Filmek Főoldal TV műsor DVD / Blu-ray Filmek Színészek Rendezők Fórumok Képek Díjak Mozi
film
 
Bejelentkezés
E-mail:
Jelszó:
Megjegyezzelek?
Regisztráció
Elfelejtett jelszó

Regisztrálj és nyerj
DVD-t, vagy mozijegyet!

Keress

Részletes keresés

Mozibemutatók
2024-04-04
27
A kiméra
A Majomember
Az első ómen
Hogyan szexeljünk
Kék Pelikan
Nemkívánatos személyek

2024-03-28
Belu - A legbátrabb bálna
Cabrini - A szent
Godzilla x Kong: Az Új Birodalom
Ki hitte volna?
Pókok

2024-03-21
Artúr, a király
Bonnard - Egy festő szerelme
Exhibition: Cézanne - Egy élet portréi
Kung Fu Panda 4.
Őszi sanzon
Szeplőtlen
Vaskarom

További mozibemutatók

DVD / Blu-ray premierek
Wonka (4K UHD + Blu-ray) limitált, fémdobozos *Import-Angol hangot és Angol feliratot tartalmaz*
Aquaman és az Elveszett Királyság (Blu-ray + DVD) limitált, fémdobozos *Import-Angol hangot és Angol

További DVD premierek
További Blu-ray premierek

Hamarosan a TV-ben
Palimadár
- Moziverzum, 16:55
Meg - Az őscápa 2: Az árok
- HBO3, 17:05
A jó, a rossz és a csúf
- AMC, 17:40
Dunkirk
- HBO, 18:10
Szerelem első lépésre
- Film4, 18:10

Teljes tévéműsor

Szülinaposok
Reviczky Gábor (75)
Dianne Wiest (76)
Vince Vaughn (54)
Brett Ratner (55)
Max Perlich (56)

További szülinaposok

Legfrissebb fórumok
Fogadóóra
szólánc tudósokkal
F mint foci - Avagy vélemények a bajnokságokról
A hamisító (2014) - Vélemények
Marsra magyar! (sorozat) - Vélemények

További fórumok

Utoljára értékeltétek
Húsz óra aaaaa
Laura Dern aaaaa

 

Fórum - Rövidlátók - Vélemények

Ahhoz, hogy hozzá tudj szólni a fórumokhoz, be kell jelentkezned, vagy regisztrálnod itt!

5. VAL P (2022-12-12 01:47.51) aaaaa
Az utazási cél – olyan hely, ahol füstté válik a térerő – kipipálva. Azt gondolnánk, bőven elég lenne, ha a sajátját kikapcsolná a turista, de mindjárt elvetjük az ötletet, amint összefüggéseiben kezdjük látni a koncepciót. Igaz, a cselekmény betonlassú csordogálásával épp az lesz az élményünk, hogy az Okinava szigetén landoló Taeko látja át legkevésbé önnön döntése árnyaltságának fontosságát. A laza, fehér homokon például nem a leggördülékenyebbek bőröndje kerekei. Lehet, hogy azt is otthon kellett volna hagynia? Olvasmányokat szortírozott tavaszi üdülését feldobandó, most mégis megütközik a szórakozási lehetőségek homogenitásán.
A frusztrációi elől csendes szabadságra vonuló professzor ráadásul a számára szokatlan magatartásformáktól íjhúrként befeszül. Intim szférájába masíroznak étkezéseknél, ébredéskor. Unatkozik, viszolyog a kacsatánccal kombinált gyógytornától, és ki nem állhatja a jégkását.
Egy átruccanás azonban a Marine Palace-beli, káposztatermesztő hippik közé nézetei felülvizsgálatára ösztönzi. Talán mégis az szolgál az utazó épülésére, ha ő asszimilálódik egészséges mértékben, elfogadja az itteni, akár különcségnek számító szokásokat is, s nem az ellenkezőjét várja el a helybeliektől.
Ezen felismerés után pedig irigylésre méltó gyorsasággal tanul bele a partszakasz legreprezentatívabb időtöltésébe, a merengésbe. Nem csak kényszeredetten majmolja a mitikus alakká gomolygó Sakura-sant, valóban gyönyörűnek látja már a reggeleket. Míg Haruna – aki, valljuk be, szúróssága ellenére sem a legélesebb kés a fiókban – azon töpreng, hogy az élet megpróbáltatásaival kettévágásukat követően önálló entitásokként küzdő örvényférgek sosem pusztulnak-e el; míg a Taekót Okinavára követő Yomogi sörökben párolja gondolatait; Yuji pedig csak az idő múlását figyeli a páradús környezetben; ő a közösség javára fordítja a korábban kis híján a sutba dobott missmarple-ségét.
A ’Rövidlátók’ egy igazán megkapó ballada egy, az értékeit (pl. egymás kölcsönös megbecsülését) konzekvensen konzerváló mikroközösségről. Ha türelmesen várna a sorára a kamra polcán valamennyi savanyított szilva, tuti, hogy máris csavarnám le a dunsztos tetejét. Bátran ígérhetem meg ezt, persze, mivel egyetlen üveggel sincs ilyenünk.


4. Barakukk (2010-03-15 14:17.45) aaaaa
Vitatnám, hogy nem történik semmi ebben a filmben, egyszerűen csak ingerszegény, lényegében egy konfliktus sincs benne. A film a hősnő hozzáállásának megváltozásáról szól és idő közben az arra nyitott nézőkéről is, elvégre egy olyan világba csöppenünk, ami csupán az emberek egymáshoz való viszonyától függ, tehát egy ilyen kellemes légkör megteremtése az egyéntől függ, illetve a társaságtól. Számomra tele volt katarzis élménnyel, kétszer is megnéztem moziban.

Innentől kezdves SPOILER!
Amikor a hősnő úgy dönt, hogy elhagyja a szállását és egy másik, ismertebb helyet keres, akkor valahogy egy kicsit nyugtalanság érzete kelhet a nézőben, hiszen egy igen nyugodt és kellemes helyszínről az ismeretlenbe indult neki a hősünk, aki végül az új szálláson egy olyan társadalmi formával találkozik, ami a munkáról szól, és nem a pihenésről, ezért fejvesztve menekül vissza, ahol ismét csak szívélyesen fogadják. Aztán ott van az öreg néni, aki mindig mondja, hogy neki van ugyan jégkásája, aztán, mikor végül kér tőle, megkérdezi, hogy mibe kerül, erre ő zavarba jön, mert nem igazán vár el semmit, pedig korábban annyira marketing szaga volt ennek a kijelentésnek "van jégkásánk".

SPOILER Vége!

Szerintem akinek nem tetszett, vegye elő az emlékképeket egy-két héttel később és ha kevés ingerenciát is érez rá, akkor nézze újra. Én már az első megtekintéskor éreztem, hogy ez az év filmje, már a 2009-é. :)



3. Randal (2009-10-31 15:21.22) aaaaa
Alternatív értelmezés: a "twilight" egy drog típus, amit a nénike a jégkásába kevert. Twilighting pedig a drog hatása alatti élet - nem csinálok semmit, gondolatok nélkül bambulom a világot :D


2. Randal (2009-10-31 15:19.15) aaaaa
Jóindulatú, kedves kis film ez. Kifogástalanul választottak környezetet a filmhez, önmagában az a tengerparti ázsiai kisváros atmoszféra vitte a filmet nekem.

Ami a gondom, hogy... ázsiaiaknak ez a film valószínűleg sok újat nem mond, mivel nekik (gondolom) ismert ez az életérzés. Nyugati embereknek pedig azért nem tud sokat mondani ez a film, mert a mi életvitelünk gyökeresen más, mint amit itt bemutattak. Ezért mi csak az érdekességet látjuk benne, de teljesen nem fogjuk felfogni, hogy miről szól ez az egész - max "lehet egy erős sejtésünk".

Engem általában zavar, ha egy filmben nem történik semmi, ez valahogy kivétel volt. Itt ez a "történetlenség" remekül aládolgozott magának az üzenetnek, a hangulatnak. Igaz, borzasztóan elálmosodtam, mire véget ért, de az egy más kérdés :)

Apróság, de egy valami zavart: miért kellett "twilighting-olás"-t írni?.. :) Jobb lett volna a sima "twilighting" vagy "twiglight-olás", ne adj Isten lehetett volna "alkonyozás"-nak fordítani :)

De kellemes kis film volt. Semmi extra, de szép, bájos, és.... kellemes.


1. Kék kereszt (2009-10-18 19:05.21)  
Naoko Ogigami japán filmrendező első rendezése a 2007-ben készült Rövidlátók.Visszafogott
hangvételű,finom humorral átszőtt alkotásának főhőse,Taeko fáradtságát szeretné kipihenni.Ezért egy kis csendes,távoli sziget vendégházában foglal szobát.Azonban elszámítja magát,mert a vártnál is eseménytelenebb,ingerszegényebb környezetbe csöppen, hol ráadásul furcsa szokásokkal bíró emberekkel hozza össze a sors.Érdekes film volt.Feliratosan láttam,így még hosszabbnak tűnt.Eseménytelen,unalmas próbálkozás.Így bírnám jellemezni.Kár,hogy a rendező így elrontotta.Néhány figyelemre méltó mondat volt csak benne.Ismeretlen színészek játszanak benne,és elég rosszul.Egyedül a Yomogit játszó Ryo Kase volt ismerős.Szerepelt a Levelek Ivo Dzsimáról,című filmben.Nagyon gyenge 3 as.Rövid idő alatt minden idők 244.legrosszabb filmje lett.

Díjak és jelölések

Berlini Nemzetközi Filmfesztivál (2008) - Manfred Salzgeber díj: Naoko Ogigami
Sundance Filmfesztivál (2008) - Zsűri Nagydíja jelölés: Naoko Ogigami



Kapcsolódó fórumok

VéleményekVAL P, 2022-12-12 01:475 hsz
Kérdések téma megnyitása0 hsz
Keresem téma megnyitása0 hsz
 
Rövidlátók adatlap
Eredeti cím: Megane
Évszám: 2007
Rendezte: Naoko Ogigami
Szereplők: Satomi Kobayashi, Mikako Ichikawa, Ryo Kase, Ken Mitsuishi, Masako Motai...

További információk


 

Filmkatalógus alsó
Copyright © 2005-2018, www.FilmKatalogus.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Impresszum | Médiaajánlat | DVD üzletszabályzat, kapcsolat | Sitemap | E-mail: info@filmkatalogus.hu

Ez a weboldal cookie-kat használ, melyekre szükség van az oldal megfelelő működéséhez. További információk