Filmek Főoldal TV műsor DVD / Blu-ray Filmek Színészek Rendezők Fórumok Képek Díjak Mozi
film
 
Bejelentkezés
E-mail:
Jelszó:
Megjegyezzelek?
Regisztráció
Elfelejtett jelszó

Regisztrálj és nyerj
DVD-t, vagy mozijegyet!

Keress

Részletes keresés

Mozibemutatók
2024-05-02
A boldogság ügynöke
A kaszkadőr
Az elátkozott Queen Mary
Milli Vanilli: Az évszázad botránya
Végtelen rozsmezők

2024-04-26
Anselm

2024-04-25
Abigail
Challengers
Emma és Eddie: A képen kívül
Exhibition: Van Gogh és Japán
Maga a pokol
Robotálmok
Spy x Family Code: White

2024-04-18
Bolero
Bonus Trip
Elszáradt füvekről
Mentawai, egy elfeledett ősi kultúra
Micimackó: Vér és méz 2.
Polgárháború
Származás
Szunnyadó vérebek
Vörös szobák

További mozibemutatók

DVD / Blu-ray premierek
A Profi *A klasszikus film* *Dupla borítós kiadás és booklet* (Blu-ray)
A mag (4K Blu-ray)

További DVD premierek
További Blu-ray premierek

Hamarosan a TV-ben
Kapj el, ha tudsz
- Moziverzum, 05:00
Őrült randi Toszkánában
- HBO2, 06:00
Bajkeverő majom
- Minimax, 06:00
Egy becsületbeli ügy
- Film Café, 06:00
Eredet
- HBO, 06:01

Teljes tévéműsor

Szülinaposok
Al Pacino (84)
Hank Azaria (60)
Jeffrey DeMunn (77)
Jason Lee (54)
Renée Zellweger (55)

További szülinaposok

Legfrissebb fórumok
Mit hallgatsz most?
F mint foci - Avagy vélemények a bajnokságokról
2022-es választás
PC
Naruto (sorozat) - Most akkor sasuke buzi?xD

További fórumok

Utoljára értékeltétek
A híd aaaaa
Jackie Geary aaaaa

 

Fórum - Háború és béke (1965) - Vélemények

Ahhoz, hogy hozzá tudj szólni a fórumokhoz, be kell jelentkezned, vagy regisztrálnod itt!

20. Panyolai (2024-01-12 17:08.21) aaaaa
Láttam már korábban az amúgy nézhető amerikai feldolgozást és egy egész korrekt sorozatot is az elmúlt évtizedből, ám most hogy végre megnézhettem, úgy érzem mind közül magasan Szergej Bondarcsuk filmje kerül legközelebb Tolsztoj mesterművéhez, annak hangulatához. Persze ehhez van bőven játékidő és látszik, nem sajnálták az oroszok a pénzt semmire sem- dehát mégis csak legnagyobb regényükről (hadi eposzukról..., győzelmükről..) van szó. Igazi monumentális filmeposz ez, kiváló rendezéssel, színészi játékkal, meg úgy mindennel... A három főszereplő nagyon jól kiválasztva és eljátszva: Natasa gyönyörű, és érdemes megfigyelni, Sinkovits Imre micsoda átéléssel szinkronizálta Pierre-t... A csatajelenetek nagyon korhűek, igazi emberekkel. Talán Napóleon szerepelhetett volna többet is...de tényleg nehéz erre a grandiózus filmre rosszat mondani.
Remek, pompás, olykor csodálatos és költői mestermű, egy nagyon szép befejezéssel.


19. Lifeisamovie (2022-06-18 22:35.16) aaaaa
http://www.youtube.com/watch?v=JxnWKx0HDdw
Pierr Bezuhov "ráébredése"



18. Nyomozo1 (2018-12-03 20:07.45)  
Most néztem meg! Ajánlom a filmet mindenkinek !
Óriási ez a 4 részes orosz film!!A könyvet is olvastam és nagyon megfogott, aki még nem olvasta olvassa el!!


17. Csabaga (2016-12-01 22:06.05)   - (válasz Brundle 16. hozzászólására)
Az amerikai változat is elsőre 5 órás volt,de végül úgy döntöttek,3 és fél órára vágják meg,kicsit lett csak kevesebb,mint az Elfújta a szél.Natasa bátyának a szerelmi szála lóg egy kicsit a semmiben.


16. Brundle (2016-12-01 21:37.32)  
Ma megnéztem ezt a nagy és részletesre sikeredett ízig-vérig orosz változatot is, nem mondom kicsit sem könnyű alkotás de nagyon jó az amerikai változat se volt rémes vagy efféle, de tudjuk ők miként kezelik az irodalmat sokszor eléggé elnagyoltan és felemásan. De ez a film talán jobban megpróbálta visszaadni a regényt, bár én még nem olvastam soha az alapkönyvet de ekkora méretes játékidőből, nagy eséllyel visszajött a könyv 80 esetleg 85 százaléka, és már az szép arány ha esetleg reális mint elképzelés. Minden esetre mint film kiváló és a szinkronja is kiváló volt, érdemes megnézni mert nem könnyű film de jó és színvonalas nagyon is.


15. Anonym9 (2016-04-23 14:46.30) aaaaa - (válasz Vbacs 11. hozzászólására)
Pedig szerintem igazán az orosz művek hozzák azt, amit minőségi filmművészetnek lehet nevezni. Kár, hogy ezeknek a klasszikus daraboknak párjuk sem akad. Manapság a mennyiség a minőség rovására megy, és nem tudnék egy olyan filmet sem mondani, amely ennyire hű, ennyire precíz és ennyire professzionális pontossággal megszerkesztett lenne. Így hát maradnak a régiek, akik még értettek a filmcsináláshoz, és a lelküket beletették egy-egy ilyen darabba. Tökéletes mestermunka.


14. Vbacs (2012-08-15 11:08.50) aaaaa - (válasz GyermeklakĂłbizottsĂĄg 13. hozzászólására)
Szívesen.
Nem is gondoltam, hogy ennyit tudok majd róla írni:)


13. GyermeklakĂłbizottsĂĄg (2012-08-15 11:02.35) aaaaa - (válasz Vbacs 12. hozzászólására)
Köszönet a kifejtősért. Érdekes volt számomra 50 év után így leírva olvasni ezeket a neveket.


12. Vbacs (2012-08-14 18:25.16) aaaaa
Ha részenként osztályoznám, akkor így jönne:

I. Andre Bolkonsky, 4*
II. Natasha Rostova, 3*
III. 1812, 5*
IV. Pierre Bezuhov, 5*

És így átlagban 4-esre hozom ki.

Biztos könnyebben lehetne erről a filmről beszélni, ha olvastam volna a könyvet...illetve könyveket, de valószínűleg az utolsók közt lesz, amit a kezembe veszek, mert a film túl hűnek tűnt, a játékokból ítélve és a fele biztos jó unalmas lenne :) És egyébként sem az én korszakomban játszódik.....
SZÓVAL.
A legelső szó, ami erről az eszembe jut, az a monumentális, vagy epikus...és egyéb szinonimáik. Szergej Bondarchuk karöltve a versengő ( hisz a vak is látja, hogy elkészítésében nagy szerepet játszott a néhány évvel korábbi amerikai változat LEPIPÁLÁSA) szovjet kormánnyal, megszámlálhatatlan pénzköteget belefektetve létrehozták ezt a kiváló verziót. Segítségükre nagyon jó színészek ( még olyanok is, akiket Sztálin annak idején eltiltott a filmektől az arisztokratikus megjelenésük miatt), több tízezer statiszta és egy elképesztő méretű stáb, a kellékek mennyiségébe bele sem szeretnék gondolni.

A kérdés az, hogy szerintem ezek a minden rekordot megdöntő filmes elemek megtették-e a hatásukat és azt kaptam-e amire vártam? A válaszom: Ahogy egyre mentünk a történetben előre, úgy vált ez a film egyre jobbá, érettebbé, ha lehet így kifejezni. De az eleje....ááá, hát ott lehetne mit kritizálni.
Egy biztos, ha ez a film amerikai lett volna, a Ben Hur után ez vitte volna el a legtöbb Oscart. Nagy baja volt ennek a filmnek az oroszsága. Nem csak politikailag, a színészek is hoztak magukkal egy nekem nem igazán tetsző játékstílust. Egy csepp modernséget nem raktak bele, egy embert kivéve.....de a többiek játéka kissé ódon volt.
Mondjuk azért szidni sem lehet őket szidni.

A három főszereplő nagyon jó volt, közülük toronymagasan Szergej Bondarchuk Bezuhov figurája emelkedett ki. Biztos azért mert ő tudta leginkább, hogy mit akar saját maga :) Pedig a másik kettőnek hálásabb szerepe volt. De Bezuhov maga volt a tökély, nagyon tetszett. Rosztova kisasszony általában túl sok volt, Bolkonszkij úr meg általában túl kevés. De ne menjünk el a mellékszereplők mellett, mert néhányuk szememben még a főszereplőket is lepipálták ( na jó, Bondarchukot nem). Ilyen volt például a Bolkonszkij család többi tagja, különösen az apa....más környezetben azért felterjesztettem volna egy mellékszereplői Oscarra és ez igaz a filmbéli lányára is, nagyon jó kis háttérkitöltő páros volt, öröm volt nézni remek játékukat. Ugyancsak remek páros volt Kutuzov és Napóleon, bár nem voltak benne olyan hú, de sokat, de ők abban a kicsiben is nagyon megnyerők voltak....biztos a történelmi vonatkozásuk miatt.
Ha nagyon erőltetem magam, akkor sem tudnám más játékát itt kiemelni, sok emberrel azért nem törődtek karaktereket tekintve.

A történet. Modern szemeim természetesen a csatajeleneteknél csillogtak legjobban, állam meg a padlón volt tőle, mert soha, de soha életemben nem láttam ilyen precíz és epikus csatákat, el nem tudom képzelni, hogy mindezt hogy lehetett így összehozni, megszervezni....de hallottam, hogy rendező úr is rendesen megszenvedett vele. Én nem csak, hogy nem lepődöm meg a film közben összeszedett két infarktusán, de még keveslem is, ahogy én ezt a művet elnézem :D Nagy is lehetett a nyomás rajta. Amennyi ember harcolt itt a filmben Borogyinonál, annyi ember nem lakik a városomban se! Őrület, hihetetlenül színvonalas volt. És ez igaz Moszkva felégetésénél is....el sem merem képzelni, hogy oldotta meg, de minden egyes képkockájában érzem a verejtéket....de itt minden cseppje megérte. De az a sok hatalmas bál, több száz ember korabeli jelmezben, korabeli városképek....szintén áll-lepottyanást eredményezett nálam:)
Viszont ha nem a kivitelezést nézem....a történet hol jó volt, pörgött, hol nem...csaták és szereplők érzelmi vergődései váltakoztak. hol dicsértem a megoldásokat, hol nem értettem, hogy ez és ez minek is volt szükséges. Ez az egész filmre jellemző volt. Pláne az elején alig tudtam hogy most ki kivel van....eléggé szét volt még szórva minden, sötét volt és semmire sem adtak kielégítő magyarázatot. A második rész szememben egy mélypont volt, bár annak is voltak jó pillanatai....legjobban a hármas és a négyes tetszett, mikor már az országban időzött a francia sereg. A vége meg igazán precíz és számomra megindító is volt. Mégpedig az ellenség megítélése miatt, az a közös éneklés oroszok és franciák között egy korona volt eme film tetején.

Összességében nagyon sokat kaptam ettől a filmtől, nem csak a mű megismerését illetően, de az orosz filmművészet és a történelem ezen szakasza megismerését illetően is. Nem volt hibátlan, de nem is csodálom. Minden hibája elnézhető, ha arra gondolok, hogy mennyi energiája ment el belé Bondarchuk bácsinak így is.
Tisztességes, erős 4-es.


11. Vbacs (2012-08-10 21:17.48) aaaaa
Bár még csak a felét láttam ennek a grandiózus műnek, megelőlegezek egy négyest.

Azt nem mondom, hogy végig leköt, valahogy az orosz színjátszás nem éppen a kedvencem, de a belé fektetett pénz nagyon látszik. Sokáig spórolhatott rá a jó Szovjetúnió:)


10. GyermeklakĂłbizottsĂĄg (2012-01-14 05:16.58) aaaaa - (válasz Angelika58 7. hozzászólására)
Már többször írtam, hogy életem determináló élménye az 1961- körüli vígszinházi Piscator féle Háború és béke előadás. Ott Lisa halálát gyereke születésekor egy gyönyörű jelenettel fejezték ki: Andrej(Benkő Gyula) felemeli a feje fölé a pólyás gyereket. Szakács Miklós, mint narrátor beszámolt a csatákról, és Napoleón (Pálos György)és Kutozov, és a narrátor ólomkatanákkal lejátszották a harci mezőt. Nem tudom, milyen irodalmi anyag van erről a csodálatos előadásról.


9. Scsc (2012-01-14 00:18.16) aaaaa - (válasz Angelika58 8. hozzászólására)
Jaj de jó hogy szólsz! Kaptam róla értesítést de elsiklottam fölötte, pedig annyira vártam. Köszi!


8. Angelika58 (2012-01-13 21:23.37) aaaaa
Ha valakit érdekelne, a második részt a Duna World 1.15-én 2.25-től 4.00-ig vetíti.Ez a Natasa Rosztova c. rész.


7. Angelika58 (2012-01-08 11:46.54) aaaaa
Tolsztoj regényét filmre vinni körülbelül akkora feladat, mintha valaki egy szál baltával doboznyi gyufát akarna faragni mamutfenyőből.

A regényt három hatalmas szál fogja össze: a Rosztov család története, Pierre Bezuhov "magántörténelme", végül Kutuzov Napóleon elleni offenzívája .Szergej Bondarcsuk már az első részben is a lehető legjobban választott, amikor Andrej Bolkonszkijt tette meg főszereplővé.

Ő az, akinek élete mindhárom szállal összefonódik, hiszen ő lesz Natasa Rosztova első vőlegénye, ő Pierre legjobb barátja és tisztként a háború részese. Vjacseszlav Tyihonov olyan, mintha maga Tolsztoj írta volna, azonosulása a szereppel a tökéletes, legmagasabbrendű művészet.

Így hát a mamutfenyő felszeletelése (már az első rész után látszik ez ) Bondarcsuknak lélegzetelállító tökéletességgel sikerült. Még a regény monumentalitása miatt kihagyhatatlan narrátor is szervesen illeszkedik a történetbe. Csak akkor szólal meg,amikor nélküle a történet folyamatosságában szakadás állhatna be. (A narrátor magyarul is tökéletes,Pálos György csodás dikciója, érzelmeket tükröző, a történetbe mégsem beavatkozó stílusa külön elismerést igényel.)

A tökéletes jelenetválasztás a gigászi műből Liza szülésének és halálának ábrázolásában jut a legmagasabbra. Andrej herceg felesége a regényben is éppen csak átsuhan a színen. De azt a betölthetetlen űrt, amit hagy maga után Andrej jellemfejlődésében, Bondarcsuk olyan pontosan érzékelteti a nézővel, mintha abból a mamutfenyőből már nem gyufát, hanem csipkefinomságú díszt faragna.

A tömegjelenetek tökéletes pontossága, a szovjet színművészet hihetelen tudású színe-java, a fényképezés szépsége , a gazdag elegancia ezt a filmet oda emeli a filmművészetben, ahol az irodalomban Tolsztoj regénye áll.

Gyermekkorom egyik legnagyobb filmélménye volt a Háború és béke és bár azóta is többször láttam, az élmény nem fakul. A Duna Worldön hosszú évek után ismét megnézhettem az első részt és remélem, lesz a többi is. Megunhatatlan, zseniális műremek.

Ám tisztelettel kérem, a Filmkatalógust, hogy az adatlapon szereplő leírást változtassa meg.Annak ugyanis körülbelül annyi köze van a filmhez, mint egy gagyi műanyag vásári gyöngysornak az igazgyöngyhöz.


6. Trashfan (2011-05-24 12:45.58) aaaaa
Még csak az első részét néztem meg, de csattog az állam a padlón. Bondarcsuk eddigi minden filmje tetszett, de amit ezzel alkotott, az egyszerűen zseniális. Ehhez képest az amerikai verzió tényleg sehol nincsen, noha az is nagyon jó...

No majd ha az megnéztem az egészet, írok róla hosszabban.


5. GyermeklakĂłbizottsĂĄg (2010-12-19 13:56.41) aaaaa - (válasz Termination 4. hozzászólására)
Itt senki sem locsog arról, hogy az amerikai jobb. 1960- körül Vígszínházban láttam Piscator féle változatot, Szakáts Miklós narrátor, Andrej Benkő Gyula, és amikor meghal a felesége Liza Tábori Nóra, felemeli gyermekét, ezzel jelezve a halált. Ruttkai- Natasa , erre kapta a Kossuth díjat. 12 évesen megcsapott Napoleón szele(Pálos György volt), majd az álompár Mel Ferrer- Hepburn, és aztán nagyot ütött Bondarcsuk.


4. Termination (2010-12-19 13:20.00)  
miről locsogtok ti? méghogy az amerikai a jobb? 1 nagy szart, az a film1 nagy nulla, csupán másolat, 1-2 résznél jobb csupán, de ezerszer jobb az igazi sergej bondarcsuk háború és békéje, hiszen a mű is orosz, és az amerikaiak csupán lenyúlták, de a lényeg, hogy az orosz háború és béke oszkárdíjat is kapott, ami azért nem semmi, mivel akkoriban nem volt annyira jó azb orosz filmezés, és hihetetlenül csúcs kamerákkal készítették a filmet, emellett a zenéje is nagyszerű. csak az a gond, hogy manapság ai efféle műveletlen marhák is szavaznak, akik a valóságshow-kon nőnek fel, azoknak persze hogy nem érdekes, de ez 1 igazi jó film, bár a 2. része valóban vontatott,d e nem annyira borzasztó,mivel remek színészek játszanak benne, és vannak benne olyan epikus jelenetek, mint a 2. rés vége az üstökössel, a zenével, a látvánnyal, és persze a hozzá illő beszéddel, hihetetlenül epikus! aztán a 3. rész hihetetlen méretű csatája, amilyet más filmben nem is látni ekkora méretű csatát/közel 120 ezer statiszta és szándékosan nem egyszerre mutatták, mivel akkor vonalharászat volt és hatalmas front/
és persze a legnagyobb jelenet, amikor napóleon bevonul moszkvába, közben 1 hihetetlenül jó császári zene, a La Victoire est à Nous:
http://www.youtube.com/watch?v=5keHVDZPoFk .Én rajongok ezért a korszakért, és ez az egyik legjobb napóleon kori film, nomeg a folytatása, a waterloo című film is hasonlóan nagyszerű! illetve a napóleon sorozat sem elhanyagolható!


3. KisTehén05 (2010-06-15 10:34.15) aaaaa
Hát persze, hogy hitelesebb, hisz oroszok csinálták!:)Tényleg nagyon jól adja vissza a regény hangulatát, lényegét.



2. GyermeklakĂłbizottsĂĄg (2010-01-15 23:31.22) aaaaa
Sokkal hitelesebbnek éreztem az amerikai változatnál.


1. Pinterj (2009-12-23 12:08.45) aaaaa
A rövid összefoglaló, ami a filmet hivatott bemutatni, meglehetősen sajátos leírása egy ilyen nagyszerű regény tartalmának. Mintha nem olvasta volna a bemutató szerzője a könyvet!



Kapcsolódó fórumok

VéleményekPanyolai, 2024-01-12 17:0820 hsz
KeresemFilmrajongo45, 2013-04-06 16:4624 hsz
Kérdések téma megnyitása0 hsz
 
 

Filmkatalógus alsó
Copyright © 2005-2018, www.FilmKatalogus.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Impresszum | Médiaajánlat | DVD üzletszabályzat, kapcsolat | Sitemap | E-mail: info@filmkatalogus.hu

Ez a weboldal cookie-kat használ, melyekre szükség van az oldal megfelelő működéséhez. További információk