Filmek Főoldal TV műsor DVD / Blu-ray Filmek Színészek Rendezők Fórumok Képek Díjak Mozi
film
 
Bejelentkezés
E-mail:
Jelszó:
Megjegyezzelek?
Regisztráció
Elfelejtett jelszó

Regisztrálj és nyerj
DVD-t, vagy mozijegyet!

Keress

Részletes keresés

Mozibemutatók
2024-04-26
Anselm

2024-04-25
Abigail
Challengers
Emma és Eddie: A képen kívül
Exhibition: Van Gogh és Japán
Maga a pokol
Robotálmok
Vörös szobák

2024-04-18
Bolero
Bonus Trip
Elszáradt füvekről
Micimackó: Vér és méz 2.
Polgárháború
Származás
Szunnyadó vérebek

2024-04-11
Back to Black
Carte Rouge - Vörös térkép
Szellemirtók - A borzongás birodalma
Thabo és a szafari kaland
Verseny a győzelemért

További mozibemutatók

DVD / Blu-ray premierek
A Profi *A klasszikus film* *Dupla borítós kiadás és booklet* (Blu-ray)

További DVD premierek
További Blu-ray premierek

Hamarosan a TV-ben
Bajkeverő majom
- Minimax, 06:00
Élet vagy halál
- RTL Három, 06:00
A hatalom árnyékában
- Film Mánia, 06:10
A rózsaszín párduc
- Mozi+, 06:30
Vélt sérelem
- Film4, 06:40

Teljes tévéműsor

Szülinaposok
James Franco (46)
Tim Curry (78)
Atanas Srebrev (53)
Tony Plana (72)
Kate Hudson (45)

További szülinaposok

Legfrissebb fórumok
Mit hallgatsz most?
Mi fáj? Gyere mesélj!
Fogadóóra
Skylines - Vélemények
Rock zene

További fórumok

Utoljára értékeltétek
Perzsa család lenni New York aaaaa
Leonid Gaidai aaaaa

 

Fórum - Sikátor - Vélemények

Ahhoz, hogy hozzá tudj szólni a fórumokhoz, be kell jelentkezned, vagy regisztrálnod itt!

12. Find (2023-08-05 16:37.31)  
Egyetértés az előttem szólókkal, tényleg egy komoly film a 60-as évekből, meglepő társadalomkritikával. Sajnálom a szereplőket, ennyire negatív filmeket főleg a 80-as évekből láttam. Koncz Gábor alakításai számomra nem szoktak sok értéket adni, de itt ő sem lógott ki a többi elképesztően mély színészi játékból. Törőcsik Marihoz illett a karakter, vagy ő illesztette a karaktert magához, nem tudom. Horváth Sándor egyik legjobb alakítását láttam, Dégi Istvánnal együtt, akiket még az Ötödik pecsétben láttam emlékezetesnek. Az italkimérő helységnek nem is tudom mi lehetett a megnevezése, talponálló? De mai szemmel döbbenetes volt látni a magas asztalokon sorakozó különféle sörös, boros, felespoharakat és a tömeget, amely ezeket - többnyire közönnyel, de mintha muszáj volna - fogyasztotta. Ezt a kamera stílusosan, néhány kiragadott pillanatban szemléltette. Feltűnő volt az elejétől kezdve, ahogy a kommunista frázisok folyton betolakodtak (vagy éppen háttérből figyeltek) a beállításokba.


11. GyermeklakĂłbizottsĂĄg (2014-11-22 04:45.12) aaaaa
Abban az időben nem voltak műanyagzacskók, így Gabi Koncz 2 kivasalt ingét papírba csomagolja, ezt tartva a hóna alatt megy a kocsmába. Amikor külföldön olyan sztárokat sztároltak, nálunk Töröcsik volt a sztár, kicsi, alacsony, jóformán mell nélküli, jellegtelen, ezt még fokozták "jelmezeivel", frizurátlanságával is.Talán orgánuma meglepő "kicsinységéhez" képest.



10. GyermeklakĂłbizottsĂĄg (2014-11-21 11:27.13) aaaaa - (válasz Angelika58 4. hozzászólására)
Lehet, hogy 60-as évek egyik legjobb filmje, tegnap a tudás anyjával próbálkoztam, nem kérem a repetát. Érdekes,talán nem véletlen- a Ház a sziklák alatt mindig jöhet!


9. GyermeklakĂłbizottsĂĄg (2014-11-20 13:48.39) aaaaa
Ma a Dunán 21.10- 22.35, reklám nuku!


8. GyermeklakĂłbizottsĂĄg (2014-01-08 13:06.50) aaaaa
Már a mindenféle szimbolikát sejtető cím is gyönyörű, nem úgy, mint A butaságom története.


7. GyermeklakĂłbizottsĂĄg (2014-01-08 13:00.16) aaaaa - (válasz Angelika58 6. hozzászólására)
Névnapot nem láttam, mert úgy gondolom, hogy gyesem alatt játszották. Makrához is írtam, nekem tetszett Csomós- Juhász-Bánsági 3 szöge.


6. Angelika58 (2014-01-08 12:46.45) aaaaa - (válasz GyermeklakĂłbizottsĂĄg 5. hozzászólására)
Hát, a férfiakból a mennyiség kevésbé fontos, mint a minőség. Gabinak a mennyiség jutott...

Kertészről mindent lehet mondani (mondanak is), de nekem a tudatom csücskibe se fér, hogy az írói életművön kívül mit tesz vagy nem tesz. Viszont a Sikátort, a Makrát meg a Névnapot ő írta,és mindhárom a legnagyobb magyar nyelven írott művek között van.

Érdekes, a Makra-film nagyon nem volt jó, pedig Juhász Jácint a megtestesült Makra.A Névnapot csak színházban láttam, Szabó Sándor és Szemes Mari maga volt a színpadi csoda. A József Attilában volt, emlékszel?


5. GyermeklakĂłbizottsĂĄg (2014-01-08 12:41.41) aaaaa - (válasz Angelika58 4. hozzászólására)
Mélyszegényes egyetértés. Talán kiemelendő az a különlegesség, hogy a főhősnőnek 3 férfi is "jutott", mikor "férfiszegénység" uralkodott. Koncz fecskében, Töröcsik "strandruhája", cigizések, Dégi Oscar díj!.A bemutató hetében láttam, és akkoriban Kertész Ákos neve feltűnt, majd le meg feltűnt.


4. Angelika58 (2014-01-08 11:08.34) aaaaa
(Könyörgöm, ki írta a tartalomismertetőt??? Mert hogy nem látta a filmet, az biztos.)

A hatvanas évek egyik legjobb filmje azért annyira megrázó, mert először ábrázolta hitelesen az „uralkodó osztály” , a munkásosztály valódi életviszonyait, körülményeit, sőt, érzéseit is.

Addig az volt a szokás, hogy az akkori értelemben elmúlt rendszerre fogták a finoman hiányosságoknak nevezett mélyszegénységet és sötét butaságot.

A másik megoldás az volt, hogy aki ilyen viszonyok között él, az lumpen elem, elissza a rengeteg fizetését, pedig ha szépen megspórolgatná, de jó is lenne neki. Ő is lakhatna pl. azokban a lakásokban , amiket a korszak egyéb filmjei a haladó értelmiségiek környezeteként szoktak ábrázolni, kagylófoteles-fehér telefonos dizájnnal.

Gabi és Vince nem lumpenek, Vince ugyan megissza a magáét, de mér is ne inná meg? Akkoriban mindenki megitta a magáét, csak ki a kevertnek nevezett rémséget, ki sört rummal, ki külföldi konyakot, az ivás minőségi tartalmát a társadalmi státusz határozta meg. Vince még szakmunkás is, elvileg tehát a rendszer kegyeltje.

De gyakorlatilag semmije sincs, jelenje, jövője se nagyon, sőt, paraszti származása is csak az állandó óvatosság, számolgatás, latolgatás képességét adja neki. Mindenben ilyen, ezerszer rág meg egy falatot, mielőtt lenyelné. Ezért nem tud kezdeni a szerelemmel sem semmit. Azt sem tudja, mi az, tehát nem is ismeri föl. Csak akkor sejt meg valamit, amikor visszavonhatatlanul elveszíti.

Gabi iskolázatlan proliasszony, de iszonyatos mélyszegénységében és tudatlanságában egy igazi értéke van: ő tud szeretni és ismeri a szerelmet. Rosszul választ, a teszetosza Vince árulását csak úgy tudja megtorolni, hogy önmagát bünteti meg érte, a büntetés pedig halálos.

A film utolsó jelenetében amikor Vince nem érti az orvos szavát: exitált, összeszorul a szívünk. Vince nemcsak a szót nem érti, Vince nem ért semmit. És soha semmit nem fog érteni.

A nagyszerű Törőcsik Mari mellett még Koncz Gábor is elviselhető, és Dégi István alázatosságában félelmetes gesztusaira mindenki emlékezni fog, aki a filmet látta.

Nagy szembenézés lehetett volna a film, ha valaki észreveszi. Még jó, hogy a cenzorok általában nem értették meg ezeket a műveket. Mert ha valaki megérti, ez a film örökre dobozban maradt volna.


3. GyermeklakĂłbizottsĂĄg (2014-01-08 07:18.03) aaaaa
Töröcsik Marinak egy fantasztikus alakítása ez a film. Férfi szereplők eltörpülnek mellette(pedig Koncz , ahogy mellette áll, sokkal magasabb) Koncz, Horváth még hajjal, Dégi halkan, szerényen méltó partnere a főhősnőnek. Tegnap az M3 as csatorna vetítette.



2. GyermeklakĂłbizottsĂĄg (2010-02-12 11:25.00) aaaaa - (válasz Gyermeklakóbizottság 1. hozzászólására)
nem véletlen, író , rendező ugyanaz, szereplők egyre jobbak.


1. Gyermeklakóbizottság (2010-01-05 11:04.49) aaaaa
43 évvel ezelőtt láttam, csak az rémlik, hogy a Makránál dezsavüm volt e végett.



Kapcsolódó fórumok

VéleményekFind, 2023-08-05 16:3712 hsz
Kérdések téma megnyitása0 hsz
Keresem téma megnyitása0 hsz
 
 

Filmkatalógus alsó
Copyright © 2005-2018, www.FilmKatalogus.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Impresszum | Médiaajánlat | DVD üzletszabályzat, kapcsolat | Sitemap | E-mail: info@filmkatalogus.hu

Ez a weboldal cookie-kat használ, melyekre szükség van az oldal megfelelő működéséhez. További információk