Filmek Főoldal TV műsor DVD / Blu-ray Filmek Színészek Rendezők Fórumok Képek Díjak Mozi
film
 
Bejelentkezés
E-mail:
Jelszó:
Megjegyezzelek?
Regisztráció
Elfelejtett jelszó

Regisztrálj és nyerj
DVD-t, vagy mozijegyet!

Keress

Részletes keresés

Mozibemutatók
2024-04-26
Anselm

2024-04-25
Abigail
Challengers
Emma és Eddie: A képen kívül
Exhibition: Van Gogh és Japán
Maga a pokol
Robotálmok
Vörös szobák

2024-04-18
Bolero
Bonus Trip
Elszáradt füvekről
Micimackó: Vér és méz 2.
Polgárháború
Származás
Szunnyadó vérebek

2024-04-11
Back to Black
Carte Rouge - Vörös térkép
Szellemirtók - A borzongás birodalma
Thabo és a szafari kaland
Verseny a győzelemért

További mozibemutatók

DVD / Blu-ray premierek
A Profi *A klasszikus film* *Dupla borítós kiadás és booklet* (Blu-ray)

További DVD premierek
További Blu-ray premierek

Hamarosan a TV-ben
A pusztító
- Film+, 18:40
ZseniKém - Az ügynök haláli
- AMC, 18:50
Reszkessetek, betörők!
- Mozi+, 18:55
Vadászat
- HBO, 20:00
Csúcshatás
- Filmbox Premium, 20:00

Teljes tévéműsor

Szülinaposok
James Franco (46)
Tim Curry (78)
Atanas Srebrev (53)
Tony Plana (72)
Kate Hudson (45)

További szülinaposok

Legfrissebb fórumok
Kate Hudson - Vélemények
2022-es választás
Mit hallgatsz most?
- Filmes Sámánok Rendje -
F mint foci - Avagy vélemények a bajnokságokról

További fórumok

Utoljára értékeltétek
Fekete percek aaaaa
Martin Brest aaaaa

 

Fórum - Aki szelet vet (1960) - Vélemények

Ahhoz, hogy hozzá tudj szólni a fórumokhoz, be kell jelentkezned, vagy regisztrálnod itt!

14. Lifeisamovie (2023-08-19 20:37.02) aaaaa
S Káin elméne az Úr színe elől, s le telepedék Nód földjén. Az édentől keletre. Káin megismeré feleségét. Ő Meg honnan az ördögből jött?
- Ki?
- Mrs. Káin, a feleség. Ha kezdetben csak Káin és Ábel volt, meg Ádám és Éva honnan bukkant elő ez az extra asszony? Sosem gondolkodott ezen?
- Nem én! Vadásszanak rá az agnosztikusok.
- Sosem zavarta ez?
- Nem zavart.
- Nem próbálta kitalálni?
- Nem.
- Gondolja, hogy valaki a szomszédban végrehajtott egy másik teremtést? :)


13. Mclane 2 (2022-11-20 14:47.14)  
Ma néztem meg magamnak ezt s CSODÁT mert hogy ez a film attól függetlenül hogy mikori egy filmművészeti csoda több szinten, jó is le is tud kötni szinte végig tartósan és nagyon sok kérdést vet fel és komoly kritikai szándéka is van nagyon mélyen. Egy sok szint vitás kérdésről honnan is származunk, a természet fura hosszú egyvelegéből vagy egy vallási alapú felsőbb hatalomtól ami 6 nap alatt lépcsőzetesen világot teremtett és utoljára még, a tökéletességre való hajlandóság miatt teremtett még egy olyan valakit mint az ember ? Néhol máig vita valahol meg már tisztázott tény ez a kérdés ahány ország és társadalom annyiféle jelleg, de minden esetre ez a film és a majdnem 100 évvel ezelőtti jellege történések terén nagyon megfogott személy szerint, mert itt egymásnak engedték a 2 tábort ebben a valós alapú mesében és a bemutatásmód kiváló lett szerintem. A történetvezetés terén is a szereplőkkel sem volt komolyabb gondom és a cselekmény szinten tartásával sem, mivel végig tudott egyformán jó és élvezhető lenni és kellően hitelesen tálalni ezt a szituációt ami a központi téma egész végig a filmben. És itt is megnéztem a 2000 előtt elkészült tv-s verziót Jack Lemmon szereplésével épp úgy mint a 12 dühös ember kapcsán ami szintén nagy kedvencem, és ennél a filmnél is a tévés változat valahol simán megüti azt a jobbfajta szintet a maga terén, amit ez a klasszikus mozifilm nyújt már évtizedek óta tartósan a nézők felé. Úgyhogy simán mondva a dolgokat ez egy nagyon is jól sikerült film minden szinten, működik minden téren és végig élvezhető alkotás nagy örömömre és persze Jack Lemmon filmje is szintén, ebbe a kategóriába esik be a maga jellegénél arra is érdemes időt fordítani és megnézni mert kicsit sem vall szégyent szerintem legalábbis.



12. Arturo professzor (2016-07-12 11:43.12)  
Magyar mozipremier:1962.10.18.
tv-premier:1966.02.09.
2.szinkron tv-premier:1974.01.19.A szinkron 72-es
Kszült még 2 szinkron,az utolsó Zoone szinkron,s tényleg utolsó egy szinkron,a harmadikat azért bírom mert ott Kránitz Lajos Tracy hangja.
Gene Kelly-nek az eredetiben Bárdy György volt a hangja,majd Bodrogi Gyula jött,harmadjára Gyabronka József,negyedjére Kapácsy Miklós.Bárdy,Bodrogi...Kapácsy!!!


11. Mcec (2012-05-24 10:47.19) aaaaa
És ne feledkezzünk meg az utánozhatatlan Fredric Marchról sem. Ez a három alakítás viszi a filmet.


10. Angelika58 (2012-02-05 14:14.37) aaaaa
Először is a tények.

Az amerikai Legfelsőbb Bíróság 1968-ban döntött úgy hogy az Darwin evolúciós elmélete oktatható. 1970-ban Arkansas és Louisiana államok úgy határoztak,hogy ahol az evolúciót tanítják, ott párhuzamosan oktatni kell a Biblián alapuló "teremtéstudományt" is. E törvényeket a Legfelsőbb Bíróság csak 1987-ben helyezte hatályon kívül. Még 1981-ben, Kaliforniában is volt egy "majomper". A döntés az volt, hogy a darwinizmust elméletként és nem tényként szabad csak oktatni.

Tehát senki ne higgye,hogy a történet ma már nem eshetne meg.A film nem is azzal foglalkozik, hogy eldöntse, kinek van igaza, már csak azért sem, mert a darwinizmust is isten teremtette vagy teremthette, nem ez a lényeg.

Stanley Kramer filmje azért áll ki, hogy minden embernek joga van hinni vagy nem hinni, hogy senkit felelősségre vonni gondolataiért nem lehet. Hogy a gondolat szabadsága olyan alapvető jog, amit senki embertől jogszerűen nem lehet megvonni.

Ahogy a végén az film igazi csattanójában kiderül, maga a védő sem istentagadó, csak legfeljebb másféle hite van, mint az ügyésznek. És fontosnak tartja a hitet, mindegy , milyen is az,csak legyen. A tagadás épp úgy nem visz előbbre, mint a vakbuzgalom.

A három főszereplő a filmművészet magasiskolája, de Spencer Tracy gigászi életművében nem ok nélkül tartják ezt az alakítást sokan a legtöbbre. Gene Kelly pedig, a varázsos énekes-táncos bizony mindenkit meglephet azzal,hogy méltó partnere a nagyoknak kemény prózai szerepben is.

Egészen különleges miliőjű, máig vitára késztető,az emberi erkölcs alapkérdéseit feszegető film ez, amely abban nagy, hogy a legnagyobb kérdéseket teszi fel. És a néző keresheti a választ hite szerint önmagának.

De azt biztosan meggondolja, hogy saját válaszairól úgy vélje, más válaszok nem lehetségesek.


9. Marko76 (2011-05-12 08:48.08) aaaaa - (válasz GyermeklakĂłbizottsĂĄg 8. hozzászólására)
:)


8. GyermeklakĂłbizottsĂĄg (2011-05-11 09:15.38) aaaaa - (válasz Marko76 7. hozzászólására)
Köszönöm a szakmai korrekciót.


7. Marko76 (2011-05-11 08:22.39) aaaaa - (válasz GyermeklakĂłbizottsĂĄg 2. hozzászólására)
S.T. nem Darwint alakítja...


6. Pimre (2011-02-22 14:16.21)   - (válasz Bordal 4. hozzászólására)
Én még nem láttam a filmet, de ha játsszák általam elérhető adón, akkor megnézem.

De a filmtől függetlenül azt hiszem, pontatlanul fogalmaztál az első hozzászólásodban.

A "leckéztet" szót én olyan összefüggésben ismerem, hogy "kioktat", azaz amikor valaki szellemi fölényével élve mutat rá a másik álláspontjának képtelenségére.

A "meg" igekötő ebben az esetben még erősít a dolgon, befejezetté tesz, tehát a "megleckéztet" számomra azt jelenti, hogy nyilvánvalóvá tette úgy saját maga, mint mások előtt az eredeti álláspontjának tarthatatlanságát.

A szinonímák közt megtalálható a "móresre tanít" kifejezés. Nem tökéletes, de közeláll.

Szóval, ha az érintettek véleménye nem változott, akkor sajnos nem megleckéztetve lettek. Legfeljebb mi nézők lettünk gazdagabbak egy jó előadással.


5. VAL P (2010-11-09 15:07.45) aaaaa - (válasz Bordal 4. hozzászólására)
=) Tudom, persze, csak kikívánkozott belőlem.

Nem a színészi megítélésben van a különbség, abban semmi kivetni valót nem találni. A középső szakaszban, amikor Tracy szó szerinti idézetekkel próbálja megkérdőjelezni a Bibliát, mint a Helyes Út Mutatóját, túl vontatott volt számomra, ráadásul a módszer is elég suta. Brady akkori (első) kirohanása épp ezért számomra kissé erőltetettnek tűnt. Ezért nem tudtam 5*-ot adni a filmre, bár nagyon közel van hozzá.


4. Bordal (2010-11-09 13:57.42) aaaaa - (válasz VAL P 3. hozzászólására)
De hiszen ugyanarról beszélsz, könyörgöm. Én azt írtam, hogy a nép nem lát, de nem is akar az orránál tovább látni, Te pedig azt, hogy "azoknak a véleménye egyáltalán nem változott a tárgyalás végére". Ami pedig a megleckéztetést illeti, én is a film végére hivatkoznék, mikor is Tracy nagynevű jogtudor társa, mint egy meghibbant, mondja a magáét, miközben már a kutya sem figyel rá.Hidd el, ugyanazt a filmet láttuk mindketten, legfeljebb a szinészi teljesítmények megítélésében van véleménykülönbségünk.


3. VAL P (2010-11-09 09:00.11) aaaaa
Én - úgy látszik - egy másik verzióját láttam ennek a filmnek, ahol Tracy-nek nem sikerül megleckéztetnie ellenfelét, sem a filmbeli hallgatóságot - azoknak a véleménye egyáltalán nem változott a tárgyalás végére. (Még a legjobb leckét a baltimore-i újságíró kapja, de cinizmusa kimenti tévedése elismerése elől.) És ahol Tracy nem Darwin sem szó szerint, sem átvitt értelemben (mint, mondjuk, elkötelezett híve) - karakterének árnyaltságára bizonyíték a film zárójelenete.



2. GyermeklakĂłbizottsĂĄg (2010-01-26 23:51.53) aaaaa
Spencer Tracy Darwint alakítja, aki az emberszármazás elméletét hirdeti. aki szelet vet, vihart arat, aki szeretet vet, örök életet arat.


1. Bordal (2009-10-16 10:51.31) aaaaa
Spencer Tracy alakítása egész egyszerűen lenyűgöző! Ahogyan a szőnyegbe tapossa nagyhírű, nagynevű jogtudor ellenfelét a tárgyalás folyamán... És ahogyan megleckézteti a gyepes agyú kisvárosi polgárság zömét, akik az orruknál tovább nemcsak hogy nem látnak, de nem is akarnak!
Fantasztikus film!



Kapcsolódó fórumok

VéleményekLifeisamovie, 2023-08-19 20:3714 hsz
Kérdések téma megnyitása0 hsz
Keresem téma megnyitása0 hsz
 
 

Filmkatalógus alsó
Copyright © 2005-2018, www.FilmKatalogus.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Impresszum | Médiaajánlat | DVD üzletszabályzat, kapcsolat | Sitemap | E-mail: info@filmkatalogus.hu

Ez a weboldal cookie-kat használ, melyekre szükség van az oldal megfelelő működéséhez. További információk