Filmek Főoldal TV műsor DVD / Blu-ray Filmek Színészek Rendezők Fórumok Képek Díjak Mozi
film
 
Bejelentkezés
E-mail:
Jelszó:
Megjegyezzelek?
Regisztráció
Elfelejtett jelszó

Regisztrálj és nyerj
DVD-t, vagy mozijegyet!

Keress

Részletes keresés

Mozibemutatók
2024-04-26
Anselm

2024-04-25
Abigail
Challengers
Emma és Eddie: A képen kívül
Exhibition: Van Gogh és Japán
Maga a pokol
Robotálmok

2024-04-18
Bolero
Bonus Trip
Elszáradt füvekről
Mentawai, egy elfeledett ősi kultúra
Micimackó: Vér és méz 2.
Polgárháború
Származás
Szunnyadó vérebek
Vörös szobák

2024-04-11
Back to Black
Carte Rouge - Vörös térkép
Szellemirtók - A borzongás birodalma
Thabo és a szafari kaland
Verseny a győzelemért

További mozibemutatók

DVD / Blu-ray premierek
A Profi *A klasszikus film* *Dupla borítós kiadás és booklet* (Blu-ray)

További DVD premierek
További Blu-ray premierek

Hamarosan a TV-ben
Ausztrália
- SuperTV2, 22:00
Alvilági játékok
- Film Mánia, 23:15
A bosszú vérvörös keze
- Moziverzum, 23:20
Kerítések
- Viasat3, 23:25
Éjszakai hajsza
- Film+, 23:25

Teljes tévéműsor

Szülinaposok
James Russo (71)
Craig Sheffer (64)
Jaime King (45)
John Cena (47)
Kal Penn (47)

További szülinaposok

Legfrissebb fórumok
2022-es választás
Mire gondolsz most?
F mint foci - Avagy vélemények a bajnokságokról
Amszterdam - Vélemények
Miou-Miou - Vélemények

További fórumok

Utoljára értékeltétek
Nővérek aaaaa
Crystal Reed aaaaa

 

Fórum - Az elátkozott Leeds United - Vélemények

Ahhoz, hogy hozzá tudj szólni a fórumokhoz, be kell jelentkezned, vagy regisztrálnod itt!

20. Vmiso (2024-03-31 17:20.04)  
Jó kis film volt.

Ködös, sötét, csúnya emberekkel, igazi angolos képekkel.
Clough nagy edző volt, itt életének legrosszabb periódusát vesézi ki a film.
Öntelt, pimasz alak volt, de nagy eredményeket ért el, csak ugye pont az átkozott Leeds-nél sült be a mutatvány.
Sheen, Spall és Meaney nagyon jól alakítanak.
A film címének fordítása meg full idióta, mert ferdít.



19. HMáté33 (2016-08-02 01:07.51) aaaaa - (válasz Dobsony 18. hozzászólására)
az a kicsikarás úgy nézhetett ki, hogy le volt papírozva, mennyit kap, ha idő előtt felmondják a szerződését. a Leeds meg nem is szarozott, nem adott sok esélyt, 44 nap alatt lapát volt (nyilván okkal). innen meg, aligha erkölcstelen azt mondani, hogy gents, ha ez a helyzet, akkor ide a pénzzel aztán kalap-kabát. Derby-ban kapott szobrot amúgy, jóból is megárt a sok:)



18. Dobsony (2016-08-02 00:33.27) aaaaa - (válasz HMáté33 17. hozzászólására)
Tipikus példája volt annak, hogyan kell megbuktatni az edzőt a játékosok "keze" által.
Minthogy Clough előző melóhelyén, a kosoknál az elnök elmagyarázta neki, ki hol helyezkedik el a klub fontossági ranglétráján, ezzel kellett szembesülnie Leeds-ben. A szurkolók haragja és a játékosokkal levő megnem értés miatt kapott outot!
Nem azt mondom, hogy nem járt neki semmi, de a mód ahogy ezt kiharcolta és elérte, pont a 44 nap miatt, egy kicsit durva volt. Ezt meg is említik a wikipédiában:"Miután a szerződése felbontásáért kicsikart 100 ezer fontot egykori főnökeitől....." Mondjuk én Mourinho-t se szívleltem sosem, Clough-ot is rüheltem volna Leeds drukkerként. Azt hiszem szobrot nem kap, ellentétben Revie-vel. :)


17. HMáté33 (2016-08-01 23:09.47) aaaaa - (válasz Dobsony 16. hozzászólására)
egy nagy név volt, bajnok lett a kis Derby-val, kellett a Leeds-nek, és jó szerződést ajánlottak neki. ez akkor is így ment (csak más nagyságrendekkel): ha kellett a fasza menedzser aláírása, jó kontraktust kellett neki ajánlani. nyilván ebben a végkielégítés összege is benne van. tavaly pont Mourinho is óriási összeget kapott Abra papától, de Clough-nak még időt se adtak Leeds-ben arra, hogy lemondjon, 44 nap azért ehhez kevés:)


16. Dobsony (2016-08-01 22:53.56) aaaaa - (válasz HMáté33 15. hozzászólására)
Nekem pont úgy jön le a dolog, hogy egy igazi önimàdó, arrogàns, nàrcisztikus ember volt Clough, de mégis egy zseni, amit elért azt azóta se tudta utàna csinàlni szinte senki.
Ő egy igazàn megosztó személyiség volt, tett is érte rendesen, like Mourinho!
Azt a szigorú, szinte zsarnoki edzősködést amit olvastam róla, kicsit màshogy mutatja a film, arra ìrtam hogy kiszínezték a jàtékosokhoz való viszonyàt.
Természetesen Tornyihoz nem lehet hasonlítani Clough-ot, eredményeihez meg plàne, nekem csak a filmbeli pökhendi anyagiassàga juttata eszembe Barnabàst. Amolyan talpig úriembernek àbràzoltàk végig, adta-vette a jàtékosokat, a tulaj és az elnökség megkérdezése nélkül, nekem meglepő volt a Leeds-től levő kilépője.
Lehet nekem màs az értékrendem, ezt nem igazàn értem meg a vilàgban, pedig ez még a boldog hetvenes évek közepén történt, amikor tized ennyit se kerestek a focistàk és az edzők.


15. HMáté33 (2016-08-01 21:23.49) aaaaa - (válasz Dobsony 14. hozzászólására)
ha belegondolsz, az ilyen nagy menedzserek megítélése sokszor baromira kétoldalú. jó a mourinho-s példa nagyon, mert ha róla film készül majd, az is szólhat arról az emberről, aki mindig kiállt a játékosai mellett, magára vállalta a felelősséget, és tűzbe ment bármelyikükért, vagy arról, aki folyamatosan harcban állt mindenkivel, szemekbe nyúlt bele, és keltette a feszültséget. azt viszont nem feltétlen mondanám, hogy itt ki volt színezve a dolog, szerintem lejött az arrogancia, a nagyképűség is (gondolj pl a leeds-i bemutatkozómondatra: "Brian Clough, über-fucking-alles, értitek?"). de nyilván, kinek hogy jön le a dolog.
Tornyihoz azért nem hasonlítanám, mindenki Barnabásának elég ránézni a CV-jére, hány csapata volt (kúrvasok), és mit ért el velük (nem sokat). Clough meg egy jó edző volt, de a jó edzőkkel is megesik, hogy olykor bebuknak - ilyenkor meg jó a végkielégítésük, ez van, hülye lenne nem felvenni.


14. Dobsony (2016-08-01 00:16.39) aaaaa - (válasz HMáté33 10. hozzászólására)
Hozzám csak most jutott el Tom Hooper filmje, pedig követem és szeretem a labdarúgásról vagy a sportág szurkolóiról szóló alkotásokat.
Ezt is teljesen véletlenül fedeztem fel és köszi, hogy megemlítetted Nixon-t, ennek a filmnek is ugyanolyan az atmoszférája és még ugyanabban a korszakban is játszódik, és a főszereplő mindkét filmben a Joker mosolyú Sheen.
Koromnál fogva emlékeztem Clough nevére, nottighami edzősködésére, BEK győzelmeire és arra, hogy a fia is jónevű focista volt.
De a korai évei, a Derby Countys bajnoki címe, a nárcisztikus személyisége, és az alkoholizmusa, amit a film után róla előkerestem, az mind sötét pont volt előttem ezidáig.
Kicsit kiszínezték a jóságát, emberségét, kedvességét. Nem ilyen ember volt, inkább szigorú zsarnok hírében állt, nekem olyan Mourinhos volt a személyisége, igy a film megnézése és az utána szerzett információk alapján.
Folyamatosan szerepelt, okoskodott, magát félistennek beállítva. Szó se róla, valamit tudott, az egyetlen angol edző aki bajnokságot nyert két különböző csapattal, és mégsem volt angol szöv.kap.
Az utolsó mondatodnak annyiban ellentmondanék, hogy szerintem az önös érdeke miatt ment vissza a barátjához, edzőtársához, rájött hogy a saját sikeréhez nem elegendő csak saját maga. ja és olyan Tornyi Barnás volt a búcsúja "szeretett" Leeds Unitedétől, amennyire tudta kicsavarta őket anyagilag, hát igazi szarrágó volt az öreg, már bocsánat!


13. HMáté33 (2012-05-13 00:53.18) aaaaa - (válasz VAL P 12. hozzászólására)
:) Elég nyersen írtam abban a topicban, de az igazság az, hogy azóta is émelygés fog el annak a filmnek még a gondolatától is...:/


12. VAL P (2012-05-12 20:17.01) aaaaa - (válasz HMáté33 10. hozzászólására)
Így, így!
Ezt nagyon egyforma szemmel látjuk.
(Nem úgy, mint 'A bádogdob'-ot.) ;)


11. HMáté33 (2012-05-10 00:16.44) aaaaa - (válasz HMáté33 10. hozzászólására)
spoileres az írásom


10. HMáté33 (2012-05-10 00:16.22) aaaaa
A fociról, magáról a játékról nem lehet jó filmet készíteni. Lehet vitatkozni, hogy miért van ez így, vagy hogy miért mondok ilyen hülyeséget, de ez a véleményem. Ezt a problémámat már más filmes fórumon is elsírtam, de tényleg az a helyzet, hogy az, ami olyan lenyűgözővé teszi ezt a csodás sportot, valahogy a vásznon nem mutat jól. Sőt, az, ami igazán egyedivé teszi a játékot, azt nem csak nem lehet, de nem is igazán érdemes filmre erőltetni. Ennek ellenére nagyon sok próbálkozás van, egyelőre hiába…

Remekül tudta ezt Tom Hooper is, és esze ágában sem volt ezt a sztorit a focipálya köré felépíteni. Az angol úriembernek ez volt egyébként nagyjátékfilmes debütálása (bár TV-s múltja nem elhanyagolható), és stílusa bizony alaposan tetten érhető. Kiválóan érzi a ködös angol hangulatot, kis szobákban felvett jelenetei is jellegzetesek, és újfent nagyon ügyesen helyezte a fókuszpontot a karaktereire. A saját démonaival küzdő, megszállott edző történetének erre volt leginkább szüksége, hogy igazán fajsúlyossá váljon, Hooper pedig nagyon jó húzásként a futballt csak, mint háttért alkalmazza. Azt teszi viszont nagyon elegánsan, ugyanis az alapvetően szépen, retrósan fényképezett filmjét archív felvételekkel színesíti, így ha éppen focit is látunk, nem kezdünk kényszeredett arckaparásba.

Akárcsak Hooper, a forgatókönyvet jegyző Peter Morgan kedvenc témája is az emberi kapcsolatok, és az a feszült hangulatú rivalizálás, ami remekül működött a Frost/Nixon-ban, az most itt is megvillan. Létjogosult a nosztalgiaérzés a TV-interjúnál, nem véletlenül a mozi egyik csúcspontja, nagyon érzi ezt a dolgot Morgan, akárcsak a főszerepet alakító Michael Sheen, aki David Frost után (és egyébként sem először) újfent egy különc figurát alakít, tényleg ezek a karakterek állnak neki igazán jól. Akárhogy is, én ki merem jelenteni, ilyen erős még eddig nem volt, mint most, a renegát tréner bőrébe bújva.

A film az ő, vagyis Brian Clough edzői karrierjének azóta legendássá “nemesült” 44 napjáról szól, amit az átkozott Leeds United kispadján töltött (innen is gratulálok újfent a vállalhatatlan magyar címhez). Az örök rivális, kultikus státuszú edző árnyékában, hűséges segítőjét, és nem mellékesen igaz barátját hátrahagyva Clough szélmalomharcot vívott, ezt a tiszavirág életű kiruccanást a film intelligens vágásának köszönhetően viszont olyan értő módon, olyan jó érzékkel adagolva kapjuk, hogy kibontakozik egy igazi dráma, de nem az edző drámája, hanem az emberé.

Mert ez a film nem a fociról szól. Rendben, az is lényeges, és amit látunk belőle, az nagyon profin van megcsinálva, de egyértelmű, hogy a lényeget itt máshol kell keresni. A főszereplők lehettek volna éppen vállalkozók, vagy kisgazdák is, csak épp az senkit nem érdekelt volna, Clough meg amúgy is közismert figura a szigetországban, így adta magát a dolog. Ha ez most végtelenül le is van egyszerűsítve, akkor is az az igazság, hogy itt a karriertörténeten, a személyes dicsőség megszerzésén túlmutató barátságon van a hangsúly. Sheen és a mindig tökéletes Timothy Spall tolmácsolásában egy igazán szép történet bontakozik ki előttünk, valahol szembe állítva a futballt és a barátságot.

Clough karrierjéből ugyanis ki lehetett volna emelni sokkal fényesebb időszakot is, nem semmi eredményeket ért ő el annak idején. Ám a mozi nem szakmai sikereinek csúcsát ábrázolja, hanem annak éppen ellentettjét. Megmutatja, mit vesztett, mint edző, de mit nyert, mint ember. Nem az átkozott Leeds United-en kerekedett felül, hanem magát győzte le, a kudarc alázatra tanította, az élet pedig arra, hogy egy baráti ölelés érhet többet, mint a bajnoki serleg magasba emelése…


9. HMáté33 (2012-05-02 22:08.25) aaaaa - (válasz VAL P 7. hozzászólására)
ami ugye az eredeti cím célja is volt...


8. Giotti (2011-12-21 22:22.43)  
Hol lehet megszerezni???


7. VAL P (2011-09-22 15:28.28) aaaaa
Azért ez bőven többről szól, mint pusztán az angol fociról! Az csak a miliő, a díszlet. Emberi kapcsolatok kusza gubancos szálai erezik be a történetet mindenfelől, nem egy drámai erővel hat a figyelmesebbek idegrendszerére. Nem mondom, előny, ha a körítés is érdeklődéssel tölti el az embert, de nem követelmény.
Egyébként elég fura, torz lett a magyar címe ennek a filmnek (is), hiszen nem hogy nem volt elátkozott a tárgyalt időszakban a Leeds, de a klub történetének egyik legsikeresebb fejezetét láthatjuk. Az 'átkozott' jelen esetben találóbb lett volna, Brian Clough érzelmeit tükrözné a csapat iránt!


6. Scholes18 (2011-07-06 23:48.35) aaaaa
Imádom az angol focit, főleg a 60-as 70-es évekbeli korszakát, úgyhogy nekem eddig ez a legjobb focis film, amit láttam, 5*


5. SzaboKri81 (2011-07-02 14:08.58) aaaaa
Aki szereti az angol labdarúgást, annak ajánlom. Aki nem az inkább ne nézze meg, mert unatkozni fog rajta.


4. Lexi (2010-08-06 14:30.13) aaaaa
Azt hittem,h a 2004-es évtől ezdve mutatja be mostanáig,h visszajutottak a másodosztályba,de így is jó volt :D


3. Lexi (2010-08-05 18:21.46) aaaaa
Hát én Portsmouth fan vagyok,tudom nincsenek sokan az országban.
Na sztem a Portsmouth átveszi a Leeds helyét
F.A.kupát nyernek aztán csődbe mennek,mindenki elmegy onnan,lecsúsznak 2 osztályt stb



2. Laci69 (2010-08-02 19:50.07)  
Én már láttam egy éve, nagyon jó, főleg aki szereti a focit....


1. Lexi (2010-08-02 12:00.31) aaaaa
Hogy láthatta ezt 5 ember amikor még sehol se volt???



Kapcsolódó fórumok

VéleményekVmiso, 2024-03-31 17:2020 hsz
Kérdések téma megnyitása0 hsz
Keresem téma megnyitása0 hsz
 
 

Filmkatalógus alsó
Copyright © 2005-2018, www.FilmKatalogus.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Impresszum | Médiaajánlat | DVD üzletszabályzat, kapcsolat | Sitemap | E-mail: info@filmkatalogus.hu

Ez a weboldal cookie-kat használ, melyekre szükség van az oldal megfelelő működéséhez. További információk