Filmek Főoldal TV műsor DVD / Blu-ray Filmek Színészek Rendezők Fórumok Képek Díjak Mozi
film
 
Bejelentkezés
E-mail:
Jelszó:
Megjegyezzelek?
Regisztráció
Elfelejtett jelszó

Regisztrálj és nyerj
DVD-t, vagy mozijegyet!

Keress

Részletes keresés

Mozibemutatók
2024-04-26
Anselm

2024-04-25
Abigail
Challengers
Emma és Eddie: A képen kívül
Exhibition: Van Gogh és Japán
Maga a pokol
Robotálmok
Vörös szobák

2024-04-18
Bolero
Bonus Trip
Elszáradt füvekről
Micimackó: Vér és méz 2.
Polgárháború
Származás
Szunnyadó vérebek

2024-04-11
Back to Black
Carte Rouge - Vörös térkép
Szellemirtók - A borzongás birodalma
Thabo és a szafari kaland
Verseny a győzelemért

További mozibemutatók

DVD / Blu-ray premierek
A Profi *A klasszikus film* *Dupla borítós kiadás és booklet* (Blu-ray)

További DVD premierek
További Blu-ray premierek

Hamarosan a TV-ben
Bajkeverő majom
- Minimax, 06:00
Élet vagy halál
- RTL Három, 06:00
A hatalom árnyékában
- Film Mánia, 06:10
A rózsaszín párduc
- Mozi+, 06:30
Vélt sérelem
- Film4, 06:40

Teljes tévéműsor

Szülinaposok
James Franco (46)
Tim Curry (78)
Atanas Srebrev (53)
Tony Plana (72)
Kate Hudson (45)

További szülinaposok

Legfrissebb fórumok
Fogadóóra
Skylines - Vélemények
Rock zene
F mint foci - Avagy vélemények a bajnokságokról
Versek!

További fórumok

Utoljára értékeltétek
Perzsa család lenni New York aaaaa
Leonid Gaidai aaaaa

 

Fórum - Távozások - Vélemények

Ahhoz, hogy hozzá tudj szólni a fórumokhoz, be kell jelentkezned, vagy regisztrálnod itt!

22. Delpiero (2020-11-23 09:55.03) aaaaa
Nagyon szép film, amit ezúttal a kimért japán stílus még csak erősebbé tesz.
Yojiro Takita érdeme, hogy olyan jelenetek amik olvasva egyértelműen hatásvadász, vagy giccsesnek tűnne teljesen természetesen olvadnak bele a filmbe és növelik a művészi értékét.
A történet roppant egyedi, érdekes és úgy van tálalva, hogy a maga egyszerűségével is hatásos legyen.


21. Bertó!!! (2020-01-03 09:21.09)  
Könnycsatorna átmosásra felkészülni.



20. Dexter Sitzky (2019-06-30 19:41.53) aaaaa
Tegnapi láttam először,és teljességgel le vagyok nyűgözve ettől a japán remekműtől.
Tökéletes minden egyes részletében;kamera-mozgások,színészi mozdulatok,drámai megmutatkozása,és a japán életmód bemutatása egy drámai film keretein belül.
A hagyományok (pl. az elején),a kultúrális élet,a szokások látványosan mutatkoznak meg benne.Nagyon tetszett tehát,különösen azért,mert kedvelem a japán kultúrát.


19. Langelus (2016-06-07 21:52.38) aaaaa
[link]


18. Langelus (2016-04-28 15:35.08) aaaaa - (válasz Chris Co 17. hozzászólására)
Sziruposnak nem nevezném, inkább csak modoros.


17. Chris Co (2016-01-17 00:11.23) aaaaa
Baromira szirupos, viszont annyira japán a hangulata, hogy az valami észveszejtő... Nem szép dolog, de ha egy ilyesfajta idealizált kultúráról lenne csak szó és mögötte nem leledzne bűnös és gyalázatos történelem, dobnám is az identitást a kukába. Japán lennék és megnéznék szinte minden kamidana fuji-féle dolgot, bár szamuráj nem lennék, inkább gundam-féle robotpáncélba bújt ördög.:) Nagyon szép film és még ha néhol fárasztóan unalmasak is a sok hatásvadász jelenetek, csellós részek, maga a szokás, a hagyomány, a kultúra, a csend, a nyugalom, a halál gondolatköre, a búcsúzás és a többi rece-fice mégis varázslatos hangulatot nyújt a néző számára. Nekem nem tűnt unalmasnak, én elnézegettem volna még hosszú órákig, annyira megérintett még így is, hogy azért érezni lehetett, inkább "kifelé" szól a mozi...


16. Convar (2012-04-13 20:57.33) aaaaa
A film közben nekem William Ewart Gladstone szavai jutottak eszembe: "Mutassák meg nekem, hogy miképpen bánik egy nemzet a halottaival, és matematikai pontossággal ki fogom számítani népének könyörületességét, földje törvényeinek tiszteletét, és a magas ideák iránti hűségét."


De a gondolathoz tálalt a történet sajnos egysíkú, monoton, sőt kimondom, unalmas... talán szerencsésebb lett volna ha vmivel rövidebbre vágják a filmet. 2 órát azért már nem könnyű úgy végigülni hogy voltaképp nem történik semmi.

Summa summárum: túlértékelt filmnek tartom.


15. Mangilla (2010-12-20 10:44.44) aaaaa - (válasz DonRazzino 14. hozzászólására)
Wow, örülök, hogy valakinek jó filmet tudtam ajánlani! :D
Nem vagyok nagy tudora az ázsiai filmeknek, de magát a kontinenst, tájaival, népeivel, kultúrájával, stb. 'en bloc' lenyűgözőnek találom (még akkor is, ha inkább távolról szemlélem ezeket (pl. a sushit)).
Filmek tekintetében inkább a távol-keleti műveket ismerem/kedvelem; ’Bollywood’ hatalmas termeléséből csak egy-két darabhoz volt szerencsém, ugyanígy az iráni művekből se sokat láttam… a koreaiak közül Kim Ki-Duk neve megkerülhetetlen; tőle mindenképpen javaslom a „Bin Jip – Lopakodó lelkek”, illetve a „Tavasz, nyár, ősz, tél… és tavasz” c. alkotásokat (ezek hangulatilag közelítenek az Okuribitóhoz… Kimhez hasonlóan híres, de hongkongi rendező Wong Kar-Wai; őtőle a „Csungking expressz” a kedvencem, de a „Szerelemre hangolva” is nagyon szép film… Vietnámból a „Zöld papaja illata” a legismertebb mű, s én is jó szívvel ajánlom… Japánból meg az „Anyátlanok” egy remek, ám érzelmileg nagyon igénybe vevő alkotás (főleg, ha vannak gyermekeid).
Ez csak egy nagyon szűk, szubjektív ajánló részemről; ha bővebben érdekel Ázsia gazdag filmművészete, több netes oldal is behatóan foglalkozik a témával ( [link] , [link] , [link] , stb.).


14. DonRazzino (2010-12-20 06:50.41)   - (válasz Mangilla 13. hozzászólására)
Nekem az Okuribito volt az első ázsiai film, ami tetszett, ennek hatására találtam rá erre a fórumra. Nagy nehezen letöltöttem a "Castaway on the moon" -t és az is nagyon jó volt. (Szívesen megnézem majd még egyszer, nálam ez nagy szó). Kérlek ajánlj még "hasonló" filmeket!


13. Mangilla (2010-03-28 18:29.34) aaaaa
Na, ezennel meg is cáfolom magamat: az Okuribito tudat alatti "munkájának" eredményeképpen ismét "rámozdultam" az ázsiai filmekre, és beszereztem párat - ezek közül ajánlom elsősorban a "Castaway on the moon" című egyedi darabot (de ez sajnos hiányzik a filmkatról - jeleztem is hiányát a megfelelő topikban)... :)


12. Qwerf (2010-03-28 17:08.09) aaaaa - (válasz Mangilla 10. hozzászólására)
Én úgy vagyok az ilyen távol-keleti művekkel, hogy nagy rajongójuk sosem voltam, nem is leszek, de ez nem elutasítás, sőt... Épphogy mindig kíváncsi vagyok rájuk általában, mert tényleg olyan különleges hangulatúak.
Ezt csak azért véstem ide, nehogy Ázsia-fannak gondolj:)


Az ajánlót igazán nagyon szívesen!;) Majd még beszélgetünk Hisaishi-filmeknél, tervezem pótolni néhány mulasztásomat, mert amit ez a pali leművel...:D


11. Mangilla (2010-03-22 17:43.21) aaaaa
Amúgy a "motoszkálás" megvan nálam is, sokszor eszembe jutnak egyes részek a filmből:P


10. Mangilla (2010-03-22 17:41.41) aaaaa - (válasz Qwerf 9. hozzászólására)
Régebben nagyon kedveltem az ehhez hasonló stílusú, távol-keleti műveket (pl. Kim-Ki Duk, stb), de újabban azok a morbid mozzanatok, amelyek itt is előfordulnak (maga a fő motívum, ugye, de pl. a "gömbhal-ikrás" jelenet is kemény számomra:P), valamelyest elveszik a kedvemet...
Ami pedig a filozófiai tartalmat illeti, a keleti verziók nem követendők számomra:)
Azért a lényeg, hogy felhívtad rá a figyelmemet, köszi!


9. Qwerf (2010-03-22 17:32.41) aaaaa
Ühüm, ühüm, értem, amit mondasz... Nem is csodálkozom, hogy ilyen "vegyesen" fogadtad, nem egy habkönnyű darab:) S ismétlem, én sem úgy álltam fel a film után, hogy na, ez megváltoztatta az életemet. De ahogy telt-múlt az idő, én meg nem tudtam szabadulni a film emlékétől, úgy nyomtam fel négyről öt csillagra...

Különleges egy darab szerintem!

S örülök, hogy írtál, már vártam...:)
(sokan úgy sem leszünk itt, van egy olyan érzésem)


8. Mangilla (2010-03-21 23:51.16) aaaaa
Nos, ma sikerült végignéznem.
Jó film, ez kétségtelen, de se nem "akciódús", se nem "csavaros" - kb. arról van szó benne, amire Qwerf is utalgatott alant (én sem akarnék spoilerezni)...
A hangulata nagyon különös - szomorkás, de aranyos, néha ironikus.
Leginkább az jött le belőle, hogy marhára távol állnak tőlünk a japán emberek (és mégsem:P)
Aki szereti a szép (tényleg!) filmeket, s nem zavarja a lassúság, vagy az enyhe morbiditás, annak mindenképpen ajánlott mű!


7. Mangilla (2010-03-19 08:44.59) aaaaa
Ja, és sztem az angol cím se túl jó, mert "Indulások" helyett inkább "(El-)Távozások" lenne a megfelelő... (persze, fogalmam sincs, mit is jelent pontosan az "Okuribito":P)


6. Mangilla (2010-03-19 08:43.25) aaaaa
Elkezdtem nézni, de csak kb. a feléig jutottam... Folyt.köv., addig is annyit, hogy nagyon szép a fényképezés, jók a színészek (főleg a "Főnök":P)...no, mg a zene:)
A problémám a sztori alapötlete, vagyis, hogy annyira nem vonz ez a morbid dolog (még szerencse, hogy jókora iróniával próbála a rendező ellensúlyozni).


5. Mangilla (2010-03-17 22:58.37) aaaaa - (válasz Qwerf 4. hozzászólására)
Köszi a zenei ajánlást (és, hogy emlékeztél még egy hasonló, régebbi ajánlómra:P)!
A film, hm, "beszerzés alatt", hétvégén megpróbálom megnézni!


4. Qwerf (2010-03-17 20:08.55) aaaaa
Az áldóját… S most ide mégis mit?

Iszonyúan erős filmmel van itt dolgunk, mely esetében úgy jártam, mint egynehány szintén kiváló mű megtekintésekor (lásd Ópium, Mártírok – hogy e két végletet említsem), hogy azt mondtam: Zseniális film, mert hazudnék, ha mást állítanék, de köszöntem, többször én nem kérek belőle…
Hogy mára ez megváltozott bennem, s kedélyem csitultával mindenképp teszek vele még egy próbát, az elsősorban az eltelt idő hálás tevékenységének tudható be, ugyanis abba az érdekes – szomorú!? – helyzetbe kerültem, hogy a megtekintése után (bárha valóban megfogott, ahogy azt már írtam) egy „szerény” négy csillagnál azonban többel nem tudtam értékelni.
Azóta viszont…:D Más szóval, érnie kellett még bennem a dolognak, de újra és újra eszembe jutott a film, nem tudtam tőle szabadulni, ezen kattogott az agyam, s szép fokozatosan odáig jutottam, hogy az értékelésemen is kellett változtatnom… mert ez mégsem egy mindennapi történet!:O

A filmismertetőn túl nem sokat szeretnék elkotyogni a sztoriról (nem mintha nagy csavarok lennének a történetben:D). Jóval többről szól, mint ahogy elsőre tűnik; a fiatalember munkájának elfogadtatásán túl, melyben felárul előttünk Japán egyik tiszteletteljes hagyománya, egy erőteljes másik szál is kibontakozik a film végére, mely után könnyen úgy tűnhet, mintha minden addigi esemény azt készítette volna elő. Egyébiránt egy hihetetlenül lassú mederben csordogáló alkotás ez – tehát ahogy mondani szokás, bár megbántani senkit nem szeretnék, Tranformers-rajongók kerüljék:) - , melyben rendkívül fontos szerep jut a szimbólumoknak, az utalásoknak. Mindez remek színészi tolmácsolásban, parádés operatőri munkával megfűszerezve, ám a film kétségtelenül legfőbb erénye, a zenéje;)
Joe Hisaishi (Ó, nagyon nagy az a pali:D) ismét kitette magáért, valami szívfájdító muzsikát sikerült szereznie a filmhez, melybe mégis sikerült annyi örömet csempésznie, hogy az ember nem akarja felakasztani magát a hallgatása közben/után. Nálam, a film után hetekig a Top 3-ban volt, s még ma is szívesen hallgatom.

Kedves Mangilla, ha megengeded, ezúttal én linkelek zenét:)
http://www.youtube.com/watch?v=zBiJOB-0Sfg
Bár nyilván a film megtekintésével válik „teljes értékűvé”, annak ismerete nélkül is csodaszép!

Egy szó mint száz, megérdemelt helyre ment a tavalyi Oscar;)
Ezt bizony, látni kell!


3. Mangilla (2009-09-18 12:16.14) aaaaa
A zenéje jó:)
A filmet is megnézem, ha tudom!


parfumeshop.hu banner

2. Andro (2009-07-08 16:22.03) aaaaa
Nagyon jó film! Hirosue Ryoko és Masahiro Motoki nagyon jól alakítanak benne. Igényes munka. Az elején picit lassan indul be, de szépen kibontakozik és le is zárul a végén. NEkem nagoyn tetszett!


1. Langelus (2009-05-11 19:10.11) aaaaa
Igényes munka. Ja, és gratulálok az első japán Oscarhoz.



Kapcsolódó fórumok

VéleményekDelpiero, 2020-11-23 09:5522 hsz
Kérdések téma megnyitása0 hsz
Keresem téma megnyitása0 hsz
 
Távozások adatlap
Eredeti cím: Okuribito
Évszám: 2008
Rendezte: Yojiro Takita
Szereplők: Masahiro Motoki, Tsutomu Yamazaki, Ryoko Hirosue, Kazuko Yoshiyuki, Kimiko Yo...

További információk

Szereplők fórumai
- Joe Hisaishi - Vélemények
- Ryoko Hirosue - Vélemények


 

Filmkatalógus alsó
Copyright © 2005-2018, www.FilmKatalogus.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Impresszum | Médiaajánlat | DVD üzletszabályzat, kapcsolat | Sitemap | E-mail: info@filmkatalogus.hu

Ez a weboldal cookie-kat használ, melyekre szükség van az oldal megfelelő működéséhez. További információk