Bár a múlt rendszer igyekezett teljesen ellehetetleníteni, minden idők egyik legolvasottabb magyar írója mégis nemzedékek tanítómestere lett, aki ma is ott rejtőzik a somogyi dombok között, a Kis-Balaton nádasaiban. Fekete István pákászkunyhójának ajtaja mindig nyitva: kicsiknek és nagyoknak.

A Tüskevár, A koppányi aga testamentuma, számos külföldön is népszerű ifjúsági regény írója, az erdész-vadász irodalom egyik legismertebb és legnépszerűbb művelője egy kis Somogy megyei faluban, Göllén született. Apja, Fekete Árpád tanító-iskolamester szigorúan nevelte, olykor a nádpálcát is előkapta, ha fiacskája nem értett a szép szóból. Gyerekként haragudott is édesapjára, csak felnőttként értette meg, hogy a javát akarta. Okos, becsületes embert akart faragni belőle.

A madár se kényezteti a fiókát, amikor repülni tanítja, és ez az emberfiókára is érvényes.

Milyen csodálatosan ír erről a regényeiben, különösen a Tüskevárban, amely két városi kamasz vakációjáról szól, akiket Matula bácsi, az öreg pákász szoktat hozzá a berekbeli élethez. Nagy szeretettel, de arra is ügyelve, hogy leckét kapjanak a romantikusnak tűnő balatoni lápvilág buktatóiból.


„Jól figyelj ide, fiam... Korlátokat nem szabok, mert annyi eszed már lehet, hogy nem mégy fejjel a falnak. Ha tehát bevered a fejed, a te dolgod, ha bajba kerülsz, magadnak kell kilábalnod, mert esetleg nem lesz melletted senki. Annyira vállalkozz, amennyit elbírsz, és nekem hiába nyivákolsz, ha elvágod a kezed, vagy elrontod a gyomrod. Ez mind a te magánügyed. Úgy vélem: csak így tanulsz meg a magad lábán járni, és pontosan rájössz majd, hogy mit lehet és mit szabad.”

Végig kell játszani

Sokan szeretjük Fekete István gyönyörű mondatait: hol töprengésre késztetnek, hol játékosan szellemesek, mint az is, hogy az utat nem végig kell járni, hanem végig játszani. Az ő játéka a változó tájak felfedezése, megismerése volt. Gölléről Kaposvárra költöztek, ott folytatta tanulmányait, a hadiérettségi után - 1917-ben - besorozták katonának, és káplárként szolgált a seregen az első világháború végéig. Mezőgazdász diplomát Magyaróváron szerzett, a Magyar Királyi Gazdasági Akadémián.

Bakócán kapott állást, ott ismerte meg leendő feleségét, Piller Editet, a helyi belgyógyász főorvos lányát. Innen aztán együtt mentek Ajkára, ahol már vezető gazdatisztként alkalmazták, és hamarosan országos hírnevet szerzett búzavetőmag-nemesítési eredményeivel.
Az irányításával tenyésztett merinói kosok pedig zsinórban nyerték a mezőgazdasági kiállítások díjait.

Ekkor született a lánya, Edit, aki 18 évesen Sacré Coeur-apáca lett, és még abban az évben Ausztriába emigrált, miután itthon feloszlatták a rendet. István fia 1956 végén hagyta el az országot, előbb Kanadában telepedett le, 1963 óta Chicagóban él, írásait folyamatosan közölték a kanadai és az amerikai lapok.

Amíg a gyerekek kicsik voltak, Fekete István játszva haladt előre a szakmájában és az irodalomban is. Évente eljárt vadászni a barátaival - társaságukhoz tartozott Kittengerger Kálmán, a világhírű Afrika-vadász, a szintén Afrikában vadászó gróf Széchenyi Zsigmond és Csathó Kálmán, a Nemzeti Színház főrendezője, valamennyien kiváló írók.

Akkoriban neki is bőven kijutott az irodalmi babérokból.

A koppányi aga testamentumával első díjat nyert a Gárdonyi Géza Társaság történelmiregény-pályázatán, több sikeres kisregény szerzője, köztük van a Csí, amely egy fecskepár életét mutatja be az olvasóknak. 1940-ben beválasztották a Kisfaludy Társaság tagjai közé, ahol a legjobbak váltották egymást, kihalásos alapon. Fekete István Harsányi Zsolt helyét foglalta el.

Ám az addig játszva megtett útnak hirtelen vége szakadt.

Az ember élete patak

1946 tavaszán tiltólistára kerül a vörös terrort hűen ábrázoló, Zsellérek című regénye miatt, ám a politikai rendőrség, az ÁVO nem éri be ennyivel.

Fogságba kerül, ahol kegyetlenül megkínozzák: kiverik a szemét, szétverik a veséjét, hajnalban egy katonai kocsiból kidobják a János Kórház mellett, ahol két járókelő talál rá, ennek köszönhetően kerül időben műtőasztalra, különben ott hal meg.

Ezután semmit nem adnak ki tőle, állást sem kap, alkalmi munkákból, egyebek között uszályrakodásból tartja el családját.

Kizárják a Magyar Írók Szövetségéből is, csupán két egyházi lap, az Új Ember és a Vigilia közli rendszeresen az apróbb, tárcaszerű novelláit. Bár nem kívánt keresztény íróként kirekesztődni az akkori irodalmi életből, örült a lehetőségnek: folyamatosan publikálhatott anélkül, hogy elvtelen kompromisszumokra kényszerült volna. Ugyanakkor nem tagadta meg katolikus hitét, nyíltan vállalta világnézeti és erkölcsi hovatartozását.
Ezt valójában soha nem bocsátották meg neki,
ám a Sztálin halálát követő enyhültebb légkörben már kiadták a Halászat című művét tankönyvént. Ekkor jelentek meg nevelő célzatú ifjúsági regényei: a Bogáncs, a Tüskevár, majd annak folytatása, a Téli berek, állatregényei, a Kele és a Lutra; az előbbi egy gólyáról, utóbbi egy vidráról.

A legnagyobb sikert pedig Vuk, az eleven rókakölyök aratta, országos népszerűségéhez a róla készült rajzfilm is hozzájárult. Több regényét is megfilmesítették, a Tüskevár első változatában Bánhidi László keltette életre a fiatal olvasók kedvencét, Matula bácsit. De A magyar irodalom története 1919-től napjainkig (1966-os kiadás) kihagyták, a Magyar Irodalmi Lexikonból pedig “kifelejtették” színházi drámáit, forgatókönyveit, irodalmi munkásságának elismerését.

Kegyetlen tanító

1970-ben, hetvenedik születésnapján megkapta a Munka Érdemrend arany fokozatát. Ekkor jelent meg önéletrajzi regénye, a Ballagó idő, és ebben az évben kapot másodszor szívinfarktust. Erős dohányos volt, nem lehetett megmenteni. Már nem érte meg a Tüskevár orosz kiadását.
Halála után özvegye személyesen utazott Moszkvába, és ott tudta meg, hogy a hazai illetékesek - ígéretük ellenére - nem tettek kiajánlást a regény megjelentetésére. Ezután viszont nemcsak a Tüskevár, de több regénye is eljutott az orosz olvasók kezébe.
Mostanáig 10 nyelven, 12 országban, 45 kiadásban láttak napvilágot legismertebb művei.

Kétszer temették el, először halála után a Farkasréti temetőben, majd 2004-ben ott, ahonnan elindult, és ahová mindig visszavágyott: Göllén. Könyveiben itt hagyta nekünk a dimbes-dombos somogyi tájat, ahol nagyokat lehetett szánkózni, madárfészkeket keresni, közel érezni azt a hatalmas erőt, amely a természetből árad az emberbe. Úgy ment el a ballagó idő időtlenségébe, hogy már megvonhatta a mérleget: emberségből, életből kitűnőre vizsgázott.

"A mi feladatunk az, hogy mindig megőrizzük őt szívünkben. Tudjuk, volt valaki, akit úgy hívtak, Fekete István, s akinél szebben senki sem tudott írni a magyar természetről. Akkor őrizzük legjobban emlékét, ha tovább éltetjük azt a szeretetet, amelyet írásai sugároznak a természet és az emberek iránt." - Nagy Domokos Imre: A cenzúrázott Fekete István


55. Roszner (2019-09-05 23:31.24) aaaaa
[link]


54. Zöldike8 (2019-06-23 00:08.34) aaaaa
RIP FI!


53. Bordal (2019-02-08 12:49.13) aaaaa - (válasz Roszner 52. hozzászólására)
Köszöntelek kedves "M"! (Te is az "M" fedőnevű társaim közül való vagy? :)

Bocsásd meg, hogy a fentebb írott idézetedet megelőztem a 27. Hsz-emben. Mert csodaszép és elgondolkodásra késztető. Válassz egy másikat és írd ide le, hisz oly sok szép hasonló gondolatot fogalmazott meg! (De azért olvasd vissza a rovatot előbb, mer Angelikával anno vállvetve több gondolatát is megidéztük már) :)
Üdvözöllek!


52. Roszner (2019-02-08 12:30.35) aaaaa
Igen, 119 éve született, 49 éve van az örökkévalóságban, és 15. éve fogadta be végleg szeretett Gölléje Fekete Istvánt, "akinél szebben senki sem tudott írni a magyar természetről" (Nagy Domokos Imre).
Ezzel a tőle vett idézettel emlékezem rá:
"Én nem szeretem az erejükben dölyfösködőket, mert tudom, egyszer úgyis elesett és szomorú lesz mindenki. A kemény tekintet: alázatos és révedező, a parancsoló nagy hang: lágy és kérő. Az ököl: kinyújtott, reszkető tenyér."

Mennyire igaz ez most is!


51. Bordal (2019-01-25 12:46.16) aaaaa
Ma pedig a 119. szülinapja van. Én őrzöm a lángot, mert megérdemli. Az eladott és el is olvasott könyvek száma szerint immár megelőzve Jókait is, az első helyen áll a magyar irodalomban. Ő az az ember, akire egy irodalmár egyetemi tanár (az a barom) azt válaszolta egy feltett kérdésre, hogy "Fekete István? Az nem író!)"
Lám, ilyenek nevelték anno a felnövendő ifjúságot.


50. Bordal (2018-01-25 08:21.12) aaaaa
118 éve született és békében nyugszik a szeretett Gölle temetőjében. Hitvese és az imádott Bogáncs társaságában.


49. Natalie Wood (2017-01-26 11:19.27)  
Fantasztikus.


48. Bordal (2017-01-26 11:13.51) aaaaa - (válasz Natalie Wood 47. hozzászólására)
Nem kötelező Vukot szeretni! Ez vonatkozik Fekete Istvánra is. Bár a felmérések szerint Magyarországon Jókai Mór után a második mind az olvasottságában, mind az eladott könyvei számában. Semmibe venni tehát nem hiszem, hogy lehetne.
Amit nem értesz, az két olyan megnyilvánulása - gondolata - amit itt-ott leírt valamilyen egyéb gondolata folyományaként. Sok ilyen megnyilvánulása volt/van. Ezeket és a többi hasonló gondolatait összegyűjtötték és a Füveskönyvében közzé tették. Ilyen Füveskönyv nagyon sok irodalmárunk neve alatt is fut.Ezekkel a gondolatokkal nem szükséges egyetérteni, de elolvasni és rajta elgondolkodni érdemes.Engedelmeddel én is idetennék egyet F.I. gondolatai közül.
"Lám, jó jónak lenni.Megemelni a kalapot annak is, aki elesett, annak is, aki kopott és megfáradt, mert mindent, de mindent visszakap az ember: az ütést is meg a simogatást is."


47. Natalie Wood (2017-01-26 10:20.36)   - (válasz Bordal 46. hozzászólására)
Nem értek egy kukkot sem, s nem szeretem a Vukkot sem. ;


46. Bordal (2017-01-26 07:19.44) aaaaa - (válasz Natalie Wood 45. hozzászólására)
Miről beszélsz?


45. Natalie Wood (2017-01-25 21:52.46)  
Hákiez? ;)


44. Bordal (2017-01-25 21:51.07) aaaaa - (válasz Smitty 42. hozzászólására)
Tisztában vagyok vele. :)


43. Smitty (2017-01-25 21:27.51)  
"Kerestem az utat, a patakot, a nádast, a cserszagú erdőt...s közben megtaláltam a Hazámat."


42. Smitty (2017-01-25 20:24.22)   - (válasz Bordal 41. hozzászólására)
Az érdem nem az enyém :)


41. Bordal (2017-01-25 20:06.58) aaaaa - (válasz Smitty 40. hozzászólására)
Gratula! :)


40. Smitty (2017-01-25 19:27.14)  
"Nem kívánok ragyogást, pénzt, dicsőséget.
Csak egy tűzhelyet kívánok.
Hívó lámpafényt, meleget azoknak, akiket szeretek.
Egy darab kenyeret, csendet, pár halk szót, jó könyvet, és kevés embert.
De az aztán Ember legyen!"


39. GyermeklakĂłbizottsĂĄg (2017-01-25 14:24.34) aaaaa
Nagy szeretettel olvasom Bordal, Roszner,Angelikát, és gondolok Bánhidi Laci bácsira,és hipp- hopp,jön Vuk!


38. Bordal (2017-01-25 08:35.32) aaaaa
Ma 117 éve született Göllén Fekete István, sokunk kedvelt írója. Regényei szépirodalmiak. Állatregényei is azok, de egyúttal természettudományos ismeretterjesztők is.
Roszner barátunk! Írjál, Te is néhány sort! Ne hagyd, hogy feledésbe merüljön neve!


37. GyermeklakĂłbizottsĂĄg (2013-07-05 13:22.01) aaaaa - (válasz Angelika58 35. hozzászólására)
Nem tudják a gyerekeket megtanítani, hogy jól- szeretve olvassanak. Azt magyarázzák, hogy analfabétán menjen isibe, és a gyakorlófüzetek korában ez scifi. Első év végére nem képesek alfabétát csinálni, csak azokból a gyerekekből, akik tavalyig 8 évesen mentek elsőbe, és 2 évig maszekul taníttatták őket főleg gyp- es pedagógusokkal 1 autó áráért. Nem tudom,kinek- minek a hibája?!Erről senki nem verbalizál.Gyakorló füzet azért kell, mert üres füzetért nem jár pénz, és engem úgy felidegesít, hogy miután írok a kukacára, azt sem válaszolja, hogy k... be...!!


36. GyermeklakĂłbizottsĂĄg (2013-07-05 13:15.27) aaaaa
Tüskevár és Vuk c. regényét olvasva kiderül számomra, hogy nem gyerek és nem állatbarát. Ennyi véres naturális szadizmust- pszichés helyett- rég olvastam.


35. Angelika58 (2013-07-04 11:10.33)   - (válasz GyermeklakĂłbizottsĂĄg 34. hozzászólására)
Úgy tudom, nincs "országos kötelezó". Ha Kimi megjelenik, majd megkérdezzük, ő biztos tudja.

Nem is értem, hogy egy ilyen kicsinek mér kell kötelező olvasmány? Hogy elrontsák az olvasókedvüket? Mert ilyenkor még boldogan olvasnak, csak később undorítják el őket.

Persze, ha a tanító néni "ügyes", megy az hamarabb is.

Nyugdíjas tanítónő barátném most foglalkozik egy elsőt végzett (!!) kisfiúval, akire a tanító nénije azt mondta, hogy diszlexiás.Az első végén, ez már helyből bűbájos.

Öt perc alatt kiderült, hogy a kisfiú fél olvasni. Mert a tanító néni azzal büntet, hogy az ő Kisvakondját leküldi a föld alá, ha valamit rosszul csinál.

Mert minden gyereknek van Kisvakondja, és ez a büntetés.

Tantó néninek még az sem jutott eszébe, hogy a vakondnak a föld alatt a természetes hely.

Épp ebből kiindulva barátném két hét alatt megtanította a kisfiút olvasni, és szeretni a betűket.

A gyerek persze egyáltalán nem diszlexiás,csak a tanító néni tehetségtelen. Csak.


34. GyermeklakĂłbizottsĂĄg (2013-07-04 10:32.45) aaaaa - (válasz Angelika58 33. hozzászólására)
Arra én is kíváncsi lennék, hogy országosan mik a kötelezők? És a 8 évesek Lassien, Vukon mit éreznek, értenek? És a tanítónéni mit "művel" velük? Ezt már sosem tudom meg, mert fogadóórára nem mehetek. Lányomnál mentem, és kértem referenciát, hogy ez hogy csapódott le lányomnál, nem tudom, de én az olvasónapló(m)jára 5-öst kaptam, mivel először 4-est adtak, mert nem volt kitűnő.Pont a héten volt Angi jelentibe kutyapanzió bemutatása, 1 kutya 1 hónapra akár milliós nagyságrend is lehet.Azt tudom, látom, hogy vidéken a nem hasznos állatokkal hogy "bánnak" ill. nem.


Foci

33. Angelika58 (2013-07-04 09:49.56)   - (válasz GyermeklakĂłbizottsĂĄg 32. hozzászólására)
Most nem egészen értünk egyet, pedig én is állatbarát vagyok. Matula kutyája nem hobbikutya,vidéken nem szokták a hasznos állatokat dédelgetni...

Az , hogy a gyerekek veszélynek vannak kitéve, mindenhol igaz, az én lánykám budai bölcsődében kapott napszúrást, mert a nénikék mással voltak elfoglalva.

A Tüskevárnak és a Téli bereknek inkább a szemléletével van bajom,pedig nagyon, de nagyon szeretem mindkét könyvet.Idejétmúlt és furcsa, ahogy pl. István bácsi nézi a világot,de a könyv írásának idején az is rendben volt.

Nagyon jó könyv mindkettő, és pont ezért én biztos nem tenném azzal tönkre, hogy kötelezőként írom elő.

A Vukot nem tartom Fekete István legjobb könyvei között számon. Az pedig, hogy a saját nyolcévesünk kezébe kerüljön, akkor is kizárt lenne, ha kötelező lenne. A Vuk nem gyerekregény, ahogy a Lassie sem az.

Nem is értem, aki előírta,esetleg nem olvasta őket??


32. GyermeklakĂłbizottsĂĄg (2013-07-04 09:39.08) aaaaa
10 éveseknek nyári kötelező a Tüskevár. Olvasom ezt a horrort. Gyerek sebesül napszúrást kap stb... Kutya megkötve, 4-felé, majd 2 felé akarja Matula vágni. Kutyus a földből kikapart nyers halfejeket eszi. Kutyus ott van egyedül kikötve a kunyhónál-- juj, brrr! nagyon szomorúan szenvedek olvasni ezt az ifjúsági regényt. Eric Knightnál leírtam nagyon rossz érzéseimet ezzel kapcsolatban. Most meg majd jön a VUK! az is kötelező 8 évesnek. 8 évesnek Lassie és Vuk- állathorrorisztika.


1 2 3

Kapcsolódó fórumok

VéleményekBömbölde458, 2020-06-23 14:3861 hsz
Kérdések téma megnyitása0 hsz
 
 

Filmkatalógus alsó
Copyright © 2005-2018, www.FilmKatalogus.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Impresszum | Médiaajánlat | DVD üzletszabályzat, kapcsolat | Sitemap | E-mail: info@filmkatalogus.hu