Filmek Főoldal TV műsor DVD / Blu-ray Filmek Színészek Rendezők Fórumok Képek Díjak Mozi
film
 
Bejelentkezés
E-mail:
Jelszó:
Megjegyezzelek?
Regisztráció
Elfelejtett jelszó

Regisztrálj és nyerj
DVD-t, vagy mozijegyet!

Keress

Részletes keresés

Mozibemutatók
2024-05-02
A boldogság ügynöke
A kaszkadőr
Az elátkozott Queen Mary
Milli Vanilli: Az évszázad botránya
Végtelen rozsmezők

2024-04-26
Anselm

2024-04-25
Abigail
Challengers
Emma és Eddie: A képen kívül
Exhibition: Van Gogh és Japán
Maga a pokol
Robotálmok
Spy x Family Code: White

2024-04-18
Bolero
Bonus Trip
Elszáradt füvekről
Mentawai, egy elfeledett ősi kultúra
Micimackó: Vér és méz 2.
Polgárháború
Származás
Szunnyadó vérebek
Vörös szobák

További mozibemutatók

DVD / Blu-ray premierek
A mag (4K Blu-ray)
A Profi *A klasszikus film* *Dupla borítós kiadás és booklet* (Blu-ray)

További DVD premierek
További Blu-ray premierek

Hamarosan a TV-ben
Szellemirtók 2.
- AMC, 18:50
Valld be, Fletch
- Moziverzum, 19:00
A vér földje
- HBO2, 19:31
A természet ereje
- Filmbox Premium, 20:00
A következő három nap
- Film4, 20:00

Teljes tévéműsor

Szülinaposok
Al Pacino (84)
Hank Azaria (60)
Jeffrey DeMunn (77)
Jason Lee (54)
Renée Zellweger (55)

További szülinaposok

Legfrissebb fórumok
2022-es választás
Kaja-pia topik, avagy: ki mit szeret enni-inni?
Mire gondolsz most?
Talk Show - Vélemények
Krisztus utolsó megkísértése - Vélemények

További fórumok

Utoljára értékeltétek
A kokainkölyök aaaaa
Henry Thomas aaaaa

 

Fórum - Szabó Magda - Vélemények

Ahhoz, hogy hozzá tudj szólni a fórumokhoz, be kell jelentkezned, vagy regisztrálnod itt!

1 2 3 4 5 6 7
197. Cinci682 (2017-10-12 21:19.17) aaaaa - (válasz GyermeklakĂłbizottsĂĄg 196. hozzászólására)
Nagyon jo konyvek,szazszor is elolvastam...kar,hogy ezekbol nem lett film..


196. GyermeklakĂłbizottsĂĄg (2015-06-12 15:59.43) aaaaa
Születésnap és Álarcosbál c. ajánlott ifjúsági regényeit mostanában olvastam pöttyösben. Megjelenésekor, és akkoriban tizenévesen faltam a pöttyös, csíkosakat, most már nem örök, csak zöld.



195. GyermeklakĂłbizottsĂĄg (2014-04-02 14:48.04) aaaaa - (válasz GyermeklakĂłbizottsĂĄg 194. hozzászólására)
Már a címének a szimbolikája is nagyon IQ-s, EQ-s.Szépek benne a magyar nevek,ilyeneket ma már nem is hallok.


194. GyermeklakĂłbizottsĂĄg (2013-06-19 10:27.01) aaaaa
Vörös tinta c. filmje is bekerült a katalógusba.


193. GyermeklakĂłbizottsĂĄg (2013-02-26 11:58.06) aaaaa - (válasz Angelika58 189. hozzászólására)
Szobotka Tibor: 1913. márc. 19.- 1982. febr. 26.
Maradjon meg, és ne záródjék be az ajtó.


192. GyermeklakĂłbizottsĂĄg (2012-03-18 11:00.45) aaaaa - (válasz Angelika58 191. hozzászólására)
Na erre írtam, hogy kezelhetetlen, és erre nincs nemhogy jó, de megoldás sem, legolábbis számomra nem nyújt a regény. Amit leírtál, azt mind értem, most a film után újra lapozgatom , ízlelgetem a könyvet.És majd elmerülök Szabó Magda "haláltusáiban" is.


191. Angelika58 (2012-03-18 10:54.28)   - (válasz GyermeklakĂłbizottsĂĄg 190. hozzászólására)
Azt hiszem, Emerenc irgalmas volt,csak a saját módján, a saját fogalmai szerint. Számára az volt az irgalom, hogy Polettet segítette elmenni olyan helyzetből, amit az nem tudott megoldani már.

És igyekezett a számára először segítséget is nyújtani, de azt is csak a saját módján tudott. Mert macskát ajánlott neki, de Polettnek emberi társból volt hiánya...

Senki nem tud másképp viselkedni, mint amilyen. Emerenc azért olyan, mint a görög tragédiák hősnői, mert semmilyen jellemfejlődésen nem megy át.Semmivel nem lehet rá hatni és semmi nem rendíti meg.Még a saját lehetséges halála sem, a koszban és bűzben, őt, a testileg nagyon tiszta embert.

A saját szuverenitása még annál is fontosabb, hogyan találnak rá. Az nem érdekli, mert semmilyen halál utáni létben nem hisz.

Emerencből nem az irgalom hiányzott. Hiszen hány emberen és állaton segített?

Emerencben megértés és empátia nem volt. Ezért tűnik néha annyira embertelennek.A saját törvényeit tekintette abszolútnak és ezeket követelte meg másoktól is.


190. GyermeklakĂłbizottsĂĄg (2012-03-18 10:34.39) aaaaa - (válasz Angelika58 189. hozzászólására)
Te is Emerenciát írsz, és nem Emerenc. Elnézést a franciás elírásért. Csak azért, mert én azzal nem értek egyet, hogy azok a borzalmak, amiket Emerenc magának és szomszédnőjének választott halálmódnak, az nem a szeretet szuverenitás jele, hanem irgalmatlan kegyetlenség. Pedig Pilinszky szerint is az embereknek irgalom(Németh László), és kegyes halál járna.Tehát a mondanivalóból hiányzik számomra az irgalmas kegyelet. És tudom kegyeletsértő volt, ami végül is ugyanoda vitte Emerencet. Az már eldöntendő kérdés, hogy a fizikai mocsok, vagy a pszichés ígéretszegés - e a fájdalmasabb?!


189. Angelika58 (2012-03-18 09:21.08)   - (válasz GyermeklakĂłbizottsĂĄg 187. hozzászólására)
Szobotka Tibor haláláról a Megmaradt Szobotkának-regényben és a Liber Mortis-naplóban mindent el lehet olvasni.Nem adták neki ingyen a halált.

Szabó Magda sok helyen írja,hányféle halált kellett megélnie és megtapasztalnia. Sokan szemére is vetették, írásaiban mennyire "halálszakértő" volt, már fiatalon is.

Az ajtó fikció, Emerenc sosem létezett.Élete is, halála is Szabó Magda írói műve, nem kulcsregény. Nem lopott semmit sehonnan, Emerencet kitalálta.

Volt egy Juliska néni nevű jókedvű, drága és szeretett , nagyszájú házvezetőnője, de annak Emerenchez semmi köze nem volt. Ő legfeljebb csak ürügy volt a kapcsolat kitalálásához.

Az ajtó l987-ben jelent meg, ezt még két regény és sok más mű követte.

Az Emerencia divatos név volt a századelőn, pl. Zala megyében is. Ott Mencinek becézték.

A laverszit (nem laverszint) a lover's sit -ből ered, a "a szerelmesek ülőhelyét" hívták így. Két személyes támlás-karos kisdívány ez, de igazából másfél személynek kényelmes csak. Így a szerelmesek szorosan összebújva ülhettek rajta csak, innen a név.

(Egy csendes megjegyzés: nem tudom, honnan gondolod, hogy én mit vélek vagy mit tapasztaltam a halálról. Nem vagyok már fiatal, sajnos, hagytak el már olyanok, akiket szerettem.De azzal egyetértek, akinek van módja halált választani magának, azt ebben nincs joga senkinek megzavarni.)


188. GyermeklakĂłbizottsĂĄg (2012-03-18 05:17.42) aaaaa - (válasz GyermeklakĂłbizottsĂĄg 187. hozzászólására)
A könyv kívül - belül szép. A 14. oldalon egy elválasztós helyesírási hiba leledzik: "kötén- nyel".Majd "papírzsebkendőt megvetette"- nem tudom pontosan mióta forgalmazzák nálunk a papírzsebkendőt, és pontosan hanyas évjáratú a könyv, nem tudom Szabó Magda Kossuth díjának dátumát, és a regény szerint, "Több, mint húsz évig gondoskodott rólunk."
Érdekes a kékszakállú-ra való utalás: " Hajnal van, illatos, a kékszakállú herceg várában feloszlattak a napszakok.Emerencnek is van immár a térben örök ideje, övé minden hajnal a fénnyel, a füvek párolgásával. "
Számomra magyarázatra szorulna ez a hasonlat:
"A furcsa tárgyakhoz E. T. A. Hoffmann-i, hauffi érzéke volt ..."


187. GyermeklakĂłbizottsĂĄg (2012-03-16 09:38.07) aaaaa - (válasz GyermeklakĂłbizottsĂĄg 186. hozzászólására)
Angelika a film 17-esében kifejti a mű eszmei mondanivalóját. Ez az amivel nem értek 1-t, 2-t. Én elég sok eutanáziát végigmazochizáltam (nem fekete angyalként). Ilyen empiriákkal másképp látom a sakkozó kaszást, mint Angelika, vagy az írónő. Nem tudom, hogy nekik milyen közvetlen tapasztalataik voltak az Élet végével kapcsolatban, mert csak a személyes élmények a determinálóak. Szobotka Tibor haláláról nem olvastam, lehet, hogy ott a kulcs.
Maga a regény keretbe foglatlsága nagyon érdekesen szép. Érdemes idézni az első bekezdés mondatait, és utolsó mondatokat, melyek azonosak:
" Az én álmaim hajszálra egyforma,visszatérő látomások, én mindig ugyanazt az egyet álmodom. Állok a kapunkban a lépcsőház alján, a drótszövettel megerősített, betörhetetlen üvegű vasrámás kapu belső oldalán, és megpróbálom kinyitni az ajtót. Kinn az utcán mentőkocsi áll, az egészségügyiek üvegen át beirizáló sziluettje természetesen nagy, dagadt arcuknak udvara van, akár a holdnak. Forog a kulcs, de hiába küszködöm, - itt folytatódik az első bekezdés, a könyv végén 2 új bekezdésben 2 tőmondat a forgatásról és küszködésről.
Már a regény elején Emerenc leírásánál a germán mondavilágot idézi:
" Tűz sugározta körül, magas volt, csontos, öregnek is valahogy hatalmas, nem kövér, de izmos, erősugárzó, mint egy Walkür, a kendője is olyanformán volt a fején, mint egy harci sisak."
Régebben én Emerencia nevet hallottam, Emerencet nem.De ez a név nagyon illően befedi a jellemét a főhősnőnek.Nézve a film képeit, talán ezért ilyen hátulkötött kendőt visel. Épp Égi madárnál írtam, hogy Szirtes Ági a bálban állonkötött kendőt, míg különben Ő is ilyen az írónő szerint harcisisakhoz hasonló kendőt visel. Nem is gondoltam, hogy a kendő megkötésének is van mondanivalója.
Érdekes az írónőnek a görög irodalomról írott véleménye:
" Írtam már, még fiatal voltam, nem elemeztem végig, milyen illogikus, halálos sodrású, kiszámíthatatlan indulat a vonzalom, pedig ismertem a görög irodalmat, ami egyebet sem ábrázolt, mint az indulatok, halál, a szerelem és szeretet összefogódzó kezében felvillanó közös szekercét."
" Egyetemista koromban irtóztam Schopenhauertől, később rájöttem, annyit el kell fogadnom tételeiből, hogy minden érzelmi kapcsolat támadási lehetőség, és minél több embert eresztek magamhoz közel, annál számosabb csatornán áradhat felém a veszély." (lsd. Filmkat)
Az írónő többször említi ezt a kifejezést, hogy Emerenc a laverszinten , nem ágyban aludt.Nem tudom, ez mihez képest, milyen szint.
Angelika említi a kegyetlenséget, evvel mélyen egyetértek. Én, mint nagy állatbarát könnyezve olvastam a macskás- kutyás részeket is.
Számomra az igazi "cselédkönyv" Édes Anna, túúdom, nem összehasonlítható a párhuzamosságuk, melyek sohasem találkoznak.
Valami nagyon végletesen végzetes, de triviális kegyetlenséget éreztem a regényen végighúzva, könnyen olvasható volt számomra, nem kellett össze- vissza lapozni, mint első regényeinél, hogy ki kiféle.Jóformán olvasmányos, kerek történet, életéből - cselédje halálából "lopkovicz".Nem tudom, hanyadik könyve, milyen dátumú, én nem konstatáltam annyira
60-as évek "szelét", inkább kortalan, határtalan történetet adott számomra.
A könyv belső borítóján az írónő szavai: : "halott anyám kezéből Emerenc munkától elformátlanodott ujjai vették át legjobb önmagam irányítását."Ezt azért idéztem mert a könyv hátsó borítóján az írónő immár parókás fényképe egy mechanikus írógép előtt ülve, és a kissé "izületes" ujjai jegygyűrűjével illeszkednek az előbbi mondataihoz.
Ez a regény is elgondolkoztat a "munka felemel az állati sorból", a fizikai esetleg letaszít. Sepertem eleget, söpörjön már más is... írtam elegett(2, mert múlt)


186. GyermeklakĂłbizottsĂĄg (2012-03-13 11:14.07) aaaaa
Már kívülről is szép az Ajtó. Kékesárnyalátban egy érdekes ajtó, és a lépcső korláthoz SEPRŰ támasztva. Majd egy keskeny fekete szalagíven a 2 főszereplőnő portréja színesben. Beleszagolva a könyvbe, mintha frissen mázolt ajtószagot éreznék. A könyv szerkezete gyönyörűen logikus. 261 oldal, 23 fejezetcím, az első és utolsó Az Ajtó, a 2.Kötés, a 22.Az Oldás, tehát Ő előbb köt, aztán old, nem úgy, mint Jancsó. Majd kinyitom, talán én ki tudom, van hozzá "kulcsom."


185. Tilla (2012-03-02 18:37.14)   - (válasz Kimikem 181. hozzászólására)
Neked mindemképpen ad valamit a film, hiszen kedvenc színészedet láthatod. :-)


184. Tilla (2012-03-02 18:35.43)   - (válasz Angelika58 180. hozzászólására)
Eddig nem csuklottam, de most, hogy mondod... :-)


183. Tilla (2012-03-02 18:34.08)   - (válasz Kimikem 179. hozzászólására)
Én az első lépcsőfokon állok ehhez: kettessel átcsúsztam az érettségin! :-DD


182. Tilla (2012-03-02 18:31.52)   - (válasz Kimikem 178. hozzászólására)
Csak szeretnék... :-(
Inkább művészlélek, v. műélvező - egyéb adottságok hiányában.
Így viszont nincs gondom a kritikusokkal! :-))


181. Kimikem (2012-03-01 21:53.59)   - (válasz Angelika58 172. hozzászólására)
Ha nem jönne össze, akkor meg kilógatunk az ablakon...


180. Angelika58 (2012-03-01 21:50.52)   - (válasz Tilla 176. hozzászólására)
És nem csuklunk.Mert én ugyan csuklanék Eperjestől, de nem csuklok, mert ott a pohár. Te nem csuklasz Eperjestől.Kimike se, mert ő meg szereti.

Szóval, minden feltétel adott. Már csak az az apró tényező hiányzik, hogy a film is legyen jó!


179. Kimikem (2012-03-01 21:50.49)   - (válasz Tilla 177. hozzászólására)
Pedig minden vágyam ...:))


178. Kimikem (2012-03-01 21:49.50)   - (válasz Tilla 173. hozzászólására)
Bal? A férjem is az..., amolyan művész is a lelkem. Te is? :))


177. Tilla (2012-03-01 21:46.52)   - (válasz Kimikem 175. hozzászólására)
Nem lehet mindenki a matematika nagymestere. :-))


176. Tilla (2012-03-01 21:42.37)   - (válasz Angelika58 174. hozzászólására)
Látom már: üres pohárral a kézben nézzük Az ajtót!
:-DDD


175. Kimikem (2012-03-01 21:40.37)   - (válasz Tilla 169. hozzászólására)
Diszkalkuliások vagyunk Angelikával... :))


174. Angelika58 (2012-03-01 21:32.22)   - (válasz Tilla 173. hozzászólására)
Nekik lehet fordítva is.És tízet is lehet kortyolni. Sőt, csészéből is. A varázslat a lényeg! :))


173. Tilla (2012-03-01 21:28.36)   - (válasz Angelika58 172. hozzászólására)
Balkezesekre is ez a szabály? :-D
De tényleg bölcs.


172. Angelika58 (2012-03-01 21:25.52)   - (válasz Tilla 170. hozzászólására)
Arra a nagymamám szerint az a legjobb, ha egy pohár jobb oldaláról iszunk 9 kortyot. Nem baj az sem, ha a pohár üres.

(Ettől mindig elmúlt a csuklás.Már felnőtt voltam,amikor rájöttem,miért.Mert hogy van egy pohárnak jobb oldala? Mihez képest? És ha üres, mitől múlik a csuklás? És miért kilenc az a korty???

Hát azért, mert a csuklást a rekeszizom görcse okozza és ha lassan kortyol az ember, az olyan, mint egy izomtorna. Nem varázslat,csak okos tapasztalat.) :))


171. Tilla (2012-03-01 21:19.52)   - (válasz Tilla 169. hozzászólására)
Ja, rosszul idéztem.
Te így fejezted ki magad ":))"
Ennél tömörebb ":)"


170. Tilla (2012-03-01 21:17.35)   - (válasz Angelika58 165. hozzászólására)
S elmúlik a csuklásod. :-DD



169. Tilla (2012-03-01 21:16.37)   - (válasz Kimikem 166. hozzászólására)
Egy zárójellel kevesebb. :-))))


168. Kimikem (2012-03-01 21:15.22)   - (válasz Kimikem 167. hozzászólására)
Ezt


1 2 3 4 5 6 7

Kapcsolódó fórumok

VéleményekCinci682, 2017-10-12 21:19197 hsz
Kérdések téma megnyitása0 hsz
 
 

Filmkatalógus alsó
Copyright © 2005-2018, www.FilmKatalogus.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Impresszum | Médiaajánlat | DVD üzletszabályzat, kapcsolat | Sitemap | E-mail: info@filmkatalogus.hu

Ez a weboldal cookie-kat használ, melyekre szükség van az oldal megfelelő működéséhez. További információk