Filmek Főoldal TV műsor DVD / Blu-ray Filmek Színészek Rendezők Fórumok Képek Díjak Mozi
film
 
Bejelentkezés
E-mail:
Jelszó:
Megjegyezzelek?
Regisztráció
Elfelejtett jelszó

Regisztrálj és nyerj
DVD-t, vagy mozijegyet!

Keress

Részletes keresés

Mozibemutatók
2024-04-26
Anselm

2024-04-25
Abigail
Challengers
Emma és Eddie: A képen kívül
Exhibition: Van Gogh és Japán
Maga a pokol
Robotálmok
Vörös szobák

2024-04-18
Bolero
Bonus Trip
Elszáradt füvekről
Micimackó: Vér és méz 2.
Polgárháború
Származás
Szunnyadó vérebek

2024-04-11
Back to Black
Carte Rouge - Vörös térkép
Szellemirtók - A borzongás birodalma
Thabo és a szafari kaland
Verseny a győzelemért

További mozibemutatók

DVD / Blu-ray premierek
A Profi *A klasszikus film* *Dupla borítós kiadás és booklet* (Blu-ray)

További DVD premierek
További Blu-ray premierek

Hamarosan a TV-ben
Wonder Woman
- HBO2, 17:10
Acceleration
- Film Mánia, 17:25
Aquaman és az elveszett királyság
- HBO, 17:55
Anyád lehetnék
- Filmbox Family, 17:55
Alkonyat
- RTL Három, 18:30

Teljes tévéműsor

Szülinaposok
James Franco (46)
Tim Curry (78)
Atanas Srebrev (53)
Tony Plana (72)
Kate Hudson (45)

További szülinaposok

Legfrissebb fórumok
2022-es választás
Dudley Moore - Vélemények
10-8: Veszélyes őrjárat (sorozat) - Keresem
Most vagy soha! (2024) - Vélemények
Temetetlen múlt - Vélemények

További fórumok

Utoljára értékeltétek
Memento mori - A váci legenda aaaaa
Martin Brest aaaaa

 

Fórum - Egy gyilkosság anatómiája - Vélemények

Ahhoz, hogy hozzá tudj szólni a fórumokhoz, be kell jelentkezned, vagy regisztrálnod itt!

14. Find (2022-10-06 11:12.40)  
Eleinte kicsit sandán bámultam, mert lerítt a nyitó jelenetről, hogy stúdióban vették fel. Végig lehetett érezni a közeg természetellenességét. De a színészi játék és a jól megírt párbeszédek odaszegeztek a képernyő elé. Nem beszélve a zenékről (Duke Ellington felelt érte)
Legjobban James Stewart és George C. Scott öszecsapásai tetszettek.
Ma is nézhető film, de kell hozzá egy kis empátia.


13. Gyöngyhalász (2017-12-14 01:01.17) aaaaa - (válasz Bean 7. hozzászólására)
Ha még nem láttad, ajánlom az Aki szelet vet című filmet Spencer Tracy-vel a főszerepben. Az szerintem egy erősebb produkció ennél.



12. Csabaga (2016-08-27 16:44.05) aaaaa
Kicsit komikus,mikor szóba kerül az a ruhadarab és az "illetlen' neve,senkinek nem jut eszébe fehérneműként emlegetni.

A prűd Habsburgok száras fehérneműnek hívták a leltárakban.:)


11. Arturo professzor (2016-08-18 17:27.34) aaaaa
Magyar tv-prömier:1986.jan.24.A szinkron 84-es


10. Mozsika (2013-12-02 16:17.40) aaaaa
Egy forgatókönyv anatómiája

Otto Preminger 1959-ben megrendezte Amerika egyik legnagyobb filmjét. A rivális filmes oldal top 250-ét gyarapítja, itt meg csak 42 emberhez jutott el sajnos. Sokan még csak nem is hallottak róla. Márpedig ízig-vérig klasszikussal állunk szemben.
Maga a történet nem nagy dobás, egy gyilkosság kinyomozása, bírósági tárgyalás... ma már ebből sokat láthattunk. Ami egyedivé tette az nem más, mint a kiváló szövegkönyv, ami nagyon nagyon sokat dob egy ilyen filmen. Egy kérdés feltevésénél meghökkenni, fejet rázni a válaszon... ehhez már kell valami. Itt is voltak persze Hitchcockra emlékeztető momentumok pl. a kutya a tárgyalóteremben igencsak frappáns húzás volt, ahogy a Ne bántsátok a feketerigót! c. film pohár dobálós jelenete.
Amerika ikonja, James Stewart ismét odatette magát, megkockáztatom, hogy a valaha élt legnagyobb színészek egyike nem keveset gyakorolhatott tükör előtt.

Összességében alapfilmmel van dolgunk, de sajnos a mai haldokló, ezer sebből vérző Hollywoodra többen kíváncsiak.


9. Bean (2013-09-12 17:36.41) aaaaa - (válasz Csabaga 8. hozzászólására)
Katarzis az sokszor jelen volt a film alatt csak kisebb dózisban, tehát szerintem maga a jelenség jelen volt a film alatt...
Gondolok itt a nagyon logikus érvelésekre, mind a két oldal tekintetében, vagy épp azokat a jeleneteket ahol a tanúnak ki kellett mondani azokat mit nem akart, de az ügyésznek viszont szüksége volt akár egy szóra vagy épp mondatra azok, mint egy egy fajta kilengések a filmben ami egyfajta katarzis adott át nekem a vehemenciával vagy épp a furfanggal.
Nem giccsparádét vártam ne értsd félre egyszerűen csak azt, hogy erősebb legyen a vég kifejlett független attól, hogy megtudjuk 100%-ban az igazságot avagy sem...


8. Csabaga (2013-09-12 16:47.00) aaaaa - (válasz Bean 7. hozzászólására)
Ez egy rendhagyó film.

Nincs katarzis,látványos és könnyes befejezés.Még az igazságot sem tudjuk meg.

Nem csak a "mai" filmekkel megy szembe,hanem az akkori divattal is.

Jó ez így...


7. Bean (2013-09-12 16:12.37) aaaaa
1959-es film erre szokta mondani pár ismerősöm, hogy mi a francnak nézel ilyen filmeket.
Válaszra sem méltatom már lassan őket, mert nem tudják megérteni, hogy egy film nem a Transformersnél kezdődik és a Vasembernél fejeződik be(hozzátéve, hogy a annak a műfajnak is nagy kedvelője vagyok). Én azt mondom és ezzel nagy titkot nyilván nem árulok el, de egy film legyen az szinte bármilyen műfaj vagy épp stílus alap pillére és gyökere a színészet és a rendezés, persze a film egészét csak úgy tudjuk remek összhatásképp megalkotni ha a többi fontos tényező, mint a forgatókönyv, zene, operatöri munka és még lehetne sorolni, mint összepasszolnak.
Jelen filmnél ami adott volt a remek színészet és a rendezés.A forgatókönyvvel nekem személy szerint azért voltak problémáim, de ezt majd a végén megírom.Tehát visszatérve a film alap pilléreire, lévén, hogy a film 2 és 1/2 órás gondolhatná az ember, hogyan fogja ennyi ideig engem ez lekötni.Saját tapasztalatból mondom a film ezen feladatát baromi jól ellátja, mert annyira erős és precíz a történet kibontakoztatása és a cselekményszálak bemutatása, hogy nincs időd(persze tudom ez így vicces kijelentés ilyen játékidő mellett)beleunni vagy épp nem oda figyelni, mert mindig van valami momentum, esemény, vagy épp párbeszéd ami a figyelmedet nem tudja nem lefoglalni.
Aki alapvetően szereti ezt a fajta történetet ami legfőképpen a tárgyalóteremben folyik az ezt a filmet semmiképpen sem hagyja ki, mert ahhoz erős mozi, hogy csak úgy elmenjünk mellette.
És akkor visszatérnék azokra a dolgokra viszont amik nekem nem feltétlen tetszett karakterszempontjából és forgatókönyv szempontjából.
Azt gondolom, hogy a filmben szereplő lány akit megerőszakolnak(állítólagosan)nekem nem igazán volt hiteles(és nem a színészetre gondolok) vagy épp életszerű az amit csinál az egész történés alatt.Nekem túl harsány és kacérkodó volt ahhoz képest, hogy min ment át nem is olyan régen.
Persze ezt a karakter formát a film alatt mindvégig gondolom én tudatosan próbálja a rendező megismertetni a nézővel miért olyan a nő amilyen, de én akkor sem tudtam belegondolni magam abban a szituációba amibe a nő volt.Nekem ez egy gyenge pontja a filmnek, de nem az egyetlen.
Ott van ügye a végkifejlet ami azt gondolom, hogy már már számomra méltatlanul el lett kapkodva (valahogy olyan érzésem volt, mintha szartak volna bele). Lehet ez a fajta hiányérzetem azért van, mert nem ehhez vagyok szokva mikor egy ilyen típusú történetet figyelek a vásznon nem tudom.Nem tudom, hogy ez aktualitásában mennyire volt rendben vagy épp helyén való.
Egyet viszont tudok, hogy én mit szerettem volna látni, az pedig a katarzis egy egy monológnál vagy épp egy olyan lezárást ami arra sarkal engem a film után, hogy ne tudjon olyan egyszerűen lezajlani bennem az a fajta eseményláncolat amit a film mesélt nekem ennyi ideig.Szerettem volna ha egy jól betalált dinamikusabb, erőteljesebb befejezést kapok és itt a jelzőket idézőjelben értem.Nincs meg ez a fajta levezetése a filmnek és ez nagy hiányom, de ennek ellenére nem bántam meg, hogy megnéztem, mert a film összkép szempontjából bizony remek darab és azt gondolom az idő vas foga semmit sem fogott rajta.
Továbbra is szívesen nézem ezeket a tárgyaló teremben zajló filmeket és remélem akad még a kezembe egy egy remek darab, de addig is még mindig tartom magam ahhoz, hogy nálam az első még mindig "Egy becsületbeli ügy" című film.
Tehát megérdemelt az itteni átlaga a filmnek, de azt sajnálom, hogy még csak ennyi nézőhöz jutott el.


6. Tysonrichie (2012-10-21 14:27.38) aaaaa
Elképesztően jó film, James Stewart nagyon nagyot alakít benne.


5. Gyöngyhalász (2011-06-02 23:02.34) aaaaa - (válasz VAL P 4. hozzászólására)
A messzemenőkig egyetértek veled, különösen George C. Scott alakítására vonatkozóan, aki számomra annyira meggyőző volt, hogy esküdtként még a bugyi malőr után is az ő nézeteivel azonosultam volna. Remekül keltette a feszültséget és csikarta ki némely tanúból, amit hallani szeretett volna amellett, hogy már ott is jócskán karakteres fizimiskája, mintegy magára vonja a néző figyelmét.
Amúgy meg fura, hogy az ember akarva-akaratlanul párhuzamot von az általatok is említett ügyvédes filmekkel. Nálam eddig Tracy vitte a prímet, de őt nagyban segítette a film hálás témája is, amit itt egy picit hiányoltam is. Érdekes a sztori, de itt-ott széthúzzák, amit a játékidő is igazol. Nincs tele világmegváltó gondolatokkal, de abszolút szórakoztató és élvezhető mozi, kitűnő színészi játékkal. Magam is bátran ajánlom mindenkinek!


4. VAL P (2010-12-22 15:21.07) aaaaa - (válasz Bordal 1. hozzászólására)
Annyi szőrszálat hadd hasogassak, hogy Laughton után ugyan, de Tracy és Peck formálta ügyvédek előtt tündökölt Stewart ebben a szerepben. Ha a kronológiát nézzük. Ha a teljesítményük színvonalát, akkor valóban haloványabb valamivel a fent említetteknél.
A bíró mellett én George C. Scott játékát emelném még ki. Eddig is szerettem mint színészt (Patto, Strangelove, A delfin napja), de itt aztán teljesen magával ragadott. Végig, de a mimikája, a döbbenet az arcán a kocsmáros lányának vallomása után... szavakba nehezen önthető.
Ami különlegessé teszi még ezt a filmet, az az, hogy az ítélet helyessége mellett vagy ellen nem foglal állást megnyugtatóan. A befogadóra bízza, mintegy esküdtként döntse el, kinek a tettei tekinthetőek jogosnak, elfogadhatónak, illetve elítélendőnek.
Gazzarát sem láttam még ilyen fiatalon...
Aki még nem látta, sebesen pótolja!!


3. Peti777 (2010-10-27 20:09.59) aaaaa
A bírósági drámák etalonja, igazi klasszikus remek alakításokkal.



2. Bordal (2010-03-15 20:24.15) aaaaa
Elfelejtettem a csillagokat. Íme!


1. Bordal (2010-03-15 20:20.45) aaaaa
Nyitány!
A múltbéli bírósági tárgyalás filmek kimelkedően klasszikus darabja. Zseniális ügyvédek (Ch.Laughton, S.Tracy, G. Peck után most íme James Stewart is tündökölt. De ami a film igazi erénye: egy nagyon emberből való bírót produkált. Nekem roppant szimpatikus volt az alakja.



Kapcsolódó fórumok

VéleményekFind, 2022-10-06 11:1214 hsz
Kérdések téma megnyitása0 hsz
Keresem téma megnyitása0 hsz
 
Egy gyilkosság anatómiája adatlap
Eredeti cím: Anatomy of a Murder
Évszám: 1959
Rendezte: Otto Preminger
Szereplők: James Stewart, Lee Remick, Ben Gazzara, Arthur O'Connell, Eve Arden...

További információk

Szereplők fórumai
- Lee Remick - Vélemények
- James Stewart - Vélemények
- Ben Gazzara - Vélemények
- George C. Scott - Vélemények
- Duke Ellington - Vélemények


 

Filmkatalógus alsó
Copyright © 2005-2018, www.FilmKatalogus.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Impresszum | Médiaajánlat | DVD üzletszabályzat, kapcsolat | Sitemap | E-mail: info@filmkatalogus.hu

Ez a weboldal cookie-kat használ, melyekre szükség van az oldal megfelelő működéséhez. További információk