Filmek Főoldal TV műsor DVD / Blu-ray Filmek Színészek Rendezők Fórumok Képek Díjak Mozi
film
 
Bejelentkezés
E-mail:
Jelszó:
Megjegyezzelek?
Regisztráció
Elfelejtett jelszó

Regisztrálj és nyerj
DVD-t, vagy mozijegyet!

Keress

Részletes keresés

Mozibemutatók
2024-04-26
Anselm

2024-04-25
Abigail
Challengers
Emma és Eddie: A képen kívül
Exhibition: Van Gogh és Japán
Maga a pokol
Robotálmok
Vörös szobák

2024-04-18
Bolero
Bonus Trip
Elszáradt füvekről
Micimackó: Vér és méz 2.
Polgárháború
Származás
Szunnyadó vérebek

2024-04-11
Back to Black
Carte Rouge - Vörös térkép
Szellemirtók - A borzongás birodalma
Thabo és a szafari kaland
Verseny a győzelemért

További mozibemutatók

DVD / Blu-ray premierek
A Profi *A klasszikus film* *Dupla borítós kiadás és booklet* (Blu-ray)

További DVD premierek
További Blu-ray premierek

Hamarosan a TV-ben
Börni, az eszelős temetős
- Filmbox Plus, 06:45
Charleston
- Film+, 07:20
Scott Pilgrim a Világ ellen
- HBO, 07:35
Rabulejtő szerelem
- Filmbox Premium, 08:05
Az ítélet eladó
- TV4, 08:15

Teljes tévéműsor

Szülinaposok
Clint Howard (65)
Andy Serkis (60)
Derzsi János (70)
Jessica Lange (75)
Crispin Glover (60)

További szülinaposok

Legfrissebb fórumok
Örömködő topik - közkívánatra!
Dűne: Második rész - Vélemények
2022-es választás
S. O. S. Titanic - Vélemények
Az ördög ügyvédje - Vélemények

További fórumok

Utoljára értékeltétek
Álmatlanság aaaaa
Michel Galabru aaaaa

 

Fórum - Longford - Vélemények

Ahhoz, hogy hozzá tudj szólni a fórumokhoz, be kell jelentkezned, vagy regisztrálnod itt!

5. Mclane 2 (2022-05-16 18:06.19)  
Én is nem rég kerítettem újra elő a filmet így hirtelen ötlet végett, igen valóban jó és érdekes darab volt amúgy annak ellenében hogy csak sima HBO tv-film volt nem más és nem is olyan rém hosszú még a 100 percet sem éri el, de mégis a maga kicsit szúk módján is tudott működni és bemutatta hogy a nagyon jó szándékú és önzetlen emberek is bevihetők, a megtévesztés sűrű sötét mocsarába és csak késve jönnek rá valahol hogy meglettek vezetve. És persze amire még kitértek az a megbocsátás meg a keresztényi könyörületesség, amit még két ilyen mondhatjuk hogy szörnyeteg esetében is alkalmaznak mondván hogy valahol ők is emberek konkrétan. Még mielőtt a filmet láttam volna megint találtam egy összeállítást az eredeti bűnténykapcsán, amit itt ugye nem mutatnak be részletesen mert ugye a filmnek nem az volt fő témája konkrétan és valóban elborzasztó eset volt minden jellegében, úgy hogy nem tudom én akkoriban hogy kezeltem volna ezt a dolgot hogy miként is kezeltem volna ezeket az embereket ezt a morbid szerelmespárt simán mondva. Úgy hogy mindent egybevéve valóban jó film mert amit akart azt rendesen be is mutatta a maga kisebb nagyobb ugrásaival, és ha valaki kicsit jobban belemenne az eredeti bűnténybe akkor ezt érdemes megnéznie: https://www.youtube.com/watch?v=1jgd04H8-no , ezt néztem meg még mielőtt a filmet újra láttam volna nem rég.


4. Törölt felhasználó (2013-08-19 04:18.51) aaaaa
Filmtartalmas

Ha valaki kékvérűnek születik és az a megmagyarázhatatlan gyík támadja meg, hogy nem a saját társadalmi rétegébe tartozó, lecsúszott, börtönviselt embereket pátyolgat szabadidejében, azt előbb-utóbb meglepetés éri, mert esetleg kiderül, hogy negyven év börtönlátogatási tapasztalatai is kifognak az emberismeret nevű tantárgyból tanultakon...

Jó kereszténynek lenni, még ha protestánsból is tér át az ember fia, igen dicséretes dolog, csakhogy a megbocsájtást rá kéne hagyni arra, aki a végítéletnél majd kimondja az utolsó szót.

Persze, mindig is voltak, lesznek, ahogy vannak is manipulatív, meggyőző személyiségű emberek, akik valahogy a vonzáskörükbe tudják csábítani a mit sem sejtőket, vagy a jóindulattal alaposan felszerelt naivakat. És akkor aztán másodlagos lesz a tett, mert az első helyre az elkövető személye kerül, aki minden figyelmeztetés ellenére is bolondot csinál a derék lordból...
(Tisztára mintha a kígyónak álcázott Sátán találkozna az arkangyallal)
És mikor a lord (Jim Broadbent megint briliáns), számtalan családi veszekedés és az állásvesztése után már szabadulna a delej alól, hirtelen a feleségére tör rá a női elkövetőket hátrányos megkülönböztetésben részesítő törvénykezés ellen kiálló kékharisnya effektus.
Így szegény Longford benne találja magát abban a helyzetben, hogy egy emberi mértékkel talán a leggonoszabb és legaljasabb tett elkövetőjének szószólója lesz.

Bár a színészek nagyon jók és a történet is adott volt, én mégsem értettem teljesen a "hősnő" reakcióit, ahogyan azt sem, hogy mire volt jó az egész színjáték?

Na mindegy, ha rájövök a válaszra talán majd azt is megértem, hogy egy láthatatlan lény képviselőjének tett bűnvallomás hogyan adhat feloldozást minden tett alól, mégha olyan szörnyűségről is van szó, mint a szadista hajlamból elkövetett sorozatos gyerekgyilkosság...


parfumeshop.hu banner

3. Angelika58 (2013-07-21 11:59.58) aaaaa
Spoiler! (Bár a történet lényege valós, tehát utána lehet nézni.)

Iszonyatos bűncselekményeket elkövetett ember, megérdemli –e a szánalmat, a megbocsátást, és azt, hogy börtönélete emberhez méltó körülmények között teljen le? Ha megnézzük a filmet, először valóban ez tűnik a legfontosabb feltett kérdésnek, amire a nézőnek válaszolnia kell.

Nem könnyű, mert vannak olyan bűnök, amelyek megtorlást érdemelnek csak, a film főhősnőjének bűnei ilyenek. Ám ez teljesen független attól a másik kérdéstől, nevezetesen : ha férfiakat hasonló cselekményekért feltételes szabadlábra helyeznek, a követelmények ehhez női elkövetőnél miért sokkal szigorúbbak?

Aztán, létezhet-e olyan bűn, amiért élő és érző emberi lényt az állatok esetében is erkölcsi alapon kifogásolható, borzalmas körülmények között tarthatnak éveken keresztül? Annak elvi tudomásulvétele mellett, hogy az ember többek közt attól különbözik az állattól, hogy megbánást tanúsíthat és változásokon mehet át?

Erről is szól a film, és már másról nem is kellene a folyamatos érdeklődéshez.

De ez csak ok arra, hogy Lord Longford személyiségének változásait végigkísérhessük. És megpróbáljuk azonosítani azt a pontot, amikor biztosan rálépett a jóság és a megbocsátás már elvakult és gőgös képviseletének útjára.

Mert a főhős, buzgó katolikusként, a megbocsátás feltétlen híve. A bűnt gyűlöli, ám a bűnöst nem, mintha az elkövetett bűn önállóan létező független eleme lenne valóságnak.

A pártfogásába vett gyilkos asszony nem azért rossz alanya Lord Longford lelki fejlődésének, mert hideg és hazug pszichopata . Tehát nem azért, mert a főhős rossz alanyt választott hite legnagyobb próbájának.

Hanem azért, mert a lord átvette istentől a megbocsátás feladatát.

Ember embernek megbocsáthat , de nincs joga ahhoz, hogy a megbocsátást más emberek lelkiismeretére ráerőszakolja.

Lord Longford tragikus tévedése ebben rejlik, kampánya a gyilkos asszonyért saját hitét tagadja meg, az isten mindenhatóságába vetett bizalmat. Ezért szorul kemény és szigorú önvizsgálatra, mert embernek mások helyett nincs joga megbocsátani.

Nagyon jó film a Longford, kiváló alakítások, abszolút filmes profizmus, egy pillanatig sem szűnő feszültség. És az emberi lét legfontosabb erkölcsi kérdései, amelyekre a néző a választ nem kerülheti el.


2. Hopkins (2009-07-05 23:28.14) aaaaa
Témájában nagyon hasonlított a "Ments meg, Uram!" c. filmhez amiben Sean Penn és Susan Sarandon játszott. Az a kritikusok nagy dicshimnuszai ellenére nekem nem tetszett. A film fórumán le is írtam miért (nem tudtam sajnálni az egyértelmű bűnös Penn-t). Érdekes módon ez mégis tetszett. Pedig 1. nincsenek benne akkora színészek 2. nem is olyan nagyszabású (ha jól látom moziban nem is adták a "Longford"-ot). Megmagyarázni nem tudom a dolgot, mert tényleg ugyanaz az alap szituáció. Talán azért tetszett ez mert itt nem sajnáltatták a nézővel a bűnösöket, míg a "Ments meg, Uram!" vége igen csak szentimentális lett. SPOILER ON!!! Próbálták sajnáltatni a kivégzett Pennt, aki meg is érdemelte a halált, de a sajnálatot legkevésbé sem SPILER OFF!!! Ez a film viszont egyrészt igaz történet, másrészt egy olyan embert ismerhetünk meg, akit bár lehet kicsit naívnak is nevezni, de elkötelezettsége és segítőkészsége bámulatos. Még akkor is szimpatizáltam vele hogy nem feltétlenül értettem vele mindenben egyet és nem is vagyok vallásos. Summa summarum jó film ez, és akinek ez tetszett és nem látta a "Ments meg, Uram!" c. mozit az nézze meg azt is mert hasonló a témája. Most én is kedvet kaptam hogy újra megnézzem, hátha másképp látom újbóli megtekintése után.


1. Sötétszív (2009-07-05 21:44.48) aaaaa
Ebben az igaz történet alapján készült filmben Lord Longford megpróbál segíteni egy nőnek, akinek a társával együtt töb gyermek szándékos meggyilkolása szárad a lelkén. Mégpedig azért mert a Lord -naivan azt hiszi,- hogy még egy gyilkos is megérdemli az emberi bánásmódot, csakhogy kihívja ezzel a közvélemény haragját. Szerintem ez egy jó film, remek színészi alakításokkal. Bárkinek tudom ajánlani, mégpedig jó szívvel. Vajon ez a nő tényleg megérdemelte volna az emberi bánásmódot?



Kapcsolódó fórumok

VéleményekMclane 2, 2022-05-16 18:065 hsz
Kérdések téma megnyitása0 hsz
Keresem téma megnyitása0 hsz
 
 

Filmkatalógus alsó
Copyright © 2005-2018, www.FilmKatalogus.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Impresszum | Médiaajánlat | DVD üzletszabályzat, kapcsolat | Sitemap | E-mail: info@filmkatalogus.hu

Ez a weboldal cookie-kat használ, melyekre szükség van az oldal megfelelő működéséhez. További információk