Filmek Főoldal TV műsor DVD / Blu-ray Filmek Színészek Rendezők Fórumok Képek Díjak Mozi
film
 
Bejelentkezés
E-mail:
Jelszó:
Megjegyezzelek?
Regisztráció
Elfelejtett jelszó

Regisztrálj és nyerj
DVD-t, vagy mozijegyet!

Keress

Részletes keresés

Mozibemutatók
2024-05-02
A boldogság ügynöke
A kaszkadőr
Az elátkozott Queen Mary
Milli Vanilli: Az évszázad botránya
Végtelen rozsmezők

2024-04-26
Anselm

2024-04-25
Abigail
Challengers
Emma és Eddie: A képen kívül
Exhibition: Van Gogh és Japán
Maga a pokol
Robotálmok
Spy x Family Code: White

2024-04-18
Bolero
Bonus Trip
Elszáradt füvekről
Mentawai, egy elfeledett ősi kultúra
Micimackó: Vér és méz 2.
Polgárháború
Származás
Szunnyadó vérebek
Vörös szobák

További mozibemutatók

DVD / Blu-ray premierek
A Profi *A klasszikus film* *Dupla borítós kiadás és booklet* (Blu-ray)
A mag (4K Blu-ray)

További DVD premierek
További Blu-ray premierek

Hamarosan a TV-ben
Szepi és a Szörny
- Mozi+, 03:00
Bosszú szeretetből
- Film Mánia, 03:00
Szezon
- Magyar Mozi TV, 03:05
Darabokban
- HBO2, 04:21
Pókok
- Film Mánia, 04:30

Teljes tévéműsor

Szülinaposok
Al Pacino (84)
Hank Azaria (60)
Jeffrey DeMunn (77)
Jason Lee (54)
Renée Zellweger (55)

További szülinaposok

Legfrissebb fórumok
Mit hallgatsz most?
F mint foci - Avagy vélemények a bajnokságokról
2022-es választás
PC
Naruto (sorozat) - Most akkor sasuke buzi?xD

További fórumok

Utoljára értékeltétek
A híd aaaaa
Bruce Lee aaaaa

 

Fórum - Ismeri a szandi-mandit? - Vélemények

Ahhoz, hogy hozzá tudj szólni a fórumokhoz, be kell jelentkezned, vagy regisztrálnod itt!

16. Karilla (2013-07-20 21:50.14) aaaaa
Több év után újra láttam. Meghökkentő mennyire nem "öregedett" meg ez a film, friss, élvezhető. Teljesen formabontó a téma kezelése, ez tényleg a kádárizmus lényegét mutatja be. Micsoda színészek!Egyetértek Gyermeklak...-kal, Kiss Manyi, Dajka tényleg Oscar-díj, pár rövid jelenetével. És a többiek is, micsoda figurák, micsoda színészek! Soós Edit szexi és remek. Remek forgatókönyv+remek rendező+remek operatőr= meglepően új és hibátlan film. Végig neveti az ember (pedig lehet, hogy néha sírni kéne).Szóval nemcsak a "szandimandi"-sláger, de a film is "egy világszám".


15. Gyorkos (2013-07-19 15:13.23) aaaaa - (válasz GyermeklakĂłbizottsĂĄg 13. hozzászólására)
Ööö, Schütz Ila parókája miért lenne előnytelen?! Egyébkén akár paróka, akár saját, nagyon jól állt neki szerintem. Nekem legalábbis nagyon bejött ez a hajviselet. A ruhája meg a kornak megfelelő - gondolom. Kartonruha, munkaruha és egyebek. :) Jó kerek nőcske volt már akkor is, de később sokat felszedett, úgy már nem volt számomra vonzó.



14. Gyorkos (2013-07-19 15:06.10) aaaaa - (válasz Gyorkos 11. hozzászólására)
Töröljétek csak a letöltési lehetőségeket. Megnézhető a tecsőn:

Ismeri a szandi mandit?
[link]


13. GyermeklakĂłbizottsĂĄg (2013-07-19 07:15.41) aaaaa
Tegnap Dunában ismét belenéztem.Egytértek Angelikával Soós Edit az abszolut főszereplő. Haja , neve is Piros- ka. Szabó Lászlót véltem felfedezni, és kettősük " aktusa" a bokorban nagyon merész az évszámhoz képest. Soós kissé toplese , és szeme, műszempillái nagyon kifejezőek ezalatt. Piros nyári ruhája szintén jó aláfestő.
Kiss Manyi, Dajka jóformán pár sec-a , több, mint Oscar. Schütz Ila előnytelen parókája, ruhája előnytelen, Schubert Éva szép. Most nem jut eszembe a magyar filmek főmellékesének neve, itt is fő lett. Kállai, Agárdi megtűrt.
Üzenem Tamássy Zdenkónak, hogy még mindig nem ismerem a szandi- mandit!


12. Angelika58 (2011-08-24 17:07.41)   - (válasz Gyorkos 11. hozzászólására)
Nagyon köszönöm, szívem egyik csücske ez a film.


11. Gyorkos (2011-08-24 16:59.25) aaaaa - (válasz Angelika58 10. hozzászólására)
Ugyanezt a linket tettem fel korábban én is. :-)))

Itt egy új letöltőlink a filmhez. (A korábbit törölték)
*****

* Automatikusan eltávolított tartalom.


10. Angelika58 (2011-08-24 09:34.34)   - (válasz GyermeklakĂłbizottsĂĄg 9. hozzászólására)
Nagyon nagy veszteség volt. Nem is találtam vele semmilyen felvételt.De azért legyen itt Schütz és Sztankay legendás tánca meg a dal, a szandi-mandi. (A fiatalabbak kedvéért, az Sunday, Monday, jó magyarosan.)

http://www.youtube.com/watch?v=f4a4JFStAbw


9. GyermeklakĂłbizottsĂĄg (2011-08-24 04:37.54) aaaaa - (válasz Angelika58 8. hozzászólására)
igen, Soós Edit, csak én írtam róla 2 mondatot, pedig sokkal többet érdemelne.


8. Angelika58 (2011-08-23 11:03.07)   - (válasz Gyorkos 6. hozzászólására)
Nagyon örültem ennek! Ez a film a szívem egyik csücske, a legjobb magyar filmszatírák között van és nálam több hosszal előzi a Tanút.És olyan kár Soós Editért, de nagy színész lehetett volna.Ahogy csoszog elfelé a nyúzott tűsarkújában, vedlett prosti-szerelésében,a tisztes asszonyok öntelt megvetését is cipelve, nem felejthető.


7. GyermeklakĂłbizottsĂĄg (2011-06-19 11:13.13) aaaaa - (válasz Gyorkos 6. hozzászólására)
Köszönöm a feldobást, és a Szandimandi VILÁGSZÁM!(pedig tegnap láttam a Lohengrint a Müpában)


6. Gyorkos (2011-06-18 11:54.31) aaaaa - (válasz GyermeklakĂłbizottsĂĄg 5. hozzászólására)
Valaki feldobta a jelenetet a youtube-ra:
http://www.youtube.com/watch?v=f4a4JFStAbw

Jó kritika:

"Ismeri a Szandi mandit? (1969)
Gyarmathy Lívia

2004. május 11.
A termelés megállíthatatlanul, feltartóztathatatlanul és rendületlenül folyik tovább. A mit, hogyan és mi célból kérdései mindehhez képest tökéletesen érdektelenek. Senki nem tudja, mi folyik a csövekben, de gondosan felügyel rá, hogy zökkenőmentesen folyjon tovább. Addig sem kell gondolkodni, legalábbis nem a termelés kérdésein. A világban még annyi szép dolog akad, ott van a szex vagy a hajómodellezés, kár volna egy-két cső miatt túlságosan sokat aggodalmaskodni. Ha mégis előáll a baj, ha kitör a gáz, a gőz, a lé a csőből, akkor legalább izgalom támad a nagy unalom közepette, akkor – áldja az ég! - van miért egy emberként sürgölődniük a gyár dolgozóinak, akik addig diáklányok kapálni tanításával, szobanövények fel-alá hurcibálásával és a mérőműszer kábult megfigyelésével töltötték a drága napot.

Ismeri a Szandi mandit? (1969)
Döbbenetes, hogy Gyarmathy Lívia rendező és Böszörményi Géza forgatókönyvíró már 1969-ben milyen pontosan megragadta a Kádár-korszak kispolgáriasodó világának alapképletét, amit a magyar film társadalomképe alapján későbbre, a hetvenes-nyolcvanas évekre datálhatnánk. Ha futó pillantást vetünk az ekkoriban készült filmekre, akkor ugrik ki igazán az Ismeri a Szandi mandit? egészen eredeti szellemisége és újszerű poétikája. Míg Gábor Pál debütálása, a Tiltott terület (1968) a szociografikus pontossággal feltérképezett gyári környezetben a felelősség kérdését kutatja, Simó Sándor első filmje, a Szemüvegesek (1969) az építész főhős munkája kapcsán az alkotó szellem, a fiatalos tenni akarás bürokratikus ellehetetlenítését járja körül dokumentarista frissességgel, addig Gyarmathy Líviánál már szó sincs a hatvanas évek közéleti filmjeiből megmaradt felelősség és alkotóvágy kérdéséről. Simó építészével szemben a Schütz Ila által alakított végzős vegyészlány kizárólag praktikus szempontok szerint akar elhelyezkedni az üzemben, semmiféle világmegváltó terv nem szunnyad bamba közömbössége mögött, hacsak a lekezelően fölényes műszerész (Szabó László) elcsábítását nem tekintjük efféle nagyvonalú gesztusnak.

A kortárs magyar film jellegzetes hősközpontúságával szemben a Szandi mandinak még csak igazi főhőse sincs, a csellengő pályakezdő pusztán egyetlen jellegzetes típus a gyár mikrotársadalmában. Gyarmathy ugyanis nem pszichológiailag árnyalt hősökkel, hanem komikus típusokkal dolgozik, amelyek mindegyikének megvan a maga szerepe a gyár életében. Kár, hogy nem rajzolta el még jobban a rendezőnő ezeket a figurákat, hogy legtöbbjük nem kapott elég harsány álarcot magának; így például a „szépasszony” típusából nem egy „vegye-vigye” lett, mint az Amarcordban, hanem a szocialista társadalomba beilleszkedni akaró bukott nő. Az örök típusok még ma is hat(ná)nak, míg a kor társadalmának vonásait magukon viselő figurák megfakultak, ahogy a hatvanas évek végének köznapiságát legközvetlenebbül tükröző verbális humor is igencsak elavult mára. A cseh új hullám szatirikus látásmódját meghonosító filmből nagyon hiányoznak Forman és Menzel frissen köznapi, mégis megunhatatlanul humoros dialógusai.

Az Ismeri a Szandi mandit? máig ható komikumát elsősorban a burleszkből, annak is a Jacques Tati-féle modern változatából meríti. Az egyszerű ésszel felfoghatatlan módon, igazából teljesen öntörvényűen működő gyár és az elszabadultan tomboló hajómodellek mintha a Nagybácsimból és a Playtime-ból léptek volna közvetlenül elő, azokból a burleszkekből, amelyekben Tati a modern világgal szembeni kíváncsiságát és ellenérzéseit oldotta fergeteges humorrá. Gyarmathy a modernitás helyett a szocializmus működését szemléli a burleszk torzító lencséjén keresztül, de éppen a burleszk kortalansága miatt a Szandi mandi a kor társadalmának még ma is élvezetes szatírája maradt. Somló Tamás szélesvászonra komponált, hosszú beállításai, a képek mesterkélt fényei és felfokozott színvilága valamint a hosszú csendeket megtörő Tati-féle ötletes zörejezés folytán a Szandi mandi olyan egyszeri filmes minőséget képvisel, ami öntudatlanul beívódik az ember képzeletvilágába. Szóval mi is az a „Szandi mandi”? Hát egy világszám!

Szerző: Stőhr Lóránt"

Forrás: [link]

Letöltés:

*****

* Automatikusan eltávolított tartalom.


5. GyermeklakĂłbizottsĂĄg (2011-06-18 06:51.33) aaaaa - (válasz Gyorkos 4. hozzászólására)
Nagyön örülök, hogy más is "emlékezik", én több, mint 40 éve láttam "élőben" a Puskinban, és fülembe cseng, amire azt írod, hogy "Az kész." A Szandimandi röfrén olyan jellegzetesen belémmart. Böszörményi- Gyarmathy másik duója a Madárkák, arról is írtam. De jellemző, hogy régen törekedtek arra, hogy minden filmben legyen 1 sláger, amit másnap a suszterinasok fütyülnek, itt a sláger a Szandimandi, ahogy leírom, már mosolyogva megyek parizert anni, csak nincs héj-ja.


4. Gyorkos (2011-06-18 06:19.40) aaaaa
Nem csoda, hogy Sztankayt megbolondította az a kislány. Akkor még elég kis szende volt Ilácska. SPOILERVESZÉLY!
Egyébként az életérzést félelmetesen közvetíti a film, ebből a szempontból kiváló alkotás. Mindenki JÁTSSZA a szerepét, a hétköznapok taposómalmából ki így, ki úgy próbál menekülni. A munkája már igazából senkit sem érdekel. A karbantartásra nem figyelnek oda, nem törődnek vele. Amikor beüt a krach futkároznak mint pók a falon. Több szempontból ma ugyanez megy, csak most inkább a katasztrofális mértékben lefaragott költésgvetés vagy a szabadrablás (pl BKV) miatt megy minden tönkre, rohad és pusztul az intézményrendszer.


3. Gyorkos (2011-06-18 05:40.38) aaaaa - (válasz GyermeklakĂłbizottsĂĄg 2. hozzászólására)
Ja, és ahogy utána kelletlenül elkezd dobolni, mert nem tudja befejezni az evést. :-))) És amikor lenyelte a falatot, ahogy mondja: "Szandimandi" Az kész. :-))) Az zenéjük is olyan, mint az egész munka a gyárban: unott, lelketlen, kényszeredett, csak az idő menjen, hogy utána foglalkozhassanak valami mással.



2. GyermeklakĂłbizottsĂĄg (2010-06-01 13:04.17) aaaaa
itt határozták el Sztankay -Schütz, hogy jövőre veled ugyanitt. 1969-ben a parizernek még műanyag héja volt, amit le kellett minden szeletről húzni, és a zenekar miközben húzta-vonta a címet, az egyik zenész egy parizer szeletről a szájával húzta le a héját, ezt többször ismételték (: zenei ismétlőjel:) a filmben.


1. GyermeklakĂłbizottsĂĄg (2010-06-01 12:59.43) aaaaa
Gyarmathy -Böszörményi páros filmje



Kapcsolódó fórumok

VéleményekKarilla, 2013-07-20 21:5016 hsz
Kérdések téma megnyitása0 hsz
Keresem téma megnyitása0 hsz
 
 

Filmkatalógus alsó
Copyright © 2005-2018, www.FilmKatalogus.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Impresszum | Médiaajánlat | DVD üzletszabályzat, kapcsolat | Sitemap | E-mail: info@filmkatalogus.hu

Ez a weboldal cookie-kat használ, melyekre szükség van az oldal megfelelő működéséhez. További információk